Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows XP licenca

zelenotosr

hello world
28 февруари 2011
53
4
Me interesira kakov licenciran WindowsXP mi treba za vo ambulanta?
Professional mora ili Buisness ili Home moze i kolku idat cenite i kade?
fAla:)

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Ne sum siguren no mislam deka moze da se koristi i Home verzija poradi faktot sto ne ti se potrebni mnogu od opciite koi gi nudi Professionalot .Business verzija nema ,ne postoi.
Vo odnos na cenite znam deka Professional bese negde 8-9 iljadi ,a home 6 iljadi za edna licenca.
XP moze da se kupi vo site pogolemi prodavnici vo Makedonija ,nekogas duri i vo pomalite

uradi_sam

hello world
30 јануари 2009
179
110
Скопје
Што користиш од програми, ако немаш нешто специфично инсталирај некоја верзија на линукс на пр убунту, или линукс минт и ќе немаш проблеми со лиценца

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
А да си ставиш еден Trial, и пред да истече, ресетирај го Trial-от, и пак ќе имаш Trial. Колку што знам, легално е да имаш Trial верзија, за да видиш демек дали ќе ти врши работа, па после демек ќе го купиш.

krema

OG
24 јуни 2009
15.732
15.823
youtu.be
Во амбулантите користат програма што работи под Windows, така да ми се чини дека нема да му заврши работа Linux варијанта.

zelenotosr

hello world
28 февруари 2011
53
4
pa treba za nekoe programce ...za evidencija tamo...koja e najevtinata varijatna od Microsoft?so trial ne moze...poso postari luge ke poludat
hjahah

DrMos

hello world
19 септември 2009
285
52
Home верзијата е најевтина. Али гледам по ценовници никој не продава XP, поточно во SET и Anhoch нема.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Najeftina e starter no taa nema da ti zavrsi rabota ,a zakonski ne smees za vo firma da ja koristis ,starter od Windows 7 e okolu 2-3 iljadi denari ,a od xp 2500 bese .
DrMos izgleda gi trgnale od cenovnici ,no mislam deka ako pobara imaat da mu prodadat

silent_demon

read-only
1 јануари 2011
45
2
Да кажам што знам јас, т.е. што слушнав. Пред некои 2-3 недели бев во Анхоч да купувам нешто и случајно додека чекав дојде една тетка од некоја аптека и бараше Win 7 Starter. И рекоа дека има и се тоа нели и ја прашаа за што и треба. Таа рече дека и е за во аптека. Е тогаш дојде главниот муабет.
Овие од Анхоч и рекоа дека нема да може да работи со Starter и дека ќе мора да купи Professional бидејќи сега скоро (зборам пред 1-2 месеци) бил донесен некој нов закон со кој сите од аптеките и амбуланти итн. ќе ги поврзеле на еден домејн и програмите кои ќе треба да ги купат ќе работеле само на Professional.
Значи не знам колку е ова точно и не сум проверувал по законот што и како е бидејќи не сум имал потреба, но ти кажувам што слушнав.
Така да, убаво е прво да се распрашаш за да не фрлаш само пари за џабе.

Поздрав!

krema

OG
24 јуни 2009
15.732
15.823
youtu.be
Да кажам што знам јас, т.е. што слушнав. Пред некои 2-3 недели бев во Анхоч да купувам нешто и случајно додека чекав дојде една тетка од некоја аптека и бараше Win 7 Starter. И рекоа дека има и се тоа нели и ја прашаа за што и треба. Таа рече дека и е за во аптека. Е тогаш дојде главниот муабет.
Овие од Анхоч и рекоа дека нема да може да работи со Starter и дека ќе мора да купи Professional бидејќи сега скоро (зборам пред 1-2 месеци) бил донесен некој нов закон со кој сите од аптеките и амбуланти итн. ќе ги поврзеле на еден домејн и програмите кои ќе треба да ги купат ќе работеле само на Professional.
Значи не знам колку е ова точно и не сум проверувал по законот што и како е бидејќи не сум имал потреба, но ти кажувам што слушнав.

Поздрав!

овде се потполно сложувам :bravo:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.483
5.591

Поздрав!
Каде е тој закон да го видиме?
Тоа ти е манипулација со простата маса.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Исто мислам. Што е разлика од Стартер до Про, што првиот не може да пушта програми, а вториот може? :zbunet3:

razlikata e sto profesionalot ima opcii koi starterot gi nema ,osobeno okolu Networking opcii i protokoli ,a i mnogu drugi sistemski funkcionalnosti
Mozebi pomegju Home i Professional ne e golema razlikata ,razlikite mozes da gi vidis tuka

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
razlikata e sto profesionalot ima opcii koi starterot gi nema ,osobeno okolu Networking opcii i protokoli ,a i mnogu drugi sistemski funkcionalnosti
Mozebi pomegju Home i Professional ne e golema razlikata ,razlikite mozes da gi vidis tuka

Знам што е разликата, не сум од небо паднат, ама дека програмот што го користат амбулантите нема да се пушти и функционира на Стартер, не сум баш многу сигурен. Сепак си стојам на моето и на 01 Vlatce мислење, дека е драпање мад*ња целиот муабет од Анхоч, само за да земат повеќе пари.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Каде е тој закон да го видиме?
Тоа ти е манипулација со простата маса.

Закон како закон постои го читав некаде, ќе го прашам утре колегата и ќе ви го пишам точно, инаку инспекцијата најчесто прогледува низ прсти за ова меѓутоа тоа според законот тоа се смета како прекршок за кој можат парично да ве казнат.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.483
5.591
Закон како закон постои го читав некаде, ќе го прашам утре колегата и ќе ви го пишам точно, инаку инспекцијата најчесто прогледува низ прсти за ова меѓутоа тоа според законот тоа се смета како прекршок за кој можат парично да ве казнат.

Значи толку ни се писмени и тие што ни ги прават законите. Самиот производител не го ограничува својот производ, а тие го ограничуваат.
Како и да е, баш сакам да го видам тој закон.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
The most common editions of the operating system were Windows XP Home Edition, which was targeted at home users, and Windows XP Professional, which offered additional features such as support for Windows Server domains and two physical processors, and was targeted at power users, business and enterprise clients

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160

krema

OG
24 јуни 2009
15.732
15.823
youtu.be

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.483
5.591
The most common editions of the operating system were Windows XP Home Edition, which was targeted at home users, and Windows XP Professional, which offered additional features such as support for Windows Server domains and two physical processors, and was targeted at power users, business and enterprise clients

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP

Па тоа ти го зборам цело време бе другар. Targeted (целна група) значи дека е правен по нивна мерка, на пример од Мајкрософт мислат дека на обичен домашен корисник нема да му треба BitLocker Drive Encryption и затоа во Windows 7 Home Premium ја нема таа опција. Ако не ти треба на тебе BitLocker Drive Encryption за работа (а 101% нема да ти треба) можеш да инсталираш Windows 7 Home Premium на компјутерот во канцеларија.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно