Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 лиценци

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
(Уште малце да го тепаме мртвиот коњ)

Единствената битна работа е ДОГОВОРОТ. @Astro објасни дека е договор за лиценца, т.е. не е купопродажба. Затоа е и проблематично продавањето, препродавањето, позајмувањето... На пр. мене препродавање на лиценца ми личи како препродавање на дигитален даунлоад од Гугле мјузик. Или Ајтјунес. Ама па и не е важно на мене како ми личи - во него давателот на лиценцата (licensor) определува под кои услови би се пренесувал договорот од еден licensee на друг. Ете, у нормални земји нема пренесување на лиценцата, само кај нас има такви работи (пазарот условува).
Ибеј НЕ ги затвора продавниците. Тоа е исто како кладилница да не ги пушта лошите играчи да влезат, така? Или Гугл/Фејсбук да ги брка кликбејтовите... Односно ги затвора ако некој ги пријави. Тие што купуваат лиценца ако не им работи одма добиваат нова. И не им се исплати да пријават. Конечно, ако ибеј направи автоматска проверка на огласите - ќе има ОБВРСКА да ги тргне огласите ОДМА. Вака - немааат автоматски ама одма реагираат на пријавите.
За бројчињата и не ми се ни збори - порано не ни постоеја и само договорите беа доволни... Денес они вршат работа за потврда на лиценцата, ама ако се напи*диш и се јавиш у Мајкрософт дека твојот легално купен Виндоус те заебава - они одма ќе те авторизираат без проблем само да не се нервираш (се разбира со документација). И инспекција многу не ја интересира каков ти е статусот на оперативниот - бараат фактури.

Наравоучение - нелегалните клучеви што минуваат активација служат само да се богатат пиратите. Не Мајкрософт, не нивните овластени продавачи. И тоа само поради нечија мрза да инсталира активатор. Или да си купи легален ОЕМ виндоус со следниот компјутер (АНХОЧ е закон!).

(Коњов ќе стане од тепањево, а?)

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
(Коњов ќе стане од тепањево, а?)

Нема ништо да се деси. Коњот не ти врши работа ако не знаеш да го јаваш. Овде се џамбази а никој не знае да јава. Затоа не ме спомињај молим те, да не се нервирам. Се демотивирам од темава. Уопште не ми изгледа дискусијава ко за ИТ форум, повеќе како некој што спомна Фемина или што ти знам ја таму некои трачарски форуми.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
За жал многу тука се расфрлаат со термини што баш и не им го знаат значењето ама ајде тоа во друга тема.

А за тоа дали е легално да купиш OEM лиценца, ДА Е! Зошто? Затоа што и самиот M$ си ги продава на Amazon. https://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Pro-System-Builder/dp/B00ZSHDJ4O

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
За жал многу тука се расфрлаат со термини што баш и не им го знаат значењето ама ајде тоа во друга тема.

А за тоа дали е легално да купиш OEM лиценца, ДА Е! Зошто? Затоа што и самиот M$ си ги продава на Amazon. https://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Pro-System-Builder/dp/B00ZSHDJ4O
Тоа е за систем билдери, ај да не пишуваше, мада ова не е каналот по кој систем билдњри добиваат лиценци.... А погледни ја цената, очигледно овде нешто е фејк. Тоа е цена за FPP не за ОЕМ.

По фејк не може да биде.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515
Тоа е за систем билдери, ај да не пишуваше, мада ова не е каналот по кој систем билдњри добиваат лиценци.... А погледни ја цената, очигледно овде нешто е фејк. Тоа е цена за FPP не за ОЕМ.

По фејк не може да биде.

И само да те дополнам дека фејкот почнуе од старт со неточноста на тврдењето дека MS ги продава, продавачот е друг, а завршува со плачките доле у ревјус

May the Force be with you !

BlackOuttheWoRlD

Баниран/a
10 ноември 2017
360
61
Денес половина свет користат не легален windows piratski активиран
Oem ти дава самиот лаптоп или пц од Microsoft не ти треба driveri или активации. Windows-от е 15gb ili poveke целосен и зависи за коj pc ili lap

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Oem ти дава самиот лаптоп или пц од Microsoft не ти треба driveri или активации. Windows-от е 15gb ili poveke целосен и зависи за коj pc ili lap
Тролаш :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258

Јас поголема бесмисленост од ова нема прочитано тука во овие 12 години.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
иценцата е легална, вие ја користите нелегално.
Да, ама пробај да ги носиш нивните чевли и ќе видиш дека купиле нешто што не смее да биде во продажна мрежа.

Од друга страна, ако се работи за приватен бизнис, треба [sic] да се свитка кичмата и човек да се покорува на небулозните закони на РМ.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Да, ама пробај да ги носиш нивните чевли и ќе видиш дека купиле нешто што не смее да биде во продажна мрежа.

Од друга страна, ако се работи за приватен бизнис, треба [sic] да се свитка кичмата и човек да се покорува на небулозните закони на РМ.

Тоа е точно. Они со години го кршеа законот, немаа производ на македонски јазик и кирилско писмо, па залепијадекларација на македонски ама пак го кршеа законот, требаше да имаат хелп на македонски а немаа. Meanwhile софтверската мафија преку нивните адмокатски канцеларии маме ебеше на лажливото македонско стопанство.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@marv во ред се извинувам. Моја грешка, бев од мобилен и ми покажуваше Seller Microsoft но кога стигнав до комп. увидов дека не е така.

А за продажбата на оем се согласувам потполно со @Astro проблемот кај нас е тоа што имаше фирми што ги продаваа тие оем лиценци на времето.

За користење дома не гледам поента за што е расправата и препукувањето кој како сака ќе си користи и тоа е негово право.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
@marv во ред се извинувам. Моја грешка, бев од мобилен и ми покажуваше Seller Microsoft но кога стигнав до комп. увидов дека не е така.

А за продажбата на оем се согласувам потполно со @Astro проблемот кај нас е тоа што имаше фирми што ги продаваа тие оем лиценци на времето.

За користење дома не гледам поента за што е расправата и препукувањето кој како сака ќе си користи и тоа е негово право.

Фалат некои постови тука, кога администрација ги префрлала постовите нешто забрљала.
Не дискутираме за користење по дома. Како што реков, тешко е инспекција да ти влезе дома и тоа нема да се случи. Средствата не ја оправдуваат целта. Дискусијата се води во врскасо тврдењето „ја си купив лиценца за 5 долари од Ибеј и сеа сум мада-фака“.

Тоа е пласирање на некомплетна информација која може да наштети на луѓе. Се надевам дека напорот небеше залуден.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Like other reviewers, I was told the Product Key was not valid and had been blocked. They insisted I return it to Amazon after three chat sessions with "support" and one phone call. Hours of time I will never get back.

Ова е она што зборам, да платиш за да те прават глуп. :)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Еве друго прашање, зошто newegg продава оем лиценца?? Зошто ја има секаде кога е нелегална ??? Кога тврдите дека е исто толку легална колку и активаторот што не стават активатор за 5$...
Disclaimer
Use of this OEM System Builder Channel software is subject to the terms of the Microsoft OEM System Builder License. This software is intended for pre-installation on a new personal computer for resale. This OEM System Builder Channel software requires the assembler to provide end user support for the Windows software and cannot be transferred to another computer once it is installed. To acquire Windows software with support provided by Microsoft please see our full package "Retail" product offerings.

R

Roncic

Гостин
На многу различна фрекфенција се расфрламе со постови во темава, дај викнете некој за автентично толкување на постовиве.
Секој кој склопува нов пц е систем билдер ....

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
На многу различна фрекфенција се расфрламе со постови во темава, дај викнете некој за автентично толкување на постовиве.
.... и кој има договор со Мајкрософт за систеѓ билдер.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110

И секој што отвара хауба и додава течност за бришачи е автомеханичар.

"The Microsoft OEM System Builder License is designed to make it easy for system builders to acquire and distribute genuine Microsoft software with the systems they build and sell."

Нема што да се толкува тука, многу е јасна целата ситуација, само пробувате некои „дупки“ и сиви зони да најдете демек...

R

Roncic

Гостин
А овие цитативе од кај ги бирате ?

If I'm a home user whom builds his own computers am I consider a " system builder " ? Yes.

Am I allow to change any hardware and still be under MS terms for OEM license ?
You can change some hardware, but it must be in the same computer. According to Microsoft an OEM version of Windows is tied to the first computer it's installed on and you can not be installed on a different computer. Even if the computer OEM Windows was installed on is no longer being used you can't transfer the OEM license to a different computer.
Difference Between a Full/Retail License and an OEM/System Builder License.
OEM licenses of Windows:
1) Are bound to the first computer installed on and are not transferable (can't be moved to a different computer).
2) Can not do an in place upgrade from older versions of Windows, only a clean/fresh install is possible.
3) Offer no free support from Microsoft.

Oва се Q&A од самата страна на микрософт.
И прекинете со самотолкување ...

Да повторам од самата страна на микрософт.

MICROSOFT OEM SYSTEM BUILDER LICENSE

(Visit www.microsoft.com/oem for additional OEM system builder information)

1. AUTHORIZED DISTRIBUTION AND ACCEPTANCE. Distribution of individual software licenses or hardware units

contained in this Microsoft System Builder Pack ("package") is not authorized unless you accept this license. You

accept this license when you open this package. By accepting this license, you agree that you are a system builder.

"System builder" means an original equipment manufacturer, or an assembler, reassembler, or installer of software

on computer systems. If you choose not to accept this license, promptly return the unopened package to your distributor.

Individual software licenses or hardware units cannot be returned after this package is opened.

Изменето од модератор:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
А овие цитативе од кај ги бирате ?

If I'm a home user whom builds his own computers am I consider a " system builder " ? Yes.

Am I allow to change any hardware and still be under MS terms for OEM license ?
You can change some hardware, but it must be in the same computer. According to Microsoft an OEM version of Windows is tied to the first computer it's installed on and you can not be installed on a different computer. Even if the computer OEM Windows was installed on is no longer being used you can't transfer the OEM license to a different computer.
Difference Between a Full/Retail License and an OEM/System Builder License.
OEM licenses of Windows:
1) Are bound to the first computer installed on and are not transferable (can't be moved to a different computer).
2) Can not do an in place upgrade from older versions of Windows, only a clean/fresh install is possible.
3) Offer no free support from Microsoft.

Oва се Q&A од самата страна на микрософт.
И прекинете со самотолкување ...

Да повторам од самата страна на микрософт.

MICROSOFT OEM SYSTEM BUILDER LICENSE

(Visit www.microsoft.com/oem for additional OEM system builder information)

1. AUTHORIZED DISTRIBUTION AND ACCEPTANCE. Distribution of individual software licenses or hardware units

contained in this Microsoft System Builder Pack ("package") is not authorized unless you accept this license. You

accept this license when you open this package. By accepting this license, you agree that you are a system builder.

"System builder" means an original equipment manufacturer, or an assembler, reassembler, or installer of software

on computer systems. If you choose not to accept this license, promptly return the unopened package to your distributor.

Individual software licenses or hardware units cannot be returned after this package is opened.

Заморно ми е веќе и не знам како ви е толку интересно инат да терате.

ЕВЕ ТИ:

If you are building a system for your personal use or installing an additional operating system in a virtual machine, you will need to purchase a full version of Windows 10, available in FPP. Windows 10, Windows 8.1, and Windows 7 system builder software does not permit personal use, and is intended only for preinstallation on customer systems that will be sold to end users.*

Еве од каде:

Device Partner Center

Доволно јасно е ова или сега ќе дискутираме ШТО Е ТОА PERSONAL USE и ако ти компјутерот си го однел еднаш до работа, дали се квалификува за OEM лиценца?

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Епа има лек - Линукс. Пошто правење сопствен оперативен систем е малце макотрпно. За Линукс има сѐ и сешто. Дури и игрите си тераат како што треба. Сѐ. А не потпишуваш вакви енциклопедии за лиценцирање („Не смее да се употребува во градинка во прва смена во вторник“)...

R

Roncic

Гостин
Да се расправаш со особа која тврди дека активаторот е исто што и оем лиценца е излишно, затоа идеш на блок, а ти слободно продолжи си со фемина финти и автомеханичари.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Да се расправаш со особа која тврди дека активаторот е исто што и оем лиценца е излишно, затоа идеш на блок, а ти слободно продолжи си со фемина финти и автомеханичари.

Класичен denial, откако со факт ти докажав дека не си во право, се навраќаш на муабети од пред 3-4 страни. Поздрав и се гледаме на фемина форумот. :)

П.с. Еве од каде @Roncic референцирал #microsoft цитати:

OEM System Builders ?

Ова е форум на Microsoft, каде што нашиот Roncic го цитирал членот TrekDozer, кој ниту работи за Microsoft, ниту дал официјален одговор.

П.п.с. Еве мало појаснување зашто ги референциравте и Анхоч:

16.1 You must not advertise, provide a separate price for, or otherwise market or distribute individual software licenses, or any part of them, as separate items from the fully assembled computer system or nonperipheral computer component, as applicable; except to the extent necessary to advertise, set a price or fee, or otherwise market or distribute Microsoft software that you are expressly authorized by Microsoft to market or distribute as separate items from the fully assembled computer system or nonperipheral computer component, as applicable.

Except as granted in this license, you may not use, run, distribute, copy, modify, display, repackage, or reassemble any individual software licenses or hardware units, or any part of them.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
Класичен denial, откако со факт ти докажав дека не си во право
Не! Ти не си во право.
System Builder станува секој кој си склопува своја конфигурација.
Ова го велит и самиот Microsoft.

Проблемот е што не разликуваш мали од големи систем билдери и начинот на кој тие вршат активација (SLIC) и инсталирање (Sysprep)

Кај OEM немаш подршка од Microsoft. Не се должни ни Windows Update да даваат.
Со умирање на компјутерот умира и лиценцата.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Не! Ти не си во право.
System Builder станува секој кој си склопува своја конфигурација.

Не ме интересира семантика за општото значење на System Builder, туку што тоа значи во контекст на OEM лиценца. Ќе ви повторам пак:

If you are building a system for your personal use or installing an additional operating system in a virtual machine, you will need to purchase a full version of Windows 10, available in FPP. Windows 10, Windows 8.1, and Windows 7 system builder software does not permit personal use, and is intended only for preinstallation on customer systems that will be sold to end users.*

Што е тука нејасно или оставено на интерпретација?

П.с. Кај OEM немаш поддршка од Microsoft, тоа е точно - знаеш зашто? Зашто треба поддршката да ја добиваш од System builder-от. Зашто тоа е правно, а не физичко лице и не е END CONSUMER.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Aj aj ajj, до кај стигнала работата во темава, ни правниците од Microsoft на вас не ви се рамни бе :D.
Добро, бидејќи така стоеле работите, од сега ќе користам исклучиво само активатори, да не случајно погрешно да ги интерпретирам легалните заврзлами па да ми биде шубе што сум ги дал за џабе парите :).

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно