Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем Враќање на лаптоп купен од T-home

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Се работи за лаптоп Acer ES1-531-C3YG земен минатиот петок од T-home (направена е погрешна проценка за можностите на истиот), но за жал кутијата завршила од непознати причини на непознато место. Познато ми е дека законската регулатива за првите осум дена подразбира комплетно пакување, додатоци, документи и слично. Значи, прашањето ми е, дали некој знае некоја финта или може да помогне за да се врати без кутија, или да оди на продажба...

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Огласи го слободно, 0.01% се шансите Т-мобајл да го земе назад лаптопот без кутија без ништо ?

Та беше ти на нивно место би го вратил лаптопот ? Ако да како после би го продал како нов лаптопот?

E

emet_

Гостин
јас мислам дека се 15 дена, а не 8.
проверете уште еднаш затоа што би имал уште една недела период за евентуално враќање.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Огласи го слободно, 0.01% се шансите Т-мобајл да го земе назад лаптопот без кутија без ништо ?

Та беше ти на нивно место би го вратил лаптопот ? Ако да како после би го продал како нов лаптопот?
Се сложувам. Но фали само кутијта која беше обична картонска само со лого. Значи кога би имало добра воља, би го замениле за иста серија со појак процесор и би ја задржале кутијата...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Пробано. Немат добра воља.

Прашај во инспекторат за секој случај но мислам дека законот е дециден во поглед на пакувањето и во поглед на тоа кога имаш право на замена/враќање на пари.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ако на кутијата немало сериски број или било нешто поврзано спецификации со лаптопот, пробај барај од некого пушти на оглас или што знам некаде барај иста такава кутија, може некој ке се најде со таква кутија...

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Јас во принцип чувам кутии од се. Но за жал, не се сите во моето опкружување (и поред сиот мој труд) со исто развиена технолошка свест...

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Значи 100 члена пишаа без кутија чорба враќање.
Фирмата увосник нема врска со оваа, Телеком ги дава на кредит, секој месец со сметка.
На кутијата се бар кодови од модел, сериски број и други информации. И кога си правел договор го скенирале кодот од кутијат, истото треба да се направи и кога се враќа. Затоа не е обична кутија, и не може да се замени со друг.
Дали некој од тука би купил нов лаптоп во кеса од телеком место во кутија...очи ке му извадите и три поколенија по список ке му изредите.
Бидете фер другарчиња.

kirev

senior
31 мај 2010
9.083
7.770
Законски е ирелевантно дали имаш кутија или не. Арно ама во пракса е ептен важно да имаш све. Башка што ДПИ нема шанси да ги чепне операториве. Ни под разно. Продавај и последен пат да земаш од оператор ако не ти е за одма продавање...

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
CT computers исто така носат Acer лаптопи. (02)3090 050, јави се прашај дали имаат некоја кутија вишак, можеби ќе ти излезат во пресрет.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Во моментов има едно три-четири ветувања од лево-десно дека као нешто ќе се среди. Како и да е, мислам дека треба да се земе сериозно во предвид и опцијата продажба...

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Стави си го на продажба, побрзо ке отиде отколку да чекаш на милост на телеком. Да беа анхоч може ќе го вратеа али со телеком тоа тешко.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Без кутија никој нема да го врати...па и да се најде иста кутија поради серискиот број нема да го примат назад. Замислете да ви продаде некој уред кој има различен сериски број со тој на кутијата?

E

emet_

Гостин
како тоа не е по закон?
демек во ќеса може да им вратиш производот, а тие парите да ги вратат во целост?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Ама..како не разбирате дека кутијата и враќањето не се проблем. Проблем е што мора да се преправаат договори
Многу папирологија има. Треба да се поништи претходен договор, да се состави нов .. лаптопот да биде раздолжен по магацини и слични зезанции! Згора на се се има дадено фискална за сето тоа а тоа значи правење на сторна сметка а сторна сметка боде очи во УЈП и..така.

Секако, ова што го напишав не е запишано во камен и секогаш има сива зона преку врски, пријатели, пријателки...

kirev

senior
31 мај 2010
9.083
7.770
како тоа не е по закон?
демек во ќеса може да им вратиш производот, а тие парите да ги вратат во целост?
Дап. ПРОИЗВОДОТ е клучно да биде неупотребуван. Опаковката е ирелевантна. Ти не си ја купил опаковката туку производот. Арно ама...

E

emet_

Гостин
отворете го законот за потрошувачи и таму стои дека кога потрошувачот го враќа производот во рок од 15 дена (откако е купен) поради икс причини (да не ги набројувам), е должен да го врати во онаква состојба во каква што го земал, а тоа подразбира целата амбалажа заедно со кабелчиња и копчиња.

а дали одредени фирми на свој трошок ги прифаќаат овие производи без амбалажа или слично, тоа не знам.
на пример земав една правосмукалка со една спецификација и додека ми ја носат во кутија ја плаќам на каса со картичка, кога ми ја даваат правосмукалката гледам дека не е таа со таа гаранција што требаше да биде.

им реков ја враќам назад правосмукалката и парите си ги сакам назад. знаете колку дена чекав да ми ги вратат парите за правосмукалка што не ја изнесов од салонот? 14 дена!!! :annoyed::annoyed::annoyed:

намерно не го спомнувам салонот да не испаднам ваков или онаков (а продават и тв апарати и компјутери и се и сешто) ама сакам да кажам дека има фирми кои тешко враќаат пари, а особено да прифатат производ без амбалажа ми е незмисливо кај нас. миксер да купам, ќе ја чувам кутијата да можам еден ден да им го вратам без приговор ова фалело или она.

mmm121

hello world
10 февруари 2011
192
101
Гевгелија
mmm121's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon II 445 (4 x 3.1) UNLOCK
Motherboard
Асус М4н78 про
Storage
80ГБ Сата
PSU
Хантол 535
RAM
3гв ДДР2
Video card
нвидиа гт240
Case
АТХ
Mouse
Гениус ПС/2
Keyboard
Обична
Audio
Онборд
Monitor
Ацер в223
OS
Виста Стартер
Без кутија никој нема да го врати...па и да се најде иста кутија поради серискиот број нема да го примат назад. Замислете да ви продаде некој уред кој има различен сериски број со тој на кутијата?
Замисли која катастрофа од светски размери е тоа...... Ц цц ц

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно