Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

TV како монитор

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.704
12.582
Skopje
www.wemaxa.com
Кратка и топла препорака за:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=218691
како замена за монитор.

u_10144754.jpg

На кратко, 43" 8bit заоблен VA панел 3840x2160 60Hz, одличен контраст, одлична осветленост, 1:1 scaling, HDMI 2.0.
Го земав вчера, откако добро проверив за аномалии (мртви пиксели и сл). Сместен е на околу 60cm од местото на седење со исклучен DPI scaling во Windows 10, т.е. 1:1.
Детални импресии за недела-две, во меѓувреме ѕирнете го на лице место, го има по Нептун дуќаните изложено, цената беше 83000 до пред некое време, сега падна на 60000.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Нема подобар, освен ОЛЕДОТ од ЛГ, или веќе Z Серијата од SONY.
Голем недостаток што нема андроид, телевизоров.
4k-3.5k на 43 е малку оверкил, би било идеално на екран поголем од 50 инчи, идеално 55 инчи, (кој јас го имам) :).
Една многу битна работа да се земе во предвид е, кс серијата 7000 и 8000 на Самсунг имаат најмал инпут лаг 20-25 мс. Sony xd серијата околу 35мс.
Во гејм моуд Самсунг се супер но се надвор од гејм моуд инпут лаг околу 120 мс што е неподносливо.
VA панелот SUHD е во тој ценовен ранг извонреден, еден од најдобро фабрички калибрираните панели. Ready to go.
На што ќе го возиш, ќе се снајдеш со 4к-3.5k 60hz, ако не да помагам? :)
Curved, бар за мене, и како монитор е непродуктивно, иако дава ефект на раздолжен поголем екран, е мртва техонологија, како што е и 3д.
Во светот на моменталните телевизори, секоја голема сума на пари е сакале или не, е неоправдана, бидеќи и ТВ од 100 еур и тв од 2000 еур, го имаат истиот проблем со ЛЦД екран. Течење на светлина, при темни сцени никогаш вистинска црна слика, и мизерната колор репродукција, (колор репродукција, во смисла, може да има совршена црвена и зелена нијанса, но плавата да е маслинеста итн) Златен стандард на ТВ беа плазмата, и црт, ЛЦД се едвај нивна сенка.
Единствено што ветува моментално во светот на ТВ е OLED, ах да ми се даваат 4000 еур како би спукал еден ОЛЕД сега.
Затоа едиствено за кое вреди да се даде пари и да се чека е OLED, само да се подоправи уште малку burn in и имаме ремек дело во ТВ светот. А не рудиментиранта ЛЦД техонологија, уште еднаш пофалба до З серијата на СОНИ која покрај ЛЦД направи брејктру.
Ако јас би купувал TV моментално тоа би била, кс серијата 7002 или 8002, ама 55 инчен.
Честито и со здравје да те служи.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
Она кое мене ме интересира е дали на низок брајтнес може да седиш пред него и да работиш во ворд или ексел навечер. Всушност дали ги замара очите при подолготрајна работа или читање. Ова е една од најголемите маани на телевизорите.

Друга работа е калибрацијата. Спореди го рамо до рамо со добар монитор на lagom тестовите за да донесеш заклучок. Можеби има прогрес на ова поле кај поскапите телевизори.

Со оглед на резолуцијата би требало да има подобар приказ на компјутерска слика и карактери во однос на 1080п телевизор.

Јас сепак сум скептик и ќе почекам 4К монитори со поголеми димензии.

Инаку виндовс 10 има многу подобар скејлинг од претходниците. Баш сакам да направам тестови кога ќе имам време за да знам до која димензија на 4К монитор ќе биде задоволително за мене лично.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Инаку виндовс 10 има многу подобар скејлинг од претходниците. Баш сакам да направам тестови кога ќе имам време за да знам до која димензија на 4К монитор ќе биде задоволително за мене лично.

Скејлингот на Windows 10 е срање како и на секој Windows предходно, освен прецицност во текстови и основни UI елементи се што нема поднесено DPI Scaling е матно и воедно тапа ептен (освен ако не се користи на 200% скејлинг што е изводливо кај 2к/4к лаптопи). На 43 инчен од таа близина ми делува како да нема да ја добиеш острината споредено со да речеме 32" 4к монитор на кој има ~140ppi што е преситно според мене на 100% Scaling. Негде 36-38" би требало да е идеално. Ја користам 1440p на 24" кој има ~120ppi и е доста ситно на 100%, за мене е читливо и ок али за повеќето би било неподносливо ситно.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Според мојава логика, ако монитор со тие димензии и таа резолууција кошта дупло поскапо од телевизиров, тогаш би требало да има причина зошто.
Сепак телевизор е наменет за гледање во него а не буљање како во монитор и е наменет да се гледа од дистанца од 1,5 метра или повеќе. Не се разбирам многу на темава ама сепак ме интересира кој што се разбира да даде коментар.
Знам дека скапите монитори имаат многу разработени техники за помош при гледањето и незамарањето на очите во различни работни сценарија, телевизоров веројатно и ги нема. Колку се тие техники ефикасни и колку тоа значи дека телевизоров не би требало да биде замена за монитор?

tbred

read-only
7 септември 2014
9
7
Ај честито а би купил ли еден казан од 100 литра за кафенце да си направиш :)

Sent from my E2003 using Tapatalk

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ова како пред швајц апарат да седиш. Или светлина намалена на 0 претпоставувам?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
Кратка и топла препорака за:
samsung ue 43 ks 7502 uxxh
како замена за монитор.

u_10144754.jpg

На кратко, 43" 8bit заоблен VA панел 3840x2160 60Hz, одличен контраст, одлична осветленост, 1:1 scaling, HDMI 2.0.
Го земав вчера, откако добро проверив за аномалии (мртви пиксели и сл). Сместен е на околу 60cm од местото на седење со исклучен DPI scaling во Windows 10, т.е. 1:1.
Детални импресии за недела-две, во меѓувреме ѕирнете го на лице место, го има по Нептун дуќаните изложено, цената беше 83000 до пред некое време, сега падна на 60000.

Дали го користеше како монитор? Какви ти се впечатоците сега? Јас разгледувам опции за 4К HDR на компјутер па баш ме интересира.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно