Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Знам дека сме нано пазар по секој аспект, ама искрено сепак не разбирам зошто не би овозможиле. И да капе е подобро од да е суво, нели...

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: Ceco

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Го имаш она па „ЌЕ“ и си бега од темата... „ЌЕ“ огрее сонцето :ROFLMAO:

View: https://youtu.be/4ajPfH-l4es?t=8621
Добро сега рече не му требале 5 години туку дневно гледале на работите. Ова е стандард за секој политичар кога ќе дојде на власт, сепак после година дена веќе нема бегање и оправдување ако ништо не е мрднато.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859

„Друг голем исчекор е тоа што Северна Македонија и Црна Гора заеднички ќе аплицираат за да бидат дел од системот за онлајн плаќање Пејпал (PayPal), на предлог на самата компанија. Северна Македонија и Црна Гора наскоро ќе бидат дел од PayPal“

Од ова има една година и неколку месеци, не ми е јасно што стана... особено заради истакнатиот дел, дека е предлог на PayPal.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje

„Друг голем исчекор е тоа што Северна Македонија и Црна Гора заеднички ќе аплицираат за да бидат дел од системот за онлајн плаќање Пејпал (PayPal), на предлог на самата компанија. Северна Македонија и Црна Гора наскоро ќе бидат дел од PayPal“

Од ова има една година и неколку месеци, не ми е јасно што стана... особено заради истакнатиот дел, дека е предлог на PayPal.

Абе ти да си фактор во Пејпел, за Европски пазар, би отворил ли врати на држава како нашава?

Сигурно пред да одобрат пазар, разгледуваат опции, опипуваат терен.

Како странец, што прво гледаш за Македонија? Ако пратиш само една недела вести и читаш дневна политика... Зборам за економски сектор само.

-Корупција, банкарски дупења со провизии, камати нереални, криминал со сумљиви финансиски сервиси (брзи пари), бивши министер за финансии директно инволвиран во сумљиви дилови... и уште мал милион други пиздарии.
И сеа, додај на тоа дека сигурно имале некаков контакт со нашиве тука, дали состаноци во живо или онлајн, дали емаил комуникации...

Мислиш дека не сфатиле со кој си имаат работа? Кој од кој по глуп (или сумљиви ликови, спремни за криминал).

+ ... Банките имаат тотална моќ во државава. Лабаво би дозволиле да влезе странски сервис за трансфер на пари за 30/40/50 денари провизија?
Еве НЛБ ми зима 1500 денари за девизна трансакција (евра) на хрватска сметка за сума од, пази, 22 евра. Wise ми зема 0.40 центи.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Дали некој знае како да отворам нов paypal account под Словенија, на досегашниов некако успеав да го поминам лимит до 2400 евра. И оп денеска го блокираа.

Дали да пробувам со иста картичка од тутунска под друго име ? Дали ке помине, ако има некој решение за ова нека сподели

Фала многу!

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
мислам можеше да се направи Амерички пејпал ако си имаш LLC отворено, односно фирма во Америка, нека ме порави некој ако грешам.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

malloy

read-only
4 декември 2015
23
34
Дали некој знае како да отворам нов paypal account под Словенија, на досегашниов некако успеав да го поминам лимит до 2400 евра. И оп денеска го блокираа.

Дали да пробувам со иста картичка од тутунска под друго име ? Дали ке помине, ако има некој решение за ова нека сподели

Фала многу!
Пробај. Можеби ќе ти ја блокираат картичката од банка за помалку од 24 часа.

Alex M

hello world
1 февруари 2016
140
79
Здраво ме интересира дали да одам во банка ? Во ниедно време 03:30 , добив известување од банка дека имам прилив сметка преку Pay Pal од 59 денари , и во исто време одлив .. А ниту очекувам од некој пари, а ниту сум купил нешто , па да има одлив ? Некое искуство ваше , за што се работи ?

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Здраво ме интересира дали да одам во банка ? Во ниедно време 03:30 , добив известување од банка дека имам прилив сметка преку Pay Pal од 59 денари , и во исто време одлив .. А ниту очекувам од некој пари, а ниту сум купил нешто , па да има одлив ? Некое искуство ваше , за што се работи ?
Како си го добил известувањето?
Преку SMS, Viber порака, e-mail порака... или преку апликацијата на банката?

Си се обидел ли деновиве да го поврзеш PayPal со банкарска сметка?

Alex M

hello world
1 февруари 2016
140
79
Известувањето го добив преку апликацијата на банката . Pay Pal имам користено и поврзано со сметката одамна , но долг период немам плаќано преку Pay Pal . Може три години како немам плаќано преку него...
Мислењето е автоматски споено:

Како си го добил известувањето?
Преку SMS, Viber порака, e-mail порака... или преку апликацијата на банката?

Си се обидел ли деновиве да го поврзеш PayPal со банкарска сметка?
Известувањето го добив преку апликацијата на банката . Pay Pal имам користено и поврзано со сметката одамна , но долг период немам плаќано преку Pay Pal . Може три години како немам плаќано преку него...

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Мислењето е автоматски споено:

Види да не имаш subscribe некаде направено на нешто, и затоа да ти зема пари

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Дали приливот бил директно на твојата банкарска сметка, или на PayPal account-от?

Претпоставка...
Ако си имал поврзано кредитна картичка на PayPal account-от, и скоро од банката ти ја продолжиле важноста на картичката (на пр. до 01/2028), можеби од PayPal по некој автоматизам направиле проверка (зеле, па вратиле одредена сума, за да утврдат дали картичката е се уште валидна).

Во секој случај, ако нешто ти е сомнително, извести ја банката, и побарај објаснување.

Alex M

hello world
1 февруари 2016
140
79
Дали приливот бил директно на твојата банкарска сметка, или на PayPal account-от?

Претпоставка...
Ако си имал поврзано кредитна картичка на PayPal account-от, и скоро од банката ти ја продолжиле важноста на картичката (на пр. до 01/2028), можеби од PayPal по некој автоматизам направиле проверка (зеле, па вратиле одредена сума, за да утврдат дали картичката е се уште валидна).

Во секој случај, ако нешто ти е сомнително, извести ја банката, и побарај објаснување.
Да пред Нова Година ми истече важноста на картичката. Земав нова.

nikolapetrovski

read-only
20 декември 2023
12
14
www.nikolapetrovski.com
До кај стигнавме, уште молиме за пејпал, тие веќе изгубија заинтересираност одамна, и не се толку користени... Моментално во УСА си користат алтернативи како венмо, кеш апп, итдд.. Да пробаме барем страјп да го измамиме да дојде во Мк, би било добро... и да научат сметководителите нешто....

Insanious

hello world
18 јануари 2025
279
361
Росоман
linktr.ee
Zdravo decki, mi treba sovet/pomos okolu edna rabota. Pravam moja muzika koja sto pokraj toa sto ja izdavam na site muzicki platformi napraviv i Bandcamp acount. Bandcamp funkcionira so paypal i parite direkno ti stigaat na toj paypal akount koga nekoj ti kupuva pesna. E sega pred 1 den mi stigna izvestuvanje deka mi kupile pesna se raboti za 2 dolari ali na paypal uste nemam izvestuvanje do sto moze da e problemot?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Zdravo decki, mi treba sovet/pomos okolu edna rabota. Pravam moja muzika koja sto pokraj toa sto ja izdavam na site muzicki platformi napraviv i Bandcamp acount. Bandcamp funkcionira so paypal i parite direkno ti stigaat na toj paypal akount koga nekoj ti kupuva pesna. E sega pred 1 den mi stigna izvestuvanje deka mi kupile pesna se raboti za 2 dolari ali na paypal uste nemam izvestuvanje do sto moze da e problemot?
Државјанин на Македонија не може да прима средства преку PayPal.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Господинов Дима малце ги има помешано некои брзини како одговорот за банките и колку тие овозможуваат интернационални трансфери, а богами и да треснеш дека HBO не е достапен кај нас...

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Не можам да најдам со пребарување, дали некој овде нуди услуга наплата и вадење пари преку Пејпал? Доколку да, дали може да ме исконтактира преку пп? Благодарам

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje

Министерство за дигитална трансформација:​

Министерството за дигитална трансформација во континуитет работи на создавање услови за унапредување на дигиталната економија, финтек екосистемот и зголемување на достапноста на современи финансиски технологии на домашниот пазар. Во таа насока, Министерството соработува со Народната банка на Република Северна Македонија и со другите надлежни институции за унапредување на регулаторната рамка и нејзино усогласување со европските стандарди.

Во моментот, главните предизвици се од регулаторен и технички карактер. Покрај исполнувањето на низа услови кои се поврзани со лиценцирање, спречување на перење пари, заштита на потрошувачите и безбедност на трансакциите и со оглед дека правната рамка во државата е значително унапредена, конечната одлука за влез и активирање на услуги ја носат самите компании, врз основа на проценка на пазарниот потенцијал, инфраструктурата и законската усогласеност.

Како позитивен чекор во оваа насока, во март 2025 година станавме дел од европскиот SEPA систем за плаќања, со што се овозможува полесна интеграција во европските платежни мрежи. Ова претставува значаен предуслов за идно проширување на услугите на компании како PayPal, Revolut и Stripe на домашниот пазар, но сепак нагласуваме дека одлуката за проширување или активирање на лимитираните услуги ја носат самите компании за платежни сервиси.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно