Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Панел за греење - дајте мислење

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
А бар на ист осигурувач, ќе преживее pc-то?

Не е проблем комбинацијата, компјутерот не додава значително на потрошувачката, т.е. 13 Ампери влече греалката, а компјутерот да кажеме 0,5 Ампери (во случај да компјутерот троши отприлика 100 вати). Проблемот е што на електроника не одговараат такви варијации на напон. Најдобро е компјутерот да го вклучиш на друг штекер кој прво ќе го истестираш со некоја сијалица, дали исто така губи сила.

Последна промена:

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.567
1.060
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
малку поише off-topic... мониторов ми реагира при уклучување на led неонки... пробав со друг HDMI кабел и се подобри ама пак уште реагира... што би можело да биде... гледам прилично добри електричари има на темава за панели...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.203
16.351
Не е проблем комбинацијата, компјутерот не додава значително на потрошувачката, т.е. 13 Ампери влече греалката, а компјутерот да кажеме 0,5 Ампери (во случај да компјутерот троши отприлика 100 вати). Проблемот е што на електроника не одговараат такви варијации на напон. Најдобро е компјутерот да го вклучиш на друг штекер кој прво ќе го истестираш со некоја сијалица, дали исто така губи сила.
Што сте запнале со штекерот, не е до штекерот. Него сијалицата не му е на штекер уклучена.

Компјутерот треба да е на скроз друга фаза. Значи уклучен на друг штекер ама и друга фаза, различна од фазата на греалката.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Што сте запнале со штекерот, не е до штекерот. Него сијалицата не му е на штекер уклучена.

Компјутерот треба да е на скроз друга фаза. Значи уклучен на друг штекер ама и друга фаза, различна од фазата на греалката.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Точно и како што спомнаа најдобро е електричар да се прошета малку до таму :)

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.203
16.351
Додека не се запалил?

Нема да се запали. Прв ќе цркне уредот кој е најмалку отпорен на низок напон и конечно ќе се стабилизира напонот. Луѓе се имаТ жалено дека цел стан им е на една фаза наместен, а други две фази им стојат така со исечени жици. Треба да се провери.

Исто провери дали кабелот од гралката се загрева, или кај штекерот или по целата должина на кабелот. Ако загрева треба жиците во штекерот да се преврзат.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Нема да се запали. Прв ќе цркне уредот кој е најмалку отпорен на низок напон и конечно ќе се стабилизира напонот. Луѓе се имаТ жалено дека цел стан им е на една фаза наместен, а други две фази им стојат така со исечени жици. Треба да се провери.

Исто провери дали кабелот од гралката се загрева, или кај штекерот или по целата должина на кабелот. Ако загрева треба жиците во штекерот да се преврзат.
Јас да сум на негово место нема ни сијалица да уклучам додека не помине електричар.
Кај нас дома имавме вакви проблеми кога ке уклучевме бојлер, и бидејќи ние дома сме упорни дечки си теравме по нашето, "нема гајле бе", после извесен период прекидачот од бојлерот се вивна, среќа што бевме дома па поминавме со мал пожар.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Имам панелка Vaillant мислам 2500 W, ја купив како наводно подобра фирма но после малку работни часа се расипа со помината гаранција. Ја користевме на минимум затоа што еден месец што ја користевме нормално бев шокиран од сметката за струја. Потоа земав термо печка и сега е сметката понормална.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.203
16.351
Јас да сум на негово место нема ни сијалица да уклучам додека не помине електричар.
Кај нас дома имавме вакви проблеми кога ке уклучевме бојлер, и бидејќи ние дома сме упорни дечки си теравме по нашето, "нема гајле бе", после извесен период прекидачот од бојлерот се вивна, среќа што бевме дома па поминавме со мал пожар.

Жиците внатре во прекидачот немале добар контакт и не можеле да ги спроведат тие 3000-4000 вати до бојлерот. Затоа велам, да се провери кабелот и штекерот дали греат. Ако греат веројатно влечат ногу струа.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Да, но иако во теорија 1,5 мм2 кабел е доволен, може да грее кабелот поради помал пресек од декларираното и/или недоволно бакар во жиците. Со еден збор лош квалитет на кабелот. Нешто што можеш сам да промениш во ситуацијата е да купиш добар продолжен со пресек на кабел од 2,5 мм2.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Жиците внатре во прекидачот немале добар контакт и не можеле да ги спроведат тие 3000-4000 вати до бојлерот. Затоа велам, да се провери кабелот и штекерот дали греат. Ако греат веројатно влечат ногу струа.
16A е осигурачот. 4000w треба да го бутне како ништо осигурачот за да не пламне се. Зошто еден штекер несмее да се оптерети со повеќе од 3500w. А пожелно е под 2500w да се терети, не повеќе од тоа.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Јебо те ќе се разбудам да мочам и ако се фиксирам на зуењето ко на саат шо може да се фиксира чоек, се мучам да задпијам.

Си чул како звучат панели при ширење и собирање заради промена на температурата? Нема да ти се допадне

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
160
Си чул како звучат панели при ширење и собирање заради промена на температурата? Нема да ти се допадне
This.
Во дневна се греам со клима а во спална со панелка. Далеку полесно заспивам во дневна. Во спалната цела ноќ крцка панелката, а понекогаш и многу силно, ме буди. Така да имај го во предвид и ова...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
This.
Во дневна се греам со клима а во спална со панелка. Далеку полесно заспивам во дневна. Во спалната цела ноќ крцка панелката, а понекогаш и многу силно, ме буди. Така да имај го во предвид и ова...

што панелки? ја со овие што иам дома немам таков проблем ..

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Исто и јас не сум чул ништо со оваа една а што е у другата соба. Како кулер мастер да ја праел. Иначе гледам некои бугарски Tesy има со вифи со курци палци.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Јас се извинувам што ке упаднам во темава како падобранец со едно прашање...
Имам една термо печка од 6kw со трофазен утикач... кој се шансите да се преправи од трофазен да работи на монофазен напон? (немам трофазен штек, и не мора да работат сите 6 греачи, може и со 4...ако е изводливо).

maci

poweruser
2 април 2008
3.392
978
можно е ,ама ќе ти гори брзо штекерот
по колку КВ има еден грејач?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Па има 6 греачи по 1kw

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Невозможно е 6kw да работи на еден штекер. Максимум може 3KW, но пожелно е и помалку од тоа за толку константно оптеретување. Само и бајаги помалку ќе грее во секој случај.

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
@HardCorec
Или продолжен трифазен кабел, или да си донесеш трифазна линија до таму кај што треба.
Со 3kw нема ништо да направиш на 6ка термо печка, џабе потрошена струја.
Се` друго е опасно (сигурно не сакаш пожарникари да ти ти играт оро околу куќа/стан).

Можеш крај краева да најдеш некоја термо 3ка по огласи за смешна сума на пари, ги продаваат често заради скапата струја што ја имаме, далечни се времињата кога секој имаше по дома барем по една термо печка и се грееше на неа!

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно