Ron26
poweruser
- 4 мај 2019
- 2.227
- 2.657
Како се гаси упдејт на win 10?
мислам требаше у регистри да се ебава нешто, одамна не сум го користел, не се сеќавам баш
Како се гаси упдејт на win 10?
Згодно кај купувањето компоненти од Али е што можеш во секое време да му го однесеш целиот лаптоп за да види која компонента прави проблем и да ја замени....Дечки, се работи за лаптоп Asus K550JD (X550J).
Купен рам од чичко али, ајде викам за проба. Стигна рамот, се убаво работи додека не помине 5.5 GB Usage. Замрзнува цел лаптоп и почнуваат линии по екранот.
По некое време пробување сваштарии (не направив мемтест бидејќи сумјам дека и таму ќе замрзне, но ако треба ќе направам) успева да стига до 8гб и повторно замзнува со линиите, поточно ова се случува:
View: https://www.youtube.com/shorts/FbNZW_vM10k
Лаптопот е со 4GB лемен рам и имаше 4GB скрос иста плочка ко оваа што ја нарачав.
Имам пишано во алиекспрес темата дека мавнав dispute и али пресуди да го вратам рамот па да ми вратат пари или продавачот ако почне да се буни, да им пишам (врска неам од кај се праи тоа) и да ми дадат coupon за наредна нарачка.
Страв ми е да не го пратам па да мрчи продавачот па да останам и без рам и без пари.
Денес го пробав на лаптоп со i3 и радеон графика, пуштив хром едно друго и не замрзна, си тераше нормално.
Што може да е причината? Рамот не е во ред или може нешто друго?
Фала!
Не можам тука да најдам друга плочка од 8гб. Со друга 4ГБ си работи.Згодно кај купувањето компоненти од Али е што можеш во секое време да му го однесеш целиот лаптоп за да види која компонента прави проблем и да ја замени....
Проба со друг рам да знаеш дали е до рам-от?
Не можам тука да најдам друга плочка од 8гб. Со друга 4ГБ си работи.
Па не може. Лаптопот е со 4ГБ лемен рам на плоча, напишал човекот.А ако ја оставиш само таа од Али, прави проблем?
Ако си во Скопје јас ќе ти дадам плочка од 8гб за тест, а инаку пушти мемтест и со сигурност ќе знаеш има или нема проблем. Ама ќе да има.Не можам тука да најдам друга плочка од 8гб. Со друга 4ГБ си работи.
Не сум за жалАко си во Скопје јас ќе ти дадам плочка од 8гб за тест, а инаку пушти мемтест и со сигурност ќе знаеш има или нема проблем. Ама ќе да има.
Еве ги и двете.Ај сликај ја плочката од двете страни по можност да се гледаат мемориските чипови.
Вака, пробано е следново:Не гледам вака ништо необично, барем на страните без налепница се гледа дека чиповите се од ист batch, со дедицирана графичка ти е лаптопот? Има многу за дијагностика овде, можно е да е свашта, како лош видео драјвер, поготово ако користи shared video memory тоа може да ги прави овие артефакти, може и некое ситно кондензаторче да е откорнато од матична или од рам плочките, може чипсет да зеза, самиот процесор и неговата интегрирана да зезаат, и јас можеби би се помачил да го лоцирам проблемот точно и да e кај мене лаптопот. Пробај со DDU тргни драјвери, реинсталирај ги, реинсталирај Windows, друг browser, долг е списокот...
X550Ј е моделот, за бројче ќе го отворам лаптопот утре, ваљда ќе најдам (eве ти линк од СКРОС истата матична на али ако ти врши работа).Пиши број на матична, сакам да видам нешто. Или сликај ми ја од двете страни, да видам дали има lvds translator чип. Баш сега се сетив на еден ваков глуп проблем што го имав со еден асус. Мада некако ми нема поврзаност со рамот тоа па... а на екстерен дисплеј исто прави? И дали се укочува лаптопот или само прави артефакти?
Нема таков чип кај тебе. Отвори го следново и постирај ги истите слики, да добијам некоја претстава.X550Ј е моделот, за бројче ќе го отворам лаптопот утре, ваљда ќе најдам (eве ти линк од СКРОС истата матична на али ако ти врши работа).
Замрзнува инаку скрос целиот лаптоп, еднаш дури и изгаси скрос.
Едит: немам пробано на екстерен дисплеј.
Абе океј ама зошто со една плочка би правело проблем, со друга не.Нема таков чип кај тебе. Отвори го следново и постирај ги истите слики, да добијам некоја претстава.
Погледнете го атачментот 124092
Погледнете го атачментот 124093
Ова е мојот асус, и јас имав проблеми со графичката, кај мене вадеше BSOD и се укочуваше на пола и се рестартираше лаптопот при активно користење на "vRAM", испадна дека изгорел кондензатор од 0,1uF лоциран веднаш до видео мемориите. Кај тебе ништо не е исклучено, од дефектен отпорник па до чипсет. Пак ќе кажам, многу е зезнато да се лоцира ваков проблем.
@Daniel86 еве слика, извини за доцнење:
Погледнете го атачментот 124135
Едит: Пробав овојпат да вклучам игра со intel графиката место со nvidia. Скрос исклучи лаптопот.
Ништо, ќе си ја вратам мојата плочка, а оваа ќе оди назад у Чајна.
Наместив драјвери апдејти све шо треба, перформанс моде, на графичката у сетингс стаив да иде CS GO преку графичката, пак исто...Не ми изгледа конфигурацијата дека е проблем, да не има нешто грешка подесено? Да не тераш CS:GO со интегрирана?
View: https://www.youtube.com/watch?v=vN88gay03DU
View: https://youtu.be/cOhUjabmI60
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C, Black, DD-U3M2
1.390,00 ден
CASE KOLINK ATX OBSERVATORY HF Mesh, 3x120mm fan, Black, PGW-CH-KOL-128
3.450,00 ден