Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Новиот Nexus 6 [2014]

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас мислам дека 2015-2016, ќе бидат годините кога телефoните ќе добијат (скоро) DLSR тип на камери, веќе ќе нема никаква потреба освем само за професионалци да користат DLSR камери, апгрејди и тек како ќе има за напредните, и за power корисниците, за просечните све е исто од времето на појавувањето на S4 pro како чипсет/процесор, а тоа е 2012 година.

Јас мислам обратно, дека најголемите придобивки ќе бидат од хардверски аспект, мидрејнџ лаптоп тип на перформанси, во телефон со што ќе можат да се користат и некои десктоп апликации, и да се користат телефоните како мултимедијални уреди кои ќе бидат и замена за надворешни хардови, и видео плеери.

Последна промена:
17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Не го менувам минимум 2 години.
И ја така викам, ама коа ке искочи некој телефон друг по атрактивен и боље...
Мислев ајфон 5сот ке го користам 2 години , јас 9 месеца го користев, и ми здосади..
Сеа сум загреан за ми4, али не ми се фрлаат пари ке ме остави девојката а и ке ме избркаат од дома...

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
И ја така викам, ама коа ке искочи некој телефон друг по атрактивен и боље...
Мислев ајфон 5сот ке го користам 2 години , јас 9 месеца го користев, и ми здосади..
Сеа сум загреан за ми4, али не ми се фрлаат пари ке ме остави девојката а и ке ме избркаат од дома...
Следно што ќе купам ќе биде некој нареден Нексус, така да сериозен сум јас.
Ајфонот нормално дека ќе ти здосади, нема ни ромови ни ништо. Посебен е филингот кога ќе ставиш најнов Андроид, а фирмата веќе една година официјално го напуштила телефонот :D

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Јас мислам дека 2015-2016, ќе бидат годините кога телефoните ќе добијат (скоро) DLSR тип на камери, веќе ќе нема никаква потреба освем само за професионалци да користат DLSR камери.
Не верувам друже, еве аматерски фотографии со ентри левел Sony α DSLR, а нешто не ми иде во глава дека ќе може да се направат приближно добри фотки со мобилен во блиска иднина.

Прекрасна македонија, аматерска фотографија:

P8YmIuF.jpg

nj1MwJs.jpg

eQ8BJQW.jpg

Pa6mmrz.jpg

2a4x10f.jpg

JCSWYhs.jpg

vaZknrA.jpg

4ppJPkr.jpg

0zgF2le.jpg

4g4SUQO.jpg

x7EYRce.jpg

1LEybHA.jpg

ACGKesv.jpg

lcGDJtG.jpg

796UB70.jpg

GVsKwUR.jpg

mQeglJI.jpg

gPVRJ56.jpg

0AbBPJi.jpg

3zLLmTT.jpg

Ark1kWC.jpg

5H0NjwK.jpg

EAv4seP.jpg

dcQV8I2.jpg

JxIU9mH.jpg

33dtLWB.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сликиве се обработувани така? кога ќе добиеме RAW поддршка на 5.0, или 6.0 што и да биде тогаш, и далеку поголеми сензори, (како што се во најава) како што реков за све друго освем во професионалната употреба нема да има потреба да се користи DSLR.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Оу не не, нема никаква обработка, ако мислиш на photoshop. Другаров што ги шкрапа освен фотоапарат, друга техника незнае да користи :)
Има повеќе леќи и едно тело. Тоа е се.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Сликите не ми изгледат баш аматерски... :) Има осет на слики ги знае моментитет кога треба да штрака.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Ама аматерсли слики, ја 100 години да сликам со д5200 нема да извадам вакви.

А тоа дека телефониве ќе сликаат како дслр ама баш баш никогаш нема да се сличи од причина што се е поврзано правопропоционално со големината. Колкав сензор објектов леќа толку музика па колку сака обработка и јадра и гпу нека има на телефонот. Е сеа ако направи некој производител телефон со пола метро објектив со 3 цм дијаметар молим :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ќе ги зголемат многу сензорите, а и рачунајте на тоа дека во телефоните има далеку подобро процесирање, и доадено сликање во сиров формат (наскоро)

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Сликите не ми изгледат баш аматерски... :) Има осет на слики ги знае моментитет кога треба да штрака.
Ама аматерсли слики, ја 100 години да сликам со д5200 нема да извадам вакви.

Абе луѓе, другаров е аутомеханичар. Хоби му се одгледување пчели (има 5 - 6 сандаци само) и фотографија (еден сони алфа што го има више 6-7 години и си купува објективи само и тоа руски некои пошто се поефтини).
Ама хобијава му се, како он што кажува - храна за душата, па се внесува во нив целосно.
Стварно е скроз аматер.

А што се однесува до RAW, мене па баш тоа ми звучи како професионален формат. Значи откога ќе сликнеш, после да седнеш на компјутер и да штелуваш.
Аматерите не го прават тоа. Аматерите се будат во 4 сабајле, чекаат изгрејсонце, па зајдисонце, па се качуваат по планини и ги штракаат/овековечуваат моментите кои во моментот ги гледаат.

back on topic: и покрај сите негативности што ги читам за Nexus 6, сепак, кога би требало сега да купувам телефон, само тој телефон би го зел во предвид. Ама пошто имам 5-ка и е повеќе од супер, веројатно ќе го чекам тој после 6-ката.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.726
12.654
Skopje
www.wemaxa.com
Се работи за физика, сензорите ако се зголемат ќе треба да се зголеми и стаклото над нив. Единствена алтернатива се фото-модули односно екстерни елементи кои би биле или само објектив или комбинација од сензор+објектив.

Трето е органски тип на сензори, нешто што Фуџифилм го развива но и таму зависи големина на сензор во пропорција со стакло над него.

Четврто е во далечна иднина, ќе има фото-хемиски тип на процесира односно имитација на нашето око. Тогаш ќе може минијатурен уред како телефон да замени DSLR или сличните.

Од ова последново сме далеку, барем една декада.

Ќе ги зголемат многу сензорите, а и рачунајте на тоа дека во телефоните има далеку подобро процесирање, и доадено сликање во сиров формат (наскоро)

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
5:27 истиот проблем како и претходниот Нексус

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Вчера го чачкав малце Nexus 6.

Има поголема флуидност од N5, но има многу многу полоши бои од N5 (барем за мој вкус). Ко цртан филм се боите. Заситени, сатурирани, мизерија, многу ме разочара тоа.
Изработката мене не ме воодушеви, онака океј е, али не е подобра од N5. Не е баш споредливо, различни материјали се во прашање, али ич не ми се свиѓа.
Народов што се жали голем е многу. Да, многу е поголем стварно, али ја без проблем го држам во рака. Да беа горните мани непостоечки ја би го купил и би го јузал и со леснотија би го хендлирал.

Ете заклучок: Според мене, N6 не е за мене.
Пи*ка им матер ме разочараа гугловци.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB

Има поголема флуидност од N5, но има многу многу полоши бои од N5 (барем за мој вкус). Ко цртан филм се боите. Заситени, сатурирани, мизерија, многу ме разочара тоа.
Изработката мене не ме воодушеви, онака океј е, али не е подобра од N5. Не е баш споредливо, различни материјали се во прашање, али ич не ми се свиѓа.
Народов што се жали голем е многу. Да, многу е поголем стварно, али ја без проблем го држам во рака. Да беа горните мани непостоечки ја би го купил и би го јузал и со леснотија би го хендлирал.

Ете заклучок: Според мене, N6 не е за мене.
Пи*ка им матер ме разочараа гугловци.
Незнам дали постои човек на форумов што воопшто би го купил н6. Утнаа гугл, и можат слободно да си ги пензионираат нексус уредите. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас зборам одамна, ама не направија и Google хејтер :D

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ја би го купил нексуот 6 телефонот е топ, софтверот треба малце пеглање, кога ке излезе 5.1 нагоре очекувам дека ке биде закон, амоледот не е на ниво со нотевците многу е послаб се на се убав телефон

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Кога чоек кој користи тачвиз ќе каже дека и треба пеглање на ванилата.

LQnGEGu.gif

Сори, морав, без навреда и ја сум тачвизџија :) Ванила и моментално е закон, понатака може да биде само уште подобар.

Прашјте го @Necromancer колку пати :D

Последна промена:

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Не беше тоа поентата, тачвизот е по изпеглан од ванилата секогаш не во перформанси т.е секој оем софтвер на хтц, самсунг,сони е повеќе среден него чистиот ванила софтвер
Со тачвиз добиваш секој месец апдејт средени грешки пачеви,батерија,стабилност и така натаму
незнам како е со сони и хтц со подршка.
Ванилата ти е само брзина и ништо друго, незнам по кој пат ова го повторувам ама никако да ви влезе во глава дека тачвизот е најзахтевен од сите, сензори,софтвер, шминка и тоа си го прави своето.Тачвизот не е оној стариот што ја стекна таа слава на лагување од ноте 3 па наваму е се подобар и подобар, а со лолипоп е уште побрз :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

Каде го чепкаше? Го има кај нас некаде?

Мислам дека @aleksuperior ќе го земе, човекот е Nexus through and through, барем од она што сум приметил.

Кај Ноутот, како што кажав и претходно, камерата и батеријата се врхунски, екранот ќе го оставам на страна, лично не ми пречи ако бил малку послаб. Од друга страна софтверот на Самсунг ужасно ме нервира. Е сега кога ќе се измерат стварите, не знам каде да натежнам.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972

Каде го чепкаше? Го има кај нас некаде?

Мислам дека @aleksuperior ќе го земе, човекот е Nexus through and through, барем од она што сум приметил.

И јас би сакал да знам дали го донеле некои трговци кај нас, но сепак мислам дека се работи за пријател некој кој си го купил Нексус 6 од страна.

@Necromancer Пред нова година го обновував договорот со операторот и мислев ако го имаат во најава Нексусот, да го земам со договор. Бидејќи ми кажаа дека нема да го носат (барем не наскоро), заради премногу високата цена неможам да го земам во готово. Иако како што спомнав, преку оператор би го земал - чисто да променам форм фактор.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Пред нова година го обновував договорот со операторот и мислев ако го имаат во најава Нексусот, да го земам со договор. Бидејќи ми кажаа дека нема да го носат (барем не наскоро), заради премногу високата цена неможам да го земам во готово. Иако како што спомнав, преку оператор би го земал - чисто да променам форм фактор.

Од слична причина земав и јас Ноут, бидејќи се нудеше преку оператор, за после да го заменам/доплатам за Н6. И ти продаваше Note 4, па мислев да не планираш истото да го направиш.

Како и да е, обавезно ќе го ѕирнам, а доколку некој од тука земе, ќе го частиме пијачка и ќе му го раздрнкаме Нексусот.

А тоа дека умрел Нексусот, и дека нека се пензионираат Гугл, не би рекол.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно