Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативно искуство со СЕТ

Статус
Затворена за нови мислења.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.386
12.039
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Уствари ние смртниците што не трошиме по 40-50К на телевизор, и не оставаме промет по 10.000 евра треба да се сметаме себеси за исправно маргинализирани и не го заслужуваме истиот однос како и према врвните клиенти? Дај не тропајте глупости, ве молам. Законско и граѓанско право е секој клиент да биде еднакво третиран, без разлика на вложените средства во одредена цел.

Емет, лајковите не се мерило за мудроста на пишаниот текст, тоа значи само дека некој се сложува со тебе, а не дека е исправно мислењето.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Уствари ние смртниците што не трошиме по 40-50К на телевизор, и не оставаме промет по 10.000 евра треба да се сметаме себеси за исправно маргинализирани и не го заслужуваме истиот однос како и према врвните клиенти? Дај не тропајте глупости, ве молам. Законско и граѓанско право е секој клиент да биде еднакво третиран, без разлика на вложените средства во одредена цел.

Не знам кој тропа глупости, како да живееш во утопија. Никој не рече дека не треба да биде еднакво, јас само потенцирав тоа што се случува во македонските дуќани. Ретки се тие што еднакво третираат некој што купува скапо или евтино.

Ете ти викам да провериш - влези во Нептун и земи разгледувај ОЛЕД. После во друг дуќан земи гледај Кварт дали ќе те третираат исто. Или оди во било кој IT дуќан и интересирај се за најскапата графичка, а после за некоја entry и прати ја фацата на продавачот. Веднаш стануваат мрзоволни. Во еден кафич те третираат различно ако порачуваш флаша vs обична порачка. И келнер и шанкер те третираат различно.

Законско право било да биде третирањето исто - yeah right. Во Македонија живееш, освести се малку.

Последна промена:
E

emet_

Гостин

Емет, лајковите не се мерило за мудроста на пишаниот текст, тоа значи само дека некој се сложува со тебе, а не дека е исправно мислењето.
се сложувам дека секој муштерија треба да биде исправно и коректно третиран од компанијата каде вработените ќе му посветат време и внимание и испратен на културен начин откако и двете страни ќе бидат задоволени, но за жал овие појави ретко се применуваат во пракса затоа што овие работи претставуваат СТАНДАРДИ. а какви стандарди имаме ние? каква култура имаме ние како муштерии? што мислите сите вработени по приватните компании (па и по државните) на кој начин обезбедиле вработување? случајно да не поминале на ист филтер на селекција? случајно заводот за вработување да не ги селектирал?

сакам да кажам дека не е проблемот во СЕТ компјутери. не е ниту во НЕПТУН.
кај сите нас лежи тој проблем и тој длабоко си тлее во нашата свест и ниту еден од нас не сака тоа да се промени и како одбранбен механизам ни е да ја префрлиме вината на другата страна.

кога сите вие би се вработиле во некоја од овие фирми што постојано ги „плукате“ дека не чинат, а сигурен сум дека во денешно време никој нема да одбие понуда за работа во некоја од нив, ќе функционирате на истиот оној начин на кој се функционирало претходно! сакате да кажете дека тие појави се менуваат туку-така!?

друг пример, ако земеме да ги пролистаме темиве од форумов, ќе разбереме дека не треба да влеземе во ДДКОМ, СЕТ, АМЦ, НЕПТУН и итн... и на крајот излегува да си седиме по дома!? o_O

тогаш ајде да се отселиме од земјава и да не се трудиме да се смениме и ние како муштерии!

пс-никој не постави дилема за „допаднати мислења“ дали биле исправни или не.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.386
12.039
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Никој не живее во утопија, секој си ја ствара сам за себе. И сосема сум свесен каде живеам, не значи дека треба да играм по нечии правила и да голтам и молчам. А да бидеме начисто, гледам дека ти ја поттикнуваш класификацијата на клиентите во сооднос на тоа кој колку промет прави, со самото тоа што потенцираш дека си од повисоката класа. Значи дека очекуваш некој тебе да те третира како директор затоа што трошиш многу кеш и сметаш дека тоа е правилно? Извини, такви размислувања не поднесувам, без навреда, ништо лично.
Самите клиенти го одредуваат нивото на услуга во сите сектори, а јас и ти сме тие што треба да смениме нешто. Многу луѓе се научени дека ако платат повеќе треба да галамат и да обрнуваат внимание на себе, газдите тоа го гледаат, и нормално тука настанува приоритетноста за некои клиенти.
Повели слободно кај мене во сервис, купи едно штрафче, ќе добиеш почит, персирање, гратис монтажа, совет, домаќински муабет, кафенце по желба и фискална сметка за производот. Истото ќе му се случи и на другиот клиент кој чека паралелно со тебе да му ја спремам машината од 500+ евра.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Од сега ако ми треба шрафчиња купувам само кај Даниел.:D
Мислам дека не постои некоја дефиниција за љубезноста.
Точно така има многу арогантни продавачи што си зимаат за право да се понашаат, ама па од друга страна има и муштерии што замараат у мичку патер.
Пред се зависи од човекот ,а после и од еден куп други фактори...

Последна промена:

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
со самото тоа што потенцираш дека си од повисоката класа.

Извини, каде прочита дека потенцирам вакво нешто???
Не ми ги врти зборовите и смислата на тоа што сакам да кажам.
Боже сачувај.

И не сум кажал дека очекувам да ме третираат како директор затоа што сум, цитирам: трошел многу кеш (WTF), туку потенцирам како е скоро насекаде во Македонија. Тука те третитаат (со исклучоци секако) во зависност од тоа колку сакаш да им потрошиш во дуќан и тоа е реалноста, а не дали јас сум директор или клошар. Ти наведов три примери, а ти можеш да ги премижуваш до утре.

Прекини да лупаш глупости на лично ниво.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.967
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ај доста се натегате, дискусија на тема не меѓусебно препуцавање.

E

emet_

Гостин
ако подрасмислиме малку повеќе секогаш постоела поделба меѓу муштериите.
исто кога се наоѓате во ноќен клуб, дали сите седат во сепаре или само оние што се сметаат за ВИП гости, а другите ќе стојат и ќе гледаат кој со кого седи.

не ми се допаѓа оваа појава ама реалноста е таква.
слична е ситуацијата и со маркетите кај нас.

@psyside има право, темава не е за препукување.
и тротоарите не служат за паркирање.

затоа сега ќе се читаме на форум и ќе се прашуваме „шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред“?

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Луѓе изгореја живи во ноќен клуб во Букурешт.

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
И јас на двапати лошо искуство со СЕТ за сервис пред неколку години, од тогаш само АНХОЧ (џентлмени).

manovj

hello world
15 ноември 2014
72
73
Скопје
manovj's setup  
Processor & Cooler
i7 3770K, Hyper212 Evo
Motherboard
ASUS Z77-A
PSU
550W
RAM
16GB
Video card
RX 570 4GB
Case
Deepcool Dukase V2
Mouse
G403
Keyboard
QuickFireTK Cherry MX Blue
Audio
Siberia V2
Monitor
VG249Q
OS
Windows 10
Кај мене баш обратно е, во Сет кога и да влезам и да купам нешто, пријателски однос имаат со мене, ме знаат како редовен муштерија и стално некој попуст ми даваат. Се што сум купил за мене и пријателите се нема расипано. Со Анхоч не е баш така, имам многу поскапи работи купено, ама пак кога ќе прашам за некаков попуст за редовен купувач, стално одговорот е не. Исто и со сервисот, другар остави графичка што артифицира и кај него и кај мене на компјутер, ја оставил на сервис и после 3 недели му се јавиле и му рекле "Дечко помини земи си ја нема проблеми кај нас". После тоа не знам како, попуштиле некако и со понова слична му ја замениле.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Денес ми стигна порака дека ми е одобрена замена на тастатурата од сет. После точно 42 календарски денови, односно 30 работни дена. Утре ќе беше 31-от работен ден... А ми пишаа денес. Коинциденција ? По се испаѓа дека рокот за сервисирање е 30 работни дена, а не календарски...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Не се 30 работни дена :)
Работен е и Сабота (а и Недела) во приватниот сектор, во државниот не е.

̶П̶о̶с̶л̶е̶д̶н̶а̶т̶а̶ ̶р̶е̶в̶и̶з̶и̶ј̶а̶ ̶н̶а̶ ̶з̶а̶к̶о̶н̶о̶т̶ ̶м̶и̶с̶л̶а̶м̶ ̶д̶е̶к̶а̶ ̶ј̶а̶ ̶с̶м̶е̶н̶и̶ј̶а̶ ̶в̶о̶ ̶2̶1̶ ̶и̶л̶и̶ ̶2̶5̶ ̶д̶е̶н̶а̶,̶ ̶н̶е̶ ̶3̶0̶.̶ ̶А̶к̶о̶ ̶ј̶а̶ ̶н̶а̶ј̶д̶а̶м̶ ̶к̶а̶ј̶ ̶с̶у̶м̶ ̶ј̶а̶ ̶з̶а̶ч̶у̶в̶а̶л̶ ̶ќ̶е̶ ̶в̶и̶ ̶ј̶а̶ ̶д̶а̶д̶а̶м̶.̶ (грешка, тоа бил некаков предлог 30 дена е). Во самиот закон во член 48 е назначено ХХ дена, не ХХ работни дена. Државата нема право да одредува кои се работни денови на приватна фирма, само колку работни часови има по смена.

И мислам дека имаше тема и за законов и за негативни искуства со фирми во МК, колку да не се оди офф топик.

Последна промена:
E

emet_

Гостин
недела да биде работен ден? по закон мислам дека тој ден мора да биде неработен и за приватниот сектор. не значи ако сме во приватна фирма дека немаме „работнички права“.

јавете се во http://www.opm.org.mk/ и прашајте.
таму најдобро знаат пошо навистина е чудно да се толкуваат деновите.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
недела да биде работен ден? по закон мислам дека тој ден мора да биде неработен и за приватниот сектор. не значи ако сме во приватна фирма дека немаме „работнички права“.

јавете се во http://www.opm.org.mk/ и прашајте.
таму најдобро знаат пошо навистина е чудно да се толкуваат деновите.

Епа еве излези во Недела и прошетај, кажи колку дуќани, трговски центри и фирми не работат.

E

emet_

Гостин
маркетите и дуќаните во недела во ГТЦ не работат. истото важи и за ТЦ Бисер (Аеродром).
зошто овие не работат на пример, а работат во рамстор?

но вработените во овие места во кој работат во недела мора да имаат свои права, односно да им следуваат слободни денови во месецот, но ова не беше дискусијата.

затоа и мене ми е некако измешано како се толкуваат деновите.
најдобро е да се праша.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Роковите и начинот на течење на истите не е предмет на толкување, истите се утврдени со Законот за општа управна постапка.
Рокот во Законот за заштита на потрошувачите е изразен во календарски денови, доколку е работни дена истото мора да се предвиди изрично во законот.
Во спротивно се применуваат одредбите Законот за општа управна постапка во кој меѓу останатато е предвидено дека :
Член 103
(1) Роковите се сметаат на денови, месеци и години.
(2) Кога рокот е определен по денови, денот во кој е извршено
доставувањето или соопштението, односно во кој паѓа настанот од кој треба да се смета траењето на рокот, не се засметува во рокот туку за почеток на рокот се зема првиот нареден ден. Рокот што е определен по месеци, односно по години, се завршува со истекот на оној ден, месец односно година, кој по својот број му одговара на денот кога е извршено
доставувањето или соопштението, односно на денот во кој паѓа настанот од кој се смета траењето на рокот. Ако тој ден го нема во последниот месец, рокот се завршува со последниот ден на тој месец.
(3) Завршувањето на рокот може да се означи и со извесен календарски ден.
Член 104​
(1) Почетокот и текот на роковите не го спречуваат неработни денови,
деновите на државни и други празници и неработни денови кои се
празнуваат.

(2) Ако последниот ден на рокот паѓа во деновите од ставот (1) на овој
член, рокот истекува на првиот нареден работен ден.

E

emet_

Гостин
значи ако не е наведено се сметаат календарски деновите, вклучувајќи викенди и неработни денови поради празници.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.222
16.377
Сега пред малце бев во СЕТ на Рузвелтова да побарам некој кулер.

Викам, кулер за LGA1150?
- Имаме, сега ќе ТИ кажам.
Ми набројува 3 кулери од CM...
Викам, нешто друго за избор, друг бренд?
„Ништо друго немам друже, катастрофа....“

Почнувам да се смеам и викам: стварно катастроја. Пријатно се најдобро.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
маркетите и дуќаните во недела во ГТЦ не работат. истото важи и за ТЦ Бисер (Аеродром).

Се бројат часови на вработените неделно, не слободни денови. Жена ми работи така има слободен ден било кој во неделата и тоа е тоа. Нема закон со кој се регулира да биде недела или сабота неработен во приватен сектор.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Само што се вратив од Сет, ми дадоа нова тастатура. Ми паѓа криво на некој начин што не ја средија старата, бидејќи ми е страв да не се расипе и оваа, и чим сервисери неможат да ја средат... јас па ич...
Како и да е, купив половна тастатура...за на крај да завршам со скрос нова :D
Iмав контакт со 4 лица во Сет, 1 од сервисот, 1 од главниот магацин од каде што ја подигнав новата тастатура, и со 2 лица од продавницата на рузвелтова, и сите беа прилично океј, љубезни и фини.
Во врска со рокот за сервисирање, прашав во сервисот како они гледаат на тоа и ми кажаа вака. 30 дена за сервисирање, 45 дена за замена.
Следниот пат ќе пробам да земам број од едната вработена, ако не ми даде... одма негативно искуство, што ја е*ам. Like a boss. :p

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје

но вработените во овие места во кој работат во недела мора да имаат свои права, односно да им следуваат слободни денови во месецот, но ова не беше дискусијата.

затоа и мене ми е некако измешано како се толкуваат деновите.
најдобро е да се праша.
Сите кираџии во договорот што го имаат со Рамстор им пишува дека мораат да работат 12/7 и празници и делници, услов за да добиеш дуќан во Рамстор...
Е сеа како ќе си го реши фирмата тоа со вработените е друг муабет, а се знае како...

T-BRED

read-only
27 јуни 2015
8
3
Од кога ја напраија градежната фирма (сет инвест) компјутерскава им е онака за заебанција и затоа и услугите им се такви

Статус
Затворена за нови мислења.
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно