Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi Store - отварани производи

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Непријатно искуство денес со продавницата во City Mall. Купен рутер (меѓу други тракатанци) кој:
  • Беше залепен од двете страни со линија салотејп (врз сигурносната лепенка)
  • Едната страна беше со пресечена сигурносна лепенка (касно видов)
  • Рутерот веќе беше конфигуриран на некоја рандом мрежа

Продаден како нов, очигледно според лепениот селотејп мачкаат очи, само бар да го ресетирале рутерот натрапниците. Срамота и блам за ваква фирма, не дека ми е за рутер, него којзнае што се друго отвараат и потоа „затвараат“.
Пријавено во продавницата, утре ќе пријавам во дирекција чисто други да не страдаат.

Во меѓувреме ако пазарите нешто од таму, со четири очи гледајте, особено поскапите тракатанци.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Де бе брат, рутер е не е кондом....
Имаше траги на користење или оштетување?
Не знам дали си сериозен или тролаш. Продавање на отворени и користени производи како нови е проблем:
  • Не знаеш колку време бил користен
  • Не знаеш дали е вратен заради X дефект 9 препродаден (пример специфичен сетинг не функционира)
  • Комплетно беше прикриено со салотејп врз сигурносните лепенки
Ако тебе ти е океј, тогаш и половниве производи на форумов бидејќи не се кондоми, плаќај си ги како нови и решен проблем.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
Имаше траги на користење или оштетување?
Да, кинез ставил шпиун во рутерот па го вратил.
Од кондомот или од рутерот?
Ck76x6SWEAERcBB.jpg

Од кондомите на владата финансирано, не се знае дали е 99.99% ефикасен. Шала на страна.

Веќе кога одиш локално во продавница, и гледаш дека има обична лепенка прашај си зошто е така.
Како што кажа касно си видел, тогаш си заштитен 2 недели од купувањето на денот и нешто ако не е во ред си вракаш производ и парите ќе ти бидат вратени.
Е сега тоа од нивна страна сигурно знаеле дека е лепен и вратен продукт, па дека живееме во вукојебина не ги декларираат продуктите како вратени и да се плаќаат по пониска цена како странство.
Се надевам не си добил фаличен рутер, сподели дали е фукнционален итн ...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.222
16.377
Не знам дали си сериозен или тролаш. Продавање на отворени и користени производи како нови е проблем:
  • Не знаеш колку време бил користен
  • Не знаеш дали е вратен заради X дефект 9 препродаден (пример специфичен сетинг не функционира)
  • Комплетно беше прикриено со салотејп врз сигурносните лепенки
Ако тебе ти е океј, тогаш и половниве производи на форумов бидејќи не се кондоми, плаќај си ги како нови и решен проблем.
Е како не знаеш дали сум сериозен, да не си паднал од Меркур? Враќај тогаш и отварај очи што купуваш.
Ако самиот продавач не ти го скрене вниманието да ти каже отворен е ама само е пробан, тогаш слободно кажи му дека го толкуваш како обид за измама.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Ова е чест проблем, проблем е во законот за потрошувачи, една од варијантите е некој да го купил, си го сетирал дома или било каде го користел 14 дена завршил работа и го враќа 15тиот ден во дуќан со причина дека не му се допаѓа уредот и не ги исполнува неговите побарувања,законски тоа му е овозможено. Mi store сигурно нема да го продаваат како користен со попуст или слично, така фирмата ќе оди само во загуба. Ставиле лепак и на рафт се продава како нов. Ова е со 99% од уредите кој што се отварани по фирмиве анхоч сет и тн . Тоа е.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
Ова е чест проблем, проблем е во законот за потрошувачи, една од варијантите е некој да го купил, си го сетирал дома или било каде го користел 14 дена завршил работа и го враќа 15тиот ден во дуќан со причина дека не му се допаѓа уредот и не ги исполнува неговите побарувања,законски тоа му е овозможено.
Затоа во странство поголемите продавници те банираат ако правиш такви мајмунлуци, нека почнат и тука да практикуваат така ако некој често врака продутки во крајните денови па нека биде баниран па нека му ја мисли.
Mi store сигурно нема да го продаваат како користен со попуст или слично, така фирмата ќе оди само во загуба. Ставиле лепак и на рафт се продава како нов. Ова е со 99% од уредите кој што се отварани по фирмиве анхоч сет и тн . Тоа е.
Фирмата и да стави 5-10% попуст на производот дека бил отворен, пак ќе бидат во профит.
Ај тоа што не даваат ни попуст, барем нека направат еден factory reset.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ова е чест проблем, проблем е во законот за потрошувачи, една од варијантите е некој да го купил, си го сетирал дома или било каде го користел 14 дена завршил работа и го враќа 15тиот ден во дуќан со причина дека не му се допаѓа уредот и не ги исполнува неговите побарувања,законски тоа му е овозможено. Mi store сигурно нема да го продаваат како користен со попуст или слично, така фирмата ќе оди само во загуба. Ставиле лепак и на рафт се продава како нов. Ова е со 99% од уредите кој што се отварани по фирмиве анхоч сет и тн . Тоа е.

Познавам една жена што го правеше ова цело време по салоните. Дури се погоди еднаш пред мене и ја слушнав кога им рече, ке го користам и ке ви го вратам другата недела и ке ми вратите пари. Законот така вика, не ми е гајле мене рече...

Sent from my iPhone using Tapatalk

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Затоа во странство поголемите продавници те банираат ако правиш такви мајмунлуци, нека почнат и тука да практикуваат така ако некој често врака продутки во крајните денови па нека биде баниран па нека му ја мисли.

Фирмата и да стави 5-10% попуст на производот дека бил отворен, пак ќе бидат во профит.
Ај тоа што не даваат ни попуст, барем нека направат еден factory reset.
Тоа е добро за во странство, таквите луге тамо се реткост па може да се банира, кај нас во Македонија таков ни е менталитетот, не е еден човек со такво размислување затоа и си патиме.Според мене и нетреба да даваат попуст, т.е не се ни они глупи.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.677
6.960
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Вчера купив камера од Техномаркет, имаше две лентички селотејпчиња од лева и десна страна кои беа пресечени и на средина кутијата беше залепена со една кружна лепенка со натписи ORIGINAL. Приметив некои траги на леќата, има како некоја мала гребаница што не се брише, иако имаше залепено заштита на неа. Камерата си функционира, ама ете поради некоја причина изгледа ја отварале. Значи изгледа пракса е ова по нашиве продавници.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.776
3.495
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Познавам една жена што го правеше ова цело време по салоните. Дури се погоди еднаш пред мене и ја слушнав кога им рече, ке го користам и ке ви го вратам другата недела и ке ми вратите пари. Законот така вика, не ми е гајле мене рече...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Офтопик на муабетов, имам една пријателка која работи во бутик од познат бренд во Шпанија. И ми кажуваше дека голем број од луѓето купувале облека, ја носеле за посебни пригоди и потоа ја враќале во бутик, и барале пари назад. И тоа премногу го правеле ова, што е станато како нормалност кај нив.

И сега доаѓаме на муабетот дека купувачот има право да го врати производот во рок од X денови. Дали тоа значи дека јас пример можам да земам PS5, да изиграм неколку игри 24/7 буквално и да го вратам? (не го знам доволно законот).

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.672
1.834
Офтопик на муабетов, имам една пријателка која работи во бутик од познат бренд во Шпанија. И ми кажуваше дека голем број од луѓето купувале облека, ја носеле за посебни пригоди и потоа ја враќале во бутик, и барале пари назад. И тоа премногу го правеле ова, што е станато како нормалност кај нив.

И сега доаѓаме на муабетот дека купувачот има право да го врати производот во рок од X денови. Дали тоа значи дека јас пример можам да земам PS5, да изиграм неколку игри 24/7 буквално и да го вратам? (не го знам доволно законот).
Мислам дека е 15 дена законот, освен ако не се разликува од земја до земја. Така прават ова тех ревјуери на Јутубе, зимаат продукт му прават ревју па го враќаат назад, бар ова помаливе кои немаат доволно следачи. Иако и самиот Лајнус призна дека така правел за Аппле производите пошто не му праќале ривју сампле.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Знам за ова, не ми е проблем ако ми го кажат и ако станува збор за ваков производ - пример рутер, без проблем ќе прифатам. Проблемот настанува кога не е воопшто потенцирано.

Инаку апдејт - се јавив денес во дирекција, беа екстремно фини и услужливи.Ме ислушаа внимателно, се извинија неколку пати иако им реков дека не е директно до нив, и понудија опција да го сменам веднаш без никакви прашања. Откако им одбив (бидејќи стварно не ми е дотолку важно), рекоа дека ако имам било каков проблем во наредниот период да ги контактирам и ќе го заменат.

Од минус приказнава би рекол дека излезе во плус, базирајќи се на позитивната реакција.

Дополнително ветија дека ќе испитаат што се случило за да не се повторуваат вакви ситуации. Инаку праксата е ако бил отворан во салон да е покажан, или пак е последен, ама тогаш се потенцира пред да се купи.

Едит - се е ова од вчера, ама форумот не ми даваше да постирам.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.874
4.133
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Знам за ова, не ми е проблем ако ми го кажат и ако станува збор за ваков производ - пример рутер, без проблем ќе прифатам. Проблемот настанува кога не е воопшто потенцирано.

Инаку апдејт - се јавив денес во дирекција, беа екстремно фини и услужливи.Ме ислушаа внимателно, се извинија неколку пати иако им реков дека не е директно до нив, и понудија опција да го сменам веднаш без никакви прашања. Откако им одбив (бидејќи стварно не ми е дотолку важно), рекоа дека ако имам било каков проблем во наредниот период да ги контактирам и ќе го заменат.

Од минус приказнава би рекол дека излезе во плус, базирајќи се на позитивната реакција.

Дополнително ветија дека ќе испитаат што се случило за да не се повторуваат вакви ситуации. Инаку праксата е ако бил отворан во салон да е покажан, или пак е последен, ама тогаш се потенцира пред да се купи.

Добро од нивна страна ама сепак мислам дека работава е Ако Помине..Помине...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.439
5.600
Според законот, не. Тука за повеќе инфо и он топик.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

Па.. и не е баш некој плус од моја гледна точка, ова дека биле ексремно фини и услужливи е сосема очекувано.. сигурно нема да кажат друже ако сакаш користи го ако не сакаш врати го, тоа никој нема да го каже. Пак проблемот не е во вработените или во фирмите, проблемот е во македонскиот менталитет, многумина бараат некој производ да се отвори чисто онака да го видат во дуќан и толку не го купуваат (тука одма се прави проблем за наредниот клиент кој што ќе има право да бара попуст пошто е отворен пр. маусот) + клинтот никад нема да знае дали е користен 14 дена или отворен чисто онака.

@moongose @pipelin

Мислам дека има право да се врати уредот како што имаш ти наведено за пример, иако се одлепени фабричките фолии, можеш да кажеш дека не ти се допаѓа и тн.

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
105
73
Сето тоа е во ред НО би требало: го примиле производот назад (по закон) пари на сметка откога ќе биде целосно проверен. Само што ова повлекува "не миљарда, СТО" други работи:
За да не трпи муштеријата "кој e секогаш во право" ќе треба да имаат у склоп на секој продажен салон и мини сервис или па кадарен персонал кој ќе може тоа да го провери.>> Да тој персонал биде задоволен од условите за работа и неговата плата за да не би ѓубрето го криел под тепих туку да се наведне да го собере. >> Да и работодавачот/сопственикот на продаМницата не биде алчен за пари и не ги принудува сервисерите да измислуваат дефекти/недостатоци на вратениот производ и непризнавање на гаранции. >> Да и муштеријата биде коректен и да враќа производи само затоа што му се сака/може, односно кај сите да се негуваат/вратат етиката и човечките вредности...

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Треба да се има на ум дека кога сакаш нешто да купеш треба да го пробаш нели? Не секој производ го има изложено. Тако да пробуваш, не ти се допаѓа, враќаат у паковањето.
Сеа ако се десил некоја жена од бутик да земе нешто за свадба па да го врне после 5-6 дена тоа незначи дека и ИТ производи некој ќе се понаша така.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Сето тоа е во ред НО би требало: го примиле производот назад (по закон) пари на сметка откога ќе биде целосно проверен. Само што ова повлекува "не миљарда, СТО" други работи:
За да не трпи муштеријата "кој e секогаш во право" ќе треба да имаат у склоп на секој продажен салон и мини сервис или па кадарен персонал кој ќе може тоа да го провери.>> Да тој персонал биде задоволен од условите за работа и неговата плата за да не би ѓубрето го криел под тепих туку да се наведне да го собере. >> Да и работодавачот/сопственикот на продаМницата не биде алчен за пари и не ги принудува сервисерите да измислуваат дефекти/недостатоци на вратениот производ и непризнавање на гаранции. >> Да и муштеријата биде коректен и да враќа производи само затоа што му се сака/може, односно кај сите да се негуваат/вратат етиката и човечките вредности...
Ова во некоја друга земја.. во нашава Македонија ни за 50 години нема да биде, вработени нема ни за да продаваат а ни фирмиве сакаат да ги платат а не па да има и мини сервис во секој дуќан.Клиентите тоа го прават затоа што законот тоа им го овозможува и многу луѓе го користат.И ова што го збори @Burazer е сосема погрешно според мене, затоа и има толку отварани и сомнителни производи во салоните. Секој од нас треба да си направи самостојно истражување за тоа што му треба и да си одлучи дали да го купи или не.. а не по салони да се иде и ај отвори го овој лаптот чисто онака да видам дали ми се допаѓа...

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
@Burazer[/USER] е сосема погрешно според мене, затоа и има толку отварани и сомнителни производи во салоните. Секој од нас треба да си направи самостојно истражување за тоа што му треба и да си одлучи дали да го купи или не.. а не по салони да се иде и ај отвори го овој лаптот чисто онака да видам дали ми се допаѓа...
Не верувам дека на некој рандом човек ќе му текне само така од досада да оде по продавници и да пробува лаптопи, мобилни и разни други производи, туку оде со намера да си купе.
Неможеш да се да најдеш ривју. И не можеш да се потпреш на ривју у вези било кој производ.
Јас на пример пред година барав блутут слушалки за мобилен кои би ги користел претежно у кола. Пробав два модела кои беа волни да ги отворат и не ми беше гласноста на задоволително ниво. Убав квалитетен глас, али не доволен волумен. Зборувам за стерео блутут слушалки.
Сингл слушалка сум користел и не ми е пријатно тупанчето на само едното уше да ми се буше.
И затоа се откажав од потрагата.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Не верувам дека на некој рандом човек ќе му текне само така од досада да оде по продавници и да пробува лаптопи, мобилни и разни други производи, туку оде со намера да си купе.
Неможеш да се да најдеш ривју. И не можеш да се потпреш на ривју у вези било кој производ.
Јас на пример пред година барав блутут слушалки за мобилен кои би ги користел претежно у кола. Пробав два модела кои беа волни да ги отворат и не ми беше гласноста на задоволително ниво. Убав квалитетен глас, али не доволен волумен. Зборувам за стерео блутут слушалки.
Сингл слушалка сум користел и не ми е пријатно тупанчето на само едното уше да ми се буше.
И затоа се откажав од потрагата.
Па не од досада, он е спремен да купи лаптоп ама пр сака да види 3 модели на лаптоп, отвориле 3 модела он купил 1... што си добил? пак 2 отворени пример лаптопи, следниот клиент како ќе знае за оваа ситуација ? Дали е отворен само тој рандом човек да го види или е вратен после 2 дена.Еве и во твојот случај, се отвориле слушалки, ти си ги ставил во уво.. си кажал не ми се допаѓаат, они ги вратиле во кутија и ги ставиле на рафт за продажба, сигурно не ги пратиле на сервис за проверка.Буквално можеш за се да најдеш ривју на интернет, збориме за бренд и квалитетен производ не за фуеговци и тн.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Па не од досада, он е спремен да купи лаптоп ама пр сака да види 3 модели на лаптоп, отвориле 3 модела он купил 1... што си добил? пак 2 отворени пример лаптопи, следниот клиент како ќе знае за оваа ситуација ? Дали е отворен само тој рандом човек да го види или е вратен после 2 дена.Еве и во твојот случај, се отвориле слушалки, ти си ги ставил во уво.. си кажал не ми се допаѓаат, они ги вратиле во кутија и ги ставиле на рафт за продажба, сигурно не ги пратиле на сервис за проверка.Буквално можеш за се да најдеш ривју на интернет, збориме за бренд и квалитетен производ не за фуеговци и тн.
Значи неможеш туку така да купеш нешто само на темел на ривјуа. Некои работи, да, ама некои
работи едноставно не.
Еве и во твојот случај, се отвориле слушалки, ти си ги ставил во уво.. си кажал не ми се допаѓаат, они ги вратиле во кутија и ги ставиле на рафт за продажба, сигурно не ги пратиле на сервис за проверка.
Пробана слушалка ставено на уво да ја праќаат во сервис? Ар ју кидинг ми?
За слушалка не можеш да се потпреш на ривју. Едноставно мораш да слушнеш.
Дакле одеш у крајност. Ако е така нека ги затворат сите продавници и да купуваме само онлајн.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Значи неможеш туку така да купеш нешто само на темел на ривјуа. Некои работи, да, ама некои
работи едноставно не.

Пробана слушалка ставено на уво да ја праќаат во сервис? Ар ју кидинг ми?
За слушалка не можеш да се потпреш на ривју. Едноставно мораш да слушнеш.
Дакле одеш у крајност. Ако е така нека ги затворат сите продавници и да купуваме само онлајн.
Не е за тоа што е пробана или не, првично од хигиенски причини не знам како се враќа во продажба.. стави се ти во позиција да купиш слушалки отворени а пред тоа некој ги пробав во уво.. хаос.Не треба да се затворат, туку секој да направи истражување за тоа што му треба, во спротивно не треба да се буниме дека се отварани производите, купуваш и си кјутиш. :)

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Не е за тоа што е пробана или не, првично од хигиенски причини не знам како се враќа во продажба.. стави се ти во позиција да купиш слушалки отворени а пред тоа некој ги пробав во уво.. хаос.Не треба да се затворат, туку секој да направи истражување за тоа што му треба, во спротивно не треба да се буниме дека се отварани производите, купуваш и си кјутиш. :)
OMG. Истото го пофторуваш три пати, истражувања та истражувања?
Звучници можеш да ги слушнеш фино лепо. А слушалки како побогу? Мора да се стават на уво.
Денеска замисли постојат такозвани влажни марамици. Бриш бриш и никаква трага од увото.
И не е проблем да се купе нешто отворено. Сум купил ТВ изложен пошто немаше у тај момент спакован. Ми кажаа ако сакам скакован да почекам до утре. Ја и реков ќе го земам овај и готово. Ем го забораваш онај момент: Отворен производ, пробан знаеш дека е исправен :D
Дакле у реду. Дојдовме до заклучок дека продавниците со вработени треба да се затворат и ке си порачуваме само онлајн.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно