Има таму на крајот на пораката 3 клучни збора - "Ако", "Веројатно" и "Околу".Кај мене од 23 јануари уште стои на креирана коначна нарачка значи не е за сите исто пак е како ќе ти се погоди
Има таму на крајот на пораката 3 клучни збора - "Ако", "Веројатно" и "Околу".Кај мене од 23 јануари уште стои на креирана коначна нарачка значи не е за сите исто пак е како ќе ти се погоди
Не знам, јас не ја обвинувам Канал 5. Која друга страна да ја прашаат кога малкумина поднеле претставки до институциите со свои тракинг броеви кои покажуваат дека пратките им стојат на царина од декември. Пример, би кажале од Агенција за пошти кажаа дека бројот на претставките кај нив е значително зголемен, Народен правобранител кажа тоа и тоа итн.На вести на Канал 5, Царинска управа вика нема никаков проблем, сѐ тече без застој!
UPDATE: Кој пишува пред да погледне нагоре, ќе додава апдејт!![]()
Jas neznam zosto voopsto go intervjuiraat ovoj od ELS toj e privatnik kakva vrska i pojma ima so nasiov problem so carina tie voopsto ne odat so elsЗа тие што не гледат телевизија. Ова е видеото од Анал5.
Боже сачувај за него нормално било по 3 месеци да има доцнење на пратките, за него 3 месеци значи 1 ден. Ниту спомнаа нешто за предходните пратки со RR****HU што се заглавени од маџарска што ги носеше виа пост...Што ќе биде со нив? Кој ќе ги преземи старите со RR*HU код? Дали ќе се достават или ќе се вратат...Ниту ништо...
racin.mk
Денко, што зборуваш бе ти. Читам и ти се чудам. Царинска управа кажува дека се е е нормално кај нив, и тоа не било лага? Па што е за тебе ненормално ајде кажи ми? Пратка да седи на царина од 25 Декември и уште да не е излезена од таму по тебе е нормално? Од ЕУ, со цена на неа. Колку е по тебе нормално да чекам да ја оцаринат, да им е... царината?Не знам, јас не ја обвинувам Канал 5. Која друга страна да ја прашаат кога малкумина поднеле претставки до институциите со свои тракинг броеви кои покажуваат дека пратките им стојат на царина од декември. Пример, би кажале од Агенција за пошти кажаа дека бројот на претставките кај нив е значително зголемен, Народен правобранител кажа тоа и тоа итн.
Во ред е, соопштението на страната на пошта е доказ дека конечно чувствуваат некаков притисок. Тоа што Царинска управа кажува дека кај нив е се нормално и не е лага. Тие си бработуваат онолку пратки колку што обработувале и претходно и ги ослободуваат пратките кога ќе бидат платени давачките. Гледате дека сопственикот на ЕЛС индиректно кажува дека можеби има застој некаде, не смее директно да каже. За неговите пратки и не лаже, нема некаков застој.
Резултатот и притисокот би бил значително поголем кога државава би имала доволно свесни граѓани кои ќе сфатат дека нивните реакции имаат резултат, особено кога се масовни.
Полека, без скокање. Ти очигледно не знаеш како се води PR. Тие не лажат, туку си играат со зборови. Не велат дека има застој затоа што немаат доволно кадар, туку велат дека пратката „се ослободува во слободен промет по завршување на постапките и по извршеното плаќање на давачките кон државата“. И тоа е точно, сите што чекаме се уште немаме платено давачки. Со други зборови, застојот е нормален според нив. Дали лажат или извртуваат факти, тоа е дискутабилно. Сигурно не очекуваш институцијата да се нападне сама себе. Признанието за нив го дава пошта со нивното соопштение.Денко, што зборуваш бе ти. Читам и ти се чудам. Царинска управа кажува дека се е е нормално кај нив, и тоа не било лага? Па што е за тебе ненормално ајде кажи ми? Пратка да седи на царина од 25 Декември и уште да не е излезена од таму по тебе е нормално? Од ЕУ, со цена на неа. Колку е по тебе нормално да чекам да ја оцаринат, да им е... царината?
Ај да слушнам, може јас сум грешка...
Не, јас само ти се чудам на умотПолека, без скокање. Ти очигледно не знаеш како се води PR. Тие не лажат, туку си играат со зборови. Не велат дека има застој затоа што немаат доволно кадар, туку велат дека пратката „се ослободува во слободен промет по завршување на постапките и по извршеното плаќање на давачките кон државата“. И тоа е точно, сите што чекаме се уште немаме платено давачки. Со други зборови, застојот е нормален според нив. Дали лажат или извртуваат факти, тоа е дискутабилно. Сигурно не очекуваш институцијата да се нападне сама себе. Признанието за нив го дава пошта со нивното соопштение.
Туку, ти поднесе некаде формално претставка или чекаш јас и уште неколкумина други да ти го решиме проблемот?
Кај мене беше со истиот статус од 23ти јануари, ја доставија вчера преку ЕЛС.Знае некој што се случува со ЕЛС и пратките што се со МК бројче? Една имам од 29 јануари само пишува креирана комплетна нарачка, а другиве не ги ни наоѓа. На алиекспрес ми јавува дека се на царина сега, ниту на сајтот на пошта не ги наоѓа тие бројчиња.
Банкет. Веднага...Кај мене беше со истиот статус од 23ти јануари, ја доставија вчера преку ЕЛС.
Со секој закон пополека се докопва гробот на ЕУ, на стаклени нозе се крепи, едвај чекам да се сруши како кулата Вавилонска.![]()
Од 1 јули поскапуваат малите онлајн пратки
Европската Унија од 1 јули 2026 година воведува фиксна царина од 3 евра за мали пратки со вредност под 150 евра што пристигнуваат директно до потрошувачите во ЕУ, најчесто преку е-трговија. Со тоа се укинува досегашното „ослободување“ од царина за нисковредносни пратки, правило што години...racin.mk
Нема. Ние сме тука да ги спасиме...Со секој закон пополека се докопва гробот на ЕУ, на стаклени нозе се крепи, едвај чекам да се сруши како кулата Вавилонска.
Јасно е дека се кај нас некадедополнително, некој од членовите претохдно спомна, сите кои што имате статус "Pratkata se prima od Ispra}a~ " подолг период, многу веројатно да се стигнати на аеродром но пошто пренатрупани се со неиспроцесирани нарачки во Царина не ги скенираат овие, и во систем дремат во меѓу простор.. море нека го затнат и аеродромот со пратки нека се изблокира се @#@#
Тие не лажат ! Тие сушат од лажење не прават бидали во здрав памет , само не ми е јасно како ова не го чувствуваш .Полека, без скокање. Ти очигледно не знаеш како се води PR. Тие не лажат, туку си играат со зборови. Не велат дека има застој затоа што немаат доволно кадар, туку велат дека пратката „се ослободува во слободен промет по завршување на постапките и по извршеното плаќање на давачките кон државата“. И тоа е точно, сите што чекаме се уште немаме платено давачки. Со други зборови, застојот е нормален според нив. Дали лажат или извртуваат факти, тоа е дискутабилно. Сигурно не очекуваш институцијата да се нападне сама себе. Признанието за нив го дава пошта со нивното соопштение.
Туку, ти поднесе некаде формално претставка или чекаш јас и уште неколкумина други да ти го решиме проблемот?
Нашата пошта е по развиена за разлика од ЕУ...Толку сме развиени што чекаме 3 месеци обични пратки да ни оцаринат...Готово ЗЛОБНО ЕУ ПРОПАСТ...Хахахахха лелеле готово нека му умре козата на комшијата..... ЕУ се распаѓа на стаклени нозе..татарско ЕУ срам да и е..сите се виновни само ние не сме виновни за овие 35год. човек да ви се чуде на паметот...сите се татари, цигани, арапи, турци...само ние сме рајски небесен народ што 35години политичари не стрижат како овци.Со секој закон пополека се докопва гробот на ЕУ, на стаклени нозе се крепи, едвај чекам да се сруши како кулата Вавилонска.
пред одредено време спомнав нешто во врска со ова, дека пратките се стигнати на аеродром во СК и им треба недели, а сега и месеци за да се обработат од царина. некои велеа демек не стигнале пратките до Македонија. не сум од вчера и често праќам до Македонија. последниве 3-4 години е се полошо и полошо. кога праткине стојат подолго време необработени, ризикот од нелегално отварање е поголем. на мене од 5 пратки, 2 беа нелегално отворени пред да почне ова мизеријава со ддв на се и сешто. неписмениве паразити од сдс, а сега и од дпне само кокодакаат online трговија и бизнис, а врска немаат.дополнително, некој од членовите претохдно спомна, сите кои што имате статус "Pratkata se prima od Ispra}a~ " подолг период, многу веројатно да се стигнати на аеродром но пошто пренатрупани се со неиспроцесирани нарачки во Царина не ги скенираат овие, и во систем дремат во меѓу простор.. море нека го затнат и аеродромот со пратки нека се изблокира се @#@#
Да се надоврзам на муабетов.Прв статус кај нив на 23 Јануари, мислам дека беше само "Креирана Нарачка" па во моментот кога ми се појави сума во денари(отприлика пред 1 недела) кај "Плаќања за примачот" се смени на "Креирана комплетна нарачка" без да се промени датумот 23 Јануари.
На 13 Февруари во главен магацин.
на 14 Февруари трансфер до магацин што ми е до гз во населба.
Уште немало јавување по телефон или известување по смс, така да ќе се тркне Понеделнички до кај нив па ваљда ќе се знае конечен резултат.
Или тоа или на тракинг бројот да има некоја форма со прашање дали сакате да ви биде доставена од курир или сами ќе си ја подигнетеДа се надоврзам на муабетов.
Не стигнав да отидам до база да пробам да ја земам пратката, пошто сабајле(16 Февруари) ја дале на курир за достава. Му се јавив на дечкото и за пола саат- саат беше на паркинг.
Кога би барале идеално, според мои потреби пошто на 50 метри ми е базата, сметам дека би требало да ја остават таму пратката и само да ме известат да ја подигнам, и да го прават истово за адреси кои се во радиус од пример 1км или слично. Според ова, процесот на работа не им баш најоптимизиран.
Би можеле ем курир да не ангажираат, кој за тоа потрошено време би услужил други клиенти кои се подалеку, ем јас ќе ја земев некој саат порано(што е реално небитно, али правиме муабет за идеално).
Се на се ОК прво искуство со ЕЛС дечкиве, ништо надвор од нормала.
Ви има искочено Недостасува фактура, иако веќе имате испратено? Им пуштив уште кога се појави на царина, викам секако ќе бараат. После некоја недела се смени статусот во Недостасува фактура, па им пуштив уште еднаш за во секој случај. Сега се мислам дали воопшто не провериле маил или има др. проблем.
Друга една имам преку ЕМС, може има шанси побрзо да стигне...
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON K2/K6/K2 Pro/K6 Pro, Black, PR43
940,00 ден
Бесплатна достава
EXTERNAL SSD Kingston USB 3.2 Gen2 XS1000 2TB 1050MB/s, SXS1000R/2000G
14.840,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Pink, 910-007373
9.950,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR E10/E12
1.140,00 ден