Дали вреди оваа за парите пошо дизајнот веќе ми ја набута у глава?
https://www.fasttech.com/products/1...36w-192-2835-2700lm-6000-6500k-pure-white-led
https://www.fasttech.com/products/1...36w-192-2835-2700lm-6000-6500k-pure-white-led
Што се однесува до тинтот мене и 7000k не ми смета, 3D е океј подоле не би сакал бидејќи ќе треба да се оди еден бин подоле ако не и два, не сум сретнал XPL V6 со 4000-4500k, инаку 3D е баш 4750-5000k.
Li-ion with the traditional cathode materials of cobalt, nickel, manganese and aluminum typically charge to 4.20V/cell. The tolerance is +/–50mV/cell. Some nickel-based varieties charge to 4.10V/cell; high capacity Li-ion may go to 4.30V/cell and higher. Boosting the voltage increases capacity, but going beyond specification stresses the battery and compromises safety. Protection circuits built into the pack do not allow exceeding the set voltage.
Figure 1 shows the voltage and current signature as lithium-ion passes through the stages for constant current and topping charge. Full charge is reached when the current decreases to between 3 and 5 percent of the Ah rating.
![]()
Figure 1: Charge stages of lithium-ion. Li-ion is fully charged when the current drops to a set level. In lieu of trickle charge, some chargers apply a topping charge when the voltage drops.
Courtesy of Cadex
The advised charge rate of an Energy Cell is between 0.5C and 1C; the complete charge time is about 2–3 hours. Manufacturers of these cells recommend charging at 0.8C or less to prolong battery life. Most Power Cells can take a higher charger. Charge efficiency is about 99 percent and the cell remains cool during charge.
Some Li-ion packs may experience a temperature rise of about 5ºC (9ºF) when reaching full charge. This could be due to the protection circuit and/or elevated internal resistance. Discontinue using the battery or charger if the temperature rises more than 10ºC (18ºF) under moderate charging speeds.
Full charge occurs when the battery reaches the voltage threshold and the current drops to 3 percent of the rated current. A battery is also considered fully charged if the current levels off and cannot go down further. Elevated self-discharge might be the cause of this condition.
Increasing the charge current does not hasten the full-charge state by much. Although the battery reaches the voltage peak quicker, the saturation charge will take longer accordingly. With higher current, Stage 1 is shorter but the saturation during Stage 2 will take longer. A high current charge will, however, quickly fill the battery to about 70 percent.
Li-ion does not need to be fully charged as is the case with lead acid, nor is it desirable to do so. In fact, it is better not to fully charge because a high voltage stresses the battery. Choosing a lower voltage threshold or eliminating the saturation charge altogether, prolongs battery life but this reduces the runtime. Chargers for consumer products go for maximum capacity and cannot be adjusted; extended service life is perceived less important.
Препорачана е струја 0.5-0.8(скоро во сите спек шитови пто ги имам видено стандардна струја стои 0.5) од капацитетот на батеријата.Али пошто во случајов се збори за опус полнач , онда 1А е најблиску до таа цифра кога станува збор за 18650.1A е генералниот препорачан лимит за долг животен век
Различни параметри се, ама во случајов е релевантно.празнењето не е исто и меродавен фактор во споредба со полнењето....скроз различни параметри се.
Тој дијаграм е најверојатно изваден од упатството , и е направен да одговара за што поголем број на корисници.Подобро да полниш на помала струја батеријата што поддржува поголема, отколку обратноСепак мислам дека @psyside е во право, според дијаграмов на оваа ептен детална рецензија.
Погледнете го атачментот 46162
Одличен пост, една мала дигресија. Тука не се збори за безбедно и не безбедно, него како да се добие оптимален број на циклуси од една батерија.
Qualcomm и произоводителите на мобилни не им е гајле т.е. у полза им е што побрзо да рикаат батериите во телефоните, има луѓе кои не се ни замараат да ги носат по сервиси, него инстантно зимаат нов телефон, ако на ова се додаде тоа што телефон во просек се користи 1 година јасно е се, кај нив практичноста е пред издрживоста, за домаќини како нас поентата е да трае што подолго.
Одличен пост, една мала дигресија. Тука не се збори за безбедно и не безбедно, него како да се добие оптимален број на циклуси од една батерија.
Qualcomm и произоводителите на мобилни не им е гајле т.е. у полза им е што побрзо да рикаат батериите во телефоните, има луѓе кои не се ни замараат да ги носат по сервиси, него инстантно зимаат нов телефон, ако на ова се додаде тоа што телефон во просек се користи 1 година јасно е се, кај нив практичноста е пред издрживоста, за домаќини како нас поентата е да трае што подолго.
Почнав да го пратам дечкото звани Mooch, оти стварно ептен навлегува длабоко со материјалот за секоја 18650 батерија и веќе кога ми треба реална ампеража, ги пратам неговите проценки и препораки.Нема ли Samsung 25R да се подобар избор, бидејќи бараш батерија со слични перформанси на VTC5A.
Тест на стандардна санио 18500 1600МаКраток тест на лг хг2 3000ма ги дава следниве резултати:
На струја 1.5А, од 3.24в скок на 3,33в или 0.9в.
Нa струја 3А, од 3.25в скок на 3.40 или 0.15в.
За жал немам обична 18650 да тестирам, али за некој саат ќе проверам на 18500 која разлика ја дава, очекувам да е 2-3 пати поголем скокот.
@DeJaVu Сега ме замисли, односно ме потсети, дека Литокалата завршува на 4,22 V (според дисплејот, не сум мерел). Знам дека е во рамките на толеранцијата, но повеќе би сакал да оди на другата страна (4,18 на пример). Има фикс за стотката, но за оваа не се спомнува никаде, а и не знам дали е истата плочка.
Инаку, долгиот тест е полнење-празнење-полнење (освен на првиот циклус, мери капацитет) и не може да се стартува повеќе пати освен ако не го извадиш од струја.
Фала за линкот, ова е таман тоа што ми треба!...Литокалата завршува на 4,22 V... Има фикс за стотката.
Иначе и јас сум домаќин, максимална волтажа на полнење ми е наместена 4.1в за х2 циклуси со жртва од околу 12% на капацитет.
Ако знаеш нешто слично за TP4056 diy модулите, обавезно кажи.
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, White/Oak, CC-9011341-WW
9.850,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден
WEB CAMERA LOGITECH MX BRIO 4K/30fps USB Type-C, Grey, 960-001554
15.270,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 8K polling rate,All silent micro switch, White, M6S-A24
4.860,00 ден
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден
HDD 3,5" 4TB WD BLUE 5400RPM 256MB SATAIII WD40EZZX
10.730,00 ден