Многу незгодна ситуација за проценка на енергетските потреби. Таа хармоника вратата слободно не ја сметај, воздух непречено поминува испод и изнад - сметај ја квадратурата дневна + кујна, колку беа 35+ м2?
Со оглед на кажаново, и со оглед на твојот буџет, јас би советувал 5киловатен модел.
А ќумбето загрева секако бргу, според Пламен максималната сила му е 11киловати:
UPLAND
Maksimalna snaga 11 kW
Еве зошто имаме загадување на воздухот, сите печки на дрва се ПРЕДИМЕНЗИОНИРАНИ. Требаат 5-6киловати, ама се купуваат 11 киловатни печки. Ќе се распали оган, па кога ќе се загрее просторијата за 15мин потоа за кратно станува претопло... Е тогаш се намалува дотокот на кислорот за огнот „да тлее“ и тогаш ефикасноста на согорувањето паѓа и под 10%. Да, останатите ~90% од дрвото излегуваат надвор како саѓи, пм честички од сите големини. :-/
Po moe mislenje 18 kata Hansol do -30 e mnogu posilen od micubisito fh35ve. Hansolot ima pogolem protok, kompresor koj ima pogolemi kapaciteti na poniski temperaturi I ako ima poslabi scop I seer vo 35 kvadrati ( vo ista prostorija) vo poladnoto ke potrosi pomalku od micubisito fh35ve.По бројкиве хансолот 5.5 е доста близок со fh35ve во перформанси иако декларативно мицуто е 4ка. Само и поголема потрошња има хансолот, а и поголема цена што малце ми мањка.
Vo ovie testovi elektroluksot 12 ka koj e testiran vo 2012 God e vsusnost Hansolot so Sanyo kompresor mislam Postariot model od mojot
Не сфаќам како тоа нема да грее доволно кога има убедливо најдобри бројки во тестирања. Извадил 4.3KW на -15, со COP3.1 на ова тестирање, а електролуксот извадил 2,9KW со полош COP или ист. А дури и по спецификации вика дека е тука некаде. Какво е тоа „оптеретување“ како го мериш? Се мери со тестирање а не на памет.Po moe mislenje 18 kata Hansol do -30 e mnogu posilen od micubisito fh35ve. Hansolot ima pogolem protok, kompresor koj ima pogolemi kapaciteti na poniski temperaturi I ako ima poslabi scop I seer vo 35 kvadrati ( vo ista prostorija) vo poladnoto ke potrosi pomalku od micubisito fh35ve.
Micubisito fh35ve e mnogu ekonomicno vo auto mode ama koga e poladno nema da topli vo auto mode treba pogolema brzina na fan pa poveke ke trosi.
A ona so vrednostite koi gi postirav megu Sanyo kompresor i twin stage od tamu se gleda kolku e pooptovaren kompresor tolku pomal cop ima i Obratno zatoa 18 ka ke bidi poekonomicen od 12 ka vo 35 kvadrati na poniski temperaturi. 18 kata nema da se optovaruva mnogu zatoa ke zastedi.
Еве табела до сега што имам прочитано од мерачот за овие 4 месеци, можеби ќе му се најдат на некого. (Цена без ддв)
Погледнете го атачментот 52604
Климата го грее овој простор со тиркиз боја обележано, висина 2.7м, подот е гранит плочка, околните соби/ходник не се греат освен долната соба, во план се нови врата на соба која ќе вклучи на овој простор за греење (+15м2).
Погледнете го атачментот 52606
Надворешни ѕидови се со водотпорна фасада ама слабо термички (можеби во иднина ќе се намести тервол изолација)
Клима = FH50VE
Значи у најладните месеци ти имаш потрошено за 35 m2, околу 8000 денари, да ми извинете е**те ефтиното е**те.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Koja e taa sto vadi 4,3 na -15 i kolku kosta kaj nas?Не сфаќам како тоа нема да грее доволно кога има убедливо најдобри бројки во тестирања. Извадил 4.3KW на -15, со COP3.1 на ова тестирање, а електролуксот извадил 2,9KW со полош COP или ист. А дури и по спецификации вика дека е тука некаде. Какво е тоа „оптеретување“ како го мериш? Се мери со тестирање а не на памет.
Tuka go mesas micubisito fh35ve so fh35vehz.Не сфаќам како тоа нема да грее доволно кога има убедливо најдобри бројки во тестирања. Извадил 4.3KW на -15, со COP3.1 на ова тестирање, а електролуксот извадил 2,9KW со полош COP или ист. А дури и по спецификации вика дека е тука некаде. Какво е тоа „оптеретување“ како го мериш? Се мери со тестирање а не на памет.
Hansolot 5,5KW Nordik verzijata e blizok so Fh35vehZ a ne so FH35ve...greska u cekori imas za edno golemo Z.По бројкиве хансолот 5.5 е доста близок со fh35ve во перформанси иако декларативно мицуто е 4ка. Само и поголема потрошња има хансолот, а и поголема цена што малце ми мањка.
Procitaj ja oznakata na nadvoresnata, ima Z vo nea vehZ.Test värmepumpar - Bästa luftvärmepumpen 2016-2017
In the autumn of 2013 presented the Norwegian Forbrukerrådet an extended table, with even more heat pumps. You can see the whole of the new table here but we can conclude that Mitsubishi FH35 is still the best heat pump of the 16 tested pumps.
Според упатството на Mitsubishi:E toa Z=ZUBADAN odnosno klima Nordik varijanta na FHVE deklarirana do -25, ili pojasno moze ke bide ako se kaze deka e toa EVI tehnologija ili slicno so 2-stage kaj Hansolot Nordik sto e daleku od obicen twin-rotary koj se dobiva vo VE verzijata do -15 od 60000.
Истото може да се забележи и од еуровент тестот на двете клими. Испорачаната моќност на -10 е нешто поголема на сметка на помал COP, но без драстични разлики. На +7 е комплетно иста.
Дали добиваш некои бенефиции од Сигиниата: пр. вентус, затварање во повеќе точки, зимен-летен систем на вентилирање...Ок купив термомер за фрижидери онаков со сонда. И мерам накај 52-52степени издув на клима.
Него решиве да ставеме пвц на цела куќа, па порачавме Rehau GENEO so 4 сезони стакло. Фирма ќе ги мести, сеа они користат оков AGV италијански некој, а со доплата 5 eur од крлило и 7 еур од балконска врата може да се стави siegenia оков. Дали има некој искуство со AGV дали да доплаќам за siegenia? Извинете за оффтопик, прашав на кајгана ама не ме фермаат таму, овде по мои луѓе се.
Дали добиваш некои бенефиции од Сигиниата: пр. вентус, затварање во повеќе точки, зимен-летен систем на вентилирање...
Ако е исто се, а треба да платиш бренд, нема потреба кога ќе се расипе механизмот после 20 години ќе го смениш со се пластиката.
При монтажа види - прашај дали знаат и дали се отворени дренажите за вода-влага, дали е системот со термо мостови или е флат( рамен-шуплив).
Прозорот мора да дише како, целата ќуќа би имала размена на воздух( дрвото тоа го прави низ порите, пластиката мора физички да го прави низ вентилациони канали).
За тебе земи си и ролетни со интегриран комарник.Па освен бренд ништо повише не нуди, ми кажаа дека дренажи имало, и дека системот е md, тоа дека е шуплив, и дека обично за пасивни куќи се користе, и дека има опција за стиропор. Сеа нз колку поскапо ама пошо е огромна количина на прозори нз дали се исплаќа да доолатувам.
ГЕНЕО
edit: како шо читам ја овде вели со geneo потреба за топлински мостови отпаѓа.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Не мораш со Rehau. Имаш одлични "небрендирани" PVC опции со двојно стакло (сосема доволно за изолација) што се одлични за парите, па дури и дупло поевтини од Rehau.
Јас користам такви, соба со 3 џама и цела стаклена врата (плус ролетни) ме чинеше околу 300 евра + 200 за ролетните. Ги користам веќе 5 години како нови се.
Пред некоја година имаше свадба кај комшиите и грмеше музика, а јас дома спиев на тишина. Добра изолација на звук а камоли температура.
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB Pack of x3 (3x120mm) PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00347A
3.460,00 ден
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED FABRIC, 120KG MAX, Black/Grey, CF-9010052-WW
17.220,00 ден
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
BAG EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BAG 51X20X33CM - KM05 COSMETIC BAG, LIGHT GREY
1.970,00 ден
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON Q6 ULTRA 8K RGB FULL SIZE Metal body, HS Keychron Silk POM Red Switch Multi-Device (2.4Ghz & BT), Black, w/knob,Q6U-M1
16.460,00 ден