Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.481
SK
Пошто ќумбето од 11кв загрева многу бргу, очигледно е дека 11кв се тежок оверкил. 5ка клима пуна капа би била, со нормално користење (да не се исклучува туку да се намалува на 17-18с кога никој нема дома, или за спиење).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Или ако има сензорче за присуство само ставаш 24 и сама си намалува на 22 кога нема никој. Мозок на пасење и готово.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Многу незгодна ситуација за проценка на енергетските потреби. Таа хармоника вратата слободно не ја сметај, воздух непречено поминува испод и изнад - сметај ја квадратурата дневна + кујна, колку беа 35+ м2?
Со оглед на кажаново, и со оглед на твојот буџет, јас би советувал 5киловатен модел.

А ќумбето загрева секако бргу, според Пламен максималната сила му е 11киловати:
UPLAND
Maksimalna snaga 11 kW :)

Еве зошто имаме загадување на воздухот, сите печки на дрва се ПРЕДИМЕНЗИОНИРАНИ. Требаат 5-6киловати, ама се купуваат 11 киловатни печки. Ќе се распали оган, па кога ќе се загрее просторијата за 15мин потоа за кратно станува претопло... Е тогаш се намалува дотокот на кислорот за огнот „да тлее“ и тогаш ефикасноста на согорувањето паѓа и под 10%. Да, останатите ~90% од дрвото излегуваат надвор како саѓи, пм честички од сите големини. :-/

Со кујна и тепезарија испаѓа околу 40-42 m2. Шо значи 5.5 ќе треба. Ваљда хансолот, само постовитд на @mdeni i дежругиот член не знам дали им се иронични, или не дали навистина при -15 дава 4.5 kw. Без малку иста цена се со mitsu, а па да можам 5 иполката од митсуто ама 100.000 денари, I dont know man.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Абе нир читаме што напишале. Не е иронично. Зошто иронично. Не викам дека е точно зошто не е од тестирање туку од спецификација. Ако нас не лажат и тебе те лажеме ние.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
По бројкиве хансолот 5.5 е доста близок со fh35ve во перформанси иако декларативно мицуто е 4ка. Само и поголема потрошња има хансолот, а и поголема цена што малце ми мањка.
Po moe mislenje 18 kata Hansol do -30 e mnogu posilen od micubisito fh35ve. Hansolot ima pogolem protok, kompresor koj ima pogolemi kapaciteti na poniski temperaturi I ako ima poslabi scop I seer vo 35 kvadrati ( vo ista prostorija) vo poladnoto ke potrosi pomalku od micubisito fh35ve.
Micubisito fh35ve e mnogu ekonomicno vo auto mode ama koga e poladno nema da topli vo auto mode treba pogolema brzina na fan pa poveke ke trosi.
A ona so vrednostite koi gi postirav megu Sanyo kompresor i twin stage od tamu se gleda kolku e pooptovaren kompresor tolku pomal cop ima i Obratno zatoa 18 ka ke bidi poekonomicen od 12 ka vo 35 kvadrati na poniski temperaturi. 18 kata nema da se optovaruva mnogu zatoa ke zastedi.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Po moe mislenje 18 kata Hansol do -30 e mnogu posilen od micubisito fh35ve. Hansolot ima pogolem protok, kompresor koj ima pogolemi kapaciteti na poniski temperaturi I ako ima poslabi scop I seer vo 35 kvadrati ( vo ista prostorija) vo poladnoto ke potrosi pomalku od micubisito fh35ve.
Micubisito fh35ve e mnogu ekonomicno vo auto mode ama koga e poladno nema da topli vo auto mode treba pogolema brzina na fan pa poveke ke trosi.
A ona so vrednostite koi gi postirav megu Sanyo kompresor i twin stage od tamu se gleda kolku e pooptovaren kompresor tolku pomal cop ima i Obratno zatoa 18 ka ke bidi poekonomicen od 12 ka vo 35 kvadrati na poniski temperaturi. 18 kata nema da se optovaruva mnogu zatoa ke zastedi.
Не сфаќам како тоа нема да грее доволно кога има убедливо најдобри бројки во тестирања. Извадил 4.3KW на -15, со COP3.1 на ова тестирање, а електролуксот извадил 2,9KW со полош COP или ист. А дури и по спецификации вика дека е тука некаде. Какво е тоа „оптеретување“ како го мериш? Се мери со тестирање а не на памет.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.132
Куманово
Еве табела до сега што имам прочитано од мерачот за овие 4 месеци, можеби ќе му се најдат на некого. (Цена без ддв)

httable.jpg

Климата го грее овој простор со тиркиз боја обележано, висина 2.7м, подот е гранит плочка, околните соби/ходник не се греат освен долната соба, во план се нови врата на соба која ќе вклучи на овој простор за греење (+15м2).

Untitled-2.png

Надворешни ѕидови се со водотпорна фасада ама слабо термички (можеби во иднина ќе се намести тервол изолација)

Клима = FH50VE

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Еве табела до сега што имам прочитано од мерачот за овие 4 месеци, можеби ќе му се најдат на некого. (Цена без ддв)

Погледнете го атачментот 52604

Климата го грее овој простор со тиркиз боја обележано, висина 2.7м, подот е гранит плочка, околните соби/ходник не се греат освен долната соба, во план се нови врата на соба која ќе вклучи на овој простор за греење (+15м2).

Погледнете го атачментот 52606

Надворешни ѕидови се со водотпорна фасада ама слабо термички (можеби во иднина ќе се намести тервол изолација)

Клима = FH50VE

Значи у најладните месеци ти имаш потрошено за 35 m2, околу 8000 денари, да ми извинете е**те ефтиното е**те.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.132
Куманово
Значи у најладните месеци ти имаш потрошено за 35 m2, околу 8000 денари, да ми извинете е**те ефтиното е**те.

Додади уште 4000 до крај на сезона и спореди греење со дрва, парно итд... за ист период.

Чисто за споредба испод 9м3 едвај грејат ист простор..

Прва шанса ќе постирам мерено за FH35VE на поголема квадратура.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Баш ме интересира да споредам и со мојава. Fire away. Јас пуштив од мерачот пред некој ден, и после го пребацив мерачот на другиве клими.

На помошната ми извади просечна потрошња 600w. Стар самсунг небитен незнам модел.

А сега ми е на Бекото од 7кw неинвертер.
Тоа во јануари испаѓаше 1600wh просек на 80 квадрати. Сам го грее цело.
1600*24*30*6 ми испаѓа 7100 денари. Проблемот е што оваа е една од најнеефикасните клими во овој поглед. На 31*C ставеба од 06 сабајле до 00ч секој ден.

Веќе во февруари вчера денес е падната потрошњата на 1050wh. (Околу 4000 ден до крај на месецов) Зошто нема cold air prevention имам направено термостаѕ со ардуино да ја команда и да ја гаси. Уствари она е цело време е на 31*C или изгасена. И од завчера е на сензорчето кое одржува температура околу ~24*C.
Ако наместо оваа се убаци некој ѕвер ќе го грее истово по точно половина цена. (Споредено со FH35VA). Затоа го префрлам мерачов од време на време за да добијам што поширока слика за во иднина.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Не сфаќам како тоа нема да грее доволно кога има убедливо најдобри бројки во тестирања. Извадил 4.3KW на -15, со COP3.1 на ова тестирање, а електролуксот извадил 2,9KW со полош COP или ист. А дури и по спецификации вика дека е тука некаде. Какво е тоа „оптеретување“ како го мериш? Се мери со тестирање а не на памет.
Koja e taa sto vadi 4,3 na -15 i kolku kosta kaj nas?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Tuka go mesas micubisito fh35ve so fh35vehz.
Inaku spored eurovent micubisito fh35vehz dava na -10 stepeni 4 kW so cop 2.1
A spored ovaj test nekade 3.5 kW so cop 2.2 na nekade -10-12 stepeni nadvoresna temperatura.
A vo vrska so opteretivanjeto na kompresorot ne si me razbral dobro od pamet ne zboram tuku eve od slikata
GREE 2-stage (QXAT)  vs Sanyo twin rotary Performance comp..JPG
Ova vazi za site klimi i vo kolku kvadrati ke bidat zatoa ti rekov posilna klima da receme 18 ka vo 35!kvadrati ke potrosi pomalku vo najladnoto od 12 ka a zosto eve ti primer
Na -7 ako trosi 931w ima cop 3 a ako 1370w ima cop 2.75 znaci kolku e pooptovaren kompresorot tolku e cop pomal. E Sega ako se znae deka 18'kata ima pogolem po volumen kompresor od 12 kata koj ke potrosi pomalku vo na primer 35 kvadrati? - vo poladnoto.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
По бројкиве хансолот 5.5 е доста близок со fh35ve во перформанси иако декларативно мицуто е 4ка. Само и поголема потрошња има хансолот, а и поголема цена што малце ми мањка.
Hansolot 5,5KW Nordik verzijata e blizok so Fh35vehZ a ne so FH35ve...greska u cekori imas za edno golemo Z.
2 Elektroluxa se kupuvaat so tie pari za eden VEHZ.
Test värmepumpar - Bästa luftvärmepumpen 2016-2017
In the autumn of 2013 presented the Norwegian Forbrukerrådet an extended table, with even more heat pumps. You can see the whole of the new table here but we can conclude that Mitsubishi FH35 is still the best heat pump of the 16 tested pumps.
Procitaj ja oznakata na nadvoresnata, ima Z vo nea vehZ.
Za toa i Vlavot ti napisa na prethodnata strana ama ti si citas oznaki kako si sakas.
E toa Z=ZUBADAN odnosno klima Nordik varijanta na FHVE deklarirana do -25, ili pojasno moze ke bide ako se kaze deka e toa EVI tehnologija ili slicno so 2-stage kaj Hansolot Nordik sto e daleku od obicen twin-rotary koj se dobiva vo VE verzijata do -15 od 60000.
VEHZ kaj nas se nosi po poracka(ako se donese), posledna prasana cena objavena po nasive forumi za 35VEHZ e 90.000 den. A toa od 90000 vidis nije isto so FH35VE do -15 od 60000.

Последна промена:

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
E toa Z=ZUBADAN odnosno klima Nordik varijanta na FHVE deklarirana do -25, ili pojasno moze ke bide ako se kaze deka e toa EVI tehnologija ili slicno so 2-stage kaj Hansolot Nordik sto e daleku od obicen twin-rotary koj se dobiva vo VE verzijata do -15 od 60000.
Според упатството на Mitsubishi:
FH35VE Compressor Model SNB140FRUMT
FH35VEHZ Compressor Model SNB140FRUMT

Разликата е во греачот на тацна и веројатно друг firmware што овозможува поголемо оптеретување на ниски температури.

И ако може кирилица да пишувате. Не ја правете темава напорна за читање.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Според упатството на Mitsubishi:
FH35VE Compressor Model SNB140FRUMT
FH35VEHZ Compressor Model SNB140FRUMT

Разликата е во греачот на тацна и веројатно друг firmware што овозможува поголемо оптеретување на ниски температури.

И ако може кирилица да пишувате. Не ја правете темава напорна за читање.
Истото може да се забележи и од еуровент тестот на двете клими. Испорачаната моќност на -10 е нешто поголема на сметка на помал COP, но без драстични разлики. На +7 е комплетно иста.
nSxm1U6.png

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
SF i EF можат да се направат "Нордик" верзии со докупуванје на греач и електроника(PC borad), тоа го пишува во нивните сервисни и каталози за дополнителна опрема. Но само до -20 се. VEHZ e do -25.
SFVE до -15 станува SF- VEH модел до -20. Пример MUZ-SF35VE со греач и заменета електроника станува модел до -20 MUZ-SF35VEH...H= Heater pane belt (или така нешто, греачот е тоа)
VEHZ и Zubadan технолгијата останува резервирана само за FH серијата и за VEHZ моделот нема додатна опрема со која може лесно да се преиначи од VE во VEHZ од типот фирмвар електроника и греач.
Добро си приметил дека компресорот е ист, но Refrigerant Dijagramot e сосема поинаков кај Зубаданот и користи Flash Injection и тоа не се менува со едноставна замена само на електроника, тоа е скроз друга системска изведба на клима, треба HIC уред, додатни вентили, бакари и споеви во самата машина покрај електрониката. Зубаданот е направен со цел на ниски температури да е ефикасен и не губи од моќноста(што се гледа и на еуровент), не е направен да грее добро на +7 и потопло, сите клими (па и најефтините) греат добро на +7.
Што е HIC:
(Іn thе flаѕh іnјесtіоn сіrсuіt, hеаt ехсhаngе оf thе rеfrіgеrаnt іѕ реrfоrmеd іn thе Неаt Іntеr Сhаngеr (НІС) сіrсuіt; аѕ а rеѕult, thе rеfrіgеrаnt іѕ соnvеrtеd frоm thе lіquіd рhаѕе tо thе vароr/lіquіd twо-рhаѕе ѕtаtе bеfоrе bеіng rеturnеd tо thе
іnјесtіоn роrt оf thе соmрrеѕѕоr.)
Refrigerant Cycle кај Зубадан даден во ПДФот подоле
Zubadan.jpg
http://www.zubadan.sk/na-stahnutie/stahnout/4/1
И Refrigerant Cycle кај FH-VE...едното со другото е скроз различно.
http://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_MUZ-FH_VE_Service_Manual_Eng.pdf

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Kога спомна додавање на греач, за било која од постариве клими рецимо што има проблем со мрзнење на тацна може да се додаде некој вид на греач и да и се пролонгира животот.

Дури и за основно топење без отварање на климата нешто од овој тип:
New Engine Oil Pan Sump Tank Heater 220~240V 250W Protection Reduce Wear EUR Plug-in Engine from Automobiles & Motorcycles on Aliexpress.com | Alibaba Group
Само да се залепи од долната страна со водоотпорен прекидач на некоја достапна страна од климата и збогум мрзнење.
Ако пак некој мисли дека може да го заборави и да прегрее може да се додаде и вакво термостатче кое ќе е допрено на долната тацна и ќе го гаси греачето ако надмине температура од 20*C степени (20C Normally closed). Што и кога би бил цело време вклучен само ќе ја одржува тацната на 20*C. :)
KSD 9700 Temperature Switch Thermostat Thermal Protectors. 20 and 25 degrees
Секако можни се и други логики на поврзување, и се добредојдени сугестии.

Исто опција е и ваков тип на послаб греач кој може да се залепи од долната страна и сосе вградено термостатче за под 0 степени.
5.5" X 8.5" 60W 240V KEENOVO Battery Heater Pad w/ 2m Cord + 0 Deg C Thermostat

Aко сакаш да ја отвараш климата, и ти е на пристапно место можеш и ова да и го ставиш.
Heating Cable Frost Protection Heater Water pipes Anti-Freeze 1~10m 220V NEW moo

A имаш и такво со сензорче исто да си се пали по потреба само. Ако ја отвараш климата.
Heating Cable Frost Protection Heater Sensor Water pipes Anti-Freeze 1~5m 220v

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ок купив термомер за фрижидери онаков со сонда. И мерам накај 52-52степени издув на клима.
Него решиве да ставеме пвц на цела куќа, па порачавме Rehau GENEO so 4 сезони стакло. Фирма ќе ги мести, сеа они користат оков AGV италијански некој, а со доплата 5 eur од крлило и 7 еур од балконска врата може да се стави siegenia оков. Дали има некој искуство со AGV дали да доплаќам за siegenia? Извинете за оффтопик, прашав на кајгана ама не ме фермаат таму, овде по мои луѓе се.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ок купив термомер за фрижидери онаков со сонда. И мерам накај 52-52степени издув на клима.
Него решиве да ставеме пвц на цела куќа, па порачавме Rehau GENEO so 4 сезони стакло. Фирма ќе ги мести, сеа они користат оков AGV италијански некој, а со доплата 5 eur од крлило и 7 еур од балконска врата може да се стави siegenia оков. Дали има некој искуство со AGV дали да доплаќам за siegenia? Извинете за оффтопик, прашав на кајгана ама не ме фермаат таму, овде по мои луѓе се.
Дали добиваш некои бенефиции од Сигиниата: пр. вентус, затварање во повеќе точки, зимен-летен систем на вентилирање...
Ако е исто се, а треба да платиш бренд, нема потреба кога ќе се расипе механизмот после 20 години ќе го смениш со се пластиката.
При монтажа види - прашај дали знаат и дали се отворени дренажите за вода-влага, дали е системот со термо мостови или е флат( рамен-шуплив).
Прозорот мора да дише како, целата ќуќа би имала размена на воздух( дрвото тоа го прави низ порите, пластиката мора физички да го прави низ вентилациони канали).

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Дали добиваш некои бенефиции од Сигиниата: пр. вентус, затварање во повеќе точки, зимен-летен систем на вентилирање...
Ако е исто се, а треба да платиш бренд, нема потреба кога ќе се расипе механизмот после 20 години ќе го смениш со се пластиката.
При монтажа види - прашај дали знаат и дали се отворени дренажите за вода-влага, дали е системот со термо мостови или е флат( рамен-шуплив).
Прозорот мора да дише како, целата ќуќа би имала размена на воздух( дрвото тоа го прави низ порите, пластиката мора физички да го прави низ вентилациони канали).

Па освен бренд ништо повише не нуди, ми кажаа дека дренажи имало, и дека системот е md, тоа дека е шуплив, и дека обично за пасивни куќи се користе, и дека има опција за стиропор. Сеа нз колку поскапо ама пошо е огромна количина на прозори нз дали се исплаќа да доолатувам.
ГЕНЕО

edit: како шо читам ја овде вели со geneo потреба за топлински мостови отпаѓа.

Последна промена:

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Па освен бренд ништо повише не нуди, ми кажаа дека дренажи имало, и дека системот е md, тоа дека е шуплив, и дека обично за пасивни куќи се користе, и дека има опција за стиропор. Сеа нз колку поскапо ама пошо е огромна количина на прозори нз дали се исплаќа да доолатувам.
ГЕНЕО

edit: како шо читам ја овде вели со geneo потреба за топлински мостови отпаѓа.

За тебе земи си и ролетни со интегриран комарник.
Ролетните незнам кави се, ако има со изолација би било топ нешто ко алуминиумските.
Би ти советувал да ставиш ролетни обавезно, макар и нивните класика, во студовите се дополнителна изолација, а лете се физичка брана за девастирање на горниот слој од прозорот и го намалуваат кривењето на профилот.
Како што најверојатно знаеш, да не би била канцерогена пластиката е без присувство на олово кое е главната компонента на издржливост и трајаност на пластиката. Така да надворешната ролетна многу ќе му помогне на профилот а тебе нормално.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Не мораш со Rehau. Имаш одлични "небрендирани" PVC опции со двојно стакло (сосема доволно за изолација) што се одлични за парите, па дури и дупло поевтини од Rehau.
Јас користам такви, соба со 3 џама и цела стаклена врата (плус ролетни) ме чинеше околу 300 евра + 200 за ролетните. Ги користам веќе 5 години како нови се.
Пред некоја година имаше свадба кај комшиите и грмеше музика, а јас дома спиев на тишина. Добра изолација на звук а камоли температура.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Не мораш со Rehau. Имаш одлични "небрендирани" PVC опции со двојно стакло (сосема доволно за изолација) што се одлични за парите, па дури и дупло поевтини од Rehau.
Јас користам такви, соба со 3 џама и цела стаклена врата (плус ролетни) ме чинеше околу 300 евра + 200 за ролетните. Ги користам веќе 5 години како нови се.
Пред некоја година имаше свадба кај комшиите и грмеше музика, а јас дома спиев на тишина. Добра изолација на звук а камоли температура.

Види знам дека не мора ама ај сакам да бидам на мирно дека надевајќи се профилот нема да пожолти и дека се ќе биде во најдобар ред а и веќе одлуката е донесена околу 3800-4000 еур само прозори без ролетни и опшивки. Затоа ролетнит планирам да ставам на страна која ја пече сонце а за останатите ќе почекаат.

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно