Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

(ecig) Тестирање на ароми/вкусови

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
TFA Bavarian Cream 30PG/70VG, Wasp Nano, Ni80 Fused Clapton, 50W

Кратко и јасно, слабо благ ванила крем, има нешто и млечно во него, не е тежок... како на пудингот му ја тргниш густината. Ванилата ми е од оние потемните затоа што сигурно има додатоци како карамела или кафеав шеќер за да добие такво својство.
Соло: 6-7%
Треба да се оди доста високо за да задоволи а не знам ни дали е можно воопшто, едноставно не е за соло. Да е толку добар колку што е популарен... не би рекол, има дефинитивно подобри соло и кремови кои можат да се добијат со комбинација на 2 или 3 ароми. За играње на сигурно си ја врши работата и е супер шорткат.
Микс 3-5%
Застапен во пола од течностите кои ги користиме, ти фали нешто во миксот? баварски крем, овошјето ти е јако? баварски крем, тутунската сакаш да ја омекниш? баварски крем.
2-3% за мискот да добие кремаст, по густ и по малку млечен вкус, 4-5% се осеќа и ванилата и малку ги смирува овошјата али може и да ги надвладее послабите ароми, не сум сигурен дали ги мутира, над 5% веќе ванилата доминира. Соодветна замена е FA Vienna Crema со дупло помалку дозирање.
Најчесто во микс со:
Strawberry (Ripe) (TPA)
Sweet Cream (TPA)
Cheesecake (Graham Crust) (TPA)
Vanilla Swirl (TPA)
Vanilla Custard v1 (Cap)
Vanilla Custard (TPA)
Marshmallow (TPA)
Meringue (FA)
Dragonfruit (TPA)

Последна промена:
28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
INW Biscuit 30PG/70VG, Wasp Nano, N80 Fused Clapton, 50W

Опис:
Да е бисквита како што си ја знаеме ние, не е, повеќе како колач со путер, мааалку ванила и јаткасто? не толку благ ама не можам да дефинирам што точно има. Доста тежок, јак и комплексен вкус, заразно добар, има од сè по малку дури нешто и свежо во цела таа тежина. И после вејпање останува вкусот, се влечка низ уста како квалитетно богато кафе. 2ца вејпери ја ставаат неа пред се друго што имаат пробано, без разлика дали е рецепта, оне шот или обична арома.
Соло: 3-4%
Прекрасна, сака да одстои 3 дена, малку е јакичка како шејк енд вејп, тешко здосадува.
Микс 0.5-2%
Одлична за миксање со други пецива, торти, пудинзи и по некое овошје. Обавезно знаете дека ја има во рецепта ако се оди над 1%. Заедно со FA Cookie се одлична комбинација. Во мал процент дава длабочина на миксот.
Најчесто во микс со:
Sugar Cookie (Cap)
Bavarian Cream (TPA)
Meringue (FA)
Vanilla Custard v1 (Cap)
Cake (Yellow) (FW)
Strawberry (Ripe) (TPA)
Joy (FA)
Vanilla Swirl (TPA)
Acetyl Pyrazine 5% (TPA)

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
TFA Banana Cream 30PG/70VG, Wasp Nano, N80 Fused Clapton, 55W

Опис:
Поедноставен вкус за објаснување нема, крем банана, Старк, Агроплод или Европа, немам јадено од дамна да кажам точно ама ова е баш тој внатрешниот дел без чоколадото. Можеби влечи кон реална банана али е тука некаде, малку блага, кремот е во позадина и е добар.

Соло: 5-7%
Воопшто не е лоша, би ја користел ако немам ништо друго интересно а посебно ако ги сакате нашиве крем банани. Сака да одстои 2-3 дена малку да се смири.

Микс 1-4%
Ако ви треба банана за било што, не лош избор, 1-2% за мала нота или 3-4% за да се осеќа добро, повеќе од ова и ги убива другите вкусови посебно овошјата. Одлична за мешање со останати популарни кремови (TFA Bavarian, Whipped, Vanilla Bean Ice Cream, FA Vienna, Fresh, Meringue) и за правење шејкови со јагода пример.
Најдобра е во комбинација со карамела, чоколадо, кокос, крем и сладолед, лимон, рум, кафеав шеќер, кремот која го содржи е гратис.

Најчесто во микс со:
Strawberry (Ripe) (TPA)
Bavarian Cream (TPA)
Vanilla Custard v1 (Cap)
Sweet Cream (TPA)
Vanilla Swirl (TPA)
Peanut Butter (TPA)
Graham Cracker (Clear) (TPA)

Едноставни рецепти:
Банана + капинка + крем
Банана + карамела + чоколадо
Банана + кокос + крем

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Одамна ветив па еве мое видување на неколку сингл шотови од шефот:

Mexican Fried Ice Cream - Се меша 20-30%. И 20% функционира добро. Мешавина на повеќе ароми со засилена нота на цимет. Најверојатно има ванила, колачиња, можеби и јаготка но во мала количина. Сладуњава но и малку оштра. Има нешто магично во оваа течност која ми стана репер за спореба на ати-ја. Со созревање менува вкус малку. Не кон подобро туку само поинаку. Питка е одма после мешање но најдобро е да отстои неколку дена.

Nice Custard Cream - Се меша 30% но може да поминете и со 20-25%. Се пие одма но најдобар е ако отстои неколку дена. Омилен мој напиток со млеко и јајца. Оштар но и релативно чист вкус. Погоден е за подолг вејп зашто е релативно лесен и не здосадува.

Welsh Custard Concentrate - се меша 20%. Многу посмирен / постишан кастард од погорниот. Повеќе на ванила. Некои ати како кајфунот на пример скоро и да не го детектираат на ниски вати од почеток. Му треба бар две недели да созрее. Добар е за некој кој не сака интензивни ароми и е многу питок. Не се здосадува. Погорниот дава повеќе чувство на цигара а овој е повеќе сладуњав.

Blue Lush - Се меша 10%. Се пие веднаш и не менува многу со созревање. Има вкус на бонбонче со малку киселкаста нота. Питка но бајашки сладуњава. Има интензитет и бар јас лично не можам во континуитет да ја конзумирам. Еден танк од неа па после нешто друго.

Melon Water - Се меша 11%. Исто се пие веднаш. Вкус на бонбони од лубеница. За мене најдобра од бонбонестите споменати тука (претходната и подолната). Прилично сладуњава и за разлика од Blue Lush нема воопшто никаква киселкаста нота. Понеутрална е.

Tickle Me Pink - Се меша на 18% (најверојатно помалку од ова е и подобро) многу слична со Blue Lush со тоа што има некаква арома која јас не можам да ја поднесувам. Таа фазла арома е киселкасто лута. Недефинирана. Се стишува дури по три недели. Може да го пијам на ати со висок оџак но никако на Доги и на Берзеркер. Инаку исто како Blue Lush е сладуњава и доминира вкус на бонбонче.

Roasted Pecan Cream - се меша на 6-7%. Питка веднаш а најдобра после 3 дена. Интензивна и интересна арома на ореви и слични јаткaсти плодови. Остричка и сладуњава. Не се здосадува а на високи ати-ја дава вејп сличен на цигара. Една од омилените за мене но сигурен сум дека не на секого ќе му се бендиса до толку. За жал многу е тешка врз грејачите и не ја препорачувам многу на уреди со купечки грејачи. Многу брзо ги замастува.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
FLV Milk & Honey 30PG/70VG Wasp Nano, Ni80 Fused Clapton, 50W

Опис:
Благичок, темен мед, ми оди накај карамела, можда ако не знаев што е сигурно ќе кажев карамела, најверојатно нешто помеѓу тие две, доста тежок и густ вејп, млекото е тука како крем во позадина и не е нападно.

Соло: 4%
За мене е добра единечна арома, не е некоја комплексна и не знам дали здосадува брзо али густината и и млекото/кремот е доволна посебно за тие што сакаат густи благи вкусови.

Микс 1-3%
Гледам доста предлози дека може да се става во тутунски, изгледа заради карамела вкусот која оди супер со нив. Крем, сладолед што може да добие од "темна" блажина, ванила, јаткасти, лимон, лимета, портокал, 1% за позадина и 2% веќе како подоминантен вкус или основа.

Најчесто во микс со:
Biscuit (Inawera)
Cream (Flavorah)
Acetyl Pyrazine 5% (TPA)
Peanut Butter (Flavorah)
Vanilla Custard v1 (Cap)
Banana Cream (TPA)
Vanilla Custard (Flavorah)
Meringue (FA)
Vanilla Shisha (Inawera)

Едноставни рецепти:
Мед + банана
Мед + овошје + јогурт
Мед + крем + ф'стаци

MarioB

read-only
20 септември 2018
20
13
Ево еден рецепт за обожавателите на овошни вкусови, сам го добив и според мене е топ.
Inw Pineapple - 4%
Inw Dragon Fruit - 2%
Inw Raspberry - 0.5%
Мене ми е добар после 3-4 дена мучкање, бидејќи овошниве вкусови брзо се мучкаат.
Јас користам само инавера, не сум пристапил до други, ама и задоволен сум со нив и сега ми стигна пратката соси никотинот и остало па ке правам едно 200 мл. Сакав да ве прашам дали некој знае некој солиден рецепт еве што имам на располагање : vkusovi.jpg

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Немаш некој голем избор на ароми и од овие сами по себе се супер како на пример
Кактус 2.5 - 3%
Бисквита 3%
Драгон Фрут кога ќе те боли грло 2.5% бидејќи има негативен throat hit и биди спремен да го измиеш квалитетно атомизерот бидејќи му треба едно 10 полнења за да замини вкусот.
И најважниот совет, таа шумската јагода, претурија во шише од 30мл и шибни и ПГ, не е можно колку е јака и концентрирана, 1 капка во 10мл и ти ојде цел микс у ку*ац и немој да ја пробуваш соло за да не ја фрлиш, корисна е разредена.

MarioB

read-only
20 септември 2018
20
13
Фала за советот, следната нарачка ќе земам од се по малце. Него од каде набавуваш ароми и ако може некоја препорачка.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Фала за советот, следната нарачка ќе земам од се по малце. Него од каде набавуваш ароми и ако може некоја препорачка.
e-aromashop-INAWERA GROUP

Овие се според мене маст хев од инавера ако веќе сакаш исклучиво од неа и се едни од најдобрите во категорија на било која фирма.
Би ти препорачал да ги тестираш сите како сингл ароми за одприлика да видиш која им е јачината и вкусот.

Cherries, Grapes, Lime, Raspberry (Malina), Shisha Blueberry, Shisha Strawberry, Shisha Vanilla, Two Apples.
Custard, Creme Brulee, Kawa, Marzipan, Miss Cream, Tiramisu, Yes we Cheesecake.

Последна промена:

MarioB

read-only
20 септември 2018
20
13
Сум слушнал за shisha сите ги фалат ќе пробам дефинитивно. Него прашањето ми беше за некои други ароми како FA Capella Flavourart итн... Од каде можат да се нарачаат овие ароми со пристапна цена. А за инавера задоволен сум, но сакам да пробам и друго. За кактусот од инавера сите го фалат и добра идеја е да се меша до овошни вкусови до 1℅.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Еве од каде. Главни се Велшаните (не биле Енглези :hay:, од Кардиф се), Инаверите (има повеќе продавници под тоа име/во таа група, меѓу кои најповолни за поштарина до кај нас се Аромаши, но никогаш немаат купони) и Бугарот.

И препорачувам до сите да не ги заборават Португалците (најдете во индексот). Кај нив аромите беа непреточувани, во оригинална амбалажа, кај иста арома од нив и од Велшаните чувствував разлика (се разбира, на подобро).

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
TFA Acetyl Pyrazine 5% 30PG/70VG Wasp Nano, Ni80 Fused Clapton, 50W

Опис:
Ова е дефинитивно наменето само како додаток, дава лебест, пченкарен и вкус на квасец, има мала блажина, лесна на грло и се задржува прилично долго вкусот.

Соло: 2%
Ако веќе мора да се проба тогаш ова е процентот, не ми се свиѓа најмногу задари пченкарниот вкус.

Микс 0.25-1%
Одлична во комбинација со пецива, колачи, чоколада и некои тутунски, им дава зрнеста текстура али сака малку експериментирање, за старт е доволно 2 капки на 10мл, повеќе од 1% и го осеќам само него.

Најчесто во микс со:
Meringue (FA)
Bavarian Cream (TPA)
Cream Fresh (FA)
RY4 Double (TPA)
Brown Sugar (TPA)
Vanilla Custard v1 (Cap)
Graham Cracker (Clear) (TPA)
Biscuit (Inawera)
Cookie (Biscotto) (FA)

OldSchoolPvP

lurker
13 февруари 2014
744
1.169
Shutter Island
Сакав да ве прашам дали некој знае некој солиден рецепт еве што имам на располагање : Погледнете го атачментот 67598
Можеш да идеш на сајтов и во stash да ги внесеш сите ароми што ги имаш Мy flavour stash . Потоа од кога ке ги внесеш имаш погоре копче What can i make и ке ти ги испуца сите рецепти што можеш да ги направиш со аромите што ги имаш. Сортирај ги според рејтинг разгледај што највеке се микса и почни со работа :carefree::carefree::carefree:.

mariio

read-only
22 октомври 2009
22
3
Не е арома/вкус ама мислам дека местото на постов му е овде.
Тест на Глицеринот од Амбрела и споредба со Молин/Инавера бидејќи помеѓу овие два не можам да видам разлика.
Сè е исто, од билд до памук, ватажи, само модовите се различни и бојата на дриперите :hay:

KNANeQ9.jpg

Прво тој што го знам, Молин/Инавера, после првите 5-6 тргања, да го “пробие“ памукот, нема ништо, едноставно само пареа, ни вкус ни мирис, можда малку блажи али толку сум навикнат што повеќе благото не ни го осеќам.

Одиме на Амбрела, прозведен во Чешка од Oleochem, уште кога го отворив шишето како да се осеќа некоја миризба, ај си реков, од штиракот можда.
Само што го пробав на мала ватажа за да го разработам памукот, веднаш се насети дека има мирис, не знам точно на што, не баш на хемија ама има, и неможиш да го избегниш то никако. Му дадов на двајца вејпери да пробаат, како му велам, мириса? “не бе, арен си е... глицерин“, немаа никакви забелешки. Денес го пробвам пак, исто, мирисот е тука ама на секое влечење сè помалку го осеќам и се навикнувам, после 10 повлекувања.. толку, го нема. Се вратив на Молин/Инавера па пак на Амбрела и ете го пак, тука си е мирисот само овај пат ми требаа 5-6 тргања за да го снема, можеби е тука ама сега веќе како така да треба да е, ако го нема ми фали...
Смешав овошна таму пак ич неможам да го насетам.

Сума сумарум, би го користел, ако не можам да се снајдам од друго место, дефинитивно да.
Случајно најдов лабараторија што продава вг/пг у Скопје за аптеките, па дека гледам одамана е постов ставен да не имаш зимано или некој друг да земал да проба...

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Случајно најдов лабараторија што продава вг/пг у Скопје за аптеките, па дека гледам одамана е постов ставен да не имаш зимано или некој друг да земал да проба...
Јас колку што знам до сега сите имаме земано од аптеки и Амбрела што се однесува на МКД, лабораторија никој нема спомнато.

mariio

read-only
22 октомври 2009
22
3
Јас колку што знам до сега сите имаме земано од аптеки и Амбрела што се однесува на МКД, лабораторија никој нема спомнато.
ок затоа прашав ја ги контактирав ми рекоа дека имат мн добар пг/вг и дека они го продавале на аптеките и дека заедно од по 1л кошта 684ден
web stranata

Tom Ford

hello world
20 декември 2017
157
386
ок затоа прашав ја ги контактирав ми рекоа дека имат мн добар пг/вг и дека они го продавале на аптеките и дека заедно од по 1л кошта 684ден
web stranata

Доколку ја спуштат цената за минимум 250 денари по литар ќе станат конкурентни со актуелната понуда и тогаш може да разговараме.

mariio

read-only
22 октомври 2009
22
3
Доколку ја спуштат цената за минимум 250 денари по литар ќе станат конкурентни со актуелната понуда и тогаш може да разговараме.
На амбрела пг/вг кошта 1000ден бар како што читам од нивната страна претпоставувам дека и во аптека би била таа цена
каде купуваш ти по 250ден/л ?
и тука претходно ако не се лажам беше дискутирам квалитетот на амбрела? па затоа дадов предлог за дали некој ги разгледал и овие.
ептен сеа стартам со работиве и прашуем.

Tom Ford

hello world
20 декември 2017
157
386
На амбрела пг/вг кошта 1000ден бар како што читам од нивната страна претпоставувам дека и во аптека би била таа цена
каде купуваш ти по 250ден/л ?
и тука претходно ако не се лажам беше дискутирам квалитетот на амбрела? па затоа дадов предлог за дали некој ги разгледал и овие.
ептен сеа стартам со работиве и прашуем.

Грешно читаш.

1. Амбрела продава литар ВГ за 450 и литар ПГ за 500 денари.

2. Не реков дека купувам за 250 денари, туку кога Интерхем би ја намалил цената 684 за 250 = 434 денари , тогаш би станал конкурентен и би правеле муабет.

Иначе, предлогот ти е добар.
Поентата на муабетот ми е дека би требало малку цената да ја корегираат надолу и обавезно да се види декларација на производ.

mariio

read-only
22 октомври 2009
22
3
Грешно читаш.

1. Амбрела продава литар ВГ за 450 и литар ПГ за 500 денари.

2. Не реков дека купувам за 250 денари, туку кога Интерхем би ја намалил цената 684 за 250 = 434 денари , тогаш би станал конкурентен и би правеле муабет.

Иначе, предлогот ти е добар.
Поентата на муабетот ми е дека би требало малку цената да ја корегираат надолу и обавезно да се види декларација на производ.

Да моја грешка!
1л/вг + 1л/пг во амбрела кошта 950ден така
во интерхем кошта 1л/вг + 1л/пг = 684ден
па не е голема разлика али 266ден

Tom Ford

hello world
20 декември 2017
157
386
Да моја грешка!
1л/вг + 1л/пг во амбрела кошта 950ден така
во интерхем кошта 1л/вг + 1л/пг = 684ден
па не е голема разлика али 266ден

И моја грешка е Марио, погрешно сум те разбрал :)

Сфатив дека литар ВГ, односно ПГ е 684 денари, а не комплет 1 + 1 литар заедно.

Ова е веќе одлична информација, ти благодарам.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Интер-хем е неколку пати спомнувана во главната тема, може да се најде и преку индексот, повеќето што ги пробале хемикалиите од нив викаат дека имаат чуден мирис и боја, особено ПГ-то. Некои и не го чувствуваат тоа или не им пречи, јас не сум пробал и не знам. Може и да зависи од турите што ги носат од Бугарија.

Кој сака може да ги користи, *претпоставувам* дека нема да се отруе штом тие викаат така. :hay:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв