Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали со промена на хдд со ссд на нов лаптоп се губи гаранцијата

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ја би бил радосен и ако воопшто се земе лаптопот.
Чекај, земен е?
За тебе е?
За братучетка ти?
Она те праша тебе демек се разбираш и ти си рече да прашаш?
Ќе ти го дадат поклон?
Дај поќе инфо.

Може и има SSD па џабе темава... :D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
На повеќето модели од 2018, потребно е само да се извади заднитот капак(10-15 штрафа) , за да се дојде до деловите за упгрејд, на Acer nitro 5 има вратички за достап до рамот и хдд, е сега некои штрафови се обоени и приликом одштраф/заштраф се гребат и може да познаат по тоа дека е отваран, а може и малце боја да се прсне одпосле да се маскира ако треба. Стварно е глупо да не можеш сам да си смениш дел, хдд или рам, ај за паста тоа е малце терсене оти не секој знае колку да стави итн ама за рам и за хдд треба да може.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
На повеќето модели од 2018, потребно е само да се извади заднитот капак(10-15 штрафа) , за да се дојде до деловите за упгрејд, на Acer nitro 5 има вратички за достап до рамот и хдд, е сега некои штрафови се обоени и приликом одштраф/заштраф се гребат и може да познаат по тоа дека е отваран, а може и малце боја да се прсне одпосле да се маскира ако треба. Стварно е глупо да не можеш сам да си смениш дел, хдд или рам, ај за паста тоа е малце терсене оти не секој знае колку да стави итн ама за рам и за хдд треба да може.

Обично лаптопите на кои не може лесно да се извади хард дискот и РАМ меморијата односно на кои не се дедицирани вратички се бизнис класа и едиција на лаптопи и таа работа е искомплицирна за да не можат вреботените во фирмите да играат со компонентите како ќе им текне. Затоа треба да истражите малце пред да купите лаптоп. Додуша кај нас имаме проблем со изборот на модели па најчесто се сведува на дај-шо-даш па купуваме све и свашта.

Иначе, кај нормален end-user лаптоп немали никогаш ниту па има проблем со гаранција и промена на хард диск/РАМ меморија.

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
Е да, на запад е нормално сам да си ставиш рам и хдд, и да го чистиш од внатре, тука не дават ни да го чепнеш, не рачунат за прост народ, самите ние се сметаме за прости, ама па и стварно има некои шо се прости и не се за лаптоп отварање :) Барем денес има јутубе и секој може лесно да се научи да смени хдд или рам, доволно е малце англиски да знае. Јас прашав две онлајн продавници дали може да си сменам /додадам диск и рам, велат само во овластен сервис може, не знам за другите. Повеќето лаптопи од 2018/2019 доволно е само задниот капак да се извади за достап, скоро сите се исти, и хај енд и буџет енд и мид рејнџ, нема веќе комплицирани дизајн да се вади матична и се да се дојде до hdd, сите одат на едноставност и практичност.

RoninMK

hello world
20 април 2016
150
102
Тоа мислам е повеќе дека продавачите немаат појма пошто нив сервис не ги интересира.
Ти јави се во овластениот сервис и таму прашај да видиш што ќе ти кажат.
Ако ти го кажат истото тогаш мој предлог е да си купиш од мала специјализирана продавница која ќе се потруди да го среди истото без многу главоболка за тебе, а воедно да ти остане во важност гаранцијата.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Ќе се надоврзам на темава, пошто не најдов сооедветна.

Купив лаптоп од Сетек, се работи за Lenovo Ideapad 330 15ikb, во него има 500GB hdd, планирам да го земам следново ssd Kingston 240GB A400 SSD SATA3. Сакам да го извадам hdd и да го ставам ssd, лаптопот сеуште е под гаранција од сервисер ИНет. Дали треба одкако ќе го купам ssd да го однесам кај нив или можам и самиот да го сменам и да си инсталирам w10 ?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Ќе се надоврзам на темава, пошто не најдов сооедветна.

Купив лаптоп од Сетек, се работи за Lenovo Ideapad 330 15ikb, во него има 500GB hdd, планирам да го земам следново ssd Kingston 240GB A400 SSD SATA3. Сакам да го извадам hdd и да го ставам ssd, лаптопот сеуште е под гаранција од сервисер ИНет. Дали треба одкако ќе го купам ssd да го однесам кај нив или можам и самиот да го сменам и да си инсталирам w10 ?
Treba od kaj niv sa kupes i kaj nivni serviser da ides.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Океј не е проблем, ssd ќе го купам од setec.Промената влегува под гаранција или треба нешто екстра да се плати ? W10 ќе морам сам да си симнам претпоставувам.

Испратено од SM-G960F преку IT.mk форум апликација
Mislam deka ne se doplakjase. Jas posledniot pat koga mi menuvaa hdd so ssd ne plativ nisto.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

mkd

hello world
5 јуни 2007
321
162
Пред околу 2 седмици се јавив за скоро иста работа (додавање на SSD и додавање на RAM модул. Информацијата што ми ја дадоа е дека се доплаќа по 300 денари по елемент, без разлика што конфигурацијата е под нивна гаранција и што деловите ќе се докупат од кај нив.

Mislam deka ne se doplakjase. Jas posledniot pat koga mi menuvaa hdd so ssd ne plativ nisto.

Kazaam

hello world
20 септември 2013
136
83
Скопје
Ако гаранцијата ти е од Инет, што се замараш со сетек?
Инет ти признава гаранција ако смениш диск сам, повеќе пати имам прашано и лично и за фирма. Најдобро обрати си се кај нив.
дури ми имаат кажано да го извадам дискот и да го одесам лаптопот на сервсирање кај нив :)

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Ако гаранцијата ти е од Инет, што се замараш со сетек?
Инет ти признава гаранција ако смениш диск сам, повеќе пати имам прашано и лично и за фирма. Најдобро обрати си се кај нив.
дури ми имаат кажано да го извадам дискот и да го одесам лаптопот на сервсирање кај нив :)
Прашањето беше, дали може да се земе диск карикирам од aliexpress и да си го монтираш самиот и притоа да си важи гаранцијата или мора да се земе диск од сет, анхоч и да го однесеш во инет да се направи промена.

Kazaam

hello world
20 септември 2013
136
83
Скопје
Ако гаранцијата за лаптопот ти е од Инет, земаш диск од кај сакаш и сам си местиш. Само гледаш да не направиш некоја беља зѓ тогаш нема да ти важи. Ако сакаш Инет да ти го наместат, мора од нив да земеш. Барем така ми кажале кога сум прашувал.

Дали мора вие да ги вградите деловите за да важи гаранцијата?

Nemora, no dokolku pri vgraduvanje napravite nekakva steta, pri eventualen problem kje vi bide ponistena garancijata.

Дали можеме да донесеме делови за да ги вградите?

Ne vgraduvame delovi koi ne se kupeni od kaj nas.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно