Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Цени на графички картички ( добри „дилови„ во моментов)

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
останува на времето да видиме се надеваме дека 4000 серијата ке направи некој имзмени во таканаречениот "Балон"
Тачно. 4000 серијата ќе направе промена од "Балон" во "Балон"
Со бубрег само 4060-ка, за 4070 нешто повредно треба.
Нека се провере на ехо, у случај да ја има таа ретка среќа да има 3 бубрега
има шанса и за 4080.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Абе и јас незнам да искористам тема што сум започнал ...- Треба да постирам слики со висока 4К резолуција - секоја картица фотошопирана (така малце сјај да се даде) - а цените со златни букви . И - само за над 18г . :p Да се „дреме„ тука по цел ден - да се мењаме со скринсејвери со 3090-ка у „благолежечка„ поза :love:

Последна промена:
20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Во Европа веќе ги има 3060TI за 500 евра. Паѓаат цените.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Подлажнуваш по малце, нај ефтина 3060 ti во германија е 730 евра
Збори си за тебе. Сабајле ја имаше на залиха.

Еве ти screenshot што го направив случајно од тракер. И на страната беше истата цена со данок, без данок беше 407 евра или слично.

3060ti.jpg

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Цениве пополека се "стабилизираат". Еве гледам по пријатели се наоѓаат 3080ки за 1150 евра, 6900хт за 1400 евра. Не е многу над вистинскиот мсрп. Пополека со тек на време ќе се стабилизираат и поефтините картички. Но потребно е време. Баш ме интересира, кога ќе стигне 3070 цена од 650-700 евра, дали тука некој ќе ја купи?. Без инфлација кога пристигнаа прв пат кај нас беа по 600-650 евра, 900-1000 евра за 3080. Се ова за гејминг е прескапо. 3050/6500/6600/6600хт/3060 се картички со еквивалентна цена по перформанси со поларис и паскал.

Е сега од другата страна на универзумот, од гејминг на копање. Струјата се зголемува, тежината скока, профитот и цената на криптото се намалува. Дали утре или за месец ќе оди нагоре или надоле никој не знае со сигурност.
Но светлата точка е што многу копачи што сум во контакт периодов, избегнуваат да купуваат нови карти и да се прошируваат. Ова е битен момент. Бидејќи на нив не ги интересира дали картата е 200-300-400% над мсрп. Не им е ни гајле колку е РОИ и дали ќе успеат да ја исплатат. Бидејќи ако имаат 50 карти, новите 5 што ќе ги купат дали ќе ги исплатат или не, не е баш битно, бидејќи тоа им е само еден бет на крипто. Ако скокне, супер, ако падне да сме живи и здрави, пак тие што ги имам ќе ми ја исплатат грешката што сум ја направил со новите карти. Затоа нема поента да гледате РОИ на карти.

Периодов ме потсеќа на летото 2021, кога маркетот падна, профитабилноста беше утепана, новите графички беа строго лхр карти. 3060ти беа по цена од 500-550 евра лани во јули/август. Јас би ви рекол, кој е на ум да си купи графичка, сега е добар момент за тоа. Има добри зделки лево, десно.
Јас лично си зедов 6900хт за гејминг, за 85 000 денари. Реално таа графичка ќе ме тера наредни 5 години минимум. Дали ке дадам на 2 години по 40 000 за мидрејнџ графичка или сега наеднаш, се истите пари. Барем првиве две години ќе имам хај енд графичка.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Ви реков - „ќе биде„ . А некои викаа „ Нема да видиме графички по МСРП до 2023 - бла бла...„ ;)

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Ви реков - „ќе биде„ . А некои викаа „ Нема да видиме графички по МСРП до 2023 - бла бла...„ ;)

Нарачај ја, во моментот кога ќе ја имаш во раце кажи колку те коштала и колку е тоа msrp.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Бидејќи на нив не ги интересира дали картата е 200-300-400% над мсрп. Не им е ни гајле колку е РОИ и дали ќе успеат да ја исплатат. Бидејќи ако имаат 50 карти, новите 5 што ќе ги купат дали ќе ги исплатат или не, не е баш битно, бидејќи тоа им е само еден бет на крипто. Ако скокне, супер, ако падне да сме живи и здрави, пак тие што ги имам ќе ми ја исплатат грешката што сум ја направил со новите карти. Затоа нема поента да гледате РОИ на карти.
Тоа што некој копач донел коцкарска одлука и одлучил да зијани дел од добивката на веќе исплатени ригови, никако не значи дека нема поента да гледаме ROI на карти. Ова, особено кога кога преостанатиот рок за копање изнесува само уште 180 дена (јули 2022 со ETH 2.0) а ROI на карта по овие цени е 600+ дена.
Периодов ме потсеќа на летото 2021, кога маркетот падна, профитабилноста беше утепана, новите графички беа строго лхр карти. 3060ти беа по цена од 500-550 евра лани во јули/август. Јас би ви рекол, кој е на ум да си купи графичка, сега е добар момент за тоа. Има добри зделки лево, десно.
Има две клучни разлики :
  • Нема (сеуште) никаква најава дека ќе се одложи ETH 2.0, напротив има демант даден минатиот месец во врска со шпекулации дека повторно ќе има одлагање.
  • Вкупниот хашрејт во јули 2021 изнесувал 0.5 PH/s сега изнесува над 1 PH/s односно е дуплиран.
Ова, како и искуството од претходните копачки циклуси, ме тера да верувам дека летово, а особено после август ќе биде многу подобар момент за купување на графичка, особено на старо. А ова, е дури песимистичка варјанта, оптмистичката е дека целиот процес ќе биде забрзан доколку има уште еден значителен пад на берзата во меѓувреме.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Јас лично си зедов 6900хт за гејминг, за 85 000 денари. Реално таа графичка ќе ме тера наредни 5 години минимум. Дали ке дадам на 2 години по 40 000 за мидрејнџ графичка или сега наеднаш, се истите пари. Барем првиве две години ќе имам хај енд графичка.
1644606440339.png

Баш ме интересира како тоа 40.000 денари биле за мидрејнџ. Денес да, ама во нормални времиња 40к гарантираат high-end графички, мид-рејнџ беше 300+ евра.
Дека мидрејнџ графички терале по 2 години, исто сумњив муабет ама ок, ти си знаеш.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Дека мидрејнџ графички терале по 2 години, исто сумњив муабет ама ок, ти си знаеш.
Тоа е ептен релативно и зависи од колку можеш да си ги спуштиш стандардите на сетинзи/резолуција/фрејмрејт, може да ти прави мерак 1 година, може и до крајот на животниот век.

Иначе 40к за мидрејнџ и 30к за лоу енд=смрт за буџетен пц гејминг (односно 97% од консумерската база)..
Aко останат вака/се влошат цените и залихите тогаш моментот кога 1060ка класа карти ќе прекинат да бидат корисни и за 1080p 30fps low ААА гејминг ќе има големи реперкусии во индустријата.
Релативно мал број на гејмери поседуваат графички посилни од Navi PS5/Xbox SX и како консумерска група не се воопште атрактивни за девелоперите да трошат време и ресурси за да им портуваат/оптимизираат игри или пак да прават игри кои навистина ќе донесат next-gen искуство.
Од друга страна ќе настане експлозија на популарност на инди игри проследено со неквалитетни и лоши PC портови од конзолските ААА игри (веќе видливо во Halo Infinite) и експлозија на нов маркет за game streaming (што ако стане mainstream тоа е дефинитивно the darkest timeline).
Истовремено се повеќе pc гејмери ќе се префрлат на конзоли и ефективно PC гејмингот ќе стане niche market за е-спорт/инди игри и елитисти со неискористен потенцијал, место да стане mainstream и да ги превземе конзолите евентуално.
Затоа ми се чудни elitist ч'лмџииските муабети на Лебауски за 4к видеа и зошо сме немале 60к за мидрејнџ, ако така се стражари влезот за пц гејминг тогаш тие што маанале 3к еу за систем евентуално ќе го јадат најдебело бидејќи истиот ќе биде underutilized.. или во најмала рака ќе мора да трпи crossplay со конзолски играчи што ќе го бушат со auto aim.
Едина логична корист на тој муабет е ако имаш графичка за продавање па да ширеш таква кампања, but I digress.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Иначе 40к за мидрејнџ и 30к за лоу енд=смрт за буџетен пц гејминг (односно 97% од консумерската база)..
Ова се огромни суми за само една компонента од ПЦ. Само да дадам акцент на тоа...
Aко останат вака/се влошат цените и залихите тогаш моментот кога 1060ка класа карти ќе прекинат да бидат корисни и за 1080p 30fps low ААА гејминг ќе има големи реперкусии во индустријата.

Релативно мал број на гејмери поседуваат графички посилни од Navi PS5/Xbox SX и како консумерска група не се воопште атрактивни за девелоперите да трошат време и ресурси за да им портуваат/оптимизираат игри или пак да прават игри кои навистина ќе донесат next-gen искуство.
За 1080p -секогаш ќе бидат добри 1060ките. Што мислиш - не прават игри „пребогати„ со добра графика само затоа што сакаат тие игри да „тераат„ и на 1060ки ? Се ограничуваат - иначе кога сите би имале 3090ки - ААА игрите би биле фантазија ? Латенцијата е најголем проблем - што покомплексно - тоа по „мрзливи„ се движењата - скролот итн... Пример - Сајберпанк 2077 :ROFLMAO:
Е не сме атрактивни ние „1060-мафија„ поготово што користиме кракови :D - не сакаат да направат портови кои БТЊ се прават многу тешко...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Тоа е ептен релативно и зависи од колку можеш да си ги спуштиш стандардите на сетинзи/резолуција/фрејмрејт, може да ти прави мерак 1 година, може и до крајот на животниот век.

Од друга страна ќе настане експлозија на популарност на инди игри проследено со неквалитетни и лоши PC портови од конзолските ААА игри (веќе видливо во Halo Infinite) и експлозија на нов маркет за game streaming (што ако стане mainstream тоа е дефинитивно the darkest timeline).
Истовремено се повеќе pc гејмери ќе се префрлат на конзоли и ефективно PC гејмингот ќе стане niche market за е-спорт/инди игри и елитисти со неискористен потенцијал, место да стане mainstream и да ги превземе конзолите евентуално.
Затоа ми се чудни elitist ч'лмџииските муабети на Лебауски за 4к видеа и зошо сме немале 60к за мидрејнџ, ако така се стражари влезот за пц гејминг тогаш тие што маанале 3к еу за систем евентуално ќе го јадат најдебело бидејќи истиот ќе биде underutilized.. или во најмала рака ќе мора да трпи crossplay со конзолски играчи што ќе го бушат со auto aim.
Едина логична корист на тој муабет е ако имаш графичка за продавање па да ширеш таква кампања, but I digress.

Види јас не сум во тек премногу со новите технологии, можеби бумер момент ама ми изгледа како 120-144-165-240 бејтање за да се купува непотребно скап хардвер кој инаку не би го користел. Ако збориме за компетитивен гејминг ок, но колку од тие гејмери со 3090 се ентузијасти или компетитивни гејмери?

Целото движење на гејмингот од производителите се насочи кон eSport компоненти, намалување латенции глупости итн. Нив ги разбирам, тестатура нова како ќе ти продава на секои 2-3 години кога веќе и тоа што го имаш е ултра добро и квалитетно.
Не ги разбирам денешниве гејмери на PC, кои фрлаат брда и долини на глупости (за мене) за да играат обична игра.

Еве прост пример - Batman Arkham Knight ја свртев во 30 фрејма и уживав во играта, зашто беше со неверојатно добра графика, гејмплеј и приказна. Да ја вртев на 60 фрејма ќе уживав и да ја вртев на 120 фрејма ќе уживав.
Од друга страна, шит игра нема да е добра ни на 30/60/90/120 фрејма.

Во моментот ми изгледа како да се прават шит игри и да се прави overcompensating на скап хардвер од другата страна. Можеби недостатокот на квалитетни AAA доведува до фокус на ова...
Еве, нека искочи нова GTA VI и баш да ми каже некој дали не би ја играл макар и на 30 фрејма.

Пак ќе кажам, може е бумер муабет, ама јас искрено не ја сфаќам насокава која е фатена.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Види јас не сум во тек премногу со новите технологии, можеби бумер момент ама ми изгледа како 120-144-165-240 бејтање за да се купува непотребно скап хардвер кој инаку не би го користел. Ако збориме за компетитивен гејминг ок, но колку од тие гејмери со 3090 се ентузијасти или компетитивни гејмери?

Целото движење на гејмингот од производителите се насочи кон eSport компоненти, намалување латенции глупости итн. Нив ги разбирам, тестатура нова како ќе ти продава на секои 2-3 години кога веќе и тоа што го имаш е ултра добро и квалитетно.
Не ги разбирам денешниве гејмери на PC, кои фрлаат брда и долини на глупости (за мене) за да играат обична игра.

Еве прост пример - Batman Arkham Knight ја свртев во 30 фрејма и уживав во играта, зашто беше со неверојатно добра графика, гејмплеј и приказна. Да ја вртев на 60 фрејма ќе уживав и да ја вртев на 120 фрејма ќе уживав.

Во моментот ми изгледа како да се прават шит игри и да се прави overcompensating на скап хардвер од другата страна. Можеби недостатокот на квалитетни AAA доведува до фокус на ова...
Еве, нека искочи нова GTA VI и баш да ми каже некој дали не би ја играл макар и на 30 фрејма.

Пак ќе кажам, може е бумер муабет, ама јас искрено не ја сфаќам насокава која е фатена.
Не ти е бамер муабетов воопшто - во право си - за игри уметнички добро средени со анимирани карактери 30фпс се сосема доволни.
пример

А некои се неигриливи под 100фпс. како Апекс Леџендс - каде секој фрејм се менува положбата на непријателот. И многу има разлика 60хц монитор и кога ќе поминеш на 144хц. Нема назад - едноставно после Се што е под 144 ти смета - како да има гличови играта. Е сега за над 144хц тоа е дискутабилно колку ќе ти помогне во подобрување гејмплеј и дали воопшто ќе воочиш разлика...
Јас добра - брза графичка сакам за да ми даде фрејмови - за убавини во 4к не ми треба. И така и така сите што стримаат и компетитивно играат брзи ФПС игри - ги ставаат сетинзите на најниско - без разлика што имаат 3090ки !

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205

До некаде се слагам со се што кажа, едина замерка имам шо пример јас никогаш не би можел да играм FPS игра (без разлика дали е компетитивна) испод 90-100 фрејма. Иначе за другото си тотално во право, али тоа е чист капитализам како шо самиот објасна.
Насоката е крајно бош, особено RTX моментот.
Мислењето е автоматски споено:

Не ти е бамер муабетов воопшто - во право си - за игри уметнички добро средени со анимирани карактери 30фпс се сосема доволни.
пример

А некои се неигриливи под 100фпс. како Апекс Леџендс - каде секој фрејм се менува положбата на непријателот. И многу има разлика 60хц монитор и кога ќе поминеш на 144хц. Нема назад - едноставно после Се што е под 144 ти смета - како да има гличови играта. Е сега за над 144хц тоа е дискутабилно колку ќе ти помогне во подобрување гејмплеј и дали воопшто ќе воочиш разлика...
Јас добра - брза графичка сакам за да ми даде фрејмови - за убавини во 4к не ми треба. И така и така сите што стримаат и компетитивно играат брзи ФПС игри - ги ставаат сетинзите на најниско - без разлика што имаат 3090ки !
Ја пробав сифу пред некоа ден, многу забавен чотек.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно