Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

1660 Tuf Gaming - High Temperature

Dimko997

read-only
20 мај 2020
9
10
Здраво, имам Nvidia GeForce GTX 1660 Tuf Gaming 6GB. Ја купив настаро пред скоро 1 месец, ме интересира додека играм Warzone достигнува температура од 87С, дали е тоа многу или е во ред за игра од таков ранг? Коа е нормалната температура што нема да и прави проблем на графичката? И дали некако можам да ги контролирам кулерите за ладење на самата графичка. :)

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Здраво, имам Nvidia GeForce GTX 1660 Tuf Gaming 6GB. Ја купив настаро пред скоро 1 месец, ме интересира додека играм Warzone достигнува температура од 87С, дали е тоа многу или е во ред за игра од таков ранг? Коа е нормалната температура што нема да и прави проблем на графичката? И дали некако можам да ги контролирам кулерите за ладење на самата графичка. :)
Као прво отвори кутијата, тргни го капако скроз. Види колку има темп.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Као прво отвори кутијата, тргни го капако скроз. Види колку има темп.
What?

Дали имаш променето термална паста на графичката?
Ако не, стави нова и провери како ке биде.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.591
19.309
Не, немам сменето, графичката е стара точно 1 година, на колку време се менува термална паста?
После 5-та година.

Прво и основно кажи за кој модел точно се работи и какво куќиште имаш. Дали има проток и сл.

Dimko997

read-only
20 мај 2020
9
10
После 5-та година.

Прво и основно кажи за кој модел точно се работи и какво куќиште имаш. Дали има проток и сл.

ASUS TUF GAMING GTX 1660 OC edition 6GB GDDR5
16GB RAM, HYPER X 3200MHz
RYZEN 7 3700X

Си работи нормално играта (100fps), само ме замисли температурата..

Атачменти

• IMG_20210428_224534.jpg
    IMG_20210428_224534.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 179
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Отвори капакот, играј и мери, и ако е баѓи понизок најди решение за проток на воздух, а ако не смени термална паста

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.591
19.309
RYZEN 7 3700X

Мислам дека имаш проблем со циркулацијата во куќиштето. Тоа едно.
Друго
Инсталирај MSI Afterburner и подеси температурни криви за вентилаторите. Можеби недоволно брзо или предоцна реагираат па кога ќе се натрупа топлина куќиштето не може да ја исфрли надвор.

За почеток извади го бочниот капак и види дали имаш драстичен пад на температурата (за време на гејминг)
Или, добар индикатор, види какви се температурите при idle со и без капак.

Оверклокирано немаш, така?

Dimko997

read-only
20 мај 2020
9
10
Мислам дека имаш проблем со циркулацијата во куќиштето. Тоа едно.
Друго
Инсталирај MSI Afterburner и подеси температурни криви за вентилаторите. Можеби недоволно брзо или предоцна реагираат па кога ќе се натрупа топлина куќиштето не може да ја исфрли надвор.

За почеток извади го бочниот капак и види дали имаш драстичен пад на температурата (за време на гејминг)
Или, добар индикатор, види какви се температурите при idle со и без капак.

Оверклокирано немаш, така?
Не, немам оверклокувано.. ке пробам, фала на советите :)

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
105
73
RYZEN 7 3700X

Уф премногу затворено куќиште, многу лично но премалку влезови/отвори и со тоа недостаток на влез од свеж воздух

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Што и да подесува со афтербурнер мислам дека ке биде џабе. Премногу е лошо куќиштето и нема никаков проток на воздух како што гледам од слика барем. :)
Најдобар ефект би имал кога би успеал да го извади предниот дел, стакло/плекси што и да е.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Имав многу слично куќиште и истите проблеми.
Како што кажа FLEGMA, направи custom fan curve на MSI afterburner, еве го подоле мојот профил направен на gpu tweak II (asus верзијата на афтербурнерот што мислам дека би можел да ја користиш и ти). Мојот профил е доста агресивен, така да ако ти смета звукот можеш да го наместиш соодветно.
Во старото куќиште, графичката знаеше да рипне и до 80% fan speed али одржуваше 71-75c при максимален терет што е прилично прифатливо од аспект на температура,али доста гласно.
После извесен период сменив куќиште и од тогаш максималните температури се движат околу 56-60c со максимум 60-63% fan speed. Паста да менуваш е џабе во толку затнато куќиште, така да пробај поиграј малку со fan curve, види дали се толерира звукот и дали ти се свиѓаат температурите, ако не тогаш или ќе мора да го соблечиш куќиштето или да купиш некое по оптимизирано за airflow.

Атачменти

• Untitled.png
    Untitled.png
    6 KB · Прегледи: 37

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Затоа ја фино лепо викам да отворе капако и нека си остане така. Кај мене е така веќе две години. Мојта графичка постигнуваше 73 степени. Откако отворив капако од 64-65 повеке не дига.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Затоа ја фино лепо викам да отворе капако и нека си остане така. Кај мене е така веќе две години. Мојта графичка постигнуваше 73 степени. Откако отворив капако од 64-65 повеке не дига.
Најевтино решение, кајмене спушти 7 степени без преден панел. Али малку поише сум сноб за естетика па морав ново да купам.

deadpool

hello world
31 декември 2018
272
343
Нема проток куќиштето. Како и да е, би биле добредојдени горе 2 издувни кулери да се стават.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Stavi si na kantar sto ti e pobitno, da ti bucat fanovite na kartata i da gi smenis pobrzo, ili dodeka igras da go gledas monitorot namesto kukisteto, odnosno da izvadis panel kako sto ti rece @Rukfash i da ne se zamaras so estetika.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Во некои случаи има полоши резултати со отворено куќиште затоа што нема насочен проток на воздух кој ги лади компонентите, воздухот без врска се меша со амбиенталната температура итн.. Не е само графичката, и други компоненти има во куќиштето кои е подобро да имаат насочен проток на воздух. Зборам генерално, а во случајов ќе му намали температура, да.

Конкретново куќиште како што гледам од сликата има многу лош дизајн на предниот панел. Вентилаторите се залепени до панелот а отворите за воздух се позади нив. @Dimko997 види дали може да се прикачат фановите поназад, од другата страна на шасијата за која што се прицврстени, да не лепат толку до панелот. Така многу полесно ќе зимаат воздух.
Ако не може, тогаш тој во средина остави го, а горниот и долниот постави ги горе. Свртени како што се и сега во Pull конфигурација, да влечат воздух внатре во куќиштето, со тоа што ќе ставиш филтер горе.

Треба да експериментираш со неколку варијанти, вклучително и со таа со отворен капак, наједноставна е.
Како и да е 87 е на горна граница и не е баш најдобро за картата. Во блиска иднина нема да ѝ биде ништо ама пониско е подобро затоа што повеќе ќе трае.

DzoleGTI

hello world
23 јануари 2014
137
76
(( Kisela Voda )), Kisela Voda, Macedonia
Нема потреба да и мењаш термичка паста до ладењето е кај сите им е исто со оваа графичка .
Може да добиеш полоши резултати доколку го отвориш кукиштето ке меша од сите страни воздух,
Кукиштево има доволен број на кулери не би требало да има проблем.
Оваа графичка е доста јака а има многу лошо ладење и сите што ја имаат им оди до 89 степени.
Така да играј ја нема што да и правиш кај сите е исто до 93 степени е безбедна за терање.
Но за да ја заштитиш да не ти се расипе не ја запнувај по цел ден .
Земи извади тоа плексигласот напред да може да работат кулерите убаво и види пак ке падне до кај 85.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Како што кажаа другите овие куќишта немаат добар проток. Стакло од сите страни, џабе дува кога нема усис. Цух нема разбирамо се.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.591
19.309
Дополнителен 80mm вентилатор насичен накај графичката + горни вентилатори ќе решат многу.

Или водено ладење..

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Дополнителен 80mm вентилатор насичен накај графичката + горни вентилатори ќе решат многу.

Или водено ладење..
Абе зашто компликации коа веќе некои спомнаа дека имале иста кутија и знаат дека не чине. Ќе си тргне капак и готово. Од отворена врата нема подобра промаја.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Или водено ладење..
Џабе е и 800mm вентилатор да стави ако нема(а изгледа така) промаја уу куќиште.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Прај го кабрио куќиштето, бонсекот му е мајката.
Шала на страна и ја бев ко тебе покакан за температури околу 85 степени, ме убедија на форумов дека тоа и не е некоја висока температура коа гејмаш.
Посленеколку денови гуглање закличокот е дека 85-88 степени не е нешо аламрантно ама убаво е да пробаш да отвориш малце прозор у куќу :ROFLMAO:

deadpool

hello world
31 декември 2018
272
343
Стави и два кулери одозгора како издув да исфрлаат топлина.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно