Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

BMW E46 328i Build

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Прилично умрена е оваа секција за автомобили, па да почнам со надеж дека и други ќе постираат.

Пред брзо зедов 328i за да го сменам старото 320d, оти бензинот поевтин е во моментот :p

Мајтап настрана, одсекогаш сум сакал 6-так БМВ ама М3 се скапи, а исто и 330i. Од модификации ќе добие:
  • LSD диференцијал
  • 3.38 диференцијал однос за побрзо забрзување
  • Short Shifter (сега го монтирам заедно со нов сет замаец и целосен rebuild на мењачот)
  • Eaton M62 Supercharger
IMG20260407124228 (1).jpg

IMG20260407124342.jpg

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Ауу, врв.
Јас би му ставил "цивилизиран" излез од ауспухов. Вака како 320д делува.
Заборавив да спомнам дека веќе зедов клапна и ќе го вратам фабричкиот лонец. Ем ќе е тивка за низ град, ем гласна на отворено или кога ќе сакаш со притискање едно дугме само :D
Ова ќе биде интересно да се следи :)
Постирај редовно те молам.
Засега само редовен сервис и казанче за антифриз сменав, не баш интересно. За 2-3 недели вадам мењачот и оди shortshifter, новиот сет ламела итн. Дефинитивно ќе постирам.
Со здравје да се вози
Фала ти, поубава да си земиш (по можност понова ако не си спремен да се замараш со типични Е46 проблеми секој месец хаха)

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
М заден браник монтиран, добро испадна. Малце терсене е за монтирање (26 години стара кола), така да пластични клипси се кршеа на секое. За среќа очекував па имав резервни. Следен чекор клапната и лонецот да се монтираат, вака е прилично гласна (дури и кога не си расположен хаха).

IMG20260425232028 - Copy.jpg
IMG20260425220207 - Copy.jpg
IMG20260426001342 - Copy.jpg
IMG20260427001726 - Copy.jpg IMG20260427001739 - Copy.jpg

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
суперчарџеро сега ти му го клаваш или тој си иди фабрички?

Alex3

hello world
20 декември 2018
212
251
М заден браник монтиран, добро испадна. Малце терсене е за монтирање (26 години стара кола), така да пластични клипси се кршеа на секое. За среќа очекував па имав резервни. Следен чекор клапната и лонецот да се монтираат, вака е прилично гласна (дури и кога не си расположен хаха).

Погледнете го атачментот 161106
Погледнете го атачментот 161104
Погледнете го атачментот 161107
Погледнете го атачментот 161105Погледнете го атачментот 161108
a што е ова?

Атачменти

• stoeova.jpg
    stoeova.jpg
    576,1 KB · Прегледи: 57

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.172
Мерцедес понтон. И дај малку повеќе информации за таа кола. :D

Мора ауспухот да го средиш, и едно капаче за дупката за шлеп да земеш. Макар на 3д принт да се направи.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Мерцедес понтон. И дај малку повеќе информации за таа кола. :D

Мора ауспухот да го средиш, и едно капаче за дупката за шлеп да земеш. Макар на 3д принт да се направи.
Хаха на другар е колата да, т.е. на чичко му. Не се вози многу ама нема муабет... Peaky blinders возило. Менваш брзини рачно на рачка зад воланот, badass.

Screenshot 2026-05-04 190928.png

Капаче барам ама тешко да најдам, фабричкото не одговара. А асупухот следен е, клапната е стигната кога ќе се монтира лонецот и клапната, и излезите ќе се сменат.

суперчарџеро сега ти му го клаваш или тој си иди фабрички?
Не иделе со фабрички овие никогаш, има една фирма произведува китови за монтажа или на OEM суперчарџери од други коли (како од Мерцедес) или целосно афтермаркет решенија. Пример:

HARBINGER Supercharger Kit (2500e)
V2 Legacy Supercharger Kit | Hyde Motor Works Shop (1400e + 2000e за самиот суперчарџер)

Ама баѓи солено е. Во план сум да искористам Eaton M62 суперчарџер од Мерцедес, половен, 300-400 евра тоа, и овај кит 1300 евра, за се вкупно испод 2к да е.

V3.62 Gen.3 Supercharger Kit

Ама се во свое време, голема инвестиција е. Пред тоа би ставил LSD во секој случај, поголем приоритет ми е.

Следно е shortshifter kit кој ми стигна, целосен refresh на мењачот со нови гумици и потрошни делови, и нов сет ламела потисна замаец, и онака ќе се вади мењачот.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
. Во план сум да искористам Eaton M62 суперчарџер од Мерцедес, половен, 300-400 евра тоа, и овај кит 1300 евра, за се вкупно испод 2к да е.
Дали се знае што ќе добиеш ? поточно дали некој веќе го има вградено? и колку вртежен момент се добива на на ниски, средни и високи вртежи? што ќе се случи со потрошувачката при цивилизирана секојдневна употреба и нецивилизирано малтретирање? (шо викаме ние у Скопје колку поише ќе ти троши ко ќе ја стискаш? :D )

Пред тоа би ставил LSD во секој случај, поголем приоритет ми е.
И јас поприоритетно би бил за LSD на некоја планина, а може и на дива песочна плажа крај тиркизно море. :D

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Дали се знае што ќе добиеш ? поточно дали некој веќе го има вградено? и колку вртежен момент се добива на на ниски, средни и високи вртежи? што ќе се случи со потрошувачката при цивилизирана секојдневна употреба и нецивилизирано малтретирање? (шо викаме ние у Скопје колку поише ќе ти троши ко ќе ја стискаш? :D )

И јас поприоритетно би бил за LSD на некоја планина, а може и на дива песочна плажа крај тиркизно море. :D
Кај нас не знам дали го има некој вградено, не вервам. По форуми за Е46 да, повеќе.

Зависи кој тип ќе вградиш. Ако е roots-тип суперчарџер (како од Мерцедес што сакам јас), добиваш на ниски и средни плус 80-100 Nm вртежен, коњажа на високи едно ~50-60 плус (од 190 на 240).

Ако е центрифугален многу помацле вртежен добива на ниски ама на високи коњажа поќе, до кај 300 со добар интеркулер.

Искрено не планирам да го форсирам премногу, алуминиумски блок е не од леано железо, за да извлечам поќе од 280~ треба да се намалва компресија со подебел дихтунг, треба други штрафови на декла оти фабричките можи да го откорнат навојот и да излезат, итн.

А за LSD на планина би и јас ама подруг тип
View: https://pie.yt/?v=https://youtu.be/vYkliT_sUow?si=UlalBpvUO96MXONb&t=23&pieshare=1

AleksandarBR8

hello world
8 февруари 2015
198
311
Скопје
Одлично, можам и јас да се пофалам и помуабетам за мојте Хонди :)
ECU и мапирање каде?
Мислењето е автоматски споено:

Кај нас не знам дали го има некој вградено, не вервам. По форуми за Е46 да, повеќе.

Зависи кој тип ќе вградиш. Ако е roots-тип суперчарџер (како од Мерцедес што сакам јас), добиваш на ниски и средни плус 80-100 Nm вртежен, коњажа на високи едно ~50-60 плус (од 190 на 240).

Ако е центрифугален многу помацле вртежен добива на ниски ама на високи коњажа поќе, до кај 300 со добар интеркулер.

Искрено не планирам да го форсирам премногу, алуминиумски блок е не од леано железо, за да извлечам поќе од 280~ треба да се намалва компресија со подебел дихтунг, треба други штрафови на декла оти фабричките можи да го откорнат навојот и да излезат, итн.

А за LSD на планина би и јас ама подруг тип
View: https://pie.yt/?v=https://youtu.be/vYkliT_sUow?si=UlalBpvUO96MXONb&t=23&pieshare=1
Замислата за сток блок за коњажата не е лоша ама ја би ја намалил бидејќи цело време ја возиш горе на високи, а за мењачот зошто уште по шорт? како гледам на видеото втора кратка е премногу и ја кинеш, или си бара 3та да улеташ или 2ра подолга? после замислава што ја имаш одма ќе врти краток мењач?

Не знам колкави клипови има но к24 хонда мотор алумински блок држи 500 коња сток, но дали ќе држат твојте сток клипњачи? блокот ќе држи според мене.

Последна промена:

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Одлично, можам и јас да се пофалам и помуабетам за мојте Хонди :)
ECU и мапирање каде?

Замислата за сток блок за коњажата не е лоша ама ја би ја намалил бидејќи цело време ја возиш горе на високи, а за мењачот зошто уште по шорт? како гледам на видеото втора кратка е премногу и ја кинеш, или си бара 3та да улеташ или 2ра подолга? после замислава што ја имаш одма ќе врти краток мењач?

Не знам колкави клипови има но к24 хонда мотор алумински блок држи 500 коња сток, но дали ќе држат твојте сток клипњачи? блокот ќе држи според мене.
Не сум јас на видеото хаха, имам други снимки од мене ама не се никаде прикачени.

Затоа и сакам уствари LSD прво, со отворен диференцијал само на влажен асфалт лизга со двете и тоа непредвидливо, кога како..

Иначе за short shifter мислев на самиот мењач, самиот од на рачката ќе се намали. Еве каков зедов, како овај лево (се купив од Полска) и вака ќе личи нешто:

image00008-scaled.jpeg

А колата иначе да, долги брзини има, 3.07 крајна брзина е на моето, 1ва 65 км/ч, втора 110 км/ч или така нешто, трета 155 км/ч... Затоа кога ќе ставам LSD (clutch pack, не helical), планирам да ставам диференцијал со 3.38 или 3.46 крајна брзина и во него да ја сменам срцевината (куќиштето на диференцијалот останва исто, само внатрешниот дел се менва).

За мапирање кај Енко само, сега колата има мапа од Redline, со pops&bangs која се активира на темпомат (ставена од прошлиот газда).

На брат ми А5ката ставив downpipe и лонци извадов, за 3.0 дизел звучи како мини GTR (повеќето мислат бензинец е). Кај Енко ја однесов и топ ја дотера.

View: https://www.youtube.com/shorts/GLgleOL7lkE

Дај постирај и ти да видам шо имаш, иако сум RWD фанатик за добра Хонда капа спуштам (K24 Civic EG ми е врв).

AleksandarBR8

hello world
8 февруари 2015
198
311
Скопје
K24A3 N/A 250hp Daily Driver
Full Bolt-Ons
Civic EP3 Gearset TypeR

B18 Civic MB6, петарда моторот беше правен ама добро не го снајде, сега чека к24 или forged b18 big ass turbo?

За мапирање кај Енко само, сега колата има мапа од Redline, со pops&bangs која се активира на темпомат (ставена од прошлиот газда).
За оваа работа во нашата држава сум многу скептичен, си имам работа со грците за ова...

Full Bolt-Ons
Civic EP3 Gearset TypeR

B18 Civic MB6, петарда моторот беше правен ама добро не го снајде, сега чека к24 или forged big ass turbo b18?

За оваа работа во нашата држава сум многу скептичен, си имам работа со грците за ова...

Не сум јас на видеото хаха, имам други снимки од мене ама не се никаде прикачени.
Мислев дека си ти па според тоа така реков дека е краток
Затоа и сакам уствари LSD прво, со отворен диференцијал само на влажен асфалт лизга со двете и тоа непредвидливо, кога како..
Шпер си е Шпер
Иначе за short shifter мислев на самиот мењач, самиот од на рачката ќе се намали. Еве каков зедов, како овај лево (се купив од Полска) и вака ќе личи нешто:

А колата иначе да, долги брзини има, 3.07 крајна брзина е на моето, 1ва 65 км/ч, втора 110 км/ч или така нешто, трета 155 км/ч... Затоа кога ќе ставам LSD (clutch pack, не helical), планирам да ставам диференцијал со 3.38 или 3.46 крајна брзина и во него да ја сменам срцевината (куќиштето на диференцијалот останва исто, само внатрешниот дел се менва).

На брат ми А5ката ставив downpipe и лонци извадов, за 3.0 дизел звучи како мини GTR (повеќето мислат бензинец е). Кај Енко ја однесов и топ ја дотера.
3.0 straight pipe да чудиш некој "баш" звучат така, да возев дизел сигурно ќе имав едно.
View: https://www.youtube.com/shorts/GLgleOL7lkE

Дај постирај и ти да видам шо имаш, иако сум RWD фанатик за добра Хонда капа спуштам (K24 Civic EG ми е врв).

Атачменти

• IMG_8710.png
    IMG_8710.png
    2,3 MB · Прегледи: 39
  • IMG_8712.png
    IMG_8712.png
    2,1 MB · Прегледи: 37
Последна промена:

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Full Bolt-Ons
Civic EP3 Gearset TypeR

B18 Civic MB6, петарда моторот беше правен ама добро не го снајде, сега чека к24 или forged big ass turbo b18?

Мислев дека си ти па според тоа така реков дека е краток

Шпер си е Шпер

3.0 straight pipe да чудиш некој "баш" звучат така, да возев дизел сигурно ќе имав едно.
Уф како му стои бело на Акордот, посебно спуштен и со добри бандаши.. Имам CR-V gen 2 во фамилијата за daily driver, дизел ама.

Да не беа парите прашање и да имав колекција од 20тина коли (сите можи да си сонваме), една дефинитивно ќе беше Хонда со К24.

AleksandarBR8

hello world
8 февруари 2015
198
311
Скопје
Беше црн ама знаев дека бел е д бест, и така е се уверив.
Од сон до реализација, и секако нема да згрешиш ако имаш една таква во колекцијата.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно