Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Филмови и серии

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Иначе не знам зошто двајцата мислите дека „не се држам до темата“, изгледа го немате прочитано воведниот пост. А и насловот не е „само пиши препораки за филмови и серии, и излевај од авде“
Не рековме дека не се држиш до темата туку, што се однесува до мене, дека не треба да се оди во офф топик. Тоа важеше за сите.

Да нема муабети "во мое време..."

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Хаха, ај сега да не се зајадуваме за филмови. Секој има право на свое мислење. И не може еден филм да им се допадне на сите. Цениме на база на мислењето на мнозинството што вреди да се гледа а што не.

Мене филмот не ми беше лош, онака како целина. Но далеку од тоа да ме воодушеви како други филмови што сум ги гледал во минатото.

Баш сега го гледам „Прати помош“ според препораките тука. Вечерва ќе го догледам, ми останаа уште 15тина минути. Па ќе пробам да оформам мислење.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Оти бе препорачувате грди филмови за гледање, како Прати Помош и Грешници? Туууу да му се згади на човек.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Оти бе препорачувате грди филмови за гледање, како Прати Помош и Грешници? Туууу да му се згади на човек.
Па да му се невиди, 100 пути сум ти рекол, на добиено само Грејс Анатоми се гледа :p :).

Остај, подобро гледај ако имаш позитивен коментар за некој филм да убациш. И самиот се обидувам само тоа што ми се допаднало да го коментирам. До толку е субјективна(а и интроспективна) целава работа што некогаш тоа што денес не ти се допаднало, кога би го гледал друг ден би можел тотално другачие да го перцепираш. УметносВА има и елементи на слободна интерпретација(и свесна и подсвесна), и некој елемент од целата слика да те однесе на тотално различно место отколку некој друг. Така да докажување што е добро а што не, ми е некако безполезна гимнастика.

Дај кажи ни добро што си гледал?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Па да му се невиди, 100 пути сум ти рекол, на добиено само Грејс Анатоми се гледа :p :).

Остај, подобро гледај ако имаш позитивен коментар за некој филм да убациш. И самиот се обидувам само тоа што ми се допаднало да го коментирам. До толку е субјективна(а и интроспективна) целава работа што некогаш тоа што денес не ти се допаднало, кога би го гледал друг ден би можел тотално другачие да го перцепираш. УметносВА има и елементи на слободна интерпретација(и свесна и подсвесна), и некој елемент од целата слика да те однесе на тотално различно место отколку некој друг. Така да докажување што е добро а што не, ми е некако безполезна гимнастика.

Анора

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Па да, нормално дека овој, пошто е со цицки :).

Малце ми сметаше несмасноста на глумење на дијалозите во руските делови кај младиве(пошто разбирам руски) која сигурно е неприметна за остало друштво и опростлива(замаскирана) во англиските дијалози и дури додава на реалност.

Иначе од моја гледна точка перфектно е пренесена јавната слика која ја претставува сегашната нивна култура(однесување) на млади блогери/инфлуенсери(или трендот такоречи). Ми имаше и интересни моменти како стереотипни националности со специфичен изговор, па и познати руски актери, културолошки моменти како барање на младичот во билијард клуб, хука бар, кои веројатно ќе останат перцепирани како бекграунд од голем дел на гледачите а за мене имаат посебна димензија пошто ја познавам културата.
Но сепак, колку и да не се познава културата, искреноста/афтентичноста со која е претставен филмов излегува на виделина и претпоставувам се дочекува позитивно од гледачот, пошто е многу ретка работа во тоа што најмасовно се гледа, Холивуд.

Тотално различна класа на филм и од Sinners и Send Help што ги спомна, али за жал нема доволен контингент на филмови како Анора или други стварно добри(освен ако се гледаат ретко филмови), па и тие проаѓаат.

Мислам дека веќе беше спомнат Anora во темава, али кој не го гледал треба да го гледа, поготово ако изборот се сведува на него или некој од горепоменативе 2 други.
Јас пошто го имам гледано, чекам Anora 2 и 3 Back with Vengeance да искочат :).

Едит: Гледано од друга страна па, некој веројатно би можел да го сведе филмов само на "модерна адаптација на Pretty Woman".

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Goodby June
People we meet on vacations
Good Fortune
Indecent Proposal
Fracture
Avec L'amour
Wake Up Dead Man
The Housemaid... и сите останати филмови со Сидни :rolleyes:

Иначе, Hijack e одлична серија и Euphoria

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Многу ми е чудно што овде прв пат чув за Анора.

Бев шофер за до аеродром рано утрово. Па реков нема да спијам, ајде ќе го гледам по препораките овде. Одлична глума и сценарио кое делува дека силно ја доловува реалноста од тие кругови на општеството.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Ова изгледа како пристојно филмче со добри глумци.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
Една огромна препорака од моја страна да одите на КИНО (никако дома) и да го глеате Project Hail Mary. После Interstellar мислев нема да добиеме за скоро Sci-Fi epic од таква пропорција, ама ова е баш тоа.
Би го опишал како mix помеѓу Gravity, Interstellar и The Martian, ама сепак си има посебност. Кинематографијата и soundtrack-ot се нешто посебно. Најдобар cinema experience за годинава досега, а тек допрва идат cinema worthy.

View: https://www.youtube.com/watch?v=OsSRIjgJDnI

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.759
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Кој не му се чека блурејот излезе WEB-DL од Аvatar: Fire and Ash

Speedy

lurker
21 август 2010
627
204
Покемон со МК аудио некој да има? Или некои други ТВ серии со МК аудио? Вреди да се сочуваат и деца би ги гледале.
Некој? Ве молам?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.759
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не сум гледал трејлер. Повторно ли е цртан филм? Или има и луѓе да видиш чат пат?
Само го downlodirav не го имам гледано уште. ама гледајќи го трејлерот...појќето е CGI. Има и по некој човек хахаха
Мислењето е автоматски споено:

btw
Почна да се емитува "Сенке над Балканом" трета сезона
Добра серија ама првата сезона далеку подобра беше од втората. Баш да видиме каква ќе биде третава сезона

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Кој не му се чека блурејот излезе WEB-DL од Аvatar: Fire and Ash
Има еден AOC кој правел upscale од 1080p на 4k, што не било добро. Утре (на 31ви) излегува оригинал снимка на Амазон, па сигурно ќе имаме најдобар квалитет на слика веќе од утре.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.759
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Има еден AOC кој правел upscale од 1080p на 4k, што не било добро. Утре (на 31ви) излегува оригинал снимка на Амазон, па сигурно ќе имаме најдобар квалитет на слика веќе од утре.
Каде чекавме до сега, ќе почекаме уште некој ден. Или 19 мај за блуреј. Баш гледав кои се верзии се појавени, може и да е од АОЦ како што кажа.

Атачменти

• Screenshot 2026-03-30 183531.jpg
    Screenshot 2026-03-30 183531.jpg
    84,8 KB · Прегледи: 17

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Каде чекавме до сега, ќе почекаме уште некој ден. Или 19 мај за блуреј. Баш гледав кои се верзии се појавени, може и да е од АОЦ како што кажа.
Сакав тој 22.3гб да го симнам, еве сега гледам и веќе го измениле насловот на torrentleech и ги исклучиле коментарите.
Ете утре ќе излезе убава верзија па ќе може да се гледа, не дека овие снимки се лоши... :)

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
До вечер ако го индексира alldebrid, ќе може да се погледне...
1774899997156.png

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Атачменти

• IMG_1336.png
    IMG_1336.png
    10,6 MB · Прегледи: 47

Viko

hello world
28 јуни 2022
304
283
Уште една крава за молзење: Scream 7 (2026)
Друштво ме натера во кино да го гледаме пред некој ден. Полоша филмска одлука и кино искуство во мојов живот не сум имал.

Дечишта вриштат на секој 20 секунди, се дерат, тепаат... Имаше едни под мене, еден миже од страв другар му пали камера и блиц го снима за видео, а да не ги коментирам „љубовните“ сцени на кои вриштеа како не знам што да е (дечките беа 14-15 години минимум).

Генерално ОК филм 5/10 за мене... Франшизава ја почнав со овој филм без никакво предзнаење, а ќе ги изгледам и другите бидејќи не сакам да оставам недовршено. До сега ги изгледав кецот и двојката и двата ми се 6/10.
Мислењето е автоматски споено:

Една огромна препорака од моја страна да одите на КИНО (никако дома) и да го глеате Project Hail Mary. После Interstellar мислев нема да добиеме за скоро Sci-Fi epic од таква пропорција, ама ова е баш тоа.
Би го опишал како mix помеѓу Gravity, Interstellar и The Martian, ама сепак си има посебност. Кинематографијата и soundtrack-ot се нешто посебно. Најдобар cinema experience за годинава досега, а тек допрва идат cinema worthy.

View: https://www.youtube.com/watch?v=OsSRIjgJDnI
Preporuka ko kuća.

Визуелен спектакл, интересен, забавен, држи внимание и удара на емоција.

За мене 9/10, со потенцијал на второ гледање да биде 10/10. На Letterboxd стои на 4.3/5, а тука некаде е и на IMDb.

Лично, Interstellar ми е подобар заради понапнатата динамика, а и општо сакам „потешки“ филмови.

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Goodby June
People we meet on vacations
Good Fortune
Indecent Proposal
Fracture
Avec L'amour
Wake Up Dead Man
The Housemaid... и сите останати филмови со Сидни :rolleyes:

Иначе, Hijack e одлична серија и Euphoria
Ми имаше проаѓано пред очи The Housemaid, али ваљда не ми фатил око трејлерот па го немав гледано.
Ме потсети на трилерине од 90-ти, ко сите да беа во овој стил тоа време :). Дали веќе не прават такви па ова одскокнува, или мене не ми улетал некој со таков стил задње време(пошто не ми е во омилени жанрови), незнам. Во секој случај добро филмче што вреди да се гледа, задржа внимание низ цела хронометража.

Исто и Euphoria, истиот момент ко погоре, мислам дека трејлерот ми немаше баш фатено око.
Но изгледав пар епизоди и е прилично мајсторски изведена серијава. Развој на ликови и мотивација на некст левел, и на моменти едно малку незгодно на граница на воајеризам(веројатно и намерно играат на таа карта) пошто у душа им гледаш на децава :D. Апсолутно вреди да се гледа, мислам дека е од оние што од старт би вовлекле голем дел од гледачите.

Серија на иста/слична тема, денешна омладина, е Reservation Dogs. Поуникатен шмек ми има, пошто за оригиналниве американци немаме многу многу гледано, за новиве има едно чудо материјал. За разлика од Euphoria, покрај тотално различната култура на која се осврнува, во оваа нема хипер-сексуализираност и претерано користење на дроги, што за некого може да е плус за некого минус. На кој што му паше што се вика, мене ми се бендисаа и двете, но сепак би и дал предност на Reservation Dogs.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
Визуелен спектакл, интересен, забавен, држи внимание и удара на емоција.

За мене 9/10, со потенцијал на второ гледање да биде 10/10. На Letterboxd стои на 4.3/5, а тука некаде е и на IMDb.

Лично, Interstellar ми е подобар заради понапнатата динамика, а и општо сакам „потешки“ филмови.
Interstellar е далеку пред овај како комплетен филм, мислам општо мие во сите аспекти далеку подобар.
Ама овај иди доста блиску во делот на визуелно искуство и пред се силниот soundtrack посебно на сцената кај планетата.(docking scene Insterstellar)
Исто му дадов 4.5/5 на Letterboxd. Малку повеќе slow-paced ми беше на почеток, ама сепак е одличен филм.
Она кое ме изненади е веројатно шо не очекував да биди толку добар филм, од трејлерот добив некако "just another space opera" vibe, ама далеку од ова испадна.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно