Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

HTML&CSS

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Дечки да ве прашам. Сакам да почнам со учење на HTML и CSS. Сакам да го поднаучам малку Dreamweaver, па затоа би ми требало малку повеќе познавање во HTML и CSS. Па ако може некоја книга на македонски ако се наоѓа да не преведувам од оригиналните англиски пошто почнав веќе со преведување али малку побавно иде учењето. Ако се наоѓа на македонски ОК, ако не пратете туторијали и на англиски, српски, хрватски. Поздрав! :)

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
#1 IT не се учи на македонски!
#2 почни од тука. http://www.w3schools.com/
Знам дека не се учи. Само мислев дека на МК ќе оди побрзо учењето. Ама па и англиски не е лошо веќе почнав да преведувам една книга си запишувам у тетратка. Инаку добар избор е Dreamweaver според тебе?

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Јас не би почнал од dream viewer од причина што е премногу drag and drop или point and click како сакаш наречи го.
- Суштината на скеој mark up language (вклучувајки и HTML) е да го совладаш вгнездувањето.
- Дополнително за HTML ке треба да научиш и како да го постигнеш посакуваниот lay-out преку задавање параметри на секое "гнездо" (пошто веке спомнавме вгнездување).

Иако layout-от најчесто ке го правиш со CSS не е на одмет да знаеш како да го постигнеш истото со HTML. Ова ке ти биде корисно ако ако во иднина продолжиш да работиш bootstrap.

Би ти прпорачал да користиш sublime, или било кој друг најобичен текст едитор, додека да ја совладаш материјата а потоа забрзај си ја работата со full featured IDE.

Едит:
Имаш материјали во пп.

Последна промена:
E

emet_

Гостин
Кај sublimetext можеш да додаваш snippet-и за HTML/CSS3 кои се многу корисни за синтаксата.
Во иднина можеш да го користиш и на Linux дистрибуција доколку имаш потреба.

За html/css доволно е http://www.w3schools.com/, но ако сакаш да прочиташ малку повеќе лесно можеш да ги најдеш овие:

http://www.w3schools.com/ е "reference" сајт, не ми се верува дека советувате почетник да учи од него.....

Симни ја книгава за почеток, после тоа ваљда ќе знаеш што понатаму. И подалеку од Dreamweaver

https://www.codecademy.com/ е за луѓе што учат на памет, не ти врши работа како ресурс, ниту пак ќе ти го покаже патот.

Но, ако не знаеш англиски, најтопло би те советувал да баталиш се од технологија, да се запишеш на курс по англиски јазик, и година - две учиш за да го совладаш јазикот. И да преведеш сам книга и да учиш од неа, пак се ќе ти биде џабе, затоа што претерано често ќе се наоѓаш во ситуации да ти е потребен некој ресурс, некое решение на проблем или некое знаење, што се стекнува исклучиво преку гуглање и читање разноразни статии и кратки туторијали. Без англиски си никој и ништо во IT светот

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Ви благодарам многу дечки! Почнав веќе со една книга ама не ми е баш доволна таа. Таму има само основи. Така да почнав да ја преведувам. А сега ги разгледав сите сајтови што ми ги пративте ги зачував и ќе продолжам со учење. Поздрав! :)

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
http://www.w3schools.com/ е "reference" сајт, не ми се верува дека советувате почетник да учи од него.....

Симни ја книгава за почеток, после тоа ваљда ќе знаеш што понатаму. И подалеку од Dreamweaver

https://www.codecademy.com/ е за луѓе што учат на памет, не ти врши работа како ресурс, ниту пак ќе ти го покаже патот.

Но, ако не знаеш англиски, најтопло би те советувал да баталиш се од технологија, да се запишеш на курс по англиски јазик, и година - две учиш за да го совладаш јазикот. И да преведеш сам книга и да учиш од неа, пак се ќе ти биде џабе, затоа што претерано често ќе се наоѓаш во ситуации да ти е потребен некој ресурс, некое решение на проблем или некое знаење, што се стекнува исклучиво преку гуглање и читање разноразни статии и кратки туторијали. Без англиски си никој и ништо во IT светот
Знам доволно англиски. Книгава што ми ја прати баш од неа почнав да учам и да ја преведувам исто така и од други книги кој ми пратија по пп. Инаку од се најногу ми оди IT. Така да тоа мислам на факултет да идам. Поздрав! :)

Последна промена:

bizmak

hello world
6 декември 2013
110
85
bizmak's setup  
Motherboard
Gigabyte 990XA-UD3
PSU
Antec TP-750C
RAM
8GB DDR3
Video card
2x Sapphire 280X
Case
DeepCool Tesseract SW Black
Знам доволно англиски. Книгава што ми ја прати баш од неа почнав да учам и да ја преведувам исто така и од други книги кој ми пратија по пп. Инаку од се најногу ми оди IT. Така да тоа мислам на факултет да идам. Поздрав! :)

Во случај на доволно познавање на англиски, немаш никаква потреба од преведување на книга. Времето искористи го за да прочиташ уште нешто.

www.w3schools.com е супер, имаш и примери и квизови и тестови и ...

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Во случај на доволно познавање на англиски, немаш никаква потреба од преведување на книга. Времето искористи го за да прочиташ уште нешто.
Знам другар тоа не ми беше проблем. Туку само прашав дали има нешто на македонски побрзо да ми оди учењето. Инаку си немам проблем ни со англиските книги. :)

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
ја преведуваш книгата и после од преведувана ке учиш???,
мислам дека како што спомнаа погоре, прво англиски да ти легне убаво па после почни да учиш, полесно ке ти е

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
ја преведуваш книгата и после од преведувана ке учиш???,
мислам дека како што спомнаа погоре, прво англиски да ти легне убаво па после почни да учиш, полесно ке ти е
Да да знам англискиот ми е на некое ниво и можам да преведувам колку толку али не сум сепак одличен преведувач. Сепак користам речници итн. за некои зборови.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
тогаш не знаеш англиски, ако знаеш да читаш и разбираш од книга без речници и сл тогаш знаеш(освен наравно некои ептен стручни зборови)

Веб ориентирани јазици од книга само ептен основен дел ке научиш, останато од интернет сајтови/форуми

ако за се ти треба речник, :/

п.с. ако си одличен преведуваш зошто не учиш за преведувач, зошто учиш за HTML/CSS :D

Ficiani

Multipotential
1 јуни 2012
515
969
Скопје
www.kordanovskifilip.com
Кодирање не се учи од книга. Кодирање се пишува и учи во notepad. Треба да си ги „испрљаш рацете“ а не да читаш блокови од текст од книги. Книгита е уствари да видиш колку не знаеш :eek:h:

Прогуглај страни кај што има видео туторијали и после барај ги од торент. Или уште поубаво, побарај бесплатни туторијали или YouTube.

www.udemy.com
www.lynda.com
www.skillshare.com
www.tutsplus.com
www.pluralsight.com
www.coursera.com
www.codecollege.ca

За референца користи inspect element на Chrome, а за евентуални проблеми stack overflow. Codeacademy/Khanacademy и W3 schools се апла beginner level и ќе ти служат само првите недела дена.

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
тогаш не знаеш англиски, ако знаеш да читаш и разбираш од книга без речници и сл тогаш знаеш(освен наравно некои ептен стручни зборови)

Веб ориентирани јазици од книга само ептен основен дел ке научиш, останато од интернет сајтови/форуми

ако за се ти треба речник, :/

п.с. ако си одличен преведуваш зошто не учиш за преведувач, зошто учиш за HTML/CSS :D
Не сум одличен преведувач, а и плус реков малку погоре дека IT доста ми оди. Од програмирање разбирам C/C++, сега ми треба HTML за да отоврам еден сајт и после другата година лагам да преминам на Java. Исто така лагам и факултет тоа да се запишам. :D

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR
Знам дека не се учи. Само мислев дека на МК ќе оди побрзо учењето. Ама па и англиски не е лошо веќе почнав да преведувам една книга си запишувам у тетратка. Инаку добар избор е Dreamweaver според тебе?
Земи нешто како Subilme или Visual Studio Code.

Ficiani

Multipotential
1 јуни 2012
515
969
Скопје
www.kordanovskifilip.com
Зашто Visual Studio за почеток со HTML/CSS ? Симни си некој code editor за да ти е се прегледно и да имаш чиста околина за работа. Моја препорака: SublimeText 3 или Brackets, а ако си на Mac: Coda 2.

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Зашто Visual Studio за почеток со HTML/CSS ? Симни си некој code editor за да ти е се прегледно и да имаш чиста околина за работа. Моја препорака: SublimeText 3 или Brackets, а ако си на Mac: Coda 2.
Јас веќе имам симнето Dreamveiwer уште од пред неколку недели али ќе го бришам пошо ми рековте дека не е баш добар. Инаку за Visual Studio мислев бидејќи гледав повеќе туторијали на youtube беа на Visual Studio па се мислев дали Visual или тие што ми ги предложивте горе. Али знам дека не е баш за почетник затоа и отворив нова тема. Ем за туторијали ем за во врска со програмирањето што да симнам како за почеток. :)

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR
Јас веќе имам симнето Dreamveiwer уште од пред неколку недели али ќе го бришам пошо ми рековте дека не е баш добар. Инаку за Visual Studio мислев бидејќи гледав повеќе туторијали на youtube беа на Visual Studio па се мислев дали Visual или тие што ми ги предложивте горе. Али знам дека не е баш за почетник затоа и отворив нова тема. Ем за туторијали ем за во врска со програмирањето што да симнам како за почеток. :)
Не Visual Studio туку Visual Studio Code

Ficiani

Multipotential
1 јуни 2012
515
969
Скопје
www.kordanovskifilip.com
Еве ти free курс од 5 часа. Симни sublime text и почињај.

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Блгодарам дечки уште еднаш најмногу! Јас се разгледав сите книги ги симнав што ми ги дадовте а и линковите на туторијалите ги зачував. Поздрав! :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно