Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 8

Би го инсталирале ли Windows 8 Costumer Preview како Primary OS.

• Вкупно гласале
    217

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Здраво форумџии.
Сведоци сме на вчерашната презентација на Windows 8 Consumer Preview оперативниот систем.

Ме интересираат вашите размислувања, искуства и коментари околу тоа дали да го инсталирам како Primary OS. Би имал ли некакви проблеми? Дали кога ќе излезе официјалната верзија или евентуално RC-то, со надоградувања (updates), и мојата верзија ќе се подобри, односно нема да имам потреба од инсталирање на финална верзија?

Не сакам да го си го форматирам компјутерот сега, да се изнамачам со инсталации и пак да треба после неколку месеци.

Благодарам.
Поздрав.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
ne treba da go instaliras kako primary os bidejki e beta verzija,seuste ne e orginal i ima bagovi i problemi baska nemas ni drajveri iskoceno za windows 8 i pola raboti nema da ti rabotat.mozes da go snimis vidis ako imas tolku merak i delete :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
spray_trollface_copy.png

Оригинал е како не е, сакаш да кажеш не е финален? :)

@the.w, не го инсталирај Consumer Preview како примарен ОС бидејки има багови и уште не е ни во бета фаза. Нема да се надоградува сам до финален, ова е само тест верзија како што беше и Developer Preview верзијата. Почекај да излезат неколку бети и да се стабилизира состојбата.
Јас лично ке инсталирам втора или трета бета верзија.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
spray_trollface_copy.png

Оригинал е како не е, сакаш да кажеш не е финален? :)

@the.w, не го инсталирај Consumer Preview како примарен ОС бидејки има багови и уште не е ни во бета фаза. Нема да се надоградува сам до финален, ова е само тест верзија како што беше и Developer Preview верзијата. Почекај да излезат неколку бети и да се стабилизира состојбата.
Јас лично ке инсталирам втора или трета бета верзија.
beta verzija e suste sto znaci ne e finalen ili orginal znaci ne e seuste obraboten kako sto treba.

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Е добро де, не почнувајте сега што е бета, што оригинал :)
Чекајте уште од прв ден излегување од колосек не е добро.

Фала за одговорите во секој случај, посебно за RagingDemon, поради информацијата за надоградувањата.

Phenomen

Баниран/a
6 декември 2011
898
433
Кисела Вода
hardwarehazard.com
По катастрофалното искуство што го имав со Developer Preview, ни како secondary OS нејќам да го ставам. Едноставно изгубив желба за тестирање бидејќи овој пат ентузијастите со high-end десктопи се игнорирани.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Програмите нема причина да не работат, а драјверите се истите од оние на 7, како што беше случајот со Vista и 7 на почетокот. А некои фирми почнаа да исфрлаат драјвери за 8 како АМД на пример.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Програмите нема причина да не работат, а драјверите се истите од оние на 7, како што беше случајот со Vista и 7 на почетокот. А некои фирми почнаа да исфрлаат драјвери за 8 како АМД на пример.
mm super fala za info :)

Tawe

lurker
12 август 2011
500
166
Лас Велес
facebook.com
На десктопот уште кога излезе Developer Preview го инсталирав како втор ОС и уште ми стои. А се мислам сега да го пробам Consumer Preview на лаптопов и ако ми се свиѓа, да си го ставам како единствен.

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Дечки, јас се извинувам што не го дочекав исходот од гласањето, моментално работам од WIN8. Си го инсталирав како единствен оперативен систем, па најверојатно и така ќе остане.
Е сега, првото добрите или прво лошите мои забелешки?

Инсталирав 64-bit, и мислам дека тоа малку ме зеза, затоа сега спуштам 32. Поточно се работи за драјверите, мојот компјутер не е предвиден за 64, па немам официјални драјвери, додека кај брат ми функционираше се и на 64, што значи дека МОЖЕБИ не е до оперативниот систем, туку поради ова.

DISADVANTAGES:
1. Логото не е официјалното на Microsoft, има една риба, што автоматски е грдо според мене, знам дека е апсурдно тоа да се забележи, ама ете удира во очи.
2. Опцијата "MESSAGING" каде што можеш да се поврзиш со сите апликации за комуницирање прави проблеми, т.е има багови. На пример пробав да комуницирам со брат ми, некогаш стига, некогаш не пораката и е проблемтаична за навигација.
3. Кога стартуваш програма од "метрото" немаш X копче, има еден друг начин за исклучување на апликација кој што за мене, барем засега е иритирачки.
4. Драјверите за графичка не ги инсталира целосно, пример ако имате ATI CATALYST, нема да го инсталира автоматски, треба малку да се потрудите околу тоа.
5. Со метрото заедно има некои нови функционалности што се забележува дека се наменети за Touch Screens, на почеток се иритирачки, но со време многу функционални.

ADVANTAGES:
1. Драјверите ги наоѓа самиот Оперативен, слично како W7, не се секирајте за 98% од нив, ви гарантирам.
2. При вклучување на усб, маус, External HDD, не треба ни 0.5 секунди да чекате за да почнете со употреба, побрзо нешто не сум видел. На WIN7, мака мачев со истиот хард диск додека се уклучеше.
3. E-MAIL клиентот е перфектен, за секунда се поврзуваш на google, yahoo, hotmail. Не треба ни pop, ни моп, ни smtp. Кликаш ADD и ти се прикажуваат сите фолдери, сите пораки. Башка ти ги прикажува на метрото.
4. Тask Menager-от е супер, има добра контрола, преглед на сите процеси, threads, startUP програми и слично.

Овие ги кажав како најмогу што ми привлекоа внимание, а има многу други детали што треба да се забележат. Ако откријам нешто ново и интересно ќе пишам.

ПОЗДРАВ.

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Kako se snaogase so ovoj driver na WIndows7 ?
Dopolnitelno go instalirase, ili avtomatski si bese gotov?

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
probav go odzipuvav pak istiot problem go javuva,na windows 7 isto od zipot instal i si go snimase drajverot za zvuk so plus programce za podesuvanje zvuk.

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
probav go odzipuvav pak istiot problem go javuva,na windows 7 isto od zipot instal i si go snimase drajverot za zvuk so plus programce za podesuvanje zvuk.

Хм. Ако го инсталирал на 7, би требало и сега.
А проба преку Device Manager, со Browse на фолдерот со фајловиве ?

DrMos

hello world
19 септември 2009
285
52
Kако што кажуваат од Microsoft, од Consumer Preview па се до RTM ќе има измени.
За мене метро уи-то е океј, но има сеуште работа (мислам на целосниот OS).

Рибата стварно е катастрофа (али верувам дека во RTM нема да ја има).
Исто така и отстранувањето на windows start копчето е голем минус.
Сака уште работа во перфомансите (бутирање и тн.).

Заклучно на тоа се што нуди Windows 8 CP, ми се допаѓа 50/50.

Tawe

lurker
12 август 2011
500
166
Лас Велес
facebook.com
Дечки зошто на лаптопов кога го инсталирам CP, се инсталира се, и кога се рестарира, кај Boot Menu има Windows 8 Consumer Review и Windows 7, и кога ќе отидам на Win 8, стои само црна слика (малку посветла од изгасен екран). Го оставив 1 саат и уште така беше.
Пробав и на друга партиција да го инсталирам - исто беше.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно