Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

maticna ploca problem

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
da otpocnam nova tema. se raboti za laptop nc6000.
ja odnesov maticnata na servis da se odredi problemot.
mi rekoa deka e northbridge-ot, i deka go ispitale na osviloskop (?), i deka bil izgoren.
stavile nov(?). go zemav rabotese pola saat i povtorno ne raboti. mu se javiv, mi rece deka mozebi ne bil toj samo problemot, mozebi bilo i drugo (?). No celo vreme mi vikase норвриџ (go pisav taka bidejki mi bese cudno). togas se posomnevav. mu rekov deka na baterija raboti super dodeka traese baterijata, mu rekov deka ne trebalo da go menuva northbridge-ot, bidejki toj bil i zdrav, so noviot (?) sto go stavil (demek go stavil), isto raboti. mu se javiv povtorno, togas mi go kaza ova, ne toj northbridge za protok na informacii, tuku northbridge-ot za napojuvanje. e togas mi pikna filmot. mu go pobarav stariot del sto bil izgoren. ne mu rekov nisto, samo mi padna cudno sega kakov e toj northbridge za napojuvanje. molam za objasnuvanje ima li takov northbridge za napojuvanje, ne sum laik do tolku mislam. i mislam deka na osciloskop ne se proveruva northbridge.

molam za odgovor.
i moja preporaka do site, ne ja nosete svojata oprema bilo kade.

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
а тоа каде е?
да знаеме во иднина да не носиме таму.
и колку ти зема за тоа што не ти го направи?

!c3m@n

read-only
8 декември 2011
6
3
NorthBridge(нортбриџ/северен мост) (ако е постар компјутер или лаптоп / кај новите све е интегрирано во самиот процесор) е дел од чипсетот кој ги поврзува процесорот, РАМ-от(само кај Интел / кај АМД одамна е во самиот процесор), PCx/AGP или интегрираната графичка и SouthBridge-от. Нормално дека при негова проверка би се користел (меѓудругото и) Осцилоскоп. Е сега прашање е, дали тоа навистина го направил сервисот каде си го однесол лаптопот(не напомена каде па затоа неможам да ти потврдам дали ја имаат таа можност). Тоа што си му го побарал да ти го даде :))) јас би ти дал стар тип BIOS(бубашваба) и ти никад не би посумњал што имаш во рака, така да не се сили многу.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Како ќе мериш Northbridge со осцилоскоп? Ај да кажеш VRM-то да ама нема поента да закачиш проби на чипот.

Да не се сили многу? Абе главата да му ја скрши. Ќе му дадел биос и нема да посумњал. Ок ќе закачеше слика и јас ќе му кажев дека не е тоа тоа.

!c3m@n

read-only
8 декември 2011
6
3
Е сега за реално решение по ред вака (под претпоставка дека не ти работи на полнач и не ти ја полни батеријата, но работел додека била полна земена од сервис):
1. Провери прво дали ти полни полначот?
1.1 Ако не полни, побарај од другари ист или универзален, а може и да го купиш(ке ти се најде у животов) универзалниот 1000~1500ден за квалитетен >Решение 1
2. Ако полни а не пали и не ја полни батеријата, тогаш пробај на ист таков лаптоп да ја наполниш батеријата и пробај го лаптопот.
2.1 Ако работи со полна батерија - а не полни со новиот(друг) полнач тогаш е:
2.1.1 Модулот на лаптопот за напојување (мора да се поправа или замени со нов)
2.1.2 Напукнат контакт на самиот приклучок за адаптерот од страна на лаптопот (не е скап - нека ти го сменат и залемат убаво)
2.2 Ако кај другарот работи или по мерење ти дава приближно иста волтажа колку што пишува на неа, ама кај тебе не работи тогаш проблемот е сосема независен и треба да се почне со дијагноза од почеток а твојата примедба дека работел дур имал батерија била сосема случајна...

Пиши до кај си па да помагаме?

!c3m@n

read-only
8 декември 2011
6
3
Како ќе мериш Northbridge со осцилоскоп? Ај да кажеш VRM-то да ама нема поента да закачиш проби на чипот.
Сакав да му кажам дека не е чудно ако така се изразил...

Да не се сили многу? Абе главата да му ја скрши. Ќе му дадел биос и нема да посумњал. Ок ќе закачеше слика и јас ќе му кажев дека не е тоа тоа.
И да му даде било каков NBr ти ќе му потврдеше ОК, ама пред да го отвориш пак лаптопот и да потврдиш дека се работи за истиот и навистина е променет џабе нели - затоа му викам да не се сили со тоа ако не може да го дкаже навистина...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Како прво не постои northbridge за напојување. После ова треба да ти е јасно дека "сервисерот" e преварант. За мој пари нема некој будала да ме праи па што сака нека е. И да му дал друг чип и да не е нортбриџ и да е не е важно. Проблемот не бил одстранет, му било платено, не примал рекламација и успат тресел глупости од ракав.

Tonino

hello world
14 октомври 2011
86
53
Skopje
@armac во право си а пошто и јас сум сервисер но не од преварантите баш ме интересира кој е тој и колку пари наплатил

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
mi naplati 2200 den. Deckovo e od Kozle mislam, Se vika Kosta. nema servis raboti doma, rece deka imal infrared lemilica, pa si rekov deka go biva. ne rabotel so duvalka. Ne vikam deka ne go biva, samo deka e lazgo, jas barem taka ne rabotam.

Vtoro, imam dva isti laptopi, polnacot raboti, zasto go koristam so drugiot.
Treto Go sklopiv, go staviv na polnac, ovoj pat od nc6220 - 30 min i tolku. Znaci raboti dodeka da zagree. istoto se slucuvase i pred da go odnesam na "servis", Samo ne traese tolku dolgo.

i vetvrto, pa makar i sto i da mi dade na cipot ke ima brojki bukvi, pa imame internet be luge, togas i zdraviot laptop ke mu go udram od glava.

Parite gi dadov, ne mi dade smetka deka go kupil famozniot cip, bidejki rabotava odese preku prijateli. da nema kavgi gi dadov parite. ama drug ne sakam da se zebe kako mene.

Nekoi od tuka na forumov sto se serviseri, znaat kako treba da se raboti, ako smenam del, smenuvam zasto e rasipan, a ne zasto sakam da zarabotam pari.

I da lemeno e okolu priklucokot, i okolu eepromite (koj ja znae plocata), a koj ne ima na linkovite podolu. I toa ima pasta pozoltena se gleda. Pa sega sto da veruvam.
Greska mi bese sto mu kazav (uste prviot pat) deka bratucetmi so duvalka go duvase okolu cipot, pa posle (koga mu rekov deka pak ne raboti) me matkase i deka GPU-to e zeznato, pa mu rekov deka i taka rabotese pred da go pravi, pa zdravo bilo gpu-to, pa so ne mi kaza uste ne pamtam, i zatoa ne go odnesov po vtorpat.

inaku eve linkovi od sto e problemot so ovoj model. i jas tocno mu kazav sto da pravi , da go prelemi max1987 i da ne cepka nisto drugo, zasto laptopot rabotese koga ke pritisnes na k,l,j ili koga ke ja svtikas plocata. makr i 4 dolara e max1987 so besplatna isporaka od kina, a cipsetot e intel855 e 14 dolara.

http://h30499.www3.hp.com/t5/Notebook-HP-ProBook-Compaq-Slate/nc6000-no-startup/td-p/680420/page/6
http://www.laptoppartwholesale.com/...-motherboard-max1987-chip-poor-soldering.html

pa napraviv referat po makedonski
i so da pravam sega, da go pravam ili da go frlam laptopot, ili da se vezbam na nego :)

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
а твојата примедба дека работел дур имал батерија била сосема случајна...
не е случајно бидејки, доколку работи на батерија, помалку загрева во делот испод процесорот.
бидејки батеријата е 14,4в а полначот е 18.5в , а амперите не ги знам на памет.

ке пробам пак викендов доколку имам време, но пак да повторам, некој што има работено на HP NCXXXX серијата знае што е проблемот како на пример дечките од kupilaptop. се јавив ама касно веке, ми кажаа одма знаеме што е проблемот, а јас ги прашав ставате нов чип или само го прелемувате. го прелемуваме и даваме 3 месици гаранција. на другите сервиси што прашав овие појакиве, ми рекоа донеси го ке видиме што е.

Tonino

hello world
14 октомври 2011
86
53
Skopje
@2angel фалати за инфо,потполно го разбирам твојот револт и мн внимавам да не се најдам во такви ситуации ,фала богу до сеа сум ги немал.
Точно е тоа со Максим чиповите и тоа не само кај тој модел туку и кај други лаптопи каде што го има.Лично го имам третирано тој лаптоп со истиот проблем .
Ако сакаш контактирајме па од Понеделник да пробаме да го средиме за безпари ,пошто веке доволно си фрлил за модел од таа генерација ;)

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
[quote="Tonino, post: 297408, member: 8464"
Ако сакаш контактирајме па од Понеделник да пробаме да го средиме за безпари ,пошто веке доволно си фрлил за модел од таа генерација ;)[/quote]

нешто што ретко го среќавам на форумот.браво

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
@Tonino fala za ponudata, sakam da go sredam laptopot, i ke se slusneme, samo da omekne malku vremeto.

i nemoj onaa izreka, bez pari, zasto taka bese i prviot pat.
"uuuu za tebe, ne ti zemam pari, stom e tvoj"

ke se slusneme, vidov nekade tvoj broj na forumot, ke go zapisam.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно