Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Се слушнав со монтерот ми рече да ја работам на 3та брзина и да била 26/27 степени...колку има тоа врска?

Монтерот да дојде и да ја отвори надворешната единица за да ја изолира бакарната цевка што тропка при ниски вртежи на моторот.

Инаку намерно монтерот ти кажал да ја работиш на 27°C бидејќи тогаш компресорот не е на ниски вртежи. Така да нека дојде монтерот да ја провери климата а не да ти кажува како да ја работиш.

Здраво, ми треба препорака за модел инвертер од 5.5кW, за стан во Скопје. Буџет околу 40к-50к макс. Ги гледам CLIVIA GWH18AUDXD-K6DNA1A Blue и AIRY PRO Gold GWH18AVDXE-K6DNA1A, но може да ми препорачате и други. До сега не сум избирал клима, но имам техничка позадина, само немам искуство од користење, издржливост итн.

Не Gree сервисот им е ужас а и имаат висока модулација на клима уредите

Мој совет еден од овие модели

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
Се слушнав со монтерот ми рече да ја работам на 3та брзина и да била 26/27 степени...колку има тоа врска?
"монтери/мајстори"... и прозор да се отвори за да излезе екстра топлина? :)

filbo

read-only
14 април 2026
7
0
Монтерот да дојде и да ја отвори надворешната единица за да ја изолира бакарната цевка што тропка при ниски вртежи на моторот.

Инаку намерно монтерот ти кажал да ја работиш на 27°C бидејќи тогаш компресорот не е на ниски вртежи. Така да нека дојде монтерот да ја провери климата а не да ти кажува како да ја работиш.

Не Gree сервисот им е ужас а и имаат висока модулација на клима уредите

Мој совет еден од овие модели

Фала за одговорот. Како се овие со чистење. одржување и издржливост? Гледам имаат 5 год гаранција а gree 10.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Фала за одговорот. Како се овие со чистење. одржување и издржливост? Гледам имаат 5 год гаранција а gree 10.

Vivax се одлични со одлична модулација филтрите се чистат еднаш на 30 дена и ако сакаш си правиш хемиско чистење на клима уредот има фирми за хемиско чистење на секоја клима хемиско чистење се прави на секој 3 години или порано во зависност колку ја користиш климата

А Gree имаат условни 10 години гаранција но сервисот им е ужас и климите им се со висока модулација така да најискрено не би ти препорачал Gree во никој случај

filbo

read-only
14 април 2026
7
0
Vivax се одлични со одлична модулација филтрите се чистат еднаш на 30 дена и ако сакаш си правиш хемиско чистење на клима уредот има фирми за хемиско чистење на секоја клима хемиско чистење се прави на секој 3 години или порано во зависност колку ја користиш климата

А Gree имаат условни 10 години гаранција но сервисот им е ужас и климите им се со висока модулација така да најискрено не би ти препорачал Gree во никој случај
Супер, фала. Имам доста стара во станот што не знам ни дали можам да ја продадам. Функционална е ама "фреонот" e надвор од употреба, а и производителот мислам не постои веќе - Sampo.

18 август 2019
1.227
1.201
Гледам имаат 5 год гаранција а gree 10.
Да не те лаже 10-годишната гаранција. Лажат. Гаранцијата е само една година, потоа секоја година треба да доплаќаш за продолжување (беше 1 000, сега не знам колку е). Ако почне да покажува дефекти, следната година наоѓаат начин да не ја продолжат гаранцијата.

filbo

read-only
14 април 2026
7
0
Да не те лаже 10-годишната гаранција. Лажат. Гаранцијата е само една година, потоа секоја година треба да доплаќаш за продолжување (беше 1 000, сега не знам колку е). Ако почне да покажува дефекти, следната година наоѓаат начин да не ја продолжат гаранцијата.
Ме натера да прочитам и гледам дека и за VIVAX уствари треба да се прави редовен сервис (чистење, фреон) секоја година за да важи гаранцијата. Ова е практика за секој производител?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Супер, фала. Имам доста стара во станот што не знам ни дали можам да ја продадам. Функционална е ама "фреонот" e надвор од употреба, а и производителот мислам не постои веќе - Sampo.

Кога ќе купиш клима сподели за што си се одлучил и сподели фотографии од внатрешната надворешната единица и далечинското кога ќе ја монтираат

Инаку колку за информација ако ја монтираат климата правилно НЕ ТРЕБА да се дополнува фреон А правилна монтажа е оваа - минимум 3 метри бакарни цевки од внатрешната до надворешната единица бакарните цевки да се избандажираат со бела пвц банда трака
2070712_samolepljiva_pvc_banda%C5%BE_traka_za_klima_ure%C4%91aje.jpg

Внатрешната единица од плафонот во просторот да е оддалечена 10 до 15 cm за доволен проток на воздух

Пред да ја вклучат во струја вакумирање 15 минути со вакум пумпа
img-1694900533-29c26e80f830.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Ме натера да прочитам и гледам дека и за VIVAX уствари треба да се прави редовен сервис (чистење, фреон) секоја година за да важи гаранцијата. Ова е практика за секој производител?
Легален рекет е тоа што го прават. Слободно игнорирај ги.

Колку што знам само јапонските имаат 3 години општа гаранција. Не тврдам дека кинеските не може да имаат 3.

Пошто VIVAX е Midea клон а не се ништо поевтини јас силно ти препорачувам Midea наместо Vivax. Особено заради тоа што имаат Eurovent сертификат па знаеш што добиваш во поглед на перформанси.

Gree да се заобиколи во широк лак.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Мидеа се супер само Сетек се ужас за сервис а официјален сервис на Мидеа е Сетек

Инаку и Мидеа е 2+3 години гаранција условна така да најдобро или Haier Tundra или Vivax AEHI+ 5.5kw

18 август 2019
1.227
1.201
Не сум сретнал гаранција подолга од 3 години. По исклучок пред некоја година VIVAX на промоција даде 5-годишна БЕЗУСЛОВНА гаранција. Кратко траеше таа промоција.
Најлошо од сѐ е што само земаат пари, нема сервис, нема чистење.
Gree да се заобиколи во широк лак.
Не да се заобиколи. Веднаш бегање назад, трчеќим кораком.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Некој да има препорака за овластен сервис/монтажа за VIVAX? И ако некој знае колку отприлика би фатило монтажа на мултисплит 3+1 на веќе поставена инсталација (нов објект)?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356

Dr.Calimero

read-only
10 јануари 2025
1
12
Молба за помош околку клима :
Се работи за стан 60 квадрати но едната е голема дневна соба и е најотворена , едната соба е најмала и таа мислам со оваа да ја ладам и греам Клима уред LG AA12SP.NS1 / AA12SP.U18 , а собата со средна големина незнам точно каква да одберам.
Инфо :
Парното е катастрофа го гасат на најмало сонце што ќе излезе надвор шемата е топло е надовор 20+ 1 степен.
Стара градба на зграда лоша изолација доле под мене се стари се греат на греалки и клима.
Од горе е плоча тераса и летно време е премногу топло зимно е КАМЕН.
Од страните исто никаква изолација освен што имам ставено квалитетни прозори.

Од овие две : Клима уред LG AA12SP.NS1 / AA12SP.U18 или Сетек - се од техника
Која е подобра во квалитет и да не троши многу.
Од сет и нептун гледам затоа што нудат на рати без никаква камата и многу замарање со документи.
Не е проблем да понудите и друг модел и доколку е поскап само да е од сет или нептун бидејќи незнам кои други нудат на рати без камата.

Благодарам однапред ако некој се нафати да помогне.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Некој да има препорака за овластен сервис/монтажа за VIVAX? И ако некој знае колку отприлика би фатило монтажа на мултисплит 3+1 на веќе поставена инсталација (нов објект)?
Со Предраг ТАС сум имал позитивно искуство.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Се јавив, велат дека на поставена инсталација не монитирале.

Јави се на Сервис ТАС

ТЕЛ:070-370-118

Сподели фотографии од монтажата внатрешната надворешната единица и далечинското

Молба за помош околку клима :
Се работи за стан 60 квадрати но едната е голема дневна соба и е најотворена , едната соба е најмала и таа мислам со оваа да ја ладам и греам Клима уред LG AA12SP.NS1 / AA12SP.U18 , а собата со средна големина незнам точно каква да одберам.
Инфо :
Парното е катастрофа го гасат на најмало сонце што ќе излезе надвор шемата е топло е надовор 20+ 1 степен.
Стара градба на зграда лоша изолација доле под мене се стари се греат на греалки и клима.
Од горе е плоча тераса и летно време е премногу топло зимно е КАМЕН.
Од страните исто никаква изолација освен што имам ставено квалитетни прозори.

Од овие две : Клима уред LG AA12SP.NS1 / AA12SP.U18 или Сетек - се од техника
Која е подобра во квалитет и да не троши многу.
Од сет и нептун гледам затоа што нудат на рати без никаква камата и многу замарање со документи.
Не е проблем да понудите и друг модел и доколку е поскап само да е од сет или нептун бидејќи незнам кои други нудат на рати без камата.

Благодарам однапред ако некој се нафати да помогне.

Јас не би ти препорачал од сетек бидејќи се ужас за гаранција и слично

Земи од Нептун

За големата просторија овој модел

За малата просторија овој модел

Кога ќе купиш сподели инфо што си купил и сподели фотографии од монтажата внатрешната надворешната единица и далечинското

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Сите се ужас за гаранција и сервис. Ако некои сератори одбиваат инсталација на поставени цевки тогаш налево круг и де бара салам мајстор.

Мада рака на срце, во право се. Никој не може да знае дали цевките се нагмечени, валкани а најбитно, дали се чисти.

Ете затоа одбиваат

Petar Gigic

read-only
31 август 2018
5
1
Ве молам за совет како да го решам ладењето во стан. Греењето е решено со топлинска пумпа на подно што е поголема инвестиција па за ладење би сакал да поминам што подобро. Во мисла сум дали да одам на мултисплит систем со две внатрешни каде што едната би била од страна на дневна, другата на страна на спална соба. Ме советуваат да одам на една поскапа и подобро клима за сите 60м2 ама мислам дека недоволно би ја ладеле спалната затоа што воздухот тешко би стигал до таму. Или па ме советуваат да земам две посебни поефтини клими со две надворешни единици. Идејата за една клима не ми се допаѓа па ако имате некој совет дали да земам мултисплит или две посебни јавете. Не гледам многу опции за мултисплит во нашиве продавници, гледам цените за Вивакс мултусплит со две единици одат накај 90к, а за тие пари би земал доста подобри две посебни клими. Јавете ако има некој совет или ако имате некое прашање. Фала
93a9b1ca4458cde706c529447bd554d4.jpg
f6a28e060d162af2ad950b0ec9b9ab97.jpg
f3d7270468d8fe551f2f6fa70cc2d2dc.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Ве молам за совет како да го решам ладењето во стан. Греењето е решено со топлинска пумпа на подно што е поголема инвестиција па за ладење би сакал да поминам што подобро. Во мисла сум дали да одам на мултисплит систем со две внатрешни каде што едната би била од страна на дневна, другата на страна на спална соба. Ме советуваат да одам на една поскапа и подобро клима за сите 60м2 ама мислам дека недоволно би ја ладеле спалната затоа што воздухот тешко би стигал до таму. Или па ме советуваат да земам две посебни поефтини клими со две надворешни единици. Идејата за една клима не ми се допаѓа па ако имате некој совет дали да земам мултисплит или две посебни јавете. Не гледам многу опции за мултисплит во нашиве продавници, гледам цените за Вивакс мултусплит со две единици одат накај 90к, а за тие пари би земал доста подобри две посебни клими. Јавете ако има некој совет или ако имате некое прашање. Фала
93a9b1ca4458cde706c529447bd554d4.jpg
f6a28e060d162af2ad950b0ec9b9ab97.jpg
f3d7270468d8fe551f2f6fa70cc2d2dc.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Земи две 3.5kw посебни не мулти сплит овој модел

Многу подобро е две 3.5kw отколку една 5.5kw ( сподели фотографии кога ќе ги монтираат )

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно