Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Safe City - Камерите за казнување

CBB_6

BBC
9 декември 2016
362
1.135
Ајде наздравје Сејв сити камери во Охрид и Струга до почеток на сезоната.

Околу одземањето на возила, привремена и трајна конфискација и правните дилеми околу тоа, интересен осврт:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.386
5.526
Ај сега сериозно.

Просечно време на реакција е една до една и пол секунда (ако се внимава 100%, а не се внимава).

Од возење со дозволена брзина ако некој ти закочи наеднаш со добри кочници - колку растојание ти треба за да не се удриш во него? И пази, што ако си третата кола позади кочничарот па немаш ни визуелна индикација дека почнал да кочи. Кога второто ауто ќе се удри во првото ти ќе имаш буквално десетинки од секунда (не време за реакција, туку за да закочиш). Така се прават верижни судари.

Eве калкулатор:

Калкулаторот вели дека ти треба растојание од ~35 метри со 1.5 секунди време на реакција. Или ~28 метри со 1 секунда време на реакција.

Фак, кој држи 30 метри растојание во градска вожња??
Ти толку растојание држиш? ОК ти можеш да се обидеш да оставиш толку растојание ама нема да ја постигнеш целта што празнината некој веднаш ќе ја пополни. Па ти пак закочи остави 30 метри, пак 3-4 коли ќе ти се убутаат пред тебе... На крај во рикверц ќе треба да идеш. :)

И калкулаторот веројатно некои средни вредности користи, пошто седан и комбе/камион немаат иста маса/кинетичка енергија, па следствено немаат ни исто растојание на кочење туку многу поголемо.

Погледнете го атачментот 158422

Па и на тој пред тебе што ќе кочи му треба исто толку растојание да сопре, нема моментално да застане.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.787
3.964
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ајде наздравје Сејв сити камери во Охрид и Струга до почеток на сезоната.

Околу одземањето на возила, привремена и трајна конфискација и правните дилеми околу тоа, интересен осврт:

Добредојдени се камери Струга и Охрид, време е да се стави крај на дивеењето и башибозукот

Последна промена:
18 август 2019
1.227
1.202
Па и на тој пред тебе што ќе кочи му треба исто толку растојание да сопре, нема моментално да застане.
Грешка. Во прашање е времето на реакција. Со 50км/ч во секунда возилото поминува повеќе од 10 метри. За истата брзина кочењето изнесува неколку метри.

Значи кога ќе забележам дека тој пред мене кочи ми требаат 10 метри за да реагирам, а времето на кочење е исто кај двајцата. Но тие 10 метри се критични.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
A кога си трет/четврт/итн и напред се деси судар тогаш сметај дека исто како наеднаш пред теба да има застанато возило. Ете ти и такво сценарио.

Или возиш товарено комбе, или уште полошо камион/шлепер, колкаво растојание за кочење им треба нив?

За конкретниот случај:
~35 метри требаат за кочење при 50 км/ч брзина а со просечно време на реакција (и просечна маса на возилото) и сето тоа на сув пат. Тука се пресметани и метрите кои ги поминуваш додека перцепираш опасност и почнеш да реагираш/кочиш (време на реакција).

Тој напред што кочи од почетокот на кочење до целосно запирање му требаат ~14 метри (со истите средни вредности, според истиот калкулатор). Така да ти можеш да сметаш дека ти требаат ~(35-14)= ~21 метри растојание за успешно да закочиш без да го удриш застанатиот, но само ако идеално брзо реагираш и патот е сув и ако не возиш потешко возило... Тоа се ~21 метар кои никогаш нема да ги имаш како растојание од возилото напред. Не во Скопје.

Пробај одржавај 20 метри растојание во скопскиот дневен сообраќај.

Заклучокот е дека ако некој ама баш ненадејно закочи непосредно пред тебе, големи се шансите дека ќе го удриш па сеедно колку мислиш дека безбедно/дефанзивно возиш. Никогаш нема да можеш да држиш толкави растојанија.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Сега сум во дилема. Дали на шлеперот му треба поголемо растојание за да запре?
Апсолутно. Колку потешко возило, толку поголема кинетичка енергија за запирање (при иста брзина, споредено со полесно возило).

krema

OG
24 јуни 2009
15.734
15.825
youtu.be
Пас реко, пас пореко хахаха

Sent from my M2101K9G using Tapatalk
Ушѕе еден грешник. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.787
3.964
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Кога се спомнаа камери Струга и Охрид:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.719
3.390
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Апсолутно. Колку потешко возило, толку поголема кинетичка енергија за запирање (при иста брзина, споредено со полесно возило).

Камионов закочи подобро од 90% од возачите во Скопје со автомобили. Ја гледам темава и се чудам и е многу тажно што се дискутира за вакви работи.

Фала богу до сега сум немал никаква сообраќајка, но Скопје е пример за тоа како град со големи коловози каде што (претходно) имаш можност да возиш брзо, возачите се понашаат тотално неписмено и дивјачки штом влезат во автомобил.

Значи не зборам за хаос како што е Тетово и Гостивар каде што сообраќајот е загушен и ти реално не можеш да развиеш брзина, но од она што сум научил е дека:

Ако видам возило кое пред мене успорува, треба полека да успорувам и јас, а не да му се пикнам во багажник и да правам пресметки колку растојание ми треба на мојот автомобил за да закочи.

Во Скопје кога даваш трепкач за да се престроиш, во најголем број од случаевите ми се има случено возилото на лентата каде што треба да се приклучам да забрза за да не ми даде предност да се приклучам, мислам луѓево дали се ретардирани или што, знаат дека ако успеам да се приклучам и ме удрат дека автоматски тие се криви? И еве ок не ми дал предност, друг ќе ми даде, што си постигнал во животот? еден семафор си фатил на зелено?

Во Скопје кога даваш трепкач да се престроиш во друга лента, покрај тоа што гледаш на ретровизори дали има возило, и ако приметиш дека има, во најголем дел од случаевите возилото вози со иста брзина, значи не успорува, гледа дека има плус едно возило во негова лента, и си лета, мозок малце да се вклучи?

Милион примери имам каде што луѓево се однесуваат неодговорно, неписмено и себично во Скопје. И кога имаш такви случаеви единствено да се воведе ред е со вакви правила и казнувања.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Камионов закочи подобро од 90% од возачите во Скопје со автомобили. Ја гледам темава и се чудам и е многу тажно што се дискутира за вакви работи.

Фала богу до сега сум немал никаква сообраќајка, но Скопје е пример за тоа како град со големи коловози каде што (претходно) имаш можност да возиш брзо, возачите се понашаат тотално неписмено и дивјачки штом влезат во автомобил.

Значи не зборам за хаос како што е Тетово и Гостивар каде што сообраќајот е загушен и ти реално не можеш да развиеш брзина, но од она што сум научил е дека:

Ако видам возило кое пред мене успорува, треба полека да успорувам и јас, а не да му се пикнам во багажник и да правам пресметки колку растојание ми треба на мојот автомобил за да закочи.

Во Скопје кога даваш трепкач за да се престроиш, во најголем број од случаевите ми се има случено возилото на лентата каде што треба да се приклучам да забрза за да не ми даде предност да се приклучам, мислам луѓево дали се ретардирани или што, знаат дека ако успеам да се приклучам и ме удрат дека автоматски тие се криви? И еве ок не ми дал предност, друг ќе ми даде, што си постигнал во животот? еден семафор си фатил на зелено?

Во Скопје кога даваш трепкач да се престроиш во друга лента, покрај тоа што гледаш на ретровизори дали има возило, и ако приметиш дека има, во најголем дел од случаевите возилото вози со иста брзина, значи не успорува, гледа дека има плус едно возило во негова лента, и си лета, мозок малце да се вклучи?

Милион примери имам каде што луѓево се однесуваат неодговорно, неписмено и себично во Скопје. И кога имаш такви случаеви единствено да се воведе ред е со вакви правила и казнувања.
Oва мислам дека е автоматско кочење(safety sistems) кај Волво. Скоро сите понови автомобили веќе го имаат и во стандардна опрема. Реагира на возила, пешаци и велосипедисти.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Не го дискутиравме тоа сценарио. Сценариото за кое зборуваме е кога некој наеднаш ненадејно закочува, значи без дете да му истрча или нешто за кочење, и дека коментарите „држи безбедно растојание“ се бескорисни совети: Не можеш да држиш толкаво растојание во урбан сообраќај па колку и да се обидуваш. Место за 2-4 аута растојание треба да држиш, обиди се и едноставно тие 2-4 аута ќе ја пополнат празнината и пак ќе возиш на неколку метри од тој до тебе.

Aуу кочење... Браво за перформансите. Инаку општо зборувавме за поврзаност меѓу маса и кинетичка енергија. Камионов секоја чест ама и сва среќа што (повеќе од веројатно) бил празен. Не ми се верува за колку кратко растојание застана, без разлика што не возеше брзо и што веројатно нема многу/воопшто товар.

Во Скопје последниве пар децении најмалку има Скопјани. И искрено не е многу поразлично во помалите градови/гратчиња. Скопје боде очи заради огромните гужви кои се последица на ретардираната политика ништо да не се развива надвор од главниот град, а во главниот град па се дозволува градење и населување без контрола.

Така да опсервациите ти се точни ама ти фали анализа и соодветен заклучок зошто е тоа така.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Камионов секоја чест ама и сва среќа што (повеќе од веројатно) бил празен. Не ми се верува за колку кратко растојание застана, без разлика што не возеше брзо и што веројатно нема многу/воопшто товар.
Коментар еден вели дека нема многу разлика од кочење меѓу празен и товарен камион.
Сеа јас не знам колку е тоа точно.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Во Скопје кога даваш трепкач за да се престроиш, во најголем број од случаевите ми се има случено возилото на лентата каде што треба да се приклучам да забрза за да не ми даде предност да се приклучам, мислам луѓево дали се ретардирани или што
Ова е типично, да не пребарувам ама е причинско-последична врска.

Сите нови возачи почнуваат културно, но по X време кога ќе почнат вака да не ги почитуваат останатите (пример ми пресекуваш пат за инат да не свртам), почнуваат да го моделираат нивното однесување на толпата (епа ако не ме пуштат мене, не пуштам ни јас никој).

Инаку точно, се сложувам дека со менталитет како нашиот, мора негативна мотивација.

18 август 2019
1.227
1.202
Онака лаички гледано:
Камионот има поголема кинетичка енергија, ама има и поголема тежина која го „лепи“ на асфалтот. Така да, според мене, исто е растојанието на кочење.

Сум возел наизменично камион и лесно возило, не сум забележал некоја драстична разлика. Единствено, кога камионот е товарен, морам појако да газам на кочницата.
Ушѕе еден грешник. :)

За ваквите треба пендрек да заигра. Додека не е испуштена контролата од раце.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776

Не го заборавај и факторот - гуми. Многу возачи возат со стари, истрошени летни гуми. Во зимски услови, на влажен коловоз тоа исто може да додаде 20-40% на вообичаената дистанцата за запирање.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Коментар еден вели дека нема многу разлика од кочење меѓу празен и товарен камион.
Сеа јас не знам колку е тоа точно.
Онака лаички гледано:
Камионот има поголема кинетичка енергија, ама има и поголема тежина која го „лепи“ на асфалтот. Така да, според мене, исто е растојанието на кочење.

Сум возел наизменично камион и лесно возило, не сум забележал некоја драстична разлика. Еди

Не дека сум јак со физика ама имам основни познавања што се брзина, маса, кинетичка енергија. Крајно сите разбираме дека колку е поголема масата толку повеќе инерција има.

Еве пример:

• Vehicle type: modular multi‑axle heavy hauler (power unit + multi‑axle platform trailer) used for transporting very large items.
  • Curb weight (power unit + empty modular trailer): 25,000 kg (heavy but minimized compared to payload)
  • Payload: 150,000 kg (typical for large industrial/heavy‑equipment moves with specialized permits and multi‑axle trailers)
  • Loaded gross mass: 175,000 kg
  • Initial speed: 60 km/h (16.67 m/s)
  • Effective deceleration:
- Empty (no payload): 5.5 m/s²
- Loaded (very heavy): 1.8 m/s² (much lower due to mass, brake limits, and heat)
- Reaction time: 1.2 s

Calculations
- Reaction distance = v × t = 16.67 × 1.2 = 20.00 m

Braking distance s = v² / (2 a)
  • Empty braking distance = (16.67²) / (2 × 5.5) = 277.8 / 11 = 25.25 m
  • Loaded braking distance = 277.8 / (2 × 1.8) = 277.8 / 3.6 = 77.17 m

Total stopping distance
  • Empty total = 20.00 + 25.25 = 45.25 m
  • Loaded total = 20.00 + 77.17 = 97.17 m

Мислењето е автоматски споено:

Не го заборавај и факторот - гуми. Многу возачи возат со стари, истрошени летни гуми. Во зимски услови, на влажен коловоз тоа исто може да додаде 20-40% на вообичаената дистанцата за запирање.
Да се надеваме дека тој со несоодветните гуми е падавичарот (тој што кочи на зелено светло кога никој не го очекува тоа од него), а не аутото што е позади него. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.787
3.964
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Твитерџииве не спијат, само штракаат по тастатури ахахах

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.024
Дискрепанца помеѓу законот и реалноста

Во секоја дебата постои јадро на вистината кое често го занемаруваме поради крутите законски рамки. Факт е дека луѓето во Македонија знаат и сакаат да возат, но системот ги турка во нелегалност преку непотребно комплицирани и нелогични процеси за лиценцирање.

Зошто сегашниот систем за „А“ категорија е во судир со логиката?​

Најголемиот дел од полагањето за мотоцикл денес се заснова на ракување со „антички“ механизми кои полека исчезнуваат од патиштата. Кандидатите се принудени да трошат време, енергија и пари на совладување вештини кои немаат никаква примена во нивното секојдневно возење.

1. Технолошкиот јаз: Скутери vs. Менувачи​

Најголемиот процент од возачите на две тркала користат скутери. Кај нив:

• Нема куплунг (сопирачките се на рачките).
  • Нема менување брзини (автоматски пренос).
  • Нема кочење со десна нога.
Барањето од еден возач на скутер да полага „осмици“ со куплунг и брзини е исто како да барате од возач на модерен автомобил да знае како се пали мотор на курбла.

2. Еволуцијата на мотоциклизмот (DCT и E-Clutch)​

Дури и кај големите мотоцикли, водечките светски производители веќе воведуваат DCT (Dual Clutch Transmission) и E-Clutch системи. Светот разбра дека иднината е во поедноставното управување. Инсистирањето на „мануелно“ полагање за сите е само кочница за мобилноста.

3. Социјална инклузивност и безбедност​

Кога полагањето е прескапо, прекомплицирано и исполнето со небитни технички барања, се создава сива зона. Многу граѓани возат без дозвола не затоа што не знаат да управуваат, туку затоа што пречките до дозволата се апсурдни.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Твитерџииве не спијат, само штракаат по тастатури ахахах

За разлика од нас тука…

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Дискрепанца помеѓу законот и реалноста

Во секоја дебата постои јадро на вистината кое често го занемаруваме поради крутите законски рамки. Факт е дека луѓето во Македонија знаат и сакаат да возат, но системот ги турка во нелегалност преку непотребно комплицирани и нелогични процеси за лиценцирање.

Зошто сегашниот систем за „А“ категорија е во судир со логиката?​

Најголемиот дел од полагањето за мотоцикл денес се заснова на ракување со „антички“ механизми кои полека исчезнуваат од патиштата. Кандидатите се принудени да трошат време, енергија и пари на совладување вештини кои немаат никаква примена во нивното секојдневно возење.

1. Технолошкиот јаз: Скутери vs. Менувачи​

Најголемиот процент од возачите на две тркала користат скутери. Кај нив:

• Нема куплунг (сопирачките се на рачките).
  • Нема менување брзини (автоматски пренос).
  • Нема кочење со десна нога.
Барањето од еден возач на скутер да полага „осмици“ со куплунг и брзини е исто како да барате од возач на модерен автомобил да знае како се пали мотор на курбла.

2. Еволуцијата на мотоциклизмот (DCT и E-Clutch)​

Дури и кај големите мотоцикли, водечките светски производители веќе воведуваат DCT (Dual Clutch Transmission) и E-Clutch системи. Светот разбра дека иднината е во поедноставното управување. Инсистирањето на „мануелно“ полагање за сите е само кочница за мобилноста.

3. Социјална инклузивност и безбедност​

Кога полагањето е прескапо, прекомплицирано и исполнето со небитни технички барања, се создава сива зона. Многу граѓани возат без дозвола не затоа што не знаат да управуваат, туку затоа што пречките до дозволата се апсурдни.
Делумно сфаќам што сака да каже чат гпт, ама ова е можеби малце тешко да се донесе кај нас во моментот.

Ќе треба да биде нешто како што е полагањето за аутоматик автомобил, значи да полагаш со некој e-clutch систем и да можеш само тоа да го возиш, а не сум сигурен колкава би била заинтересираноста на нашиот мал пазар за да има заинтересираност од авто школите. Потоа дали би било поделено на повеќе категории, како за моторцикли.

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Делумно сфаќам што сака да каже чат гпт, ама ова е можеби малце тешко да се донесе кај нас во моментот.

Ќе треба да биде нешто како што е полагањето за аутоматик автомобил, значи да полагаш со некој e-clutch систем и да можеш само тоа да го возиш, а не сум сигурен колкава би била заинтересираноста на нашиот мал пазар за да има заинтересираност од авто школите. Потоа дали би било поделено на повеќе категории, како за моторцикли.
Во УК е вака мислам. Ако положиш со аутоматик немаш право да возиш кола со рачен менувач.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.024
Се описменија за коли, сега уште и за скутери/модерниМотори да се описменат. Не е тешко. Има пари во тоа МНОГУ. 20-30к луѓе ќе ти полагаат во првата година.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно