Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Safe City - Камерите за казнување

Stonecold

read-only
8 октомври 2011
10
16
Ние сме тие што сакаме ред и безбедност во сообраќајот. Милион контрадиктости во постов.
Со ни еден закон не ти е загарантитано правото да возиш автомобил него слобода на движење. Прави разлика.
За да правилно и добро функционира сообраќајот треба сите да се приджуваат во сообраќајот. Тебе на така ли ти личи во РСМ?.
Така било и во Данска на времето и во Норвешка. И се сетиле за да го подобрат да инсталираат камери. Денес овие држави имаат еден од најбезбедните сообраќаи во светот.
Мене јасно ми е дека со голфот 1.9 тедеи со 2 црвени и дека 50 ти е малце по Скупје ама сообраќајот не е направен само за тебе и таквите како тебе себични луѓе кои немаат против да удираат пешаци.
Ќе се стрпиме НИЕ што сме за ред и безбедност во сообраќајот уште некоја недела и после верувам дека сообраќајот ќе е далеку побезбеден.
Вешто го избегна аргументот дека сообраќајот е нефункционален, па и куп други работи што не ти одговараат. Уствари со твојов одговор ми порача само едно “Џабе ми збориш“
Запамти едно, секој пат кога ни се случила национална катастрофа во минатото, и секој пат кога ќе ни се случува во иднина, има точна причина која довело да дојдеме до таа точка за такви работи воопшто да станат опција, и постои точна посебна критична група на луѓе која со своите ставови и менталитет ги буткале работите во таа насока. Никој однадвор не ти е крив и никој не те мрази.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Вешто го избегна аргументот дека сообраќајот е нефункционален, па и куп други работи што не ти одговараат. Уствари со твојов одговор ми порача само едно “Џабе ми збориш“
Запамти едно, секој пат кога ни се случила национална катастрофа во минатото, и секој пат кога ќе ни се случува во иднина, има точна причина која довело да дојдеме до таа точка за такви работи воопшто да станат опција, и постои точна посебна критична група на луѓе која со своите ставови и менталитет ги буткале работите во таа насока. Никој однадвор не ти е крив и никој не те мрази.
Сообраќајот е нефункционален затоа што не се почитуваат правилата. А тие правила 99% од сличаите се прекршуваат од страна на шоферите на автомобили.
Тебе никој не те мрази бе пријателе :)
Ти си со ставот дека некој ти го ограничувал правото на движење.
Немаш ти никакво право за возење на автомобил него право на движње. За возење се полага возачки испит. Ако сакаш возиш ако не, не возиш.
Сообраќајот си има правила и прописи за почитување за општото добро, ако не ги почитуваш ќе бидеш санкциониран. Во секој нормален свет ова вака фукнционира.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Бурунѓанци, како е?

0. ВАШИТЕ АВТОМОБИЛИ НЕМААТ НИКАКВИ ПРАВА. Луѓето имаат. Каде што пишува дека 50 е НАЈГОЛЕМАТА БРЗИНА, сигурно не возите 50 кога стои колоната, кога има снег, дожд, голем камион пред вас. Т.е. тоа го сметате за оправдано намалување на вашата брзина. НО ДА ВНИМАВАТЕ ДА НЕ ЗГАЗИТЕ ЧОВЕК мислите дека е премногу?!? Get a life.
1. Не ме интересираат улиците во Бурунди. Ме интересира мојата животна средина.
2. КОЛИТЕ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБАВАТ ЗА ДА НЕ УБИВААТ ВО МОЕТО МААЛО. Отприлика од Центар до Мост обединети нации.
3. МОРА ДА СЕ ПОЧИТУВА ПРАВОТО НА ЖИВОТ НА ЧОВЕКОТ. Т.е. да прекинат убиствата. Најпросто, каде што има три ленти (бул. Партизански одреди) во една недела се решава со поставување на табли и фарбање на хоризонтална сигнализација. ПРВАТ ЛЕНТА ДА БИДЕ ЗА ПАРКИНГ СО ЦЕЛ ДА СЕ ЗАБАВИ СООБРАЌАЈОТ ВО ДРУГИТЕ ДВЕ ЛЕНТИ, да се блокира допирот со велосипедите (на сопствена патека) и со пешаците исто на сопствената патека. И да се овозможи нормално паркирање на луѓето во малите улички.
4. Ако мислите дека побарав камери за следење, мислам дека ниеднаш дури и не ги споменав, ама ете, да појаснам, со парче креда лесно се надгледува кој е паркиран подолго од предвиденото за да се глоби. Ама сепак, целта се погорните точки, а не казните - они само побрзо ќе ве навикнат да се однесувате како добри гости во мојата животна околина.

Значи не сум луд ако сакам да влеземе во ЕУ а до тогаш да почнеме полека да ги прифаќаме нивните закони, прописи, начини на однесување... Па и да не влеземе - ќе личиме дека сме цивилизирани. Ако сакаш да станеш фудбалер, сигурно нема да глеаш пикадо, туку Меси? Или Роналдо? Ах, се извинувам (NOT) и на Бурунѓанците што мислеа и дека со промена на името нешто ќе се подобри...

НЕМАМЕ ИЗБОР ОСВЕН БУРУНЃАНСКОТО ОДНЕСУВАЊЕ ДА ГО ЗАМЕНИМЕ СО ЦИВИЛИЗИРАНО. Па и никогаш да не влеземе во ЕУ, барем ќе бидеме дел од понормалните нации.

Стоп на убиствата!

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Дали има некој друг со точни податоци и информации, а до сега да не им стигнало опомена? Не е проблем што не стига нели, но кога системот ќе стане активен ете еден голем потенцијален проблем... Казна да имаш, да не ти е стигната тебе и после докажувај се. :)

Едит: Да, тестирав воезејќи со 55-60kmh. :D

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Бурунѓанци, како е?

0. ВАШИТЕ АВТОМОБИЛИ НЕМААТ НИКАКВИ ПРАВА. Луѓето имаат. Каде што пишува дека 50 е НАЈГОЛЕМАТА БРЗИНА, сигурно не возите 50 кога стои колоната, кога има снег, дожд, голем камион пред вас. Т.е. тоа го сметате за оправдано намалување на вашата брзина. НО ДА ВНИМАВАТЕ ДА НЕ ЗГАЗИТЕ ЧОВЕК мислите дека е премногу?!? Get a life.
1. Не ме интересираат улиците во Бурунди. Ме интересира мојата животна средина.
2. КОЛИТЕ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБАВАТ ЗА ДА НЕ УБИВААТ ВО МОЕТО МААЛО. Отприлика од Центар до Мост обединети нации.
3. МОРА ДА СЕ ПОЧИТУВА ПРАВОТО НА ЖИВОТ НА ЧОВЕКОТ. Т.е. да прекинат убиствата. Најпросто, каде што има три ленти (бул. Партизански одреди) во една недела се решава со поставување на табли и фарбање на хоризонтална сигнализација. ПРВАТ ЛЕНТА ДА БИДЕ ЗА ПАРКИНГ СО ЦЕЛ ДА СЕ ЗАБАВИ СООБРАЌАЈОТ ВО ДРУГИТЕ ДВЕ ЛЕНТИ, да се блокира допирот со велосипедите (на сопствена патека) и со пешаците исто на сопствената патека. И да се овозможи нормално паркирање на луѓето во малите улички.
4. Ако мислите дека побарав камери за следење, мислам дека ниеднаш дури и не ги споменав, ама ете, да појаснам, со парче креда лесно се надгледува кој е паркиран подолго од предвиденото за да се глоби. Ама сепак, целта се погорните точки, а не казните - они само побрзо ќе ве навикнат да се однесувате како добри гости во мојата животна околина.

Значи не сум луд ако сакам да влеземе во ЕУ а до тогаш да почнеме полека да ги прифаќаме нивните закони, прописи, начини на однесување... Па и да не влеземе - ќе личиме дека сме цивилизирани. Ако сакаш да станеш фудбалер, сигурно нема да глеаш пикадо, туку Меси? Или Роналдо? Ах, се извинувам (NOT) и на Бурунѓанците што мислеа и дека со промена на името нешто ќе се подобри...

НЕМАМЕ ИЗБОР ОСВЕН БУРУНЃАНСКОТО ОДНЕСУВАЊЕ ДА ГО ЗАМЕНИМЕ СО ЦИВИЛИЗИРАНО. Па и никогаш да не влеземе во ЕУ, барем ќе бидеме дел од понормалните нации.

Стоп на убиствата!
0. Нашите автомобили се the ultimate freedom, секогаш внимавам да не згазам човек, дури и кога возам 70.
1. Бетонот за животна средина го сметаш ?
3. Покрај правата и законите, човекот има и обврски, една од нив е да не излетува на коловоз од нигде никаде. А ова со паркингот ти е едноцифрен-IQ пример и престани да запињаш затоа што веќе го има на пластичарска и guess what, не функционира.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Дали има некој друг со точни податоци и информации, а до сега да не им стигнало опомена? Не е проблем што не стига нели, но кога системот ќе стане активен ете еден голем потенцијален проблем... Казна да имаш, да не ти е стигната тебе и после докажувај се. :)

Едит: Да, тестирав воезејќи со 55-60kmh. :D
Кај мене. Намерно на автопат возев повеќе од дозволеното. Не ми стигна ништо. Не знам ни кај да проверам зошто не ми стигнало.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Не бе ако некој помине каде нема пешачки да има закон слободно да можеш да го прегазиш. Може ли така? Ќе се задоволат ли твоите забегани фантазии вака а ?
Пробај застани на шини и кажи му на возот дека ти си пешак и он мора да прилагоди брзина.
Исто е и на улица. Шините се за воз, улицата е за коли. Кој qr бараш таму каде не треба да бидеш? Главен проблем во сообраќај се вакви ко тебе што ги мрзат сите па би да им го загорчат животот по секоја основа под некаков лажен наратив „безбедност“.
Животот не е безбеден. Безбедно е во кафез. Таму те чуваат и се грижат за тебе. Но од рсм-џан друго и не очекувам. Седи си во кафезот, не ни кажувај колку е убаво на тие што сакаме слобода.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Пробај застани на шини и кажи му на возот дека ти си пешак и он мора да прилагоди брзина.
Исто е и на улица. Шините се за воз, улицата е за коли. Кој qr бараш таму каде не треба да бидеш? Главен проблем во сообраќај се вакви ко тебе што ги мрзат сите па би да им го загорчат животот по секоја основа под некаков лажен наратив „безбедност“.
Животот не е безбеден. Безбедно е во кафез. Таму те чуваат и се грижат за тебе. Но од рсм-џан друго и не очекувам. Седи си во кафезот, не ни кажувај колку е убаво на тие што сакаме слобода.
Воз и кола споредуваш бе, кој тип на лудило е ова?
Сообраќајот и коловозот не се направени само за тебе со голфот.
Заболе ме увото што очекуваш од мене искрено.
Јасно ми е од таквите како тебе дека ќе има отпор. Сигурно и за 5Г антенените си се инател ама ете се инсталираа.
Така и за ова ќе лаеш ќе лаеш и ќе помине. Од 1ви фебруар ќе си функционира, ако возиш како нормален граѓанин ќе си биде се во ред инаку ќе си плаќаш казни, ќе ти земаат возачка а во најлош случај ќе си одговараш пред суд.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Јасно ми е од таквите како тебе дека ќе има отпор. Сигурно и за 5Г антенените си се инател ама ете се инсталираа.
Така и за ова ќе лаеш ќе лаеш и ќе помине. Од 1ви фебруар ќе си функционира, ако возиш како нормален граѓанин ќе си биде се во ред инаку ќе си плаќаш казни, ќе ти земаат возачка а во најлош случај ќе си одговараш пред суд.

Споредува неодговорност од страна на возач и од страна на пешак. Според досегашниве мислења твојот став е дека пешаците може да прават што сакаат, кога сакаат, колку сакаат. Не секогаш пешакот е жртва, не секогаш возачот е виновен. Воопшто не е лудило она што го напиша @JasSum . Напротив, лудило е твојот тролски пристап на темава.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Споредува неодговорност од страна на возач и од страна на пешак. Според досегашниве мислења твојот став е дека пешаците може да прават што сакаат, кога сакаат, колку сакаат. Не секогаш пешакот е жртва, не секогаш возачот е виновен. Воопшто не е лудило она што го напиша @JasSum . Напротив, лудило е твојот тролски пристап на темава.
Доколку пешаците преминуваат улица на необележан пешачки премин има казна во законот колку што сум запознаен?
Доколку исто така поминуваат на необележан пак си должен да застанеш а не да го удриш се сложуваш?
Доколку го удриш пешакот на обележан пешачки треба кривично да одговараш.
Многу е едноставно.
Е сеа во врска со темава пошто камериве ќе казнуваат брзина, поминување на црвено и не сум сигурен што беше друго.
Ти си против инсталирање на камериве? Тоа е твојот став?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Нема понесигурно од паркирани возила на лента од булевар. Не постои. излетуваат пешаци секоја секунда од меѓу возила. Згора ВТОРАТА ЛЕНТА Е СТАЛНО ЗАФАТЕНА со 4 жмигавци и со излези-влези. Писмени луѓе знаат како беше Рузвелтова кога имаше паркирано од страна, среќа тоа се реши. Партизанска исто имаше една лента паркирана на времето, кога ќе се испоумревме. Партизанска и тротоарите беа испопракирани и не беше проодна за пешаци.
Посебно важно за главните сообраќајни артерии. Просто нема сценарио каде главиш 66% од сообраќајен bandwidth и тоа доведува до поефикасен сообраќај. А ефикасен сообраќај е безбеден сообраќај.

Нашиов колега @kirev како да е скаран со размислувањето. Нешто некаде видел и мисли дека тек така тоа може секаде да се примени. Тоа он што го зборува во пракса го има, и го имаше масовно на некои улици додека не ги средија со столбчиња. Поназад напишав за сендвичарата и некој дуќан каде често застануваат со 4 жмигавци, на Рузвелтова веднаш до раскрсницата со Партизанска. Тука 75% од времето го има на дело неговиот предлог. Нека седне во сендвичарата и нека набљудува што се случува. Неретко има мали сообраќајки и секогаш гужви и застој. Спротивно од неговите фантазии и желби.

Во мојата улица во Карпош 4 исто на дело го има неговиот предлог, паркирани аута насекаде. Нека дојде да види како функционираме со тоа „безбедно успорено возење“ предизвикано со блокирање ленти на улици/булевари.

Tие блокирањата на ленти ако некаде некогаш можеби биле воведени - тоа извесно било со цел да се убие желбата да се вози автомобил па сеедно колкава е потребата. Као да ти иде да се убие попрво отколку да возиш кола... И така идејата на@kirev можеби би имала и некое мало оправдување кога градов би имал макар функционален јавен превоз. Ама пошто Скопје нема функционален јавен превоз... Не знам колку краткогледо треба да се гледа за да се повикува на таква глупост.
Мислењето е автоматски споено:

Спомнувате пешачки зони, затворен центар. Се е тоа убаво кога има метро и стигаш од еден до друг дел на градот за 20 минути(често се дистанци по 20км). Тука во Скопје кога нема алтернатива 20км поминуваш во град за саат ипол! Скини се скурца со нереални предлози. Уште 20 години додека не се направи алтернативен превоз како метро ќе си пишувате постови на форум за пешачки зони. А за потоа се гледаме на метро.
Ова.

Треба да се има и свесност дека овде единствено нешто можно е надземна железница над булеварите. Како метро ама надземно. Ова треба да се бара од политичарите.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ти посакувам да претрчаш на булевар пред шлепер што ќе вози 45. Исто време на застанување има со возот.
Твоето лудило е безмерно, ама па тоа што се гордееш со тоа, тоа е жално.
Улица е за коли, шини се за возови. Пешак не му е место на ни едно од тие две места. Ко што и коли не смеат да бидат на тротоари. Секој има каде треба да биде и начин како се разминуваат.
Премин преку пруга е означен. Исто и премин преку улица. Кога преминуваш пруга, гледаш дали иде воз, оти тебе ќе те боли. Исто и за преку улица.
Ќе лаете ќе лаете. Абе ок, глуп си, знаеме, ама што толку многу се фалиш то тоа? Живеј си у кафез и не смарај луѓе.
Поздрави го шлеперот, провери колку брзо може да закочи и колку ќе биде казнет за тоа што не прилагодил брзина.

@Lokvan нели гледаш дека кире никад не излегол од подрум и таму му е најбезбедно? Толку е безбедно и прекрасно па сака сите да живеме безбедни во подрум, ко него.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Кај мене. Намерно на автопат возев повеќе од дозволеното. Не ми стигна ништо. Не знам ни кај да проверам зошто не ми стигнало.

Привчно кај мене беше утнат бројот. Пред 3 недели бев во МТВ, ажурирав сите податоци, таблиците осигиравме дека се во ред, имејлот и се останато...

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Ти посакувам да претрчаш на булевар пред шлепер што ќе вози 45. Исто време на застанување има со возот.
Твоето лудило е безмерно, ама па тоа што се гордееш со тоа, тоа е жално.
Улица е за коли, шини се за возови. Пешак не му е место на ни едно од тие две места. Ко што и коли не смеат да бидат на тротоари. Секој има каде треба да биде и начин како се разминуваат.
Премин преку пруга е означен. Исто и премин преку улица. Кога преминуваш пруга, гледаш дали иде воз, оти тебе ќе те боли. Исто и за преку улица.
Ќе лаете ќе лаете. Абе ок, глуп си, знаеме, ама што толку многу се фалиш то тоа? Живеј си у кафез и не смарај луѓе.
Поздрави го шлеперот, провери колку брзо може да закочи и колку ќе биде казнет за тоа што не прилагодил брзина.

@Lokvan нели гледаш дека кире никад не излегол од подрум и таму му е најбезбедно? Толку е безбедно и прекрасно па сака сите да живеме безбедни во подрум, ко него.
Ти да претрчаш пред шлепер. Забегана работа. Зошто би претрчал пред шлепер освен ако немам самоубиствени мисли. Исто и со возот. Зошто побогу да стојам на шини? Вака само мали деца и животни претрчуваат. Знаеш колку е ограничувањето каде има градинки и школи? Темава се претвори во whataboutизам.
Улицата била само за автомобили. А таму каде нема тротоар? Газиш одма? Таму каде деца пред школо неможат под тротоар да одат зш има паркирано коли? И таму ли? Или само автомобилите се битни? Излези тро од државава да видиш за што се улиците низ европа.
За каков кафез зборуваш кога напишав дека поминувам 30к км годишно. И да возачите се криви за 99% од прекршувањата во сообраќајот, без разлика дали ти со допаѓало тоа или не.

Привчно кај мене беше утнат бројот. Пред 3 недели бев во МТВ, ажурирав сите податоци, таблиците осигиравме дека се во ред, имејлот и се останато...
Јас кога ја регистрирав колата на СМС и на мејл ми стигна потврда. Ќе одам деновиве да проверам, ова МТВ се мисли на МВР? Пошто не сум од Скопје.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.559
3.197
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Кога се отвори темава најмалку што очекував е дека истата ќе стане плодно поле за радикализација на пешаци, велосипедисти и возачи на автомобили.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ти да претрчаш пред шлепер. Забегана работа. Зошто би претрчал пред шлепер освен ако немам самоубиствени мисли. Исто и со возот. Зошто побогу да стојам на шини? Вака само мали деца и животни претрчуваат. Знаеш колку е ограничувањето каде има градинки и школи? Темава се претвори во whataboutизам.
Улицата била само за автомобили. А таму каде нема тротоар? Газиш одма? Таму каде деца пред школо неможат под тротоар да одат зш има паркирано коли? И таму ли? Или само автомобилите се битни? Излези тро од државава да видиш за што се улиците низ европа.
За каков кафез зборуваш кога напишав дека поминувам 30к км годишно. И да возачите се криви за 99% од прекршувањата во сообраќајот, без разлика дали ти со допаѓало тоа или не.

Јас кога ја регистрирав колата на СМС и на мејл ми стигна потврда. Ќе одам деновиве да проверам, ова МТВ се мисли на МВР? Пошто не сум од Скопје.
дрн дрн муабет.
Зошто да возам 15 на булевар? Затоа што секогаш има идиоти што претрчуваат на булевар? Колку повеќе се прави простор за глупите, толку повеќе простор зафаќаат. Пешаци одат по тротоари. За таму збориме. За тоа дека има коли на тротоари, тоа се решава со еден потег. Поминува пајак и ги собира сите. Не им е место таму. Дебилно е коли да го користат тротоарот како паркинг. Ама дебилно е и да се вози 50 во Автокоманда, или на булевар Словенија. Сервисни улици треба да имаат ограничување од 20-30 затоа што има и пешаци што се движат и ги поминуваат, но на булевар? Имаш одбележан пешачки и тоа најечсто со семафори и пак прелетуваат камикази од секаде? За тие барем по 10 години затвор.

Улиците низ светот се за возила. Тротоари се за пешаци. Или не си го научил тоа?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.865
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Зошто вие 5-6 ликови што си контрате цело време и ја труете темата со non-IT маалски муабети не си отворите тема во боречки клуб? Или уште поубаво, договорете ферка, избувтајте се и завршете со гњавење овде.
Модератори, работите ли?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
дрн дрн муабет.
Зошто да возам 15 на булевар? Затоа што секогаш има идиоти што претрчуваат на булевар? Колку повеќе се прави простор за глупите, толку повеќе простор зафаќаат. Пешаци одат по тротоари. За таму збориме. За тоа дека има коли на тротоари, тоа се решава со еден потег. Поминува пајак и ги собира сите. Не им е место таму. Дебилно е коли да го користат тротоарот како паркинг. Ама дебилно е и да се вози 50 во Автокоманда, или на булевар Словенија. Сервисни улици треба да имаат ограничување од 20-30 затоа што има и пешаци што се движат и ги поминуваат, но на булевар? Имаш одбележан пешачки и тоа најечсто со семафори и пак прелетуваат камикази од секаде? За тие барем по 10 години затвор.

Улиците низ светот се за возила. Тротоари се за пешаци. Или не си го научил тоа?
Кога има гужва колку возиш? Или тогаш не ти смета?
Епа пајак неможе 24/7 да крева коли а и ќе ги нема оние застанав на 2 минути да земам бурек ликови што узурпираат пешачки/тротоари.. Ете затоа ќе се инсталираат камери а и за да се намали селективноста во ваква корумпирана држава.
Мене ме фативте а пред мене помимаа 20 души што возеа колку мене. Камерите ќе снимаат нон стоп.

Скотчето е тазе дојдено во метрополата според дијалектов, затоа му смета, не се снаоѓа уште на асфалтирани улици.
Ме заболе мене за вашата метропола. Идам само пословно :)
30k km годишно не се прават на калдрма.

@xenon што тоа ми смета?

Последна промена:
9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Ете затоа ќе се инсталираат камери а и за да се намали селективноста во ваква корумпирана држава.

Камерите ги поставуваат најкорумпираните во државата. Зарем сериозно веруваш дека причината поради која се ставаат е некаков ред или неселективност, а не полнење буџет ?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Едино што треба да се бара "од властите" е

125цц моторцикли со Б категорија да се возат.

Или скутери без мењач со Б категорија да се возат.

Или скутери до 125 без мењач со Б категорија да се бозат.

Или А категорија да се добива Автоматски со Положена Б категорија.

Или а категорија да е за над 400цц мотори со мењач.

Или било што од ова.

Позатуцан град со помалку мотори и скутери од Скопје нема на светов. А се жалат сите за паркинг, се жалат за гужви... Мажи од 20-55 години сами у кола... Епа нема место за 10м2 за колата на секој, толку е просторот. Веќе еден врз друг се паркирани сите.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Очигледно сакате да живеете во некоја Америчка верзија на град каде што секаде мора да палиш кола. Зашто не сум сигурен, излезете малце надвор пешки и допрете трева, или пушете, да ве опушти малце.

Тоа некој дали возел 40/50/60 пред тебе и не си можел да го поминеш не прави буквално никаква разлика. Доколку за 10 км ти требаат 10 мин со 60 км на час, тогаш со 50кмпх имаш 12, со 40 е 15 мин, но знам дека ви ги нервира мозочињата, па наместо да тргнете 5 мин порано само ќе се жалите.

Останува најголем проблем гужвата на раскрсници и семафори која секако не се решава со побрзо возење или повеќе ленти, туку како што пишаа и други претходно, средување јавен сообраќај (редовен/почест и на подалечни населени места, не само во центарот, посебни ленти каде што ќе може побрзо да се движи и сл.), правилни велосипедски ленти, не изговорот за велосипедска сто го имаме сега, повеќе моторцикли (ова е малце проблем во нашата клима, 4-5 месеци не се вози во град па не може да биде единствено превозно средство).

И да спомнам дека побрзо стигнувам до канцеларија во сред центар откако се ставени камерите, со точно 10 км пат.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS