Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рачни часовници Fan Thread!

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
двете се омега омаж, првиот на спидмастерот а вториот на 007. Јас би идел на 007 пошто е механички. Првиот е на батерија. Башка 007 е многу поличен.
Да и јас мислам така, дури и повеќе би одговорал на поелегантна облека за разни прилики, иако јас би сакал да биде со Сина боја, обично тие часовници ми се поубави отколку ова black and yellow комбинација на сликата.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Да и јас мислам така, дури и повеќе би одговорал на поелегантна облека за разни прилики, иако јас би сакал да биде со Сина боја, обично тие часовници ми се поубави отколку ова black and yellow комбинација на сликата.

па има и плави модели од тој, секој продавач има неколку бои.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Јас до тука сум, уште 3 максимум и престанувам :D

1000025346.jpg

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ми излезе оваа страна на фб THE WATCH CLUB , имаат интересни брендови и доста впечатливи часовници од бренд Ingersoll. Некој искуство ?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Ми излезе оваа страна на фб THE WATCH CLUB , имаат интересни брендови и доста впечатливи часовници од бренд Ingersoll. Некој искуство ?
Газдата Иван е од истата фамилија како B-Watch и MyTime… една фамилија, три фирми :D

Пред 4 години купив таму и скроз ок искуство, трудољубив и максимално услужлив беше Иван.
А со брендот Ingersoll немам искуство.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Моменталната фирма нема никаква допирна точка со претходната Ingersoll освен името. Сега ја поседуваат Кинези. Миииислам дека имаат официјална продавница на Aliexpress.
Јас пре би купил Сеико или Ситизен или Ориент.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Газдата Иван е од истата фамилија како B-Watch и MyTime… една фамилија, три фирми :D

Пред 4 години купив таму и скроз ок искуство, трудољубив и максимално услужлив беше Иван.
А со брендот Ingersoll немам искуство.

Damn, одма реклама ми пуштија, само што се спомена тука

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Damn, одма реклама ми пуштија, само што се спомена тука
И мене ми излезе одма после муабетот тука.
Ама си велам веројатно секако сум бил target audience. Па нема шанси поштени дечки ко админите на ИТ форум да прават таков поган социјален инжењеринг со апаши од Мета…

15 септември 2012
1.157
1.299
Никако земање франкенштајн часовници. Особено овие составувани со секое делче од али експрес. Подобро земи си сеико 5 за уште 100 евра гланц нов, него овие каначки. Иди нова година обично хронометар шиба по 30% попуст редум.
Се сеќавам пред околу 15-тина години - не земај шаоми кинески телефон, купи си самсунг... Денес шаоми (и други кинески имиња) телефон има секое второ дете,
Европа сере - не купувајте кинески електрични автомобили (ве шпионираат), а кај нив се возат се повеќе и повеќе (да не кажам дека европски електрични и нема) - каков ли ќе биде пазарот за 10÷15 години можам да претпоставам.
Ич не им чинат тракторите. Ептен.
Електро механичкиот дел на хидроцентралата на браната Козјак е направена во Кина, еве веќе 30+ години ни работат компјутерите од таа електрична енергија.
Светот не прави повеќе компаси - онаа иглата врз плочка што покажува каде е северот и кога на мобилниот ќе му се потроши баКтеријата, ама кинезите прават.
Кинески ѕидни часовници со клатно се продаваа уште во сфрј...
Отидоа кинески астронаути во вселената?
Сега е проблем рачен часовник со сеико механизам направен во кина што се продава на нет (Алиекспрес, Амазон) за $50, не тоа е ерес, треба да се купи Сеико часовник во продавница на локален неавторизиран пре-пре-пре-продавач направен во Кина (Малезија, таму негде) за повеќе од $400++. Кинезите направија повеќе парчиња часовници во последните 20 години него Омега, Ролекс и сите швајцарци заедно во истото време (јбг, изгледа кинизите и нивните часовници ги направиле). Да претпоставам што ќе се случи за 10÷15 години?

Терајте си и понатаму секој со својот памет, да бидеме здрави и живи за 10 години, на 25.11.2035 година да правиме муабет кој каков часовник шета на левата рака...

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Се сеќавам пред околу 15-тина години - не земај шаоми кинески телефон, купи си самсунг... Денес шаоми (и други кинески имиња) телефон има секое второ дете,
Европа сере - не купувајте кинески електрични автомобили (ве шпионираат), а кај нив се возат се повеќе и повеќе (да не кажам дека европски електрични и нема) - каков ли ќе биде пазарот за 10÷15 години можам да претпоставам.
Електро механичкиот дел на хидроцентралата на браната Козјак е направена во Кина, еве веќе 30+ години ни работат компјутерите од таа електрична енергија.
Светот не прави повеќе компаси - онаа иглата врз плочка што покажува каде е северот и кога на мобилниот ќе му се потроши баКтеријата, ама кинезите прават.
Сега е проблем рачен часовник со сеико механизам направен во кина што се продава на нет (Алиекспрес, Амазон) за $50, не тоа е ерес, треба да се купи Сеико часовник во продавница на локален неавторизиран пре-пре-пре-продавач направен во Кина (Малезија, таму негде) за повеќе од $400++. Кинезите направија повеќе парчиња часовници во последните 20 години него Омега, Ролекс и сите швајцарци заедно во истото време (јбг, изгледа кинизите и нивните часовници ги направиле). Да претпоставам што ќе се случи за 10÷15 години?

Терајте си и понатаму секој со својот памет, да бидеме здрави и живи за 10 години, на 25.11.2035 година да правиме муабет кој каков часовник шета на левата рака...
Мислам дека ја утна поентата.
Дечкото не збореше да не земеш кинески саат, туку да не земеш франкенштајн со делови од алиекспрес.

Разликата е тоа што саатите склапани од делови:
  • имаат послаб финиш и полирање
  • имаат полоши толеранции
  • имаат најчесто подлабок rehaut
  • идат најчесто со најефтино сафирно стакло без никаков antireflective coating
  • завршуваат со рандом челично ремче што завршува со огромни end link gaps
  • се со вкалкулирана македонска цена за работна рака

Ако сакаш сите овие да ги заобиколиш (појак финиш, коска толеранции, тенок rehaut, сафирно стакло со дупли AR (горе доле), предобро изработено челично ремче со divers extension или on the fly adjustable clasp solid single piece milled (ако е дајвер)) ќе даеш 400+ евра :)

90% од “склапаните“ саати се на ниво на Pagani Design што ќе речеш пак е боље од Michael Kors, Daniel Klein, Esprit и компанија, ама Pagani-то ќе те кошта 50е а склопениве се 150е па нагое

И кинезите имаат “кинески“ делови, и они имаат кај своите фабрики попуст на големо.

Склапан саат само ако си купиш сам делови и склопиш сам чисто пошто ќе си го напраиш меракот со некој personal piece unique, и притоа ќе научиш нешто, и приказната на тој саат ќе биде “еее, сам го склопив цел, дел по дел“.

А и јавно да го сменам мислењето пошо мислам дека муабетот “преферирам кинески саати“ шо го напраив испадна погрешно сфатен.
Не преферирам кинески саати, преферирам квалитетно изработени саати од микробрендови со компетитивна цена без разлика на нивниот source of origin. :)

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
699
998

Само да се напишело нешто, да си кажи златниот што мисли.
Прво размозгај, па напиши.
Ете Isak ти пообјасна подобро. Али ок е ќе се научиш до 2035г. Ене каде е.

15 септември 2012
1.157
1.299
Мислам дека ја утна поентата.
Дечкото не збореше да не земеш кинески саат, туку да не земеш франкенштајн со делови од алиекспрес.

Разликата е тоа што саатите склапани од делови:
  • имаат послаб финиш и полирање
  • имаат полоши толеранции
  • имаат најчесто подлабок rehaut
  • идат најчесто со најефтино сафирно стакло без никаков antireflective coating
  • завршуваат со рандом челично ремче што завршува со огромни end link gaps
  • се со вкалкулирана македонска цена за работна рака

Ако сакаш сите овие да ги заобиколиш (појак финиш, коска толеранции, тенок rehaut, сафирно стакло со дупли AR (горе доле), предобро изработено челично ремче со divers extension или on the fly adjustable clasp solid single piece milled (ако е дајвер)) ќе даеш 400+ евра :)

90% од “склапаните“ саати се на ниво на Pagani Design што ќе речеш пак е боље од Michael Kors, Daniel Klein, Esprit и компанија, ама Pagani-то ќе те кошта 50е а склопениве се 150е па нагое

И кинезите имаат “кинески“ делови, и они имаат кај своите фабрики попуст на големо.

Склапан саат само ако си купиш сам делови и склопиш сам чисто пошто ќе си го напраиш меракот со некој personal piece unique, и притоа ќе научиш нешто, и приказната на тој саат ќе биде “еее, сам го склопив цел, дел по дел“.

А и јавно да го сменам мислењето пошо мислам дека муабетот “преферирам кинески саати“ шо го напраив испадна погрешно сфатен.
Не преферирам кинески саати, преферирам квалитетно изработени саати од микробрендови со компетитивна цена без разлика на нивниот source of origin. :)

@Isak Keyten Па и не би рекол дека ја утнав поентата, ама еве ќе ти одговорам на последнава порака.
Не можам да читам мисли и да толкувам што мислиш под изразот „франкенштајн“ часовниик.
Можеби во Македонија се задоволуваат критериумите за „квалитетен“ часовник што ги наброја. Ама во Македонија не постои нормален критериум за ништо и не е репер во ниту една област. Во светот е малку поинаку. Малку повеќе од поинаку.
Во Холандија и во Германија има неколкумина часовничари кои прават модификации на часовници, па и склопуваат часовници со делови набавени од алиекспрес (читај произведени во кина).
Пред две години лично запознав едно старче, турчин во Германија кој покрај редовниот бизнис склопуваше часовници со делови од кина (алиекспрес). Имаше цел ѕид нареден со делови. Ликот ми посвети повеќе од еден час со објаснување колку внимава на изборот на компоненти и на штелување на механизмите. Е, да, не продава во Македонија. Штета, нели? Тогаш цената на часовниците му беше 100 евра фиксно.
Мислењето е автоматски споено:

Само да се напишело нешто, да си кажи златниот што мисли.
Прво размозгај, па напиши.
Ете Isak ти пообјасна подобро. Али ок е ќе се научиш до 2035г. Ене каде е.
@Trtka Од каде знаеш дека сум „златниот“? Ти да не ме правеше?
Уживаш да ги навредуваш лично членовите на форумот?
Зар овде не сме собрани за размена на мислења? Или според твоето лично воспитување, сме се собрале на форумов да се навредуваме меѓусебно?
Повеќе од 90% од пораките на форумов ви се не докажани и не образложени мисли што сакате и што барате. Кога нема да ви одговорат во правец што сакате односно што сте замислиле, почнувате со лични навреди. Со тоа не се издвојувате ни најмалку од улицата.

Јас можам да се стишам на форумов, можам и да го напуштам. Секако на овој форум не може повеќе да се научи ништо ново и корисно.

Уживај во животот!

Последна промена:

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
699
998
Во хронометар имаш

Пиши им утре за цена сигурно ќе бидат околу 22 000.

Самурајот е лудило.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Погледнете го атачментот 156124

Рано рано во MyTime да се фати попустот.
GBD-200 купен за 5145 денари
Jaко, не ги пратам работите и не знаев за моделот.
Ова уствари е часовник кој би можел да го купам следно.

Сега читам ривју, ми се допаѓа:
  • Користи 2032 кои траат ~2 години (и малтене ги има во секоја трафика)
  • приказот е топ, и естетски и за читливост
  • има блутут синк за точно време

Не ми се допаѓа:
- ремчето и бејзелот биле нестандардни (некомпатибилни со другите џ-шокови)

И не сум сигурен дали воопшто идат некои сензори со него, или исклучиво пренесува дата од мобилниот (и други сензори).

Цената е добра, посебно како за овде. Пиши нешто и за попустот во Мајтајм. На фејсбук страната на прв поглед нема нешто информација за тоа.
Мислењето е автоматски споено:

Топ попуст си фатил, над 9К му е редовна цена а толку некаде го гледам и на западни сајтови/продавници.

Последна промена:

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Некој со мислење за следниов часовник :
Ми се допаѓа многу, убав саат. Убаво стои и на рака (бар на мојата :) )
Јас би ти рекол да одиш да го пробаш и да видиш како ќе те бендиса.
Во хронометар имаш
Така ме разочараа Хронометар, нема ни излог да им погледнам не па да купам нешто од кај нив. Мој другар купи Сеико Туна, во првите 30 дена му пропушти вода. Го однесе саатот, го видоа и му рекоа „има некој фабрички проблем, ќе пишеме известување до фабриката и ќе те побараме“. Наредно одење го пречекува некоја жена и му вика „ааа ти си тој што си го отварал саатот, нема што ние да праиме тука, ти си крив“. Да не одолговлекувам, ми покажа вибер комуникација со жената... одвратно однесување... Тотално непрофесионално. Моја нога таму веќе не стапнува.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ми се допаѓа многу, убав саат. Убаво стои и на рака (бар на мојата :) )
Јас би ти рекол да одиш да го пробаш и да видиш како ќе те бендиса.

Така ме разочараа Хронометар, нема ни излог да им погледнам не па да купам нешто од кај нив. Мој другар купи Сеико Туна, во првите 30 дена му пропушти вода. Го однесе саатот, го видоа и му рекоа „има некој фабрички проблем, ќе пишеме известување до фабриката и ќе те побараме“. Наредно одење го пречекува некоја жена и му вика „ааа ти си тој што си го отварал саатот, нема што ние да праиме тука, ти си крив“. Да не одолговлекувам, ми покажа вибер комуникација со жената... одвратно однесување... Тотално непрофесионално. Моја нога таму веќе не стапнува.

Хронометар се катастрофа со однесување, и стариот со сервисот и син му (ваљда) со дуќанот, што стоеше на врата дур ја пробував да влезам, не ни знаев дека он работи таму и се протнав буквално за да влезам и ми вика, каде бе дечко, култура малце, прво кажи добар ден па прашај дали може да влезеш и само се свртев и си излегов. Стока невоспитана.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Хронометар се катастрофа со однесување, и стариот со сервисот и син му (ваљда) со дуќанот, што стоеше на врата дур ја пробував да влезам, не ни знаев дека он работи таму и се протнав буквално за да влезам и ми вика, каде бе дечко, култура малце, прво кажи добар ден па прашај дали може да влезеш и само се свртев и си излегов. Стока невоспитана.
Ако не може да се влезе, треба или да биде заклучено или со знак обележано дека влезот е привремено затворен. Конкретно женава што ја зборам е ќерка на сопственикот (тој стариот). Тој повеќе не ни сервисира а добар сервисер е. Треба да си уплатат некоја обука за однесување со муштерии ама мислам дека и тоа ќе им биде џабе.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно