Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Драги мои непознати другарчиња!
Ви пишувам со надеШ дека писмово ќе стигни до вас, и ќе престаните да ја трујате темава.
Толку многу се загади, што сите добри совети се изгубија во кавгиве.
Можда треба да се преВрлите во фајт клуб, па да се продолжи таму дискусијава...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Чекај сега, Даикинот има Еуровент, значи доказ за перформансите, Хајсенсот нема. И ти веруваш на нивните муабети. Сега тек не ми е јасно ова со оВциве, кој, како, каде...

Sent by ME using Tapatalk

еве хипотетички да речеме, Хајсенсот е послаб 20%. Дали тоа вреди јас 100% цена поскапа да платам за 20% подобар производ? А доколку се лажеме, спецификациите не се точни, кинезите лажат и не вараат.

Leonardus

read-only
13 септември 2019
12
15
Прво, еуровент и тоа не е нешто што не може да се намести (читај испрати штелован примерок за тестирање) и не е некоја гаранција.

Друго, самото тестирање и еуровент сертификација кошта пари и со тоа ја дига и цената на уредот (брендот), а тоа го бараат најчесто во фирми каде што мора да имаат папир за да исполнат одредени норми.

Некој модел што нема еуровент, не значи дека не е добар, колку некој што има, при исти спецификации на папир. Но имате лични искуства за овие без еуровент, според мене, многу поверодостојни од самиот еуровент.

Трето, многу модели кои имаат еуровент, се ребрендирани по друго име, за кои нема еуровент, меѓутоа ако го пребарате основниот модел ќе ги најдете перформансите на еуровент тестот за истиот модел.

Такви примери има многу, еден од нив е мојата Vivax aehi, кој е произведен од мидеа и тој нејзин модел има еуровент.

Имам Daikin sensira 3.5kw, Vivax Aehi 3.5kw, и веќе пензионирана Беко 2.5 kw обична клима. Сите ги користам/ев за греење во добро изолиран стан.

Сите се разликуваат по 15-20% (субјективно) по потрошња, модулација, перформанси, комфорт....

По очигледен редослед

1. Daikin
2. Vivax
3. Beko

Но се разликуваат и по скапоќа за 50-60%, по ист редослед ....

Моето искуство вели, дека сум најзадоволен од Vivax, затоа што имам од се по малце, и најдибар сооднос добиено-вложено..

Кога би имал буџет за уште еден Daikin,
Ја би избрал две Vivax и добро би ги распоредил за да имам идеален комфор, што и најскапата клима на светот нема да ти го пружи.

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Кој модел на Beko клима уред го имаш ?
Повикај некој од сервисите за хемиско чистење на клима уреди Bane Air, Saniko, Klima Servis Navin треба перење на внатрешната единица Турбинита и перење на надворешната единица

И дај некој телефонски број/лице за контакт (од Скопје) да ги барам, станува критично :D

Атачменти

• IMG_6107.png
    IMG_6107.png
    9,1 MB · Прегледи: 39

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
еве хипотетички да речеме, Хајсенсот е послаб 20%. Дали тоа вреди јас 100% цена поскапа да платам за 20% подобар производ? А доколку се лажеме, спецификациите не се точни, кинезите лажат и не вараат.
Хипотетички си во право, а всушност кооперација муабет на најјако.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Прво, еуровент и тоа не е нешто што не може да се намести (читај испрати штелован примерок за тестирање) и не е некоја гаранција.

Друго, самото тестирање и еуровент сертификација кошта пари и со тоа ја дига и цената на уредот (брендот), а тоа го бараат најчесто во фирми каде што мора да имаат папир за да исполнат одредени норми.

Некој модел што нема еуровент, не значи дека не е добар, колку некој што има, при исти спецификации на папир. Но имате лични искуства за овие без еуровент, според мене, многу поверодостојни од самиот еуровент.

Трето, многу модели кои имаат еуровент, се ребрендирани по друго име, за кои нема еуровент, меѓутоа ако го пребарате основниот модел ќе ги најдете перформансите на еуровент тестот за истиот модел.

Такви примери има многу, еден од нив е мојата Vivax aehi, кој е произведен од мидеа и тој нејзин модел има еуровент.

Имам Daikin sensira 3.5kw, Vivax Aehi 3.5kw, и веќе пензионирана Беко 2.5 kw обична клима. Сите ги користам/ев за греење во добро изолиран стан.

Сите се разликуваат по 15-20% (субјективно) по потрошња, модулација, перформанси, комфорт....

По очигледен редослед

1. Daikin
2. Vivax
3. Beko

Но се разликуваат и по скапоќа за 50-60%, по ист редослед ....

Моето искуство вели, дека сум најзадоволен од Vivax, затоа што имам од се по малце, и најдибар сооднос добиено-вложено..

Кога би имал буџет за уште еден Daikin,
Ја би избрал две Vivax и добро би ги распоредил за да имам идеален комфор, што и најскапата клима на светот нема да ти го пружи.

ОК, сега се е јасно, се е штеловано... И земјата е рамна. Важи.

Leonardus

read-only
13 септември 2019
12
15
@marv

Не се фаќај за глава, ниту Јас, а ниту Ти не сме биле на еуровент тестирање, ама и двајцата знаеме како функционира светот - со пари и бизнис.

Едно практично прашање...

Кој ќе ти биде поголем репер за избор:

1. Клима без еуровент, но илјадници лични искуства од луѓе околу тебе, со конкретни карактеристики на просторот, временски услови, сервисна мрежа и делови, итн...

2. Еуровент папирологија?

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
вие немате аргументи никакви и барате влакно на јајцето. Али не ви се мешам, додека има офци, ќе има и волна. Плаќајте 100% повеќе за Даикин.
Па, на времето екипата од Кајгана истото го тврдеше за Gree дека работат на - 25, дека вртат кругови околу Mitsubishi, Daikin, Toshiba, дека сите што имаат и купуваат јапонски уствари се тешки снобови итн.

А потоа се појавија резултатите од Eurovent. Резултати од кои Midea, Vivax и останата кинеска екипа би се срамеле.

Затоа ти бараме модел. Да го споредиме Хајсенсот. Цена вс цена, снага вс снага со јапонска.

Ајде..
Знаеш како одат овие работи. Треба да си ги поткрепиш тврдењата.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Па, на времето екипата од Кајгана истото го тврдеше за Gree дека работат на - 25, дека вртат кругови околу Mitsubishi, Daikin, Toshiba, дека сите што имаат и купуваат јапонски уствари се тешки снобови итн.

А потоа се појавија резултатите од Eurovent. Резултати од кои Midea, Vivax и останата кинеска екипа би се срамеле.

Затоа ти бараме модел. Да го споредиме Хајсенсот. Цена вс цена, снага вс снага со јапонска.

Ајде..
Знаеш како одат овие работи. Треба да си ги поткрепиш тврдењата.

па ти дадов линк. 90% е поскап дајкинот, а според спецификација е сличен. Хајсенсот има подобра ефикасност и подобри оцени, има вифи, грее на -22, додека Дајкинот иде до -15. Па вие папири почнавте да барате од мука.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
па ти дадов линк. 90% е поскап дајкинот, а според спецификација е сличен. Хајсенсот има подобра ефикасност и подобри оцени, има вифи, грее на -22, додека Дајкинот иде до -15. Па вие папири почнавте да барате од мука.
Ние ништо не ти бараме освен моделот. Ти пиши го моделот (точниот) па ние ќе си бараме, споредуваме итн.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
@marv

Не се фаќај за глава, ниту Јас, а ниту Ти не сме биле на еуровент тестирање, ама и двајцата знаеме како функционира светот - со пари и бизнис.

Едно практично прашање...

Кој ќе ти биде поголем репер за избор:

1. Клима без еуровент, но илјадници лични искуства од луѓе околу тебе, со конкретни карактеристики на просторот, временски услови, сервисна мрежа и делови, итн...

2. Еуровент папирологија?

2.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Ние ништо не ти бараме освен моделот. Ти пиши го моделот (точниот) па ние ќе си бараме, споредуваме итн.

вие сте тешки тролови. Му викаш линкот си му го дал, па ми бара модел па тој со неговата експертиза ќе споредувал. Ко ние да сме ајвани и не знаеме.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
ENERGY SE KA35XR0EG-KA35XR0EW

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Тој го нема (всушност ниеден хајсенс) на Еуровент. @FLEGMA мислеше на вистинскиот модел, произведувач, пошто горе се пиша демек немаат, ама имале демек од ОЕМ, како на пример Вовакс од Мидеа, и слично.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Тој го нема (всушност ниеден хајсенс) на Еуровент. @FLEGMA мислеше на вистинскиот модел, произведувач, пошто горе се пиша демек немаат, ама имале демек од ОЕМ, како на пример Вовакс од Мидеа, и слично.

Па нема прав производител, хајсенс си ги прави сам климите, не препакува како Вивакс.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Па нема прав производител, хајсенс си ги прави сам климите, не препакува како Вивакс.
Епа онда нек си ги даде на сертификација, па да ги праиме сериозно муабет. Ете толку е просто.

Leonardus

read-only
13 септември 2019
12
15
Споредбата ви е исто како да Ја сум дипломиран ИТ инжињер и "мора" да сум поквалитетен од другарот кој веќе тоа го работи 5 години без диплома.

Еуровент = диплома од фон...

Со тоа што не го потценувам знаењето на фоновци, туку не ми гарантира апсолутно ништо.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
вие сте тешки тролови. Му викаш линкот си му го дал, па ми бара модел па тој со неговата експертиза ќе споредувал. Ко ние да сме ајвани и не знаеме.
Не се лути сега на нас што имаш купено глуп бренд на клима, ок?

Midea се 100 пати подобри. Сите модели имаат Eurovent со солидни перформанси.

И еве да му откријам една тајна на другиов колега што доползи од Кајгана овдека: Eurovent не го гарантира квалитетот!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Споредбата ви е исто како да Ја сум дипломиран ИТ инжињер и "мора" да сум поквалитетен од другарот кој веќе тоа го работи 5 години без диплома.

Еуровент = диплома од фон...

Со тоа што не го потценувам знаењето на фоновци, туку не ми гарантира апсолутно ништо.

Така е, гарантирано е само дека ништо ти не си разбрал.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Не се лути сега на нас што имаш купено глуп бренд на клима, ок?

Midea се 100 пати подобри. Сите модели имаат Eurovent со солидни перформанси.

И еве да му откријам една тајна на другиов колега што доползи од Кајгана овдека: Eurovent не го гарантира квалитетот!

наредно ќе барам од Урсула Фордер Лајен кај што ставила печат да земам, вака непознати марки што сами ги произведуваат деловите за климата не е од поверење.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
Сите кинески клими или се Gree или Midea со што овие другиве (пре) доцна станаа популарни на нашиот пазар. За жал!
Затоа што се работи за солидни, по перформснси, клими.
Нивниот клон, Vivax, не е случајно популарен на овие простори.

И само овие два бренда произведуваат сопствени мотори и компресори.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно