Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AMD/Radeon - Генерална дискусија

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
Јас се радувам што не треба да си ги продавам автомобилот за да купувам графичка карта отколку дали била добра во апликации со зракотрасирање и тоа што е блиску до производот на конкурентот што чини 15000 денари дополнително ми значи дека таа сума ќе си ја ставам во друг хардвер. Дури и да изгуби неколку цифри во проценти.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Ја мислам дека не се фејк (човекот се снашол). Каналот е ОК
Уште 2 канали што постирав линкови тие имаат постирано видеа уште пред 7 дена ! Како кога картите не се во продажба и можат само да ги добијат директно од АМД и тоа како ривју семпл ? Башка што договор потпишале...
Мислењето е автоматски споено:

Јас се радувам што не треба да си ги продавам автомобилот за да купувам графичка карта отколку дали била добра во апликации со зракотрасирање и тоа што е блиску до производот на конкурентот што чини 15000 денари дополнително ми значи дека таа сума ќе си ја ставам во друг хардвер. Дури и да изгуби неколку цифри во проценти.
Поготово што гледав едно видео Ф 2022 -разликите со зракотрасирање се толку неприметни...

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Последна промена:

freeman

hello world
8 март 2010
199
217
Првото видео (заштитеното) ми е веродостојно. Останатите избриши ги да не троламе.

Update Dec 11th: The original tweet has been removed, for unknown reasons. It could be because the numbers were fake, or because they were in breach of AMD's NDA.

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Муабетот со рејтрејсингот:

Зошто постои опера ако има чалга и мнозинството ја слуша?

Бидејќи поретки се тие што знаат што е, можат да го согледаат, умеат да го создадат и го ценат поубавото.

Иднината е рејтрејсинг, Холивуд користи исклучиво рејтрејсинг техники на рендеринг во сите филмови од почетокот на новиот милениум и конечно и личниот хардвер умее тоа да го долови, фала курцу.

Филистинци имало и ќе има, дали намерно се прават некои такви или не знаат да препознаат поубаво е вистинското прашање.

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
63
43
Рејтресинг за некои игри не вреди ја гледам разликата но за перформансите не вреди. Никој не застанува во играта и вика леле како изгледа рефлексија на водата или стаклото,него повеќе се заинтересирани за приказната. Има во некој игри мала е разликата SSR vs RT што кажува до каде е дојдена технологијата.
View: https://youtu.be/K4XLJaNhdBc

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Рејтресинг за некои игри не вреди ја гледам разликата но за перформансите не вреди. Никој не застанува во играта и вика леле како изгледа рефлексија на водата или стаклото,него повеќе се заинтересирани за приказната. Има во некој игри мала е разликата SSR vs RT што кажува до каде е дојдена технологијата.
View: https://youtu.be/K4XLJaNhdBc
Игрите шо ги играм јас не користат RT, ама неколку пати шо имам пуштено дефинитивно има разлика, ако некој речи дека нема се лажи сам. Да, разликата е 'мала' ако следиш само приказна во играта на пример, ама ако веќе прајме таков муабет исто има разлика и измеѓу low и high сетизни, па пак сите сакаме на high да играме ако ни е јака графичката. Муабетот со RT е дека допрва ќе се развиваат RT игри. Од една слика или една секвенца да изгледаш можи ќе речиш разликата не е огромна измеѓу SSR и RT, ама да ја играш играта имезријата е друга ако се соберат сите ефекти целокупно.

Дали е RT потребно за да уживаш во играта? Не, во никој случај, ама дека менва, менва, посебно ако играш игри заради графиката. И АМД форсира RT и сака да му се приближи на Нвидиа, така да не е гимик.

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
63
43
Игрите шо ги играм јас не користат RT, ама неколку пати шо имам пуштено дефинитивно има разлика, ако некој речи дека нема се лажи сам. Да, разликата е 'мала' ако следиш само приказна во играта на пример, ама ако веќе прајме таков муабет исто има разлика и измеѓу low и high сетизни, па пак сите сакаме на high да играме ако ни е јака графичката. Муабетот со RT е дека допрва ќе се развиваат RT игри. Од една слика или една секвенца да изгледаш можи ќе речиш разликата не е огромна измеѓу SSR и RT, ама да ја играш играта имезријата е друга ако се соберат сите ефекти целокупно.

Дали е RT потребно за да уживаш во играта? Не, во никој случај, ама дека менва, менва, посебно ако играш игри заради графиката. И АМД форсира RT и сака да му се приближи на Нвидиа, така да не е гимик.
Игра што нема РТ ефекти а перфектно добра од артистички момент до механиката за комбат. Според мене подобри се DLSS/FSR и DLDSR што даваат феноменални резултати за сите не само ако имаш РТ јадра.
View: https://www.youtube.com/watch?v=VPDEkF2oxBo

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Не знам кои игри со RT ги внесувате ама и до девелоперите е. Има разлика од мрзелива имплементација каде има само RT shadows до игра каде сите ефекти се реализирани преку Ray Tracing и во иднина само такви ќе се прават. Еве одличен пример за RT игра, покрај игри какo Cyberpunk, Metro Exodus, Control, Call of Duty од 2019та наваму, Far Cry 6, Minecraft, Battlefield V, итн:

View: https://www.youtube.com/watch?v=ckD2WhR3wUw

Зарем некој активно користи Ray Tracing во игрите кои ги игра?
До Ultra во секоја каде има, а и гледам да ги изиграм сите игри што се излезени и ќе излегуваат со RT.

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
63
43
Не знам кои игри со RT ги внесувате ама и до девелоперите е. Има разлика од мрзелива имплементација каде има само RT shadows до игра каде сите ефекти се реализирани преку Ray Tracing и во иднина само такви ќе се прават. Еве одличен пример за RT игра, покрај игри какo Cyberpunk, Metro Exodus, Control, Call of Duty од 2019та наваму, Far Cry 6, Minecraft, Battlefield V, итн:

View: https://www.youtube.com/watch?v=ckD2WhR3wUw

До Ultra во секоја каде има, а и гледам да ги изиграм сите игри што се излезени и ќе излегуваат со RT.
Не знам кој енџин користат но таа играта погоре е правена со UE 4 и има подобри карактери и ефекти без рејтрејсинг.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Не знам кој енџин користат но таа играта погоре е правена со UE 4 и има подобри карактери и ефекти без рејтрејсинг.
Многу либерално го користиш „подобри ефекти“ во случајов.

Исто така, не треба да зборуваме за eye candy, колку субјективно тебе или мене ни изгледа, убави бои, убава композиција или што и да не.

Треба секогаш да се зборува за реална репродукција на физичките процеси што постојат во вистинскиот свет. Тоа само RT може да го постигне со PBR материјали ништо друго.

Имерзија > сатурација

Последна промена:

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Многу добро ги разбирам поентите на @Rikimaru и чоекот е сосема во право со муабетот дека иднината е во реј трејсинг (барем тоа е веројатно да се случи но не е гарантирано, во смисла може да излези некоја понова технологија, но тоа е релативно нереално сценарио). Но сакам да посочам една работа, то ест да начнам дискусија, ајде да направиме една реална естимација за колку години да речиме би било општоприфатено рејтрејсинг од страна на девелоперите (правам муабет за добро сработен РТ, не за ради реда). Знам дека голем број на игри шо се нови а и во девелопмент то е така, но моја естимација е дека барем 2 години ќе треба за да се дојде до некој стандард во индустријата (во однос на квалитет, ефикасност, методи и слично). Јас барем сметам дека сакам да имам највисоки сетинзи и РТ и се живо и диво, ама онаа старата како оди "пушти си ги нозете до кај шо ти е парталчето." По мое, не е толку лоша опција да се земи сега нова АМД картица шо во растер е солидна во однос на поскапите НВИДИА, па по две три години да се апгрејдни на, се надевам, тогаш подобрите во РТ карти (без разлика од кој табор), или пак да се купи половна 4000 серија, да речиме за поефтини пари. Има логика, се надевам.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Многу добро ги разбирам поентите на @Rikimaru и чоекот е сосема во право со муабетот дека иднината е во реј трејсинг (барем тоа е веројатно да се случи но не е гарантирано, во смисла може да излези некоја понова технологија, но тоа е релативно нереално сценарио). Но сакам да посочам една работа, то ест да начнам дискусија, ајде да направиме една реална естимација за колку години да речиме би било општоприфатено рејтрејсинг од страна на девелоперите (правам муабет за добро сработен РТ, не за ради реда). Знам дека голем број на игри шо се нови а и во девелопмент то е така, но моја естимација е дека барем 2 години ќе треба за да се дојде до некој стандард во индустријата (во однос на квалитет, ефикасност, методи и слично). Јас барем сметам дека сакам да имам највисоки сетинзи и РТ и се живо и диво, ама онаа старата како оди "пушти си ги нозете до кај шо ти е парталчето." По мое, не е толку лоша опција да се земи сега нова АМД картица шо во растер е солидна во однос на поскапите НВИДИА, па по две три години да се апгрејдни на, се надевам, тогаш подобрите во РТ карти (без разлика од кој табор), или пак да се купи половна 4000 серија, да речиме за поефтини пари. Има логика, се надевам.
Cyberpunk e 2 години стара а е со full RT ефекти: reflection, refraction, soft shadows, scattering, depth of field, motion blur, caustics, ambient occlusion and dispersion phenomena (such as chromatic aberration).

Control исто е со full ray tracing ефекти.

Холивуд од 2000та користи фул реј трејсинг во филмовите.

Јас лично на дневна база користам full ray tracing при рендерирање.

Технологијата оптимално се користи некое време, ама еве рајата е несвесна за тоа дали волно дали неволно.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Cyberpunk e 2 години стара а е со full RT ефекти: reflection, refraction, soft shadows, scattering, depth of field, motion blur, caustics, ambient occlusion and dispersion phenomena (such as chromatic aberration).

Control исто е со full ray tracing ефекти.

Холивуд од 2000та користи фул реј трејсинг во филмовите.

Јас лично на дневна база користам full ray tracing При рендерирање.

Технологијата оптимално се користи некое време, ама еве рајата е несвесна за тоа дали волно дали неволно.
Во ред, но сепак процентуално, тоа се ајде, 5% од игрите? Шо мислиш, кога би се качил овај процент на, да речиме 50% добро сработен РТ? И не го сфаќај коментаров ко трол, стварно сакам да продискутираме оти на крајот на денот, и мене ми влијае врз избор на графичка во иднина.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Во ред, но сепак процентуално, тоа се ајде, 5% од игрите? Шо мислиш, кога би се качил овај процент на, да речиме 50% добро сработен РТ? И не го сфаќај коментаров ко трол, стварно сакам да продискутираме оти на крајот на денот, и мене ми влијае врз избор на графичка во иднина.
Скоро сите нови игри што ќе излегуваат ќе имаат RT имплементација. То ест еве предизвик: најди нова AA--ААА игра којашто нема да има RT.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Скоро сите нови игри што ќе излегуваат ќе имаат RT имплементација. То ест еве предизвик: најди нова AA--ААА игра којашто нема да има RT.
За жал не следам доволно за да знам, така што ме интересира шо ќе кажат поупатените во темава.

23 мај 2012
1.504
3.449
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Да беше пред 4 години муабетов за RT па да имаше смисла. Денес кога веќе има накај 100 игри со RT и уште толку во најава, само инает терање е. Као сега да се убедуваме дека medium сетинзи е подобро од ultra. Смешно е некој да даде 1000 евра за гејминг карта и да тврди дека не сака да игра со сите можни eye candy ефекти на максимум. Ако не ти е графика битна, земи си дупло поефтина карта и не драпај мадиња :)

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Да беше пред 4 години муабетов за RT па да имаше смисла. Денес кога веќе има накај 100 игри со RT и уште толку во најава, само инает терање е. Као сега да се убедуваме дека medium сетинзи е подобро од ultra. Смешно е некој да даде 1000 евра за гејминг карта и да тврди дека не сака да игра со сите можни eye candy ефекти на максимум. Ако не ти е графика битна, земи си дупло поефтина карта и не драпај мадиња :)
Многу поќе од 1000 долари секако. 4090 MSRP е $1600, 7900 XTX е $1000.

Првата стандард цена е да речиме 135,000 ден. кај нас. По таа логика, втората ќе биди 600 долари поефтина т.е. 100,000 ден. Еве 90,000--100,000 ден. да е.

Ти ако плаќаш 100,000 денари а да добиеш дупло послаб рејтрејсинг перформанс навистина треба да си нездрав кога веќе репродукција на реалноста во рејтрејсингот се бара.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
РТ си е РТ - никој не треба ни да се залажува дека лошо изгледа . Поентата што ја направи членот @TheGamerTeacher беше дека прво не е задолжително (има игри со одлична графика и без РТ) а второ дека кога ќе вклучиш имаш пад на перформанси до 50%.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Освен @Rikimaru кој работи со реј трејсинг и @The_Witch_Hunter кој има 4090 не знам некој друг волку да е хајпнат за РТ.
Не е хајп брату. Реалност е веќе две децении. Дали сака човек да отвори очи друго 20. Рејтрејсинг не е гимик, туку светиот грал на графика заснована врз реални физички процеси. Сите преостанати методи се мачкање на очи.

Секое CGI што си го видел последните 25 години во филм е RT-based.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно