Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AMD/Radeon - Генерална дискусија

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.404
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Во очи на некој што врска нема од компетитивно играње
Не знам зошто мислиш дека ова е навреда :))))))))))))))))))))

И фала богу што никој не те прашува тебе или Никола100 дали треба или не треба да постои РТ. Има луѓе ко мене што играат симс со РТ и многу ни е супер. Вие можете и на 570ки да си играте CoD и Кантер.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
И ајт, време е за игнор, пошо тромб ќе откачам ако прочитам уште еден статус како „не вредат 4000 картиците за тие цени и ништо повеќе не придонесуваат во гејмплеј“
Исто како некој да ми каже дека позлатено Ламборџини како тие што ги прават у Арапски Емирати е побрзо од зелено - обично ламбо ;)

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Не знам зошто мислиш дека ова е навреда :))))))))))))))))))))

И фала богу што никој не те прашува тебе или Никола100 дали треба или не треба да постои РТ. Има луѓе ко мене што играат симс со РТ и многу ни е супер. Вие можете и на 570ки да си играте CoD и Кантер.
Оди види колку пари прават Activision и колку продаваат па после потсмевај се на CoD.
Уште од првиот пост приметив дека верглаш на празно без аргументи и без допирни точки со реалноста, сега па уште CoD со кантер ја споредуваш... Дечко изгубен си во простор и време!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.404
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Уште од првиот пост приметив дека верглаш на празно без аргументи и без допирни точки со реалноста, сега па уште CoD со кантер ја споредуваш... Дечко изгубен си во простор и време!
notsurprisedkirk.jpg

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
се припуцавате ко напалени тинејџери.

Ова јутјубериве(вирусиве) шо ги глеате шо везден верглаат, шо би рекол Рамбо Амадеус, " te jedno te isto!", е како прво не основано со факти (пошо нели картата сеуште не е излезена и незнаеме колку и како е оптимизирана и каков перформанс ќе извади), а како второ ,според мене(небитен), многу лошо потрошено време.

Офтопик, како можете да кажете дека COD е компетитив а CS:GO не е, ц ц ц, се разочарав.

п.с. за добра свиња нема лоша помија = за јако навлечен гејмер, нема лоша графика,може само да нема пари да си купи појака.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io

Ова јутјубериве(вирусиве) шо ги глеате шо везден верглаат, шо би рекол Рамбо Амадеус, " te jedno te isto!", е како прво не основано со факти (пошо нели картата сеуште не е излезена и незнаеме колку и како е оптимизирана и каков перформанс ќе извади), а како второ ,според мене(небитен), многу лошо време.

Офтопик, како можете да кажете дека COD е компетитив а CS:GO не е, ц ц ц, се разочарав.

п.с. за добра свиња нема лоша помија = за јако навлечен гејмер, нема лоша графика,може само да нема пари да си купи појака.
Разбирам дека ви е криво дека Радон картиците се одлични - ама да тврдите дека цел свет се будали и немаат појма што зборат ? И цените на Нвидиа картици и потрошувачка на струја на 4000 серии се одлични ? Дека се кавијар а АМД се помија ?
Delusional :sneaky:

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.506
7.810
Скопје
www.facebook.com
Разбирам дека ви е криво дека Радон картиците се одлични - ама да тврдите дека цел свет се будали и немаат појма што зборат ? И цените на Нвидиа картици и потрошувачка на струја на 4000 серии се одлични ? Дека се кавијар а АМД се помија ?
Живти све кој те поткупил?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Живти све кој те поткупил?
Тоа си е мое мислење Пане. После 3 Нвидиа графички првпат Радеон користам 6700XT и од перформанси до драјвери и софтвер - чиста десетка се. :)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.506
7.810
Скопје
www.facebook.com
Тоа си е мое мислење Пане. После 3 Нвидиа графички првпат Радеон користам 6700XT и од перформанси до драјвери и софтвер - чиста десетка се. :)
Од новиве нвидиа кои си ги користел досеа?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro

Bro, долги години користев xiaomi i poco пошо се најдобар baнg for buck, ама не идев наоколу и да коментирам како они се подобри од samsung, Возев и seat ама не викав дека е подобро од golf, ама беше подобар bang for buck, користев и 5700 и 5700xt и не викав дека се подобри од 2080ка.

AMD не се помија, poco не е лош мобилен и seat не е лоша кола за парите. пред неколку поста напоменав дека 4090ка е графичка наменета за помалце од 1% од населението.

И повторно главната поента е дека ниту AMD ниту Nvidia вредат за парите, двете се прескапи.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro

Ова јутјубериве(вирусиве) шо ги глеате шо везден верглаат, шо би рекол Рамбо Амадеус, " te jedno te isto!", е како прво не основано со факти (пошо нели картата сеуште не е излезена и незнаеме колку и како е оптимизирана и каков перформанс ќе извади), а како второ ,според мене(небитен), многу лошо потрошено време.

Ај пошто за мене зборуваш:
Прво CoD користи графика за разлика од кантер за кој е побитен процесорот. Промаши зошто не се споредуваат.

Второ кој ти свињи кои помии човеку? Релативно добра графика и систем имам, провери профил. И 4090 можам да си приуштам ако сакам. И?

Поставив прашање за RT а добив трол. Не знам зошто очекував дека некој ќе одговори.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Bro, долги години користев xiaomi i poco пошо се најдобар baнg for buck, ама не идев наоколу и да коментирам како они се подобри од samsung, Возев и seat ама не викав дека е подобро од golf, ама беше подобар bang for buck, користев и 5700 и 5700xt и не викав дека се подобри од 2080ка.

AMD не се помија, poco не е лош мобилен и seat не е лоша кола за парите. пред неколку поста напоменав дека 4090ка е графичка наменета за помалце од 1% од населението.

И повторно главната поента е дека ниту AMD ниту Nvidia вредат за парите, двете се прескапи.
Епа како да речеме дека Нвидиа се добри кога плаќаш за некојси луксуз рејтрејсинг кој е обичен гимик уствари - никој скоро и да не приметува дали е пуштена играта со рејтрејсинг , губиш значително перформанси ако го вклучиш и ти треба напојување од 1000W , со цени претераа до небо .

Викаш 4090 се за 1% - што другиве 4000 картици за „рајата„ се? Еве и да сакам да купам Нвидиа кој ми е изборот ? 4090 и 4080 кои се по 2000 и 1800е (ај ќе излезат и 4070 и 4060 кај и да е - што тие 1000е и 800е ќе бидат минимум )
А сега цените нановите 7000 АМД се одраз на цените на Нвидиа. Цена/перформанси сакам добар сооднос - едноставно таков сум - кога ќе купам нешто сакам да ми заврши работа и да не го преплатам па да се каам после што сум лупнал пари.
Види на крај краишта сите сме такви.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Ај пошто за мене зборуваш:
Прво CoD користи графика за разлика од кантер за кој е побитен процесорот. Промаши зошто не се споредуваат.
Ти озбилен си дека COD има компетитив сцена :ROFLMAO:

Второ кој ти свињи кои помии човеку? Релативно добра графика и систем имам, провери профил. И 4090 можам да си приуштам ако сакам. И?
Многу си наапан,нит те знам нит па знам колку пари имаш, а не е ни битно, лошо ме разбра, не се однесуваше тоа до тебе, луѓе шо сакаат видео игри и технологија не ги жалат парите потрошени за добра графичка, напротив го гледаат тоа како инвестиција, а гејмер шо нема пари ќе гејма и на ќумбе (и ќе е среќен), ама кога би имал пари секако би си купил добра графичка и добар сетап уз тоа.(не ми се верува дека треба да преведувам метафори).
Поставив прашање за RT а добив трол. Не знам зошто очекував дека некој ќе одговори.

Одговор ќе добиеш кога графичката ќе излезе во продажба и кога ќе може да се направат реални компарации, во спротивно све е шпекулација.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Не сфаќам оти дискусијата стана dick measuring contest. Секој си купва то шо можи да си дозволи или смета му е доволно. Дека RT е гимик не е, оти сите нови игри сега а и во иднина ќе поддржват, и фундаментално ќе смени како ќе разиват игри девелоперите во иднина. Самиот факт шо АМД исто ги развива нивните картички во тој смер го поддржва тој факт.

Дали е потребен RT е друг муабет, оти јас воопшто не го користам за мојата намена. Не го сфаќам тепањето за сметка на АМД или Нвидиа, две големи корпорации чија единствена цел е профит. Посебно на не-излезена 7900ХТХ, се е шпекулација.

Во секој случај, според мене, и да е 7900ХТХ скоро колку 4090 брза во растер, сите знајме дека намерно е пласирана $1000 оти нема ни приближно толку добар RT перформанс, нема DLSS3 со frame gen засега (шо според мене е уште во рана фаза на развој и има триста проблеми), и ред други работи. Да не се лажиме, АМД ја пласираше $1000 за да земат дел од маркетот на Нвидиа оти знат дека ако ја пласират $1200 ќе изгубат од 4080 иако теоретски 4080 би била послаба на растер за сметка на предности како RT, DLSS3...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Дека RT е гимик не е, оти сите нови игри сега а и во иднина ќе поддржват, и фундаментално ќе смени како ќе разиват игри девелоперите во иднина. Самиот факт шо АМД исто ги развива нивните картички во тој смер го поддржва тој факт.

Дали е потребен RT е друг муабет, оти јас воопшто не го користам за мојата намена. Не го сфаќам тепањето за сметка на АМД или Нвидиа, две големи корпорации чија единствена цел е профит. Посебно на не-излезена 7900ХТХ, се е шпекулација.

Во секој случај, според мене, и да е 7900ХТХ скоро колку 4090 брза во растер, сите знајме дека намерно е пласирана $1000 оти нема ни приближно толку добар RT перформанс, нема DLSS3 со frame gen засега (шо според мене е уште во рана фаза на развој и има триста проблеми), и ред други работи. Да не се лажиме, АМД ја пласираше $1000 за да земат дел од маркетот на Нвидиа оти знат дека ако ја пласират $1200 ќе изгубат од 4080 иако теоретски 4080 би била послаба на растер за сметка на предности како RT, DLSS3...
На ваков целосно мислење поткрепено со точни информации со факти - кој може да не се сложи или нешто да додаде ?
И јас ќе си молчам (y)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Постојат гејмери и ентузијасти. Овие 4090 и 7900XT се за ентузијастите.

Јако навлечен гејмер, прав гејмер, не се замара до овие екстреми за графиката. Напротив, сите овие борби за резолуции и фрејмови ги навлекоа производителите за хардвер, а денешните квази PC гејмери само ги сркаат.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Не сфаќам оти дискусијата стана dick measuring contest. Секој си купва то шо можи да си дозволи или смета му е доволно. Дека RT е гимик не е, оти сите нови игри сега а и во иднина ќе поддржват, и фундаментално ќе смени како ќе разиват игри девелоперите во иднина. Самиот факт шо АМД исто ги развива нивните картички во тој смер го поддржва тој факт.

Баш тоа ми беше прашањето, дали би било потребно, особено во игри од стилот на CoD и Warzone иако ја има опцијата за RT одамна.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Баш тоа ми беше прашањето, дали би било потребно, особено во игри од стилот на CoD и Warzone иако ја има опцијата за RT одамна.
Ако сакаш поавтентично имерсивно искуство да. Во multiplayer Нема да ти смени многу, но Single Player кампањите CoD изгледаат неспоредливо со HDR и RT ON.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.357
Скопје
hackitfree.github.io
Ако сакаш поавтентично имерсивно искуство да. Во multiplayer Нема да ти смени многу, но Single Player кампањите CoD изгледаат неспоредливо со HDR и RT ON.
Да ама на сметка на „лаг„ и загуба во перформанси. Барем Апекс Леџендс сцената ја следам и најдобрите компетитив плејери на Твич - користат „лоу„ сетингс.
Подобро изгледаат игрите со РТ - тоа несомнено ама за ФПС шутери ете на пример - јузлес...

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Да ама на сметка на „лаг„ и загуба во перформанси. Барем Апекс Леџендс сцената ја следам и најдобрите компетитив плејери на Твич - користат „лоу„ сетингс.
Подобро изгледаат игрите со РТ - тоа несомнено ама за ФПС шутери ете на пример - јузлес...
На сметка на лаг и загуба во перформанси АКО си на РАДЕОН. fixed that for you.

Исто така лагот е небитен во single player затоа потренцирав кампања.

Јас што ти зборам ти што збораш. Значи потенцирав single player.

Ако вртиш игри и сакаш да изгледаат најдобро без RT и HDR Нема да биде тоа.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
328
718
Скопје
Нов драјвер, нов проблем. Не знам дали беше исто со претходниот драјвер али сега memory frequency работи на full speed (1740Mhz).

Дали е исто и кај вас дечки?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно