Немаат, се купува, јас од енерго систем го земав 4000 денари.Не би требало да имаш проблем. Кај мене 2,5АР бања ја прави собата, а е малку поголема од твојата.
Бидејќи ја прочита темата, веројатно си стигнал до заклучокот дека за греење со клима, палиш во октомври-ноември и гасиш март-април. Играј само со температурата и не дозволувај да се излади скроз. Мислам дека HR немаат WiFi модул, можеби тоа би ти било добра инвестиција за понатаму за да следиш температура во соба и да реагираш „оддалеку“.
Која цена е HR25? Јас 25АР ја платив 45к (со вграден вифи модул), 35АР беше 54к (60к - 10%).Немаат, се купува, јас од енерго систем го земав 4000 денари.
Ap25 e мислам 50к моментално по цени од сајтови.Која цена е HR25? Јас 25АР ја платив 45к (со вграден вифи модул), 35АР беше 54к (60к - 10%).
Муабетот ми е колку доаѓа разлика од HR и плус модул, до АП во цена.
ЕДИТ: Сега видов дека е 39к, плус 4к за модул стига да 43к. Ако дадат исто попуст од 10%, сепак ќе дојде некои 5к разликата меѓу HR25 и AP.25
Со здравје да се служиш! По која цена ти ги дадоа во Битола?Порачани две Mitsubishi HR25 од Битола (последните 2 парчиња), ќе ги достават утре. За монтажа и не ми се брза ама избрзав да ги земам пошто стануваат дефицитарни а и цените одат нагоре. Во Енерго систем нема, очекуваат нова тура втората недела од Септември (по какви цени, не се знае). Во Охрид има останато уште некое парче, а на друго место не прашував.
Hr25 ima 1.9kw na -10 stepeni. na vtora-treta fan podesigi za greenje ne gi isklucuvaj na zima i krckaj si.Голема благодарност до сите што помогнавте при изборот, сигурен сум дека не згрешив. Мала помош околу избор при уред за следење на потрошувачката на ел.енергија и температурата и влажноста во просторијата?
Првично ги гледав Монитор за температура и влажност и Mi Smart Power Plug (ZigBee) или Commel Мерач на потрошувачка на енергија. Нешто достапно тука, одма а не од Ali (или ако ме убедите за нешто од таму а е поевтино и вреди да се земе може да се размисли) во тој ценовен ранг би било прифатливо, доволно го прекорачив буџетот со климите.
Оваа клима е добра за парите3.5 kW 12000 btu/h MDV OP King – Енерго Систем
energosistem.com.mk
klimatizacija.mk
Јас го порачив оваа од Али https://m.aliexpress.com/item/10050...4f9bfdf4d62a8bf6a5d03eedfd6&afSmartRedirect=y не ми хитно па ќе почекам 30/40 дена многу ми го фалеа а доколку сакаш нешто толку мнофу хитно тогаш имаш WAT Metar merac za potrosuvacka na struja mining. А апаратчето за влажност и темп е многу добро а сега гледам дека ѓи има и поефтино одколку да го купиш од ми сторе.Голема благодарност до сите што помогнавте при изборот, сигурен сум дека не згрешив. Мала помош околу избор при уред за следење на потрошувачката на ел.енергија и температурата и влажноста во просторијата?
Првично ги гледав Монитор за температура и влажност и Mi Smart Power Plug (ZigBee) или Commel Мерач на потрошувачка на енергија. Нешто достапно тука, одма а не од Ali (или ако ме убедите за нешто од таму а е поевтино и вреди да се земе може да се размисли) во тој ценовен ранг би било прифатливо, доволно го прекорачив буџетот со климите. Слободно давајте ваши предлози!
За никаде.Ние за кај сме.
Србија се обезбеди со гас и нафта за следните 12 месеци. Сама произведува струја, брашно, зејтин, извезува во другите земји. Нема да имаат криза.
Ние за кај сме.
Да, супер се. Просечно се на нула со струјата,односно независни. Ние не произведуваме ни 50% од потребите....цената на струјата е 100X поскапа, а којзнае и дали ќе ја има.![]()
Umesto prihoda od milijardu, gubitak EPS-a od 418 miliona evra: Šta su razlozi finansijske katastrofe?
Od januara do kraja septembra 2021. godine EPS je napravio dobit od 8,5 milijardi dinara (72 miliona evra).www.danas.rs
Recimo prošle godine u Srbiju je uvezeno 5.400 gigavat-sati, a izvezeno 4.800 gigavat-sati struje.
Најголемиот дел од капацитетите им се бивша ЈУ, во што сме учествувале и ние. И кај нив, и во Хрватска и ви Кршко. Така да немаме ни ресурси (постоечки технички ни природни) да сме ете барем на 0 со струја.Да, супер се. Просечно се на нула со струјата,односно независни. Ние не произведуваме ни 50% од потребите....цената на струјата е 100X поскапа, а којзнае и дали ќе ја има.
Еден од овие три мерачи:Гледам има доста што користат Еmos мерачи на потрошувачка, како сте задоволни? Дилемата ми е дали тој или Commel (1.000 ден. наспоти 1.300 ден.)
Ги гледав и овие "попаметниве" WiFi Socket Tapo P110 Energy Monitoring. Еве малку повеќе инфо на страната на производителот (TP-Link). Го има некој? (кажете некоја паметна за него).
Најголемиот дел од капацитетите им се бивша ЈУ, во што сме учествувале и ние. И кај нив, и во Хрватска и ви Кршко. Така да немаме ни ресурси (постоечки технички ни природни) да сме ете барем на 0 со струја.
Сега би преостанува само да купуваме или да дадат добри субвенции и секој пто може да фукне фотоволтаик. Иначе си останавме купувачи за навек.
Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
„вреден народ„ = „плаќање струја„30 години 'независност', кој требаше да ни изгради електрани, сега сами си правиме, никој не ни е крив. Капацитетите што ги наследивме од Југославија ги потрошивме, со намалена моќност се сите. Требаше уште најмалку 3 електрани да се направат, 2 на гас, 1 на јаглен, да имаме 150-200% производство, да извезуваме ако е можно. Исто така имаме капацитети за XX хидро централи.
П.С
Сабајле се јавува еден арачиновец на канал5, вика немојте да дозволувате да се јавуваат граѓани и да кажуваат дека не плаќаме струја, ние сме многу вреден народ.
Се се сложувам, ама кој бе да направи. Овие сите што прават 50км автопат за 10год30 години 'независност', кој требаше да ни изгради електрани, сега сами си правиме, никој не ни е крив. Капацитетите што ги наследивме од Југославија ги потрошивме, со намалена моќност се сите. Требаше уште најмалку 3 електрани да се направат, 2 на гас, 1 на јаглен, да имаме 150-200% производство, да извезуваме ако е можно. Исто така имаме капацитети за XX хидро централи.
П.С
Сабајле се јавува еден арачиновец на канал5, вика немојте да дозволувате да се јавуваат граѓани и да кажуваат дека не плаќаме струја, ние сме многу вреден народ.

. Исти на Јаглен јок. Од каде јаглен? Од каде Гас? Немаме основна инфраструктура за да работат. Немаме на пример саглам 2 гасовода. А хидро потенцијал немаме. Тоа јок, тоа уште пред 30год не учеа на факс дека е само пропаганда дека соме биле богати со хидропотенцијал. Немаме ни "Џердап" или Нил и слично па да правиме големи хидроцентрали. Тоа малите се ништо, само за пеглање што би рекле.
Затоа што се си има рок на траење.„вреден народ„ = „плаќање струја„
А зошто се со намалена моќност ? Затоа што многу добро се одржувани![]()
MOUSE WIRELESS USB A4TECH Bloody Gaming R72 PRO, 2.4Ghz+USB, 26000CPI, 1000Hz, Black, R72 PRO
2.310,00 ден
VGA GIGABYTE RTX 5090 AORUS MASTER 32GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N5090AORUS M-32GD
244.350,00 ден
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON K2/K6/K2 Pro/K6 Pro, Black, PR43
940,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
MONITOR 32" BENQ PD3226G 4K, 144Hz,WIDE IPS, HDMI, DP, THUNDERBOLT 4, USB Type-C, VESA 100x100, Anti-Glare, w/speakers, Black, 9H.LMVLA.TBE
67.500,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP1300E WALL, Gigabit Ethernet PoE, AP1300E WALL
2.770,00 ден