Во право си ама нема да испочитуваат тоа зошто ке речат не си пријавил на време . НЕ е во ред од нивна страна - пропустот е дефинитивно нивни - и кога они поставуваат пред да си одат потпишуваш нели договор за новиот пакет и се треба да се договорите и да ти кажат . Ако било се јасно договорено и кажано дека ке користиш друг пакет а не стариот плус друг - тогаш монтерот од Телекабел не си ја завршил работата добро (он треба да се јави и да каже да го исклучат стариот ) - негова е грешката . Незнам како би постапил во случајов ... Колку што знам Телеком не се до толку безобразни - би требало да можеш да се разбереш со нив ...мислам дека се 2 месеца не е проблем да ги платам тие 2 месеца проблем е што сакаат да ми наплатат за услуга која не ја користам.
Бев во салон разоговарав со менаџерот немаше компромис од нивна страна ми дадоа одговор дека ако го прекинам било кој договор ќе мора да плаќам пенали.Во право си ама нема да испочитуваат тоа зошто ке речат не си пријавил на време . НЕ е во ред од нивна страна - пропустот е дефинитивно нивни - и кога они поставуваат пред да си одат потпишуваш нели договор за новиот пакет и се треба да се договорите и да ти кажат . Ако било се јасно договорено и кажано дека ке користиш друг пакет а не стариот плус друг - тогаш монтерот од Телекабел не си ја завршил работата добро (он треба да се јави и да каже да го исклучат стариот ) - негова е грешката . Незнам како би постапил во случајов ... Колку што знам Телеком не се до толку безобразни - би требало да можеш да се разбереш со нив ...
Напиши приговор до АЕК. Објадни убаво дека едната фиксна линија не ја користиш и дека ја користиш само едната линија. Доколку ти одобрат од АЕК за да го раскиниш едниот договор со таа линија што не ја користиш, треба да отидеш во салон, имаш рок од 15 дена од денот кога АЕК ќе ти испратат мејл со одлука, да го раскинеш договорот без пенали. Прво кога правите договори, да побарате одма да ви ја исклучат таа линија што сте ја користеле, па после на новиот договор ќе ви биде доделена друга. Доколку менувате технологија АДСЛ на ВДСЛ, само подавате барање и доколку има можност идат техничари и ви ја мерат линија и ви местат ВДСЛ технологија на рутерот доколку подржува или ви даваат друг ВДСЛ рутер. Пазете се, телеком секогаш гледа да надземи, читам коментари на фејзбук колку се жалат луѓе на високи сметки и не му е испорачана нормална брзина и секој оператор може да ве намами за да ве врзат со договори, па да чекате да ви заврши договорот за да заминете на друг оператор.Бев во салон разоговарав со менаџерот немаше компромис од нивна страна ми дадоа одговор дека ако го прекинам било кој договор ќе мора да плаќам пенали.
Се мислам да почнам правна постапка против фирмата се разбира после разговор со правно лице.
Писмен приговир немам поднесено ни до телеком но до аек.Писмен приговор имаш поднесено?
Благодарам ќе се обратам до АЕК.Напиши приговор до АЕК. Објадни убаво дека едната фиксна линија не ја користиш и дека ја користиш само едната линија. Доколку ти одобрат од АЕК за да го раскиниш едниот договор со таа линија што не ја користиш, треба да отидеш во салон, имаш рок од 15 дена од денот кога АЕК ќе ти испратат мејл со одлука, да го раскинеш договорот без пенали. Прво кога правите договори, да побарате одма да ви ја исклучат таа линија што сте ја користеле, па после на новиот договор ќе ви биде доделена друга. Доколку менувате технологија АДСЛ на ВДСЛ, само подавате барање и доколку има можност идат техничари и ви ја мерат линија и ви местат ВДСЛ технологија на рутерот доколку подржува или ви даваат друг ВДСЛ рутер. Пазете се, телеком секогаш гледа да надземи, читам коментари на фејзбук колку се жалат луѓе на високи сметки и не му е испорачана нормална брзина и секој оператор може да ве намами за да ве врзат со договори, па да чекате да ви заврши договорот за да заминете на друг оператор.
'Ако прекинеш договор' ? Па договорот може да се прекине кога сакаш . Зошто би плаќал пенали ? Значи се избезобразиле скроз Телекабел ..ццц ... Со среќа - во АЕК види што ке ти кажат...Бев во салон разоговарав со менаџерот немаше компромис од нивна страна ми дадоа одговор дека ако го прекинам било кој договор ќе мора да плаќам пенали.
Се мислам да почнам правна постапка против фирмата се разбира после разговор со правно лице.
Поднеси прво писмен приговор до телеком и чекај одговор.Писмен приговир немам поднесено ни до телеком но до аек.
Мислењето е автоматски споено:
Благодарам ќе се обратам до АЕК.
зависи како е договорот .. ако искористил некоја поволност си има нагласено пенали и од кога до кога важат и кои суми и сл. се е тоа нагласено во договорот што се потпишува, ако едната линија му е стара ваљда на неа нема никакви пенали тоа од ракав лупетале може вработениве ..'Ако прекинеш договор' ? Па договорот може да се прекине кога сакаш . Зошто би плаќал пенали ? Значи се избезобразиле скроз Телекабел ..ццц ... Со среќа - во АЕК види што ке ти кажат...
Нагласени се пеналите 1400 ден до крај на траење на договорот.зависи како е договорот .. ако искористил некоја поволност си има нагласено пенали и од кога до кога важат и кои суми и сл. се е тоа нагласено во договорот што се потпишува, ако едната линија му е стара ваљда на неа нема никакви пенали тоа од ракав лупетале може вработениве ..
@dantemkd само писмен приговор не се објаснувај со рекла казала по салони, на писмен мора да се разгледа и да ти одговорат формално. Види си во договорите што си потпишал, пеналите се нагласени доколку ги има во самите договори.
Не знам каков ти е точно договорот, но ако си мигрирал од еден на друг пакет, поднеси приговор заради тоа што продолжиле да наплаќаат за стариот пакет што ти технички веќе не можеш да го користиш. Не поднесувај барање за раскинување на договор.Чекај значи да поднесам писмено барање во телеком за прекин на една линија која не сум у моќност да ја користам.
Не е работа за миграција требаше наместо постоечката магенда фиксен интернер ми стават ВДСЛ и вработениот од телеком наместо да смени ми додал уште една фиксна линија.Не знам каков ти е точно договорот, но ако си мигрирал од еден на друг пакет, поднеси приговор заради тоа што продолжиле да наплаќаат за стариот пакет што ти технички веќе не можеш да го користиш. Не поднесувај барање за раскинување на договор.
Сепак ти најдобро знаеш што и како си имал и што си договарал.
Но патот е тој, писмен приговор до оператор, одговор од оператор, па после поднесок до АЕК.
Рекла казала од салони или на телефон не е релевантно.
тоа ке пишеш приговор дека е дојдено до збрка од таков тип и дека место да ти сменат пакет ти направиле нов договор, воедно ке си побараш и сметките дупли да ти се укинат/признаат старите дека е дојдено до збрка.Не е работа за миграција требаше наместо постоечката магенда фиксен интернер ми стават ВДСЛ и вработениот од телеком наместо да смени ми додал уште една фиксна линија.
а имаш сметка плус посебна? ако памтам добро со пакетите телеком дава две фиксни линии вклучени (може било акција на времето не памтам) ама знам имаше такво нешто порано. Ако имаш дца договора со посебна сметка тогаш јасно ти упикале нешто безвезе ..Не е работа за миграција требаше наместо постоечката магенда фиксен интернер ми стават ВДСЛ и вработениот од телеком наместо да смени ми додал уште една фиксна линија.
пишан приговор, убаво објасни се, мене ми средија имав слично проблем кога менував локација, си продолжија и на старата локација да ми идат сметки ко за друга линија .. после приговор се реши се.Да 2 сметки ми стигаат и на апликацијаата на телеком се поделени сметике значи ми стигаат 2 сметики за 1 интернет што користам.
Прво и да користиш 2 линии - сметка треба да стига една . По тоа се гледа дека ништо не средиле ко што треба и не го исклучиле стариот број . Што си ти должен да плаќаш две сметки заради нивна грешка ? Како што те посоветува членот погоре постапи - писмен приговор па нека одговорат - важно да имаш формална документација да не биде само на рекла-казала...Да 2 сметки ми стигаат и на апликацијаата на телеком се поделени сметике значи ми стигаат 2 сметики за 1 интернет што користам.
Околу 16 до 17.000, ако одиш и за викенд ке земиш некој 20.000 денари.Дали некој има инфо колку се движи платата за монтери?
Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Па не го кажав ова од памет@HardCorec од прва погоди и ова најозбилно го кажувам бидејќи имам луге кои ги имам сретнато мислат дека ако си вработен во телеком дека земаат 1000 евра па нагоре плата техничарите.
А тие што работата во приватните фирми да не правиме муабет за нив од нив се прави :
Свинска маст обавезно секој месец минимум 10 кила се вади ако не и повеќе, јајцата им мрзнат во шахти на дождови и што ли уште не.
А вие продолжете да плукате по нив и да викате дека земаат по 500 или 1000 евра плата.
Дај боже да земаат 500 или 1000 па да ги пцуете и колнете.
Сериозно платата е толку ниска? Ова за Телеком се работи или за друга компанија? Работата е теренска по секакви временски услови, не ми се верува некој да се нафаќа за таа плата...Околу 16 до 17.000, ако одиш и за викенд ке земиш некој 20.000 денари.
Македонец ќе работи со нуклеарен отпад за тие пари. Ќе каже, битно плата редовна, вработен на неопределено, пуна капа..@GreenRoot welcome to the vukojebina north macedonia.
И пак ќе кажам многу луге како тебе го кажуваат ова нема шанси вака онака бујрум иди провери си сам па пиши ни тука да се насмееме малце.
Друже „експлоатација„ тешка е тоа . Што ќе направиш месечно со 17 000 ? За храна ? За превоз ? Струја - греење , интернет ТВ -телефон ? Па нема сметка брате...Македонец ќе работи со нуклеарен отпад за тие пари. Ќе каже, битно плата редовна, вработен на неопределено, пуна капа..
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V30, 2xMIC, USB-C receiver, Black, BY-V30
3.600,00 ден
Бесплатна достава
SSD M.2 1TB WD Green SN3000 NVMe Gen4 5000MB/s WDS100T4G0E
8.940,00 ден
Бесплатна достава
OD DVD RW SATA ASUS DRW‑08D6MT, Black, 90DD0340-B19000
1.960,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Space Grey, BM24-X61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
CASE LIAN LI E-ATX/EEB LANCOOL 217 INFINITY RGB Mid-Tower w/ Tempered glass, 2x170mm, 1x140mm ARGB, w/850W Seasonic Gold Fully Modular, Black, LANCOOL 217 INF + 850w
15.340,00 ден