Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака за рутер

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Со оглед на тоа дека има премногу модели кај нас, а за многу од нив читнав низ форумов поплаки од корисници, барам квалитетна солуција со која нема да се замарам да ресетирам и чепкам сетинзи на секои два дена. Така се заебав со RT-AC52U од ASUS, нејќам пак истата мака да ја јадам. А не беше ни ефтин, мме.

Се работи за стан од 50 квадрати, во кој нема да има рутер од оператор (ќе се оди со Телекабел и можам да ставам што сакам). Станот е така организиран да рутерот можам да го ставам во самиот центар, во дневната. Интернет ќе ми треба и во спалната, што е на другата страна од зидот, и не мислам дека ќе има проблем со покриеност поради поставеноста.

Она што би го сакал е (идеално) AC рутер, бидејќи сите уреди кои ќе користат Wi-Fi имаат AC поддршка. Со кабел ќе поврзам еден до два уреди, значи не ми ни требаат многу порти. Убаво би било да има и USB порта, на која би поврзал мал USB драјв за автоматски бекап на документи. Настрана од тоа, битно ми е да има и добар софтвер, или поддршка за DD-WRT.

Гледав по неколку варијанти од Tenda (AC6, AC8, AC10), ASUS (RT-AC51U, RT-AC53) и TP-Link (Archer C1200, Archer C6). Ако имате користено некој од овие, и би го препорачале, слободно.

Буџетот би го задржал на 3,000 денари, што за потребиве мислам дека е и overkill, ама би платил за да биде set and forget ситуација. Ако треба да давам над тоа, MikroTik hAP ac2 е 4,900 денари, што е проверена варијанта, ама би избегнал толкав трошок.

Однапред фала за сите предлози.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Неколку работи:

- Сите рутери затупуваат генерално, на сите треба ресет чат пат. Рутериве од повисока класа си имаат интерфејс за scheduled reset :) баш затоа.
- MikroTik е anything but set and forget. Тоа што хајвмајндот препорачува Микротик, не значи дека е добар за крајни (или за било какви) корисници. Ако специфично не бараш Микротик, не си за Микротик, избегнувај.
- За 50 квадрати, сите од овие би ти избркале работа. Не е голем стан.
- Тенда се... кинески. Хардверот е добар ама... замисли шаоми со кинески ром.
- which brings me to this point - Шаоми рутер со гигабит лан е супер рутерче за мали пари.

Јас имам C6 и C7 и сум поприлично задоволен. Одлични се за парите и генерално имаат поддршка за OpenWRT.

А што мака имаш со твојот?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Неколку работи:

- Сите рутери затупуваат генерално, на сите треба ресет чат пат. Рутериве од повисока класа си имаат интерфејс за scheduled reset :) баш затоа.
- MikroTik е anything but set and forget. Тоа што хајвмајндот препорачува Микротик, не значи дека е добар за крајни (или за било какви) корисници. Ако специфично не бараш Микротик, не си за Микротик, избегнувај.
- За 50 квадрати, сите од овие би ти избркале работа. Не е голем стан.
- Тенда се... кинески. Хардверот е добар ама... замисли шаоми со кинески ром.
- which brings me to this point - Шаоми рутер со гигабит лан е супер рутерче за мали пари.

Јас имам C6 и C7 и сум поприлично задоволен. Одлични се за парите и генерално имаат поддршка за OpenWRT.

А што мака имаш со твојот?

Се сложувам за ресетирањево, ама едно е да го ресетираш еднаш на неколку месеци, друго е на секои неколку дена. MikroTik си бара конфигурација, ете ќе научам и нешто ново тука, ама читам многу искуства за нивни рутери што не се чепнати воопшто со години, и функционираат без проблем. Ради тоа спомнав set and forget.

Xiaomi не ги ни разгледав, видиш. Имаш конкретна препорака за модел и од кај би го зел?

Инаку ASUS-от што го спомнав бараше да го ресетираш на секои два дена и Wi-Fi сигналот беше катастрофа низ зид. Во моментов користам RT-N12 дома, ама морам да го оставам во Охрид. Не е лош ама го користам во само една соба, надвор од тоа (низ зид) губи сигнал многу.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581
Неколку работи:

Апсолутно спротивно мислење имам. Имам hAP ac2 и 2 x RB2011, немам потреба никогаш да ги ресетирам освен кога им го апдејтирам ROS-от.

hAP ac2 има ем јак ем добар WiFi сигнал и топло го препорачувам за домашна употреба.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Проблемот со микротик е што лесно можеш да направиш мисконфигурација и да губиш пакети безвезе. Дури да го научиш, ќе ти скурчи. Ко арчлинукс е. (не дека е лоша работа, не е за секој)

C6 го користам во куќа со 3 спрата, нема мака. C7 во стан 72m2, максимален проток било каде во домот, само поставен е во ходник. Има 15 дивајси закачени на вифи во секое време. Ресетирање на недела две, и тоа затоа што едниот телевизор заглупува.

Од овие што ги посочи, C6 дефинитивно. Инаку, разгледај C7, AC56U, и повисоки.

BTW, од кај се купува Микротик?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Апсолутно спротивно мислење имам. Имам hAP ac2 и 2 x RB2011, немам потреба никогаш да ги ресетирам освен кога им го апдејтирам ROS-от.

hAP ac2 има ем јак ем добар WiFi сигнал и топло го препорачувам за домашна употреба.

Ова би била проверената опција, не е невозможна, ама не би дал толку пари искрено, не е дека имам потреба.

Проблемот со микротик е што лесно можеш да направиш мисконфигурација и да губиш пакети безвезе. Дури да го научиш, ќе ти скурчи. Ко арчлинукс е. (не дека е лоша работа, не е за секој)

C6 го користам во куќа со 3 спрата, нема мака. C7 во стан 72m2, максимален проток било каде во домот, само поставен е во ходник. Има 15 дивајси закачени на вифи во секое време. Ресетирање на недела две, и тоа затоа што едниот телевизор заглупува.

Од овие што ги посочи, C6 дефинитивно. Инаку, разгледај C7, AC56U, и повисоки.

BTW, од кај се купува Микротик?

C7 (ако мислиш на TP-Link) е прескап. AC56U не успеав да го најдам во Сетек, имаат AC57U само, со до негде прифатлива цена.

MikroTik имаш во Overnet, повели линк.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Земај hAP AC2, еднаш и засекогаш. Има волшебник за подесување на прво палење, ќе се консултираш тука за пар ствари, има глупи детаљи кои не се очигледни и тоа е тоа. Е нема да имаш торент опција на него, фајл сервер исто би скокнал на него да ставам, ама ќе имаш екстра мрежа низ домот и неколку чекори надвор од него.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581

Не се сложавам пак, јас од 0 го научив, доста од форумов, го наместив и тоа е тоа.

Утре ако треба нешто да се смени прво backup фајл правиш и чепкаш.

Јас Микротик земам од Тринити системи, подобри цени даваат и даааалеку поуслужливи се.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Со оглед на тоа дека има премногу модели кај нас, а за многу од нив читнав низ форумов поплаки од корисници, барам квалитетна солуција со која нема да се замарам да ресетирам и чепкам сетинзи на секои два дена. Така се заебав со RT-AC52U од ASUS, нејќам пак истата мака да ја јадам. А не беше ни ефтин, мме.

Се работи за стан од 50 квадрати, во кој нема да има рутер од оператор (ќе се оди со Телекабел и можам да ставам што сакам). Станот е така организиран да рутерот можам да го ставам во самиот центар, во дневната. Интернет ќе ми треба и во спалната, што е на другата страна од зидот, и не мислам дека ќе има проблем со покриеност поради поставеноста.

Она што би го сакал е (идеално) AC рутер, бидејќи сите уреди кои ќе користат Wi-Fi имаат AC поддршка. Со кабел ќе поврзам еден до два уреди, значи не ми ни требаат многу порти. Убаво би било да има и USB порта, на која би поврзал мал USB драјв за автоматски бекап на документи. Настрана од тоа, битно ми е да има и добар софтвер, или поддршка за DD-WRT.

Гледав по неколку варијанти од Tenda (AC6, AC8, AC10), ASUS (RT-AC51U, RT-AC53) и TP-Link (Archer C1200, Archer C6). Ако имате користено некој од овие, и би го препорачале, слободно.

Буџетот би го задржал на 3,000 денари, што за потребиве мислам дека е и overkill, ама би платил за да биде set and forget ситуација. Ако треба да давам над тоа, MikroTik hAP ac2 е 4,900 денари, што е проверена варијанта, ама би избегнал толкав трошок.

Однапред фала за сите предлози.
Од наведениве имам искуство со Tenda AC6 и AC10. И двата моментално се користат во куќи од два спрата со по минимум 100m2 од спрат и во двете има одлична покриеност низ сите соби. Дури и на ~25 метри од рутерот во дворовите имам задоволителна конекција и брзини без загуба на пакети. Јас користам RT-AC58U v2 и сум исто така презадоволен, ама е надвор од наведениот буџет, а и overkill.

Разбирам дека Mikrotik се одлични, ама не знам зошто луѓево имаат аверзија кон Tenda или TP-Link? Што е аргументот против купување на „таков“ производ? Еве користам TP-Link и Tenda со години па не сум имал никаков проблем. Единствена причина за надоградба ми беа поголемите потреби.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Разбирам дека Mikrotik се одлични, ама не знам зошто луѓево имаат аверзија кон Tenda или TP-Link? Што е аргументот против купување на „таков“ производ? Еве користам TP-Link и Tenda со години па не сум имал никаков проблем. Единствена причина за надоградба ми беа поголемите потреби.

Хајвмајнд. Ако гледаш, на форумов често се прејза микротик, иако, на светски рамки и не котира баш нај за домашни и СОХО корисници. Иначе, користи ист хардвер со сите останати - тенди, тп-линкови, асуси, длинкови и останати. Тие се чипсетите, тие се SoC-овите. Или е медиатек или е квалком. Или е ралинк или е атерос. Разликата е во софтверот. РутерОС е прекомплициран општо, не само за напредни корисници. Еве само над мене 2ца што имаа добри зборови за Микротик, спомнаа дека се консултирале на форум за сетирање. Тоа кажува многу за колку е интуитивен и user friendly. За напредни поставки и играње, било кој рутер што поддржува openwrt брка работа, и е поинтуитивен за сетирање од RouterOS.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Јас земав за мене МикрoТик и уште еден за другар. По консулации по форуми / гоогле ги сетирав двата и еве неколку години немаат гајле. Чат пат треба да се ресетира и тоа е тоа. Рутеров нема антени а покрива повеќе од ТП-ЛИНК со 3 антени и далеку далеку постабилен. Кога го земав 2-3 дена додека се измачив да го сетирам едно време ми идеше да го скршам и да фрлам у канта... :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
За мене предноста на микротик е стабилноста. Се сложувам дека не е за секого, посебно не за јузер, ама реално па и нема да го купи обичен јузер, скап ке му биде. Иначе имам поставено повеќе микротици по луѓе и буквално работат со години без интервенции, ни рестарт па ни апгрејд. Од друга страна Ксиаоми, нивниот рутер е баш за јузери, со мобилна апликација го сетираш има некојси фенси гаџети на тоа апликацијата, демек спид тестови, кој колку троши нет ова она и тоа е сосема ок.

Јас генерално за поефтин рутер препорачувам Ксиаоми, јас со истиот дома не бев среќен со можностите што ми ги нуди (и стабилноста), ама со сигнал си беше ок.
Асус е наредната опција според мене, само поради повисоката цена, ама па нуда поголема флексибилност и повеќе опции.
Секој спрема потребите, желбите и буџетот. Ете @123456 не беше среќен со хапот, а јас па го немам исклучено одкако го земав од него, дури и ќе открија една тајна, повремено кога јунифајот ке го снема (а тоа му се дешава понекогаш кога ке детектира радар, што и да значи тоа, не сум прочепкал доволно) тогаш се врзувам на хапот и го ресетирам јунифајот. Значи го користам како сејфти нет на кој можам секогаш да се потпрам, нешто како пијано, секогаш можеш да се потпреш на пијано.

Се слагам со лицето @dekomote дека има малку хајп околу микротик, ама не би рекол дека не се добро за СОХО, баш напротив, би ги ограничил на СОХО, не се ентерпрајз решение, ама за сохо се идеални, поквалитетен рутер од микротик, еден свич и АП за канцеларија од 20тина вработени би чинела 1000-1200 евра, а такво нешто од Циско би чинело 5-6000 евра. Не дека не би одел на циско ако имам буџет... ама немам... компромис.

Закључок: ако буџетот дозволува, оди на циско (this is never the case), ако не тогаш на микротик, ако и тоа ти скапо, оди на Џиаоми/Асус. Тенда и најпоследниот избот, ТП-линк е мех... not great, not terible. На крај, сите знаеме, колку пари толку музика.

Инаку, јас би сакал да пробам вакво нешто, for science!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Не гледам како е тоа страшно. На крај краева, на форум ја правиме дискусијава, има тука луѓе и за хаваито на телеком прашуваат како да сменат днс сервер или како да направат порт форвард, а поглуп рутер од тој незнам дали има.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не гледам како е тоа страшно. На крај краева, на форум ја правиме дискусијава, има тука луѓе и за хаваито на телеком прашуваат како да сменат днс сервер или како да направат порт форвард, а поглуп рутер од тој незнам дали има.
Добро сега, тебе и други не ве ставам во ист кош со тие што не знаат да сменат DNS. Мислам дека сте напредни корисници што би се снашле во нормален рутер софтвер во сон.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
MikroTik, се друго е ветер у магла :)
Совет и помош за конфигурација имаш гратис (од мене).

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ја имам кај моите оставено tp-link wr1043nd и wr841 (стари модели се), двата со OpenWrt, едниот рутер, другиот AP - не се рестартирани никад, освен ако не им снемало струја или ја кога ќе се напнам да ги upgrade-ирам еднаш у 6 месеци.

Моментално, за мене, користам EdgeRouter-X исто со OpenWRT - не ме изненадил никад, нит се пожалил нешто :), али ова е чист рутер, без wifi.

А не сфатив што бил проблемот со Asus-от?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Моментално, за мене, користам EdgeRouter-X исто со OpenWRT - не ме изненадил никад, нит се пожалил нешто :), али ова е чист рутер, без wifi.

А што користиш за њифи? Претпоставувам некоја пајнца од Ubiquity?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ја имам кај моите оставено tp-link wr1043nd и wr841 (стари модели се), двата со OpenWrt, едниот рутер, другиот AP - не се рестартирани никад, освен ако не им снемало струја или ја кога ќе се напнам да ги upgrade-ирам еднаш у 6 месеци.

А не сфатив што бил проблемот со Asus-от?

Јас имав 1043нд од тплинк и си работеше супер се додека не цркна (не му замерува што си умрел, напротив, го препорачував, ама веќе е стар модел). Ама па тој и не беше така ефтин рутер, ако добро памтам, на времето го земав околу 3600 денари.

Типувам на UniFi-AP-AC-Lite...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Јас имав 1043нд од тплинк и си работеше супер се додека не цркна (не му замерува што си умрел, напротив, го препорачував, ама веќе е стар модел). Ама па тој и не беше така ефтин рутер, ако добро памтам, на времето го земав околу 3600 денари.
И јас, само мојот уште вози, 4ти газда смена :), OpenWRT. Иначе, тој беше најефтиниот рутер од таа класа. Следниот со слични перформанси беше 5000+ денари. Еден од најдобрите рутери во историјата. OpenWRT/gargoyle го продаваа брендиран од нив со опенврт out of the box!

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Oktar
Топ комбинација, имаш што да им оставиш на внуците :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
да, unifi ap ac lite - се мислам и на нејзе да и ставам OpenWRT :), пошто unifi-от нема 4-addr mode а ми треба да bridge-увам преку wifi.

со пасивниот POE од unifi-от ги напојувам и рутерот и unifi-от.

таа цена беше негде да. али тој 841 беше 1000дина денари, поефтин не можеше да биде - поентата ми е дека нема зашто ефтин рутер, било tp-link било asus да работи лошо - барем со OpenWRT :).

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
таа цена беше негде да. али тој 841 беше 1000дина денари, поефтин не можеше да биде - поентата ми е дека нема зашто ефтин рутер, било tp-link било asus да работи лошо - барем со OpenWRT :).

Да, ама тој 841 го користиш како АП што значително му ја олеснува работата на хардверот и софтверот на уредот. Мислам дека некаде имав ставено и таков, ама главеше со повеќе корисници (повеќе being >6)

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
И јас, само мојот уште вози, 4ти газда смена :), OpenWRT. Иначе, тој беше најефтиниот рутер од таа класа. Следниот со слични перформанси беше 5000+ денари. Еден од најдобрите рутери во историјата. OpenWRT/gargoyle го продаваа брендиран од нив со опенврт out of the box!
TP-Link TL-WR1043ND 300Mbps Ultimate wireless N Gigabit Router

Уште си го користам TП линков 1043 пошто тендата рикна за две години, иначе за мојов кога излегоа бев во Ќустендил да го купам кај нас го немаа уште донесено.

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно