Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Веројатно проверил дали пушта некаде... не верувам да го извадил да го мери.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Твоите анализа за спомената клима се субјективни со оглед на тоа што ти имаш аверзија кон кинескиот бренд
ПС @Lokvan е во право, ако јас(т.е. Ти) имам такво ниско негативно мислење за одреден бренд (што не мора да значи дека е точно) во никој случај немам да му препорачам на мој близок да купи од тој бренд
И немаше да има потреба од твоја страна сега да постираш, видеа и слики од Амберот дека не чини, кои како што реков сега изгледаат субјективни
Види вака.
Секој си избира да верува што сака и да чита што сака.
Бидејќи повеќе пати спомнуваш дека се субјективни моите постови, претпоставувам ме немаш читано воопшто, туку базираш мислење на последните 2-3 мои поплаки за Амберот, или за ГРЕЕ и го читаш членот со кој се согласуваш кој за жал е сеуште во loop.

Јас ќе ти кажам дека немам ниско мислење за ГРЕЕ како бренд, и дека од сите такви брендови, ГРЕЕ всушност е вистина солиден во она што го прави.
Еве да ти кажам и со што имам проблем всушност, и што те наведува да мислеш дека имам ниско мислење и аверзија кон тој бренд.
Она што промоторите, риселерите, 10 членови со една иста ip манипулираат, цитираат извртени факти со цел да се престави една слика дека ГРЕЕ е no1. И дека секој јапонски бренд е ѓубре и не вреди да се купи бидејќи со грее се добива за помалку пари мнооогу повеќе.

Дали знаеш дека во еден момент мислам хансолот-30 или Амберот беше, се поредуваше како супериорна клима во однос на Daiseikai 9 arcitc.
Пак ќе повторам со Daiseikai 9 arctic.

Те молам читај пажливо!
И сеа имаш тука маса на луѓе шо купиле хансол за 560 еур, и поради убедувањата од Ip адресата дека зошто да се купува Arctic за 2500 еур па нагоре, коа можеш дури и подобро за 560 еур тука, кај нас во Македонија, каде што никој не сака да те заебе.
Но тоа пали само кај нашиов народ, бидејќи полесно може да спие со мислата дека он е попаметен од Финците и дека има супериорен продук у споредба со оној што платил 2500 eur +.

Бидејќи нели f*ck logic!

Е друже на такви работи реагирам, и личи дека имам аверзија кон ГРЕЕ.

Кога да се споредува и претставува ГРЕЕ како супериорен со останатите корејски, кинески брендови итн како LG, SAMSUNG, VIVAX, MIDEA, HAIER, сум индиферентен, и можеби и е навистина подобар од нив.

Ако не го најдев и постирав еуровентот на Airwell климата која треба да е наводно GREE Hansol -30 уште тука ќе ве лажеа дека Hansol на -20 дава 17kw, и тоа на внатрешна температура од 26 степени и тоа без кликнато TURBO копче. (бидејќи нели, зошто да не? )

.BTW Оној со кој често влегуваш во расправија на другиот форум ја има истата клима и грее цел стан со истата и вика дека нема проблеми од твојот тип, и други членови исто се задоволни од овој тип на клима

Значи она што јас успеав да разберам е дека, ти моите постови ги зимаш за субјективни и неверодостојни.
Постови кои дури и да не ги читаш, апсолутно празни на кои има 10-тина видеа на кои се гледа како работи климата, на кои се гледа во колку часот е наредниот дифрост, на кои се гледа дека при кликање на temp копчето покажува температура на климата на која се гледа дека не е постигната внатрешната.
Видеа за реагирањето на далечинското...

И веруваш на член од жолтиот форум кој е навистина поткован со знаење, но чија цел му е таа што му е и што е општо прифатен од сите членови дури и на жолтиот форум како таков.

Човек кој од Амберот освен што има 2-3 гифови со по 3-4 секунди споделени од температура на издув, кој и јас го споделив. Нема ниту едно видео за дифрост, ниту споменато дека всушност дува ладен воздух.
Пази имаш твој пост во кој пишуваш дека од 9 секунди видео ништо не си можел да видеш и ништо не си можел да сфатиш, но од 2-3 гифови сфаќаш дека 40 квадрати греел и дека немал никој од проблемите што јас ги имам, и дека некои останати рандом членови што напишале 2-3 збора јас сум задоволен од Амбер, ти сфаќаш дека јас сум субјективен и дека другите со факти, и докази, поткрепени со видеа и слики и искрени намери се навистина веродостојни.

Од коа споменав за чипли мејд изработакта на внатрешната на Амбер поткрепено со слика од лошо излиена, одма после тоа се спомена на другиот форум дека навистина внатрешната била лошо изработена но морало компромис за да има надворешна ѕвер.

Шо мислиш зошто до сеа некој не го спомна тоа туку морав јас да сликам и да напишам за да прочита народот?
Но како што велиш јас сум субјективен (бидејќи нели, зошто да не)

Затоа пишав, секој верува она што сака и секој чита онака како што нему му одговара.

П.С
Што верувам дека навистина и грее 40 квадрата, и другите немаат проблеми, но кај нас се понаша така како што се понаша, и божем дојде монтерот и провери и вели се е во ред, и потврди дека е.

А за вадење и мерење на фреонот, тоа во Штип го нема, а и во Скопје ретко некој да ти дојде и да го направи тоа.
И како иде тоа со уљето измешано?

Се слушнав со шурата го прашав, рече дека од сабајлево додека бил таму не се подиганле перките и не дувале ладно, шо нели моментално е надвор 12 степени и многу ниска влажност.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Треба се да се изанализира пред да се донесе конечен заклучок..Твоите анализи за спомената клима се субјективни...
Ликот не може да разбере дека никој нема ништо против неговото споделување искуство. Проблемот е што се обидува да прави анализи а извесно не е доволно ни кадарен, ниту е објективен.

На крај краева ќе му дадеше уште 10к и ќе си имаше човекот ФХ35 сега(која нели е 3пати испробана од тебе)..И немаше да има потреба од твоја страна сега да постираш, видеа и слики од Амберот дека не чини, кои како што реков сега изгледаат субјективни (што не значи дека не се точни)...
Тој дел влавот нема да го коментира, веќе го прашав. Всушност ништо не коментира, ако не му оди во прилог на тезата што си ја зацртал. Изгледа некој/нешто мора да сноси кривица зошто шурата не добил клима која се однесува како Мицибуши (иако не е Мицибуши). А дека проблем можеби има, можно е и тоа. Но сепак нема да се послушаат ни сугестиите да се косултира сервисер што си ја знае работата и кој знае да ги препознае симптомите со смрзаните цевки (и има алат што треба да го има за правилна дијагноза). Монтерот кој ја монтирал климата е изгледа сепак само монтер (и не велам дека има некаква кривица во монтажата, што па и не е невозможно).

Но како што велиш јас сум субјективен (бидејќи нели, зошто да не)
...
Она што промоторите, риселерите, 10 членови со една иста ip манипулираат, цитираат извртени факти со цел да се престави една слика дека ГРЕЕ е no1.
Субјективен си, но не затоа што укажуваш на можен проблем и покажуваш видеа и фотографии. Тоа не може да биде субјективно. Субјективен си затоа што појма немаш што се случува - ама сепак носиш заклучоци. Заклучоците ти се критикуваат, не другото.

Инаку користење на повеќе форумски акаунти со од иста личност (од иста IP адреса) се казнуваат со банирање и се забранети на повеќето форуми, па и овде колку што знам. Но затоа под секој пост имаш копче со текст „Пријави“, и со притискање на тоа копче можеш да ги пријавиш тие што мислиш дека користат дупли/10-тодупли јузери. Или јавно можеш овде да пингаш модератор и да укажеш на таква злоупотреба... Пази само да не испаднеш јанлаш.

CobeT

read-only
16 октомври 2017
19
18
@vlavot
Ме интересира дали монтерот имаше инструменти за R32 фреон. Бидејки монтерите кои монтираа кај мене го немаа тоа и плус други монтери што ми ја монтираа другата клима исто кажуваа дека треба да набават

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@vlavot
Ме интересира дали монтерот имаше инструменти за R32 фреон. Бидејки монтерите кои монтираа кај мене го немаа тоа и плус други монтери што ми ја монтираа другата клима исто кажуваа дека треба да набават

Не немаше ништо такво.

Sent from my iPhone using Tapatalk

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@ante1
Па ти имаш Хансол
e5fa16ee654636cac5044897bcd23cd2.jpg

963c4abc62b0b8984f665b913c333a8a.jpg

Јасен ми е постот.

Шала настрана, мислам дека за декември 687 kw е премногу.
Од кој град си?

А и имаш надворешна изолација и исти прозори како моите, и слични температури.
И скоро ист простор +- 3-4 квадрата поголеми кај мене.

edit:
Декемви кај мене 727 часа 352.9kw
9ba3cb4e09db5e9b3b62bc2c63838ecb.jpg
.

Последна промена:

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
@ante1
Па ти имаш Хансол
e5fa16ee654636cac5044897bcd23cd2.jpg

963c4abc62b0b8984f665b913c333a8a.jpg

Јасен ми е постот.

Шала настрана, мислам дека за декември 687 kw е премногу.
Од кој град си?

А и имаш надворешна изолација и исти прозори како моите, и слични температури.
И скоро ист простор +- 3-4 квадрата поголеми кај мене.

edit:
Декемви кај мене 727 часа 352.9kw
9ba3cb4e09db5e9b3b62bc2c63838ecb.jpg
.

Другар бе, 1204-687.7=516.3.. Tоа ти се 768часа...670вати просек(пишува убаво и во постот што си ги искоирал).Таа е математиката...многу малку тоа е...Да си се потрудел малку повеќе порано и сега ќе ги видеше моите постови и порано и ќе забележеше дека ја имам таа клима...Не сум вработен во Грее :)...Никогаш не сум рекол дека оваа клима е поекономична од фх35...А не можам ни да правам споредби пошо ја немам таа клима,сум имал Вивакс Аеци(аери сегашно) 12 во истиот простор и секогаш сум правел разлика меѓу двете клими кои ги имам.. Сум ти реплицирал кога Хансолот си го правел ѓубре од клима на другиот форум, и затоа ти пишав дека си субјективен и поради твоите кавги со членот од другиот форум..Инаку сум од Битола, и тоа имам пишано...Да имам ФХ35 кај мене можеби ќе троши помалку незнам... Имам неизолиран тавански простор и таму е истата температура скоро како надвор...да беше изолирано или да седеше некој над мене сигурно ќе беше поинаква потрошувачката...Невикам дека не си реален, само дека понекогаш поради х причини не си објективен кон Грее..и мене ми ја изврти потрошувачката сега намерно или не, ти си знаеш..поздрав

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Aj ако си ги мерите, и ја да покажам.
Ова кај мене е за стан ~70м2, од почеток на грејна сезона до сега. Значи вкупно цела сезона до сега евидентирана на еднонеделни интервали:
thumbnail

едит: интересно е да се следи како се менува потрошувачка, со прогресот на зимата, а ако се искомбинира со метеоролошки информации - уште поинтересно би било.

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
Стигна нова сметка за струја.
Трета, од ко ја наместивме климата. Амбер 12ка.
Првата 1300
втората 3000
третата 3620.

Наскапе струјата од НГ или ептен ладно е, па троши повеќе?

Сепак сум презадоволна. Ќе испадне поефтино од што планирав. Сега ми е криво што не сме купиле клима порано, туку си дававме пари за пелети, по 25 000 на сезона.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Aj ако си ги мерите, и ја да покажам.
Ова кај мене е за стан ~70м2, од почеток на грејна сезона до сега. Значи вкупно цела сезона до сега евидентирана на еднонеделни интервали:
thumbnail

едит: интересно е да се следи како се менува потрошувачка, со прогресот на зимата, а ако се искомбинира со метеоролошки информации - уште поинтересно би било.

каде ти е сликата не ти се покажува?

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Стигна нова сметка за струја.
Трета, од ко ја наместивме климата. Амбер 12ка.
Првата 1300
втората 3000
третата 3620.

Наскапе струјата од НГ или ептен ладно е, па троши повеќе?

Сепак сум презадоволна. Ќе испадне поефтино од што планирав. Сега ми е криво што не сме купиле клима порано, туку си дававме пари за пелети, по 25 000 на сезона.
Aјде потсети не... малку податоци кажа сега, со Амбер 12ка грееш 50 квадрати во Малешевијата (куќа веројатно) изолирана неизолирана? Како и колку се користи климата, дали 24/7 или се гаси? На која зададена температура (на колку е преку ден, а на колку ноќе?) ... успевате ли преку ходник да греете цел стан квалитетно и гледам евтино за 50м2...особено ако 3620 е сметка вкупно потрошено струја? Колкава е сметката вон грејната сезона? Веројатно мала?! По износите може ли да заклучиме дека се тоа сметки за Окт. Ное. Дек...!? Од Нова Година веројатно уште не ви дошла ф-ра (за Јануари)??? Или?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Извинете што ја реметам Gree заедницата но имам прашање од конкретна природа :)

Дали некој монтирал клима а при тоа мајсторот да употребувал алат за виткање на цевки под агол од 90 степени?
Наскоро треба да местам два климатизери (AERI) но потребно ми е цевките да бидат наместени педантно затоа што (за жал) во едната соба ќе мора да се протегаат по цела должина на ѕидот и да вртат на две места (заради носач)

Гледам по Тубево си ги виткаат цевките без никаква мука а мој пријател, монтер со долгогодишно искуство, ме одвраќа од идеата со образложение дека ѕидовите на цевката ослабувале па со тек на време...
Супер дечко е, си го знае знаењето, ги има алатите за виткање ама ме одвраќа од таа идеја. Не верувам дека го мрзи или слично.
Ваше мислење?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Дигресија: Не бива внатрешната да ја ставиш некаде поблиску?
Ако ја наместам поблиску ќе треба цевката да влегува во соседната соба па да излегува...
Или доаѓа до комични ситуации ако се мести „како што треба“

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Haier Tundra 3.5... загревам 22м2 просечно изолиран простор во зграда ориент југ-југозапад... приземје, долу подсемни (вкопани) подруми (прилично ладен под)!!!...
самец...ЛЕД светилки, Машина за садови А+++, фриж А++ Шпорет А+ Бојлер Ariston Titanium (50литри прилично економичен 2кв) ...останатото мали потрошувачи, ПЦ десктоп, ЛЕД ТВ...
летните, те сметките вон грејна сезона 900 до 1,100,-
Периодот од 30 дена, 26 греено со климата, 4 дена со Термор панел 2кв (не е комплетна сликата но би сакал да споделам)... Греено е 24/7 без исклучување на инвертерот, дење сет поретко на 23*Ц (кога не сум дома или, периоди кога беше надворешна над или околу 10), но најчесто е на 24 ... преку ноќ 22*Ц (програмиран и цело време дува на најмала брзина)... безмалку месец дена го користам и јас искрено незнам што е тоа дефрост! Веројатно затоа што го користам на мал издув!? Мала површина грее, па бргу постига... претпоставувам не се оптеретува многу и затоа не прави дефрост (би рекол лаички) инаку имавме и температури (минимални) -5-6 еве и ноќеска толку вели прогнозата.
Фактура за период 12.12.2017 - 12.01.2018
висока тарифа 12.12.2017 - 12.01.2018 ........... 178.9
ниска тарифа 12.12.2017 - 12.01.2018 ........... 198.8
Вкупно ...........................................................377.7
Вкупно за плаќање ........................................1,900,- Ден
Лани истиот период......... 4,300,- (16м2 со панелен конвектор Термор) 6м2 помалку!
преклани истиот период....3,300,- (16м2 со панелен конвектор Термор) ''
Ништо друго не сум мерел... ни на час колку троши ни дневно! Единствено издув на зададени 26*Ц на претпоследна по јачина брзина.... над 50*Ц! Термометарот мери до 50*Ц! Може би одел и преку ова што се гледа Не се замарам, не размислувам ...сега за сега (иако сликата не е комплетна) генерално задоволен од климата која чини 22 карти! Тивка, прилично тивка клима, минимум 22dB, грее добро, задоволен сум со сметката... Толку!
upload_2018-1-22_20-37-53.png

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Имам потреба од клима уред за простор од ~50тина квадрати. Дали лоби или не, доста ги пофалија Gree, особено Хансол моделите, па ги имав тие на ум, воедно и Амбер откако излезе како понов модел.

Станува збор за деловен простор (за среќа не е регистрирана струјата како деловен субјект, па помали се сметките), кој е осамен и не е греен од ниедна страна, со прозорци кон исток и запад, изолација од 5cm стиропор и фасада, се користи како канцеларија.

Еве шема од просторот, и слика од истиот.

Skica_Kancelarija.png IMG_20171021_110334.jpg

Канцеларијата горе-десно не е битна и се иззема. Станува збор за „сивиот“ дел кој е отприлика 50 квадрати. Моментално има монтирано една Фонко, која е 2.5kW и мака мачи, не може да загрее никако (во лето лади далеку подобро).

IMG_20171021_110300.jpg

Буџетот е 50к, не знам дали ќе стигнам до 60+ или колку и да е Мицубишито FH35VE. Би ве замолил за предлог, не сум врзан за бренд или фирма, само да грее како што треба, во спротивно ќе јадам бан од жена ми. @mdeni сум приметил дека е доста активен, но секое мислење е добредојдено. Благодарам!

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
@Necromancer
5,5-ка и да не си помислил подолу. Што и да е бренд!

Прагови нема на вратите и има да корне студено одоздола.
Гледам еден куп параметри има, па не знам кој е порелевантен. SCOP/проток/одвлажнување/тип на фреон, итн, итн.

Фала на забелешката, во таа насока дефинитивно гледам и јас.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Гледам еден куп параметри има, па не знам кој е порелевантен. SCOP/проток/одвлажнување/тип на фреон, итн, итн.

Фала на забелешката, во таа насока дефинитивно гледам и јас.
SCOP, проток и количина на фреон ќе гледаш. Gree лобито податокот за количина на фреон vs VIVAX еквивалентите го крие како змија нозе и под нос поттура gimmick фори како „капиларата ваква онаква“ и „двореден изменувач“. За двореден изменувач треба фурни леб јадење а не само да плеснеш двореден изменувач со малку фреон.

Меѓутим да не ги дразниме луѓето :) Greeota се :D

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
^
Koга сме веќе кај дразнење... Ваљда мислеше „vs Мидеа еквивалентите“? ;)

Буџетот е 50к, не знам дали ќе стигнам до 60+ или колку и да е Мицубишито FH35VE.
Наведената е 3.5KW модел. Teбе баче не те крпи 3.5KW модел, па нека биде и некоја нордик варијанта од Даикин Уруру Сарара Букаке. :)

Од се што опиша, тебе можеби и 7KW модел ќе ти треба. 5.5KW модел е минимумот што ќе ти треба, и тоа 5.5KW квалитетен модел од квалитетен бренд, или поевтин 7KW модел од бренд со пролазно добар квалитет.

Се плашам дека ќе мораш малку да ги поднаучиш работиве, за да направиш правилен избор. Но еве неколку кратки насоки:

- Ти треба да знеш точно колкава топлотна моќност ти треба. Домкни од некаде класични греалки, на пример за почеток две греалки од по 3 киловати (или збирно до 5 или 6 киловати) моќност. Потоа барем неколку дена загревај за да имаш точна слика, пошто ладен простор бара многу енергија за почетно да се загреат зидовите и подот/плафонот, а потоа нема да треба толку енергија за топлината да се одржува.
Ова ќе ти каже колкава топлотна моќност ти треба, и колку моќен модел на клима ти треба. Но реалноста е дека 3.5KW нема да задоволи топлински потреби на канцеларија од 50м2, со висок плафон, со потпросечна изолација, и сето тоа во простор во кој често се влегува и излегува.

- Климата треба да ја ставиш да дуваа во насока на најголемата должина, а 13 метри се МНОГУ. Значи климата ќе мора да дува цело време на најсилно дување. Што пак значи дека тебе не ти треба некоја клима со комфор или финеси, тебе ти треба снагаш. Можеби дури и добра он-оф клима ќе ти заврши работа, имаше пред пар години интересна понуда со Хитачи он-оф клими (без инвертор) кои беа специфицирани и за ниски температури. Можеш да се јавиш во Техноклима да прашаш, мислам дека тие носеа Хитачи.

- Како и да испадне, буџетот ќе го зголемиш секако. Со 50к нема да завршиш работа. Но ајде види прво точно колку киловати топлинска енергија ти треба (ти објаснив како), па после ќе размислуваш колку ќе треба да го растегнеш буџетот за да дојдеш до минимум потребен квалитет и минимум потребна моќност.

едит: Ех да уште ова, друга опција би биле 2 клими од по 3.5KW. Во твојот случај ова е можеби и најдобра опција заради долгата просторија (да нема големи температурни разлики меѓу најоддалечните краеви на канцеларијата). Пролазно добри инвертор клими почнуваат од ~30к па нагоре.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Имам потреба од клима уред за простор од ~50тина квадрати. Дали лоби или не, доста ги пофалија Gree, особено Хансол моделите, па ги имав тие на ум, воедно и Амбер откако излезе како понов модел.

Станува збор за деловен простор (за среќа не е регистрирана струјата како деловен субјект, па помали се сметките), кој е осамен и не е греен од ниедна страна, со прозорци кон исток и запад, изолација од 5cm стиропор и фасада, се користи како канцеларија.

Еве шема од просторот, и слика од истиот.

Погледнете го атачментот 61591 Погледнете го атачментот 61592

Канцеларијата горе-десно не е битна и се иззема. Станува збор за „сивиот“ дел кој е отприлика 50 квадрати. Моментално има монтирано една Фонко, која е 2.5kW и мака мачи, не може да загрее никако (во лето лади далеку подобро).

Погледнете го атачментот 61593

Буџетот е 50к, не знам дали ќе стигнам до 60+ или колку и да е Мицубишито FH35VE. Би ве замолил за предлог, не сум врзан за бренд или фирма, само да грее како што треба, во спротивно ќе јадам бан од жена ми. @mdeni сум приметил дека е доста активен, но секое мислење е добредојдено. Благодарам!
Убав простор и отворен. Клима на греење ќе дува надоле. SF50VE би била оптимална за таму ако е канцеларија поготово што има неделен тајмер (незнам дали имате ефтина струја, ама мислам имате) за да се пали по потреба кога треба во 5 да оди на 26Ц, па во 7 на 24Ц па во 14ч на 26Ц и во 16ч на 21Ц и така цела вечер да си тера. Рецимо. Ако ја земеш на фирма види нешто попуст дали може да се издејствува и колку, и после одбиј си трошоци.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Убав простор и отворен. Клима на греење ќе дува надоле. SF50VE би била оптимална за таму ако е канцеларија поготово што има неделен тајмер (незнам дали имате ефтина струја, ама мислам имате) за да се пали по потреба кога треба во 5 да оди на 26Ц, па во 7 на 24Ц па во 14ч на 26Ц и во 16ч на 21Ц и така цела вечер да си тера. Рецимо. Ако ја земеш на фирма види нешто попуст дали може да се издејствува и колку, и после одбиј си трошоци.
Кој ги продава овие?
Наведената е 3.5KW модел. Teбе баче не те крпи 3.5KW модел, па нека биде и некоја нордик варијанта од Даикин Уруру Сарара Букаке.
Фала на коментарот. Таа ја спомнав од причина што тука ја имам читано дека е доста ефикасна и повеќе како пример.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Дома | Енергосистем

Клими - Најголема понуда

P.S. FH35VE ќе заврши работа и ќе е најефикасна, доколку просторот нема загуби поголеми од 3.5KW на -7. Ама затоа што незнаеме се оди на SF50VE со цел д аима малку повеќе форсаж за ако треба да надополни и до 4KW.

Уствари како сте се грееле до сега!? Така ќе пресметаме, ако сте биле на струја кажи како ви биле сметките лани за декември/јануар и ќе пресметаме. Или па сега ако знаеш како ви беа за декември? И со што се греевте.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно