Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 Pro и колку storage ви е потребен за него

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.130
1.530
Скопје
Еве информации од што туку форматиран лаптоп. Можеби ќе му се најдат на некој, поготово на тие што се двоумат дали да направат upgrade кон SSD, а не можат да си дозволат со многу storage.

T3ow8gV.png

Секако, бројките може да варираат малце.
Од тие 14.4 GB на Windows можете да намалите дополнително со деактивирање на хибернација доколку имате потреба од тоа.

Напомена:
Ако направите Disk Clean Up на Previous Windows installations ја губите можноста за downgrade кон постара верзија на Windows.

Корисни сајтови за после форматирање на Windows:

DriverPack Solution - Едноставно и брзо инсталирање на сите потребни драјвери за ваштиот систем.

Ninite - Овој сајт нуди можност одеднаш да симнете повеќе неопходни апликации.

Форумов е само за Windows и би ве замолил да не мешате други оперативни системи.

Изменето од модератор:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Со исклучување на хибернација не се штедат 1.5 до 2Гб простор туку многу повеќе, зависно од големината на RAM меморијата. Јас со 16Gb RАМ заштедувам до 16Gb простор.

Напомената не ти е точна, реформулирај ја реченицата.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.130
1.530
Скопје
Со исклучување на хибернација не се штедат 1.5 до 2Гб простор туку многу повеќе, зависно од големината на RAM меморијата. Јас со 16Gb RАМ заштедувам до 16Gb простор.

Напомената не ти е точна, реформулирај ја реченицата.

Ти благодарам за корекциите. Им пишав на администрацијата се надевам дека ќе едитираат.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Јас на windows увек идам со минимум 500 гига SSD, 16 gb рам, 20 gb page file, system protection 4%, активирана хибернација и никогаш не користам disk cleanup(windows old си го чувам), све ова од практични причини.
Го активирам, го оставам да се апдејтира и кај мене секогаш сам си ги наоѓа сите драјвери.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Јас на windows увек идам со минимум 500 гига SSD, 16 gb рам, 20 gb page file, system protection 4%, активирана хибернација и никогаш не користам disk cleanup(windows old си го чувам), све ова од практични причини.
Го активирам, го оставам да се апдејтира и кај мене секогаш сам си ги наоѓа сите драјвери.
20Gb pagefile? Why the phuck?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
И мене ме копкаше ама никаде не можа да најдам корелација меѓу мулти-гпу сетапи и пејџфајл.
И јас мислам дека немаат врска тие две работи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
И мене ме копкаше ама никаде не можа да најдам корелација меѓу мулти-гпу сетапи и пејџфајл.
И јас мислам дека немаат врска тие две работи.
Нормално дека нема корелација. Paging се користи кога нема доволно RAM.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв