Јок. Едно 4-5 пратки имам со нив прифанати само пишува "нови" 7/11/2024 5:10:51 PM +- тоа време апдејтирани...Е сеа што значи "нови" какви финти се прават кој знае...Оти на parcelsapp се имат апдејтирано дека се стигнати овде со статус "11 Jul 202417:07Acceptance of incoming shipment at the exchange office"му стигнаа на некој пратките од 11/7 што се пристигнати?
Денес бев до виа пост , имаат околу 15 работници кој ги скенираат пратките , и при самото скенирање на звучници си кажува за каде е , Скопје,Штип,Кочани,Струмица па се редат на рафтови обележани за секој град, од тука курирот ги зема и ги носи.
Шемата делува како да е добро разработена, пратки и пуштале на неделно ниво по 2.000/3.000 , а оваа недела и пуштиле преку 10.000
Ќе видиме , човекот се фалеше и се смееше на МК пошта како не си ја тераат работат , па можеби ова ветува во иднина побрза испорак
А може и работат по МПЦ стандарди. До 40 дена е дозволено....10 пратки имам не се распределени до доставувачите. Може прво ги чистат за цела Македонија па на крај Скопје или доставувачите по одмори
цената за експрес услугата се плаќа со поштарината, а не со услугата за лежарина и шпедиција .. таа си е регулирана засебно и горе доле иста е кај сите и нема врска со експресниот дел од испораката (што си е платена посебно). Така да може (ако си се регулирале како што треба) да наплаќаат исто како останатите ..Мислам дека не може да бидат цените на услугата како за експрес сервисите. Ова сепак е обична пошта, пуштена по стандарден канал а не експресен. Ќе мора да смислат нешто прифатливо и за купувачите. Ионака на ова се решија само затоа што Мк Пошта не функционира, инаку немаше ова да го прават....
Не се согласувам со ова. Јас кога нарачувам од Алиекспрес имам опција да одберам стандарден или експрес сервис. И одбирам стандарден затоа што знам дека кај Експресните, локалниот нивни претставник ќе ме избричи мислам околу 2000 ден за “шпедитерски услуги“ за секоја нарачка + другите давачки (Царина, ДДВ, отворање, затворање....). А која е услугата што тие ја даваат што вреди 2000 ден?цената за експрес услугата се плаќа со поштарината, а не со услугата за лежарина и шпедиција .. таа си е регулирана засебно и горе доле иста е кај сите и нема врска со експресниот дел од испораката (што си е платена посебно). Така да може (ако си се регулирале како што треба) да наплаќаат исто како останатите ..
via post, els и сл не се обична пошта .. туку се веќе приватна пошта што добила право да работи со пошта .. обична пошта се знае која е, и каде е и има зашто кај неа нема такви давачкиНе се согласувам со ова. Јас кога нарачувам од Алиекспрес имам опција да одберам стандарден или експрес сервис. И одбирам стандарден затоа што знам дека кај Експресните, локалниот нивни претставник ќе ме избричи мислам околу 2000 ден за “шпедитерски услуги“ за секоја нарачка + другите давачки (Царина, ДДВ, отворање, затворање....). А која е услугата што тие ја даваат што вреди 2000 ден?
А за стандардниот (обична пошта) тоа досега беше многу помалку. Нешто ситно....
Значи јас не сум барал експресна услуга, и не сакам да плаќам огромни суми кои се карактеристични за тие сервиси. Сум побарал стандардна услуга која е побавна, за тоа ќе си почекам и треба да си платам нормална сума, нешто слично како досега, нешто разумно.
Ако тоа го сменат, зошто јас во иднина би користел обична пошта? Ќе одам на експресна, или ќе баталам се затоа што сето тоа ќе стане прескапо и неисплатливо......
Така јас ги гледам работите, ќе видиме набргу
via post, els и сл не се обична пошта .. туку се веќе приватна пошта што добила право да работи со пошта .. обична пошта се знае која е, и каде е и има зашто кај неа нема такви давачки
Си се согласил кога си кликнал I Agree при отворање на акаунтот или при нарачката.Јас сум направил стандардна нарачка.
Никаде не сум се согласил на “шпедитерски трошоци“
Тоа не е царински трошок. Да беше, ќе го плаќав и преку Македонска пошта. Тоа е кражба.Си се согласил кога си кликнал I Agree при отворање на акаунтот или при нарачката.
На сите сајтови што имаат меѓународна испорака пишува дека се можни царински трошоци, даноци и слични и дека сите паѓаат на товар на нарачателот согласно прописите на неговата земја.
Така е, се сложувам дека е чиста кражба ама некој не сваќа изгледа. Во ред сакам да ме застапува шпедиција, нема проблем си плаќам за услугата која е 2100 ден. Сакам сам да си го царинам производот, значи ја се бафтам со потребна документација, пак сакаат да земат 1600 ден. Зошто? Пошто го фрлиле на рафт да фаќа прашина (лежарина), а кога сум го нарачал сум платил за услугата за достава. Пакетот се утоварал и изтоварал и "лежел" по безброј магацини додека стигне од Шенжен, ама баш у магацинот у Скопје кошта таа услуга.Тоа не е царински трошок. Да беше, ќе го плаќав и преку Македонска пошта. Тоа е кражба.
И доста на оваа тема.
Јас кажав јас што ќе правам ако опнат толкави давачки, а вие терајте како сакате
Шпедиција е ист поим и еднакво се третира за една поштенска пратка и увоз на контингент?Во ред сакам да ме застапува шпедиција, нема проблем си плаќам за услугата која е 2100 ден.
А која е таа фирма што виа пост има потпишано договор за царинско застапување? Можеби ова е нешто ново пошто на @gamon му се има случено ова пред 1 месец.... И како ќе биде царината и шпедицијата со таа нова фирма за царинско застапување? Сигурно не се очекува да се плаќа и шпедиција за алиекспрес пратки како федех и дхл што е....Уште тоа фале само гледат како да рекетират...
victoriasped.com.mk
Ако биде како ДХЛ/Федекс таков сличен ценовник...2100ден...Тогаш тури му к*р...Нема да вреде повеќе порачување од алиекспрес...
Супер... Го чуваш пликото/пакетот? Што пишува на декларацијана под value?Здраво на сите јас прб пст добов пратка од Алиекспрес преку Виа Пост ми се јавија и подигнав, две пратки беа. Едната ситно 5-6 долари а другата две во едно пакетче и сега ги читам коментарите овде за над 22 евра ома бричење на суво со шпедиција царина и баш проверувам мојата пратка е 25 евра вкупно ама немаше никакви трошоци, може исто ко МК пошта ќе е
Да, еве го има две вредности Value 12.66 и другото не се чита баш убаво Intul (Intal) Value EUR така нешто и пише 25.84Супер... Го чуваш пликото/пакетот? Што пишува на декларацијана под value?
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден
HDD 3,5" 4TB WD BLUE 5400RPM 256MB SATAIII WD40EZZX
10.730,00 ден
WEB CAMERA ELGATO FACECAM 4K STUDIO USB TYPE C, Black, 10WAF9901
15.260,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден
MOUSE WIRED A4TECH Bloody Gaming, L65 Max Honeycomb , RGB, USB, 12000CPI, Black
990,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден