Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

VIA Post - Општа дискусија

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
му стигнаа на некој пратките од 11/7 што се пристигнати?
Јок. Едно 4-5 пратки имам со нив прифанати само пишува "нови" 7/11/2024 5:10:51 PM +- тоа време апдејтирани...Е сеа што значи "нови" какви финти се прават кој знае...Оти на parcelsapp се имат апдејтирано дека се стигнати овде со статус "11 Jul 202417:07Acceptance of incoming shipment at the exchange office"

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Сега гледам апдејтиран статусот во

7/18/2024 5:36:42 PM
ВО МАГАЦИН - GORANMAGACIN

Некој погоде кажуваше дека ќе имало во иднина царини и шпедициски трошоци..Се надевам дека не е точно тоа...Али ако некој во иднина има такво искуство нека постира да знаеме...Според мене за штедициски трошоци разумно би било да биде по 500 денара за секоја пратка поскапа од 6000денара...Ако биде исто како ДХЛ/Федех тогаш тоа ќе биде криминал и рекетирање на обичниот народ....

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
879
636
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Денес бев до виа пост , имаат околу 15 работници кој ги скенираат пратките , и при самото скенирање на звучници си кажува за каде е , Скопје,Штип,Кочани,Струмица па се редат на рафтови обележани за секој град, од тука курирот ги зема и ги носи.
Шемата делува како да е добро разработена, пратки и пуштале на неделно ниво по 2.000/3.000 , а оваа недела и пуштиле преку 10.000
Ќе видиме , човекот се фалеше и се смееше на МК пошта како не си ја тераат работат , па можеби ова ветува во иднина побрза испорака.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Денес бев до виа пост , имаат околу 15 работници кој ги скенираат пратките , и при самото скенирање на звучници си кажува за каде е , Скопје,Штип,Кочани,Струмица па се редат на рафтови обележани за секој град, од тука курирот ги зема и ги носи.
Шемата делува како да е добро разработена, пратки и пуштале на неделно ниво по 2.000/3.000 , а оваа недела и пуштиле преку 10.000
Ќе видиме , човекот се фалеше и се смееше на МК пошта како не си ја тераат работат , па можеби ова ветува во иднина побрза испорак
Мислењето е автоматски споено:

Па нема шанси да биде како Мк пошта.
Реков веќе, ова е приватна фирма. Ако не функционира и пратките не бидат испорачани, сопственикот ќе го боли затоа што Алиекспрес работи со СЛА и тука има големи пенали. А во Мк пошта сите (освен некои чесни исклучоци (5% од персоналот) ги болеше пенис и за СЛА и за пенали. Нив ионака ние ги плаќавме со години. Тие работеле не работеле си земаа плата....
Така да мора да биде подобро. Само што е очигледно дека овие допрва се учат.
Пред војната во Украина, нарачав една пратка од таму. Одеше преку Украинска пошта. Бев шокиран колку брзо таа се движеше низ Украина, каков трекинг и контрола тие имаа, во секунди. А велат Украина била многу корумпирана и скапана држава.
Што ли сме ние тогаш си велам.... Кое дно сме....

Последна промена:

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Исто, прво и позитивно искуство со ВИА пост...
Само не знам зашто пишале „не се јавува, пратена смс порака“ кога првиот пут кај ми се јавија им се јавив, и се договоривмо да се најдемо за да ми ја дадат пратката. Ни смс ни ммс, али нема везе... за сега позитивно искуство.

2024-07-19_063609.png

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не знам дали е бавно или брзо (обработката од нивна страна), ама јас сум задоволен.

1.jpg

2.jpg
(RR...HU)

Последна промена:

jenej

read-only
9 јули 2024
6
1
10 пратки имам не се распределени до доставувачите. Може прво ги чистат за цела Македонија па на крај Скопје или доставувачите по одмори

Атачменти

• Screenshot_20240722-121825_Chrome.jpg
    Screenshot_20240722-121825_Chrome.jpg
    156,6 KB · Прегледи: 32

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24
Изгледа се залетале сите пратки да ги земат кај нив сега немаат доволно капацитет да ги достават сите.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Мислам дека не може да бидат цените на услугата како за експрес сервисите. Ова сепак е обична пошта, пуштена по стандарден канал а не експресен. Ќе мора да смислат нешто прифатливо и за купувачите. Ионака на ова се решија само затоа што Мк Пошта не функционира, инаку немаше ова да го прават....
цената за експрес услугата се плаќа со поштарината, а не со услугата за лежарина и шпедиција .. таа си е регулирана засебно и горе доле иста е кај сите и нема врска со експресниот дел од испораката (што си е платена посебно). Така да може (ако си се регулирале како што треба) да наплаќаат исто како останатите ..

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
цената за експрес услугата се плаќа со поштарината, а не со услугата за лежарина и шпедиција .. таа си е регулирана засебно и горе доле иста е кај сите и нема врска со експресниот дел од испораката (што си е платена посебно). Така да може (ако си се регулирале како што треба) да наплаќаат исто како останатите ..
Не се согласувам со ова. Јас кога нарачувам од Алиекспрес имам опција да одберам стандарден или експрес сервис. И одбирам стандарден затоа што знам дека кај Експресните, локалниот нивни претставник ќе ме избричи мислам околу 2000 ден за “шпедитерски услуги“ за секоја нарачка + другите давачки (Царина, ДДВ, отворање, затворање....). А која е услугата што тие ја даваат што вреди 2000 ден?
А за стандардниот (обична пошта) тоа досега беше многу помалку. Нешто ситно....
Значи јас не сум барал експресна услуга, и не сакам да плаќам огромни суми кои се карактеристични за тие сервиси. Сум побарал стандардна услуга која е побавна, за тоа ќе си почекам и треба да си платам нормална сума, нешто слично како досега, нешто разумно.
Ако тоа го сменат, зошто јас во иднина би користел обична пошта? Ќе одам на експресна, или ќе баталам се затоа што сето тоа ќе стане прескапо и неисплатливо......
Така јас ги гледам работите, ќе видиме набргу

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Не се согласувам со ова. Јас кога нарачувам од Алиекспрес имам опција да одберам стандарден или експрес сервис. И одбирам стандарден затоа што знам дека кај Експресните, локалниот нивни претставник ќе ме избричи мислам околу 2000 ден за “шпедитерски услуги“ за секоја нарачка + другите давачки (Царина, ДДВ, отворање, затворање....). А која е услугата што тие ја даваат што вреди 2000 ден?
А за стандардниот (обична пошта) тоа досега беше многу помалку. Нешто ситно....
Значи јас не сум барал експресна услуга, и не сакам да плаќам огромни суми кои се карактеристични за тие сервиси. Сум побарал стандардна услуга која е побавна, за тоа ќе си почекам и треба да си платам нормална сума, нешто слично како досега, нешто разумно.
Ако тоа го сменат, зошто јас во иднина би користел обична пошта? Ќе одам на експресна, или ќе баталам се затоа што сето тоа ќе стане прескапо и неисплатливо......
Така јас ги гледам работите, ќе видиме набргу
via post, els и сл не се обична пошта .. туку се веќе приватна пошта што добила право да работи со пошта .. обична пошта се знае која е, и каде е и има зашто кај неа нема такви давачки

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
via post, els и сл не се обична пошта .. туку се веќе приватна пошта што добила право да работи со пошта .. обична пошта се знае која е, и каде е и има зашто кај неа нема такви давачки
Мислењето е автоматски споено:

Јас сум направил стандардна нарачка.
Никаде не сум се согласил на “шпедитерски трошоци“ (читај кражба од 2000 и кусур денари за 2 листа на принтер). Кинезите ја пакуваат робата, поминува царина и ја испраќаат преку пола свет за 3, 5, 10 $, а овие 2 листа 40$. Јас тоа не сум го побарал.
Реков ќе видиме. Ако направат така, нема да нарачувам. Кој ги е..
Јас не сум виновен што државните служби во оваа мизерија служат само за криминал и земање плата. Јас нема никого да ранам со по 40$ од пратка за ништо.

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Јас сум направил стандардна нарачка.
Никаде не сум се согласил на “шпедитерски трошоци“
Си се согласил кога си кликнал I Agree при отворање на акаунтот или при нарачката.
На сите сајтови што имаат меѓународна испорака пишува дека се можни царински трошоци, даноци и слични и дека сите паѓаат на товар на нарачателот согласно прописите на неговата земја.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Си се согласил кога си кликнал I Agree при отворање на акаунтот или при нарачката.
На сите сајтови што имаат меѓународна испорака пишува дека се можни царински трошоци, даноци и слични и дека сите паѓаат на товар на нарачателот согласно прописите на неговата земја.
Тоа не е царински трошок. Да беше, ќе го плаќав и преку Македонска пошта. Тоа е кражба.
И доста на оваа тема.
Јас кажав јас што ќе правам ако опнат толкави давачки, а вие терајте како сакате

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Тоа не е царински трошок. Да беше, ќе го плаќав и преку Македонска пошта. Тоа е кражба.
И доста на оваа тема.
Јас кажав јас што ќе правам ако опнат толкави давачки, а вие терајте како сакате
Така е, се сложувам дека е чиста кражба ама некој не сваќа изгледа. Во ред сакам да ме застапува шпедиција, нема проблем си плаќам за услугата која е 2100 ден. Сакам сам да си го царинам производот, значи ја се бафтам со потребна документација, пак сакаат да земат 1600 ден. Зошто? Пошто го фрлиле на рафт да фаќа прашина (лежарина), а кога сум го нарачал сум платил за услугата за достава. Пакетот се утоварал и изтоварал и "лежел" по безброј магацини додека стигне од Шенжен, ама баш у магацинот у Скопје кошта таа услуга.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
А која е таа фирма што виа пост има потпишано договор за царинско застапување? Можеби ова е нешто ново пошто на @gamon му се има случено ова пред 1 месец.... И како ќе биде царината и шпедицијата со таа нова фирма за царинско застапување? Сигурно не се очекува да се плаќа и шпедиција за алиекспрес пратки како федех и дхл што е....Уште тоа фале само гледат како да рекетират...

Викторија Шпед

Sent from my iPhone using Tapatalk

sataniskov

read-only
25 јули 2024
5
0
Здраво на сите јас прб пст добов пратка од Алиекспрес преку Виа Пост ми се јавија и подигнав, две пратки беа. Едната ситно 5-6 долари а другата две во едно пакетче и сега ги читам коментарите овде за над 22 евра ома бричење на суво со шпедиција царина и баш проверувам мојата пратка е 25 евра вкупно ама немаше никакви трошоци, може исто ко МК пошта ќе е

Атачменти

• Screenshot_2024-07-25-10-57-22-022_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2024-07-25-10-57-22-022_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    509,4 KB · Прегледи: 42

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Здраво на сите јас прб пст добов пратка од Алиекспрес преку Виа Пост ми се јавија и подигнав, две пратки беа. Едната ситно 5-6 долари а другата две во едно пакетче и сега ги читам коментарите овде за над 22 евра ома бричење на суво со шпедиција царина и баш проверувам мојата пратка е 25 евра вкупно ама немаше никакви трошоци, може исто ко МК пошта ќе е
Супер... Го чуваш пликото/пакетот? Што пишува на декларацијана под value?

sataniskov

read-only
25 јули 2024
5
0
Супер... Го чуваш пликото/пакетот? Што пишува на декларацијана под value?
Да, еве го има две вредности Value 12.66 и другото не се чита баш убаво Intul (Intal) Value EUR така нешто и пише 25.84

Атачменти

• IMG_20240725_112324.jpg
    IMG_20240725_112324.jpg
    3 MB · Прегледи: 45

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Тотал изгледа... Значи надпишале малце од реална вредност, што е реткост искрено, обично пишуваат намалена. Ај да се надеваме дека и други пратки вака ке поминат.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно