Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

[УПАТСТВО] РАМ менаџмент во Андроид и зошто НЕ треба да користите Task Killer

Jedah

user
6 ноември 2007
1.323
2.303
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Хех незнам јас како го објаснувате тоа што јас сум имал пример телефони и на ними инсталирани захтевни апликаци - такозвани игри....Кој после 2-5 сек од нивното пуштање паѓаа...Се додека не им ослободев рам рачно. Потоа немаа проблем и работеа...така за секоја сесија.
Логично е играта или да работи или да не работи....не ја да и менаџирам доволно меморија за таа да функционира

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.673
13.728
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се разбира дека не користам оптимајзери, туку како и секој гик што држи до себе ги рендам компонентите рачно: 1, 2, 3, со многу мерак и внимателност, затоа што знам како стар корисник на nLite, vLite и WinToolkit што може да направи компонента што недостига во оперативен систем. Досега не сум имал проблеми. Збогум за (компоненти на) Play Store, Location reporting и слични што земаат рам (не е за рамот, туку за непотребата од нив), кои алчните корпоративни тајкуни на фашистички начин ни ги натураат против наша желба.

Тоа што оперативниот систем побрзо ми реагира ми е плус.

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Не е баш исто во storage на пример ми стои 40mb го рестатирам и влегувам во рикавери и правам wipe cache одам пак во storage и пак е 40 mb
Епа cache е посебна партиција од онаа на дата. Најчесто таа е неискористена(најголем дел е слободен, па јас например некогаш на послаб телефон сум клавал свап таму.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.186
18.830
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Одлично четиво, конечно сите работи (и најважно, точни работи) на едно место собрани и објаснети и предлагам постот со објаснувањето на процесите од @The_Man да се присоедини со првиот пост.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Хех незнам јас како го објаснувате тоа што јас сум имал пример телефони и на ними инсталирани захтевни апликаци - такозвани игри....Кој после 2-5 сек од нивното пуштање паѓаа...Се додека не им ослободев рам рачно. Потоа немаа проблем и работеа...така за секоја сесија.
Логично е играта или да работи или да не работи....не ја да и менаџирам доволно меморија за таа да функционира
Low memory го викаме тоа.
Ти рачно си исклучил сервиси кои се активни и требаат. Не е финтата саатот да се стопира за да се ослободи рам за игра.Се стопира она што не е активно.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
И @Fatal1ty_ имаше убаво пишано за батерија, некако да се присоединат темиве. Иако таа не е екслузивно за телефони, сепак во добар дел се однесува на истите.

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Одлично објаснето. Ќе предложев да се стави како важна, али веќе е направено тоа.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Околу „правилно“ користење HOME копче не се согласувам, во првиот дел од текстот се наведува предноста апликациите да бидат во „позадина“, зашто тогаш од нив да излегуваме со BACK?
Без разлика дали се согласуваш или не, така е како што е објаснето. :)
Со Home апликацијата се паузира, но уште е активна (се до одредено време доколку не му затреба РАМ за алоцирање на оперативниот систем), како што спомнаа, пандан на минимизирање во Windows. Пример ако преку фејсбук апликацијата скролаш на њус фидот да речеме до 20-тата вест и потоа стиснеш на Home копчето ќе отидеш на хоум скринот, но апликацијата е уште активна. Па затоа кога сега пак ќе ја вклучиш фејсбук апликацијата таа ќе го покаже њус фидот на 20-тата вест, бидејќи таму си ја паузирал.
Но ако истото го направиш со Back копчето фејсбук апликацијата ќе биде суспендирана и кеширана во РАМ-от и при следното вклучување одново ќе се вклучи на њус фидот, но не на 20-тата вест туку на почетокот на њус фидот.
Овие суспендираните се први на метата за бришење од РАМот кога ќе треба повеќе РАМ.
Мене ме интересира за оној кеш во рикавери каква функција има wipe cache што е
wipe cache во рикавери е за бришење на кеш партицијата која андроид ја употребува најчесто за привремен сториџ како симнување на апликации, апдејти... Оваа партиција автоматски се брише при секое бутирање на оперативниот.
Кешот од апликациите е друго.

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Без разлика дали се согласуваш или не, така е како што е објаснето. :)
Со Home апликацијата се паузира, но уште е активна (се до одредено време доколку не му затреба РАМ за алоцирање на оперативниот систем), како што спомнаа, пандан на минимизирање во Windows. Пример ако преку фејсбук апликацијата скролаш на њус фидот да речеме до 20-тата вест и потоа стиснеш на Home копчето ќе отидеш на хоум скринот, но апликацијата е уште активна. Па затоа кога сега пак ќе ја вклучиш фејсбук апликацијата таа ќе го покаже њус фидот на 20-тата вест, бидејќи таму си ја паузирал.
Но ако истото го направиш со Back копчето фејсбук апликацијата ќе биде суспендирана и кеширана во РАМ-от и при следното вклучување одново ќе се вклучи на њус фидот, но не на 20-тата вест туку на почетокот на њус фидот.
Овие суспендираните се први на метата за бришење од РАМот кога ќе треба повеќе РАМ.

wipe cache во рикавери е за бришење на кеш партицијата која андроид ја употребува најчесто за привремен сториџ како симнување на апликации, апдејти... Оваа партиција автоматски се брише при секое бутирање на оперативниот.
Кешот од апликациите е друго.
Епа ко така сега силно ќе окарам на моево зте, п*каму материна. Значи имам 60мб слободно, сакам да ставам апликација од 30мб и сега она што го даунлодира плејсторот(темпорари фајл нели) оди кај дата/апп и ко ќе се симни фајлот ќе има слободно место 30мб и после ќе кажи ерор нема место, а првин ќе го даунлодира целото. Еб*ти логиката. Телефонот значи е со кастм ром нормално(кај мене се штое мое од андроид мора да е кастм зашто сток е шит). Прашањето ми е како да направам да ми ги симнува плејсторот апликациите на друго место?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Епа ко така сега силно ќе окарам на моево зте, п*каму материна. Значи имам 60мб слободно, сакам да ставам апликација од 30мб и сега она што го даунлодира плејсторот(темпорари фајл нели) оди кај дата/апп и ко ќе се симни фајлот ќе има слободно место 30мб и после ќе кажи ерор нема место, а првин ќе го даунлодира целото. Еб*ти логиката. Телефонот значи е со кастм ром нормално(кај мене се штое мое од андроид мора да е кастм зашто сток е шит). Прашањето ми е како да направам да ми ги симнува плејсторот апликациите на друго место?
Не знам како и дали уопште може да се направи плеј стор да симнува на друго место. Али симнување па инсталирање е чиста логика, како ќе инсталира ако прво не симне :)

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Не знам како и дали уопште може да се направи плеј стор да симнува на друго место. Али симнување па инсталирање е чиста логика, како ќе инсталира ако прво не симне :)
Да знам ама сеа 60мб меморија а нема место да се инсталира апп од 30мб. Ова од првин не го разбирав зошто е така до пред неколку недели не знаев. Али то е. Лов енд телефони. Што мислиш за нова година во вип ќе има некоја добра понуда со поефтини цени за телефони?

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Не можеш мислам да симињаш апликации ако иаш помалку од 150 или 180мб слободно. Не сум сигурен за точнот број не ме фајќај за збор.
Тоа е така зошто треба место за кеш. Што ако симнеш од друго место,со 30мб слободни , ќе отвориш инстаграм 10мин и ете ти 30мб кеш.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Да знам ама сеа 60мб меморија а нема место да се инсталира апп од 30мб. Ова од првин не го разбирав зошто е така до пред неколку недели не знаев. Али то е. Лов енд телефони. Што мислиш за нова година во вип ќе има некоја добра понуда со поефтини цени за телефони?
Тоа е со лоу енд телефоните само главоболки. Поарно подобар половен отколку нов лоу енд.

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Не можеш мислам да симињаш апликации ако иаш помалку од 150 или 180мб слободно. Не сум сигурен за точнот број не ме фајќај за збор.
Тоа е така зошто треба место за кеш. Што ако симнеш од друго место,со 30мб слободни , ќе отвориш инстаграм 10мин и ете ти 30мб кеш.
Оти да неможам? Кој ми брани? ПА 150МБ дата партицијата ми е хаха. Можам и на 30мб ама да симнам апликација од 5мб. Инаку не ги користам тие инстаграм, фејзбук, месенџер, само опера мини. Со линк2сд и гугл апдејтите(без повеќето гугл апликациите)

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
па не би рекол дека не треба да ги гасиме процесите кој се во позадина и кешираните.
на асус мемо падот кој има 1 гб работна меморија,вчера имав пуштено скајп,фб,чат,игра,хром со 5-6 таба од амц....имав само 90 мб слободна меморија.
почна да работи бавно.
почнав да гасам процеси од 3-4 игри во позадина,исклучив чат,фб,хром....200 мб слободни,таблетот почна да работи да речам нормално.
исто и со постар андроид на 2.3.6. со 280 мб.
го осеќам дека забавува па мора да ичистам процеси и тогаш телефонот работи без сецкање.
така да ова дека не требало да се гасат процесите некако не ми држи вода.
од лично искуство зборам.
а го користам ова напишаното во првиот пост,секогаш пазам на бек и хом копчето.
тоа што трошело батерија при обновување на апликациите и губење на брзина при повторно активирање на апликациите е занемарливо малку во оснос колку рам зафаќа кога е на готовс некоја апликација.

така да јас сум да се гасат процеси во позадина.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
^Toa не е до рамот, процесорот е слаб затоа при мултитаскинг успорува. Рамот нема никаква врска тука.

Со тоа што си го исклуил фб,скајп нема да ти стигнуват нотификации ,битно шо е шо е има месенџер.

Moжеш да ги лимитар background процесите и да штиклираш да не кешира апп. Ќе имаш гарант дупло слободен рам ама перформансите ќе ти бидат поспори или во најмала рака исти. Ова само за да се увериш дека не е рам проблемот.

Screenshot_2013-04-06-20-53-04%5B1%5D.png

Проблемот е хром, користи друг browser кој е "полесен".

Последна промена:
7 март 2014
1.295
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Секоја чест.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ќе мора да се одвикнувам од чистење на recents. Не дека до сега ми требаше, од навика го чистев. :)

Исто и ја од навика го чистам а гасам апликација одма ми оди прстот во Home хаха

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Некогаш стварно треба да ичистиш апп. од recents. Пример јас плеј стор сакам секогаш да ми ја отвара првата страна кога ќе го отворам,ако го оставам во recents ми дава последно кај што сум бил.

Инаку во recents ми стоат сите апп освен хром и сторот. Не постои лесен начин да изгазиш хром или стор ако имаш неколку таба или па си копал во стор. Треба 10 пати back да кликнеш,затоа home + swipe и готово.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Едно прашање:
Имам таблет, Asus MeMO Pad 176cx со Intel z3745 и 1gb рам. При стартување на уредот, вклучување на WiFi и дозволувајќи им на сите background апликации да си ја завршат работата -messenger да вчита пораки, gMail исто, како и What's Next апликацијата што дојде со таблетот, имам некаде околу 350MB рам слободно.
Е сеа, вклучувам FB апликацијата, која јаде од прилика 150 мегабајти рам и музика во позадина.
Како што листам низ news feed, одеднаш музиката ќе престане да се пушта (андроид веројатно ја суспендира) и дали е тоа до оперативниот систем или до ZenUI оптимизацијата на ASUS?

И искрено, со 1гб рам “на“ што ќе видиш флуентно пребацување од една во друга апликација, но ако се користат некои помали (како мејл и галерија), прилично брзо може да се префрлувам од една во друга апликација.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Пробај користи друга апликација за музика, и кажи дали истото ќе ти се случува.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Пробај користи друга апликација за музика, и кажи дали истото ќе ти се случува.
Со Google Play Music не се случува толку често, но знае да се случи ако на Tumblr или Instagram одам многу длабоко подоле.
Претпоставувам дека апликацијата колку што може од сликите ги запишува во RAM меморијата, па после андроидот се з*ркува и чисти све' што ќе му е најде на пат.

Се глеа дека во андроид е најбитен рамот, но понекогаш и да имам слободен рам, апликацијата од која сум излегол преку HOME (односно сум ја минимизирал) и само сум се вратил на Home Screen ништо друго и веднаш сум се вратил на истата, знае да се превчита. Тоа кај некои апликации се случува, кај некои не - разбирам дека тоа е до кодот, но сепак мислам дека овие скинови за Android што ги прават производителите имаат импакт врз перформансите и вистинскиот мулти такинг.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно