Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Temu

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
ЕУ само со регулативи се бави, затоа и ќе пропадне еден ден. Додека другите пазари се полабави и напредуваат со јако темпо, тие мислат на секој бизнис оглав да му стават околу врат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
ЕУ само со регулативи се бави, затоа и ќе пропадне еден ден. Додека другите пазари се полабави и напредуваат со јако темпо, тие мислат на секој бизнис оглав да му стават околу врат.
Викаш а? Оди пробај извези нешто во Кина, Австралија, Нов Зеланд, Бразил, да видиш што е бирократија тек тоа...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Викаш а? Оди пробај извези нешто во Кина, Австралија, Нов Зеланд, Бразил, да видиш што е бирократија тек тоа...

бројките ти кажуваат све, ЕУ стагнира и оди надолу ради прејаки регулативи на све во споредба со Кина и Сад. Бизнисот едноставно ги заобиколува. Дерат со даноци и регулативи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
бројките ти кажуваат све, ЕУ стагнира и оди надолу ради прејаки регулативи на све во споредба со Кина и Сад. Бизнисот едноставно ги заобиколува. Дерат со даноци и регулативи.
На што стагнира, на извоз? На Кина 7 САД одат напред, на увоз? А да не е малку обратно а?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
На што стагнира, на извоз? На Кина 7 САД одат напред, на увоз? А да не е малку обратно а?

Growth Forecasts: EU vs. US vs. China​

According to the IMF’s January 2025 World Economic Outlook update:
By April 2025 revisions:

Is the EU falling behind?​

Yes. The EU (especially the eurozone major economies) is clearly behind the U.S. and China in GDP growth:
  • U.S. growth remains significantly higher—2.7% versus 1.0% for the eurozone in early forecasts
  • China outpaces the eurozone by a wide margin with roughly double the expected growth rate in 2025
  • Germany faced two years of recession into 2024 and shows minimal recovery (0.3% to 0.0% growth) WikipediaICIS Exploreannualreport.continental.com
Contributing factors:
  • Structural weaknesses in Europe: slow productivity gains, fragmented markets, rigid labor and regulatory systems
  • U.S. advantages: flexible labor market, unified large domestic market, strong tech sector, and dollar reserve status
  • China: deliberate stimulus, export orientation, and ambitious innovation efforts like “Made in China 2025” RedditWikipedia

✅ Bottom line​

• Yes, the EU lags behind both the U.S. and China in economic growth
  • Projected growth in 2025: euro area ~1.0%; U.S. ~2.7%; China ~4.6% (later downgraded to ~4.0%)
  • The gap reflects structural challenges, demographic trends, and slower policy adaptation in Europe

Broader context​

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520

Growth Forecasts: EU vs. US vs. China​

According to the IMF’s January 2025 World Economic Outlook update:
By April 2025 revisions:

Is the EU falling behind?​

Yes. The EU (especially the eurozone major economies) is clearly behind the U.S. and China in GDP growth:
  • U.S. growth remains significantly higher—2.7% versus 1.0% for the eurozone in early forecasts
  • China outpaces the eurozone by a wide margin with roughly double the expected growth rate in 2025
  • Germany faced two years of recession into 2024 and shows minimal recovery (0.3% to 0.0% growth) WikipediaICIS Exploreannualreport.continental.com
Contributing factors:
  • Structural weaknesses in Europe: slow productivity gains, fragmented markets, rigid labor and regulatory systems
  • U.S. advantages: flexible labor market, unified large domestic market, strong tech sector, and dollar reserve status
  • China: deliberate stimulus, export orientation, and ambitious innovation efforts like “Made in China 2025” RedditWikipedia

Bottom line​

• Yes, the EU lags behind both the U.S. and China in economic growth
  • Projected growth in 2025: euro area ~1.0%; U.S. ~2.7%; China ~4.6% (later downgraded to ~4.0%)
  • The gap reflects structural challenges, demographic trends, and slower policy adaptation in Europe

Broader context​

Чат џпт ти требаше за да поминеме од увоз/извоз и регулативи, на економски раст. Ај важи. Јас пак ќе ти кажам само, оди пробај извези нешто во Кина. Па и во САД. Они сѐ прават и даваат за да произведат и извезат, да, ама оди пробај да увезеш кај нив нешто, поготово готов производ од надвор.
БТВ регулација не секогаш е лоша работа, те штити и тебе од некои производи.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ова е муабетот кој го шират Елон Маск и Питер Тиел и нивните богати компањероси - пошто нормално не сакаат некој да им го ограничува капитализмот.

али ок, ако сакате да дишете олово од бензин be my guests

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
ова е муабетот кој го шират Елон Маск и Питер Тиел и нивните богати компањероси - пошто нормално не сакаат некој да им го ограничува капитализмот.

али ок, ако сакате да дишете олово од бензин be my guests

за да го држиш чекорот со развојот тоа е нормално. Ако не го држиш чекорот едноставно ќе те изеде конкуренцијата. Екологијата е добра, али не се живи од екологија.

И Џејми Дајмон, главниот на JP Morgan, скоро го констатираше огромниот јаз што се ствара од Еу до Америка и Кина. Губитничка ситуација на долг рок ако се продолжи вака.

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Не знам дали е до мене или нема дискаунт купони? Ми искачаат некои глупи само призводи до 1200 и кредит бек, купон за попуст нема веќе 2 недели да ми искочи.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Нема дискаунт кард купони и не ми дава веќе кешбек. Ми стига само 2 производа гратис, а третиот (најскапиот) мора да го купиш. Изгледа има лимит по корисник, а јас богами ги искористив.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Нема дискаунт кард купони и не ми дава веќе кешбек. Ми стига само 2 производа гратис, а третиот (најскапиот) мора да го купиш. Изгледа има лимит по корисник, а јас богами ги искористив.
Не е до лимитот. Имам колега кој има порачано три пати помалку од мене, истото му се случува. Не навлекоа и толку...

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Купил ли некој од оние навигација/радио таблети што не се специфицични за модел на кола и што не се Android, ама со поддршка за Android Auto? Искуство?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Овие М Оне таман ги пофалив и почнаа да дупат. 3 дена без апдејт каде е пратката.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.520
2.976
Има бе, еве пред малце отворив тему и во пораките имаше понуда, што на крај резултираше со 80% поврат на средства од вкупната сума на порачката.
Додуша, одамна ми ја немаа дадено оваа понуда (ја имав користено пред некој месец), ама ете сеуште била активна.

Атачменти

• Screenshot_20250808_213905.jpg
    Screenshot_20250808_213905.jpg
    959,5 KB · Прегледи: 37

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Има бе, еве пред малце отворив тему и во пораките имаше понуда, што на крај резултираше со 80% поврат на средства од вкупната сума на порачката.
Додуша, одамна ми ја немаа дадено оваа понуда (ја имав користено пред некој месец), ама ете сеуште била активна.

да ама ова секој ден треба да нарачуваш. Имаше други дискаунт купони каде што на производ во кошница ти дава попуст и тоа е се што треба да направиш.
Им се жалев денес за доставава што касни и ми дадоа купон од 20% на било што, ептен цареви се Тему.

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
290
Немам поим како ги дава сега проверив кај мене не ја дава понудата со денови, а кај мајка ми исто денес проверив пишува expired.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.447
Дечки знае некој зошто пишува дека пратка стигната од Тему во Карго Експрес, ке ја наплатат 140 денари. Нели Тему бесплатно ги испорчува нивните пратки? Барем првата преку ViaPost не ми наплатија ништо. Некоја далавера од Карго Експрес е ова или?

FDe8AKb.md.jpg

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.520
2.976
Дечки знае некој зошто пишува дека пратка стигната од Тему во Карго Експрес, ке ја наплатат 140 денари. Нели Тему бесплатно ги испорчува нивните пратки? Барем првата преку ViaPost не ми наплатија ништо. Некоја далавера од Карго Експрес е ова или?

FDe8AKb.md.jpg
Да не станува збор за некоја интерна грешка (во системот на КаргоЕкспрес)?

Пошто до сега не ми се случило да платам за пратка од Тему, а ми носеле - па од скоро сите приватни брзи пошти што се на листата на одобрени од тему (меѓу нив еднаш и преку овие Карго експрес ми стигна пратка - бесплатна достава, нормално).

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261

FDe8AKb.md.jpg
не плаќај. може е исто што сакаа од ЕЛС да направат со наплата за достава на тему пратки

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.447
не плаќај. може е исто што сакаа од ЕЛС да направат со наплата за достава на тему пратки
Кога ке појдам после работа да ја земам ке видам дали е грешка или стварно сакаат да наплаќаат фиктивно нешто што не смеат да го наплаќаат!

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
290
Друштво има ли некој начин да се заштеди на Тему откако ги „укинаа” claim credit и golden ticket промоцијата?

Мене ми дава некоја промоција со купони 7000 денари демек на ми врати во форма на купони ама изгледа доста комплицирано, збунувачки и глупо.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно