Викаш а? Оди пробај извези нешто во Кина, Австралија, Нов Зеланд, Бразил, да видиш што е бирократија тек тоа...ЕУ само со регулативи се бави, затоа и ќе пропадне еден ден. Додека другите пазари се полабави и напредуваат со јако темпо, тие мислат на секој бизнис оглав да му стават околу врат.
Викаш а? Оди пробај извези нешто во Кина, Австралија, Нов Зеланд, Бразил, да видиш што е бирократија тек тоа...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
На што стагнира, на извоз? На Кина 7 САД одат напред, на увоз? А да не е малку обратно а?бројките ти кажуваат све, ЕУ стагнира и оди надолу ради прејаки регулативи на све во споредба со Кина и Сад. Бизнисот едноставно ги заобиколува. Дерат со даноци и регулативи.
На што стагнира, на извоз? На Кина 7 САД одат напред, на увоз? А да не е малку обратно а?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Bottom lineЧат џпт ти требаше за да поминеме од увоз/извоз и регулативи, на економски раст. Ај важи. Јас пак ќе ти кажам само, оди пробај извези нешто во Кина. Па и во САД. Они сѐ прават и даваат за да произведат и извезат, да, ама оди пробај да увезеш кај нив нешто, поготово готов производ од надвор.Growth Forecasts: EU vs. US vs. China
According to the IMF’s January 2025 World Economic Outlook update:
By April 2025 revisions:
- U.S. economy projected to grow 2.7% in 2025, supported by strong productivity, consumption, and capital markets
- Euro area (eurozone) expected to grow just 1.0% in 2025, reflecting weak manufacturing, exports, and consumer morale
- China forecasted at 4.6% in 2025, though expected to slow to ~4.0% later once global trade and property headwinds intensify Reddit+15ICIS Explore+15Visual Capitalist+15euronews+5IMF+5annualreport.continental.com+5
- Global growth trimmed to 2.8%, with U.S. forecast cut to 1.8%
- Eurozone forecast also lowered to around 0.8%
- China now projected at about 4.0% growth The Wall Street Journal+3Reuters+3Investopedia+3
Is the EU falling behind?
Yes. The EU (especially the eurozone major economies) is clearly behind the U.S. and China in GDP growth:
Contributing factors:
- U.S. growth remains significantly higher—2.7% versus 1.0% for the eurozone in early forecasts
- China outpaces the eurozone by a wide margin with roughly double the expected growth rate in 2025
- Germany faced two years of recession into 2024 and shows minimal recovery (0.3% to 0.0% growth) WikipediaICIS Exploreannualreport.continental.com
- Structural weaknesses in Europe: slow productivity gains, fragmented markets, rigid labor and regulatory systems
- U.S. advantages: flexible labor market, unified large domestic market, strong tech sector, and dollar reserve status
- China: deliberate stimulus, export orientation, and ambitious innovation efforts like “Made in China 2025” RedditWikipedia
Bottom line
- Yes, the EU lags behind both the U.S. and China in economic growth
- Projected growth in 2025: euro area ~1.0%; U.S. ~2.7%; China ~4.6% (later downgraded to ~4.0%)
- The gap reflects structural challenges, demographic trends, and slower policy adaptation in Europe
Broader context
- Since the 2008 crisis, the U.S. grew much faster than the EU. U.S. GDP rose ~90% by 2023; EU growth during same period was about ~13% Le Monde.frannualreport.continental.com+3IMF+3Visual Capitalist+3Reddit
- EU is now pushing initiatives such as deregulation, easier funding access, and competitiveness reforms under the Competitiveness Compass Reddit
- Still, projections for 2026 remain weak: U.S. expected ~1.7%, eurozone ~1.2%, China ~4.0% Visual CapitalistThe Wall Street Journal
ова е муабетот кој го шират Елон Маск и Питер Тиел и нивните богати компањероси - пошто нормално не сакаат некој да им го ограничува капитализмот.ЕУ само со регулативи се бави, затоа и ќе пропадне еден ден. Додека другите пазари се полабави и напредуваат со јако темпо, тие мислат на секој бизнис оглав да му стават околу врат.
ова е муабетот кој го шират Елон Маск и Питер Тиел и нивните богати компањероси - пошто нормално не сакаат некој да им го ограничува капитализмот.
али ок, ако сакате да дишете олово од бензин be my guests
пошто он не спаѓа во богатите компањероси ??И Џејми Дајмон, главниот на JP Morgan
Не е до лимитот. Имам колега кој има порачано три пати помалку од мене, истото му се случува. Не навлекоа и толку...Нема дискаунт кард купони и не ми дава веќе кешбек. Ми стига само 2 производа гратис, а третиот (најскапиот) мора да го купиш. Изгледа има лимит по корисник, а јас богами ги искористив.
Исто, до пред некој ден цело време ми даваше кредит бек понуди веќе не.Не е до лимитот. Имам колега кој има порачано три пати помалку од мене, истото му се случува. Не навлекоа и толку...
Има бе, еве пред малце отворив тему и во пораките имаше понуда, што на крај резултираше со 80% поврат на средства од вкупната сума на порачката.Нема дискаунт кард купони и не ми дава веќе кешбек. Ми стига само 2 производа гратис, а третиот (најскапиот) мора да го купиш. Изгледа има лимит по корисник, а јас богами ги искористив.
Има бе, еве пред малце отворив тему и во пораките имаше понуда, што на крај резултираше со 80% поврат на средства од вкупната сума на порачката.
Додуша, одамна ми ја немаа дадено оваа понуда (ја имав користено пред некој месец), ама ете сеуште била активна.
Немам поим како ги дава сега проверив кај мене не ја дава понудата со денови, а кај мајка ми исто денес проверив пишува expired.Има бе, еве пред малце отворив тему и во пораките имаше понуда, што на крај резултираше со 80% поврат на средства од вкупната сума на порачката.
Додуша, одамна ми ја немаа дадено оваа понуда (ја имав користено пред некој месец), ама ете сеуште била активна.
Да не станува збор за некоја интерна грешка (во системот на КаргоЕкспрес)?Дечки знае некој зошто пишува дека пратка стигната од Тему во Карго Експрес, ке ја наплатат 140 денари. Нели Тему бесплатно ги испорчува нивните пратки? Барем првата преку ViaPost не ми наплатија ништо. Некоја далавера од Карго Експрес е ова или?
![]()
не плаќај. може е исто што сакаа од ЕЛС да направат со наплата за достава на тему праткиДечки знае некој зошто пишува дека пратка стигната од Тему во Карго Експрес, ке ја наплатат 140 денари. Нели Тему бесплатно ги испорчува нивните пратки? Барем првата преку ViaPost не ми наплатија ништо. Некоја далавера од Карго Експрес е ова или?
![]()
Кога ке појдам после работа да ја земам ке видам дали е грешка или стварно сакаат да наплаќаат фиктивно нешто што не смеат да го наплаќаат!не плаќај. може е исто што сакаа од ЕЛС да направат со наплата за достава на тему пратки
Шо бидна?Кога ке појдам после работа да ја земам ке видам дали е грешка или стварно сакаат да наплаќаат фиктивно нешто што не смеат да го наплаќаат!
Си ја земав. Не ми побараа пари. Така да лажна тревога !Шо бидна?
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), White, 910-007365
9.950,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON K3 MAX QMK/VIA LP RGB HS 75% Gateron Brown switch Multi-Device (Wired+Bluetooth), Black, K3M-H3
6.600,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro PST LN, Low-Noise PWM, 450-2000 RPM, BLACK, ACFAN00343A
740,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V6 ULTRA 8K Full Size QMK/VIA, HS, RGB, Silk POM BROWN Switch, Black, 2.4Ghz/BT/Wired, w/knob, V6U-D3
8.100,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR S20, EX.98116
980,00 ден