Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т-Home оптика

15 септември 2012
1.164
1.300
Карпош 3, имам само интернет во договор, последните три недели:
  • бавно вчитува веб страни,
  • промената на IP адреси се случува случајно и во различно време, самиот процес порано се одвиваше прилично кратко (<20 sec) сега е >>2 min
  • во текот на ноќта промената на IP адреса трае и трае, не знам колку, по 15-20 минути се откажувам, гасам ПеЦе и легнувам да спијам
има и други срања што пред година дена ги немаше.
Претпоставувам дека после замената на опрема, или поставување на нови сетинзи на опремата, ќе се стабилизира интернетов...
Мислењето е автоматски споено:

Карпош 3, имам само интернет во договор, последните три недели:
  • бавно вчитува веб страни,
  • промената на IP адреси се случува случајно и во различно време, самиот процес порано се одвиваше прилично кратко (<20 sec) сега е >>2 min
  • во текот на ноќта промената на IP адреса трае и трае, не знам колку, по 15-20 минути се откажувам, гасам ПеЦе и легнувам да спијам
има и други срања што пред година дена ги немаше.
Претпоставувам дека после замената на опрема, или поставување на нови сетинзи на опремата, ќе се стабилизира интернетов...

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
И кај мене во автокоманда не чини нетот место 999мбпс ми ми иде 940 мбпс и уплоад 820мбпс .
Воедно вифито не чини не фаќа 70 квадрати стан сега ќе пријавам до телеком да ми дадат најак рутер од 1000евра.
Ип адресата се менува на 58.5 секунди и ми кочи цело време.
Сега чекам да ми донесат од најновите рутери кој пред 2 дена ги донесоа во телеком да видам дали ќе биде подобро.
Со тоа што ако не чини ќе раскинам договор и ќе идам да се расправам во салон.
И воедно сакам од најновите ресивери затоа што стариве кочат на секоја секунда иако сите ресивери се исти новите се посекси.

Последна промена:

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
И кај мене во автокоманда не чини нетот место 999мбпс ми ми иде 940 мбпс и уплоад 820мбпс .
Воедно вифито не чини не фаќа 70 квадрати стан сега ќе пријавам до телеком да ми дадат најак рутер од 1000евра.
Сега чекам да ми донесат од најновите рутери кој пред 2 дена ги донесоа во телеком да видам дали ќе биде подобро.
И воедно сакам од најновите ресивери затоа што стариве кочат на секоја секунда иако сите ресивери исти новите се посекси.
Си заборавил да кажиш, ако не постават засилувач во твојот стан ќе ги откачиш у моменат. :ROFLMAO:

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@Godlike не не сакам да ми го умрежат уште еднаш цел стан стрикно во ѕид со CAT7 кабел и сакам воедно од едната страна директно да биде терминиран со машки конектор , а од другата страна сакам тем чатеш словенски модуларен систем и сакам модулот да биде SHARK да трпи до 10гигабити.
Воедно сакам потоа да ми стават свич и сите порти да бидат поврзани и кај и да штракнам да добивам интернет во секоја секунда.
И воедно сакам да не го заборават WCто сакам и тамо да играм APEX Legends директно на кабел.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
SHARK да трпи до 10гигабити.
Ех 10 гигабит, 100гигабити нека биди и така ќе стават cat7 да не му ја мислиш.
WCто сакам и тамо да играм APEX Legends директно на кабел.
Во WCто кај туш кабината во средината на масажерот ќе имаш wifi7 не му ја секирај, ова промотивно во WC со туш кабина wifi7 ќе го даваат.

TheDimiskov

hello world
26 февруари 2015
182
304
TheDimiskov's setup  
Processor & Cooler
R5 5600X + Hyper 212 Black ARGB w/CM MF120
Motherboard
Asrock Steel Legend B550
Storage
1tb ssd+500gb nvme
PSU
Antec HCG 850w
RAM
HyperX Fury Black 3200mhz 4x8gb
Video card
RTX 5060 TI 16gb Gaming OC
Case
Coolermaster TD300 Mesh+ 3x CM MF120
Mouse
Glorious Model D wireless
Keyboard
Glorious GMMK2
Audio
ss arctis 5
Monitor
BenQ EX2710Q 27'' 1440p 165hz
OS
Windows 11
И воедно сакам од најновите ресивери затоа што стариве кочат на секоја секунда иако сите ресивери се исти новите се посекси.
Плаќам скоро 3000, и за таа цена очекувам да добијам соодветна услуга од нив, а у возврат добивам интернет со 1/4 од пропишаната брзина и константно паѓање на нет и ресетирање рутер.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.843
5.544
Плаќам скоро 3000, и за таа цена очекувам да добијам соодветна услуга од нив, а у возврат добивам интернет со 1/4 од пропишаната брзина и константно паѓање на нет и ресетирање рутер.
Од погоре прикачените слики од Спидтест и не баш дека добиваш 1/4 од тоа што плаќаш. И да не заборавиме плаќаш за до XXX MBps и тоа на кабел, а не за точно ХХХ Mbps на 3 соби и 6 ѕида од рутерот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.864
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Пријави си, па ќе дојдат да видат што е проблемот. Ако на кабел не добиваш тоа што треба, тогаш ќе си реагираат. Ајас лично имам многу позитивно искуство со надминување проблеми со Телеком, јас сум во реон Карпош и од мое искуство многу брзо и со разбирање сум проаѓал секогаш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Пријави си, па ќе дојдат да видат што е проблемот. Ако на кабел не добиваш тоа што треба, тогаш ќе си реагираат. Ајас лично имам многу позитивно искуство со надминување проблеми со Телеком, јас сум во реон Карпош и од мое искуство многу брзо и со разбирање сум проаѓал секогаш.
Поздрав до екипата у Карпош :) Нешто не ги викам у задње време, изгледа све се спастри ;) Или ја не сум по дома хахаха

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
198
199
Како се добиваат новиве рутери? Имам WiFi проблем со стариов Huawei, на кабел е супер ама не дај боже Netflix на тв да пуштиш. Техничка поддршка малце се спори...

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
198
199
Ај прашање - гигабитниов интернет е само на кабел, за WiFi не важи, прашав. У тој случај, која брзина на WiFi уред треба да вади на спидтест, на 100/100 пакет? Пошто 40 едвај вади, и од телеком ми филозофираат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Ај прашање - гигабитниов интернет е само на кабел, за WiFi не важи, прашав. У тој случај, која брзина на WiFi уред треба да вади на спидтест, на 100/100 пакет? Пошто 40 едвај вади, и од телеком ми филозофираат.
Проба 5GHz конекција, доколку имаш опција?

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
198
199
Немам. Пријавив проблем, ќе чекам. Вчера навечер вадеше 12-16-20 од три мерења, после тоа 35-6 и сега 39, само на еден уред. Не мрда, а ресетираа некои параметри од таму. На кабел нема никаков проблем.

Aowek

user
14 април 2012
1.219
1.179
Немам. Пријавив проблем, ќе чекам. Вчера навечер вадеше 12-16-20 од три мерења, после тоа 35-6 и сега 39, само на еден уред. Не мрда, а ресетираа некои параметри од таму. На кабел нема никаков проблем.
Ако е за вифи ти ги менува вифи каналите на кои зрачи вифито можеш и само да го менуваш ова.
1, 5, 11 најчесто ги пробуваат они.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.087
3.552
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
198
199
Ако е за вифи ти ги менува вифи каналите на кои зрачи вифито можеш и само да го менуваш ова.
1, 5, 11 најчесто ги пробуваат они.
Можно е, а муабетот ми е пак е исто. Еве сега мерев пак - 25. Не сум експерт и немам мерено одамна, ама не памтам ваков резултат плус не се понаша вифито ко што треба. Ќе барам нов рутер ко ќе се јавата па ќе пишам пак. Колку би требало да биде загуба од ЛАН конекција? Веројатно 15-20% на вифи? Ова е 60%.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Можно е, а муабетот ми е пак е исто. Еве сега мерев пак - 25. Не сум експерт и немам мерено одамна, ама не памтам ваков резултат плус не се понаша вифито ко што треба. Ќе барам нов рутер ко ќе се јавата па ќе пишам пак. Колку би требало да биде загуба од ЛАН конекција? Веројатно 15-20% на вифи? Ова е 60%.
Овој одговор зависи од уред до уред. Која му е спецификацијата за wifi?
Edit: Кај мене со рутер од 8К денари има губиток околу 35%.
Edit 2: Ако земеш предвид дека има опција за 2.5Gbps тогаш губитокот е многу поголем :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.843
5.544
Па може да биде многу, различно е и зависи од многу работи. Еве у моентов на исто место на ист рутер, од вифи оддалечен 5 метри. На вифи ми вади 35/35 на 2,4Г, 65/65 на 5Г а на кабел 94/95. Сѐ измерено на ист уред.

Aowek

user
14 април 2012
1.219
1.179
Телеком не го кажува експлицитно ова но они се одговорни само за интернет до домот. Ако на лан кабел мериш добра брзина тоа е тоа. Телеком нема да го реши проблемот со вифито во никој случај.

Не зборам на памет, работев 1+ година таму.

Најдобра опција ти е да се конектираш сам на рутерот и да експериментираш со вифи каналите, истото и они го прават само преку апликација која пристапува до рутерот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно