Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Суплементи, исхрана, наука

28 јануари 2017
2.106
4.861
Ресен
И мене ме интересира планот бејсд кето, што тоа конзумираш? Ако одиш на малку јагленохидрати, колку е тоа малку? Едно е да мислиш колку јадиш, друго е да водиш евиденција. Не ме сфаќај погрешно, не ми е нити да те демантирам нити да се докажуваме нешто, едноставно ме интересира.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Убаво за тебе, работите секогаш се наједноставни за „тука прекинав да читам“ рајата.

За сите други, да појаснам малку. Кога ќе кажам „за мене кето е ова и ова“, зборувам за мојата лична имплементација на кето. Секој може да се информира дека во основните состојки на кето влегува зеленчук, многу зеленчук. Се разбира заборуваме зеленчук со низок гликемички индекс. Инаку мојата имплентација понекогаш инволвира и зеленчук со среден гликемички индекс кога се работи за зеленчук богат за растителни влакна и пребиотици. Јагленохидратите во форма на растителни влакна во најголем дел се процесираат во долниот дел од дигестивните тракт како храна за самата цревна флора - значи како пребиотици (ете да го објаснам и тоа). Јагленохидратите во форма на растителни влакна не влегуваат во серум и не ja покачуваат глукозата (шеќерот) во крвта.

Повторно, нагласив дека зборувам за моја лична имплементација на кето. Инаку да бидат работите фер можеби поправилно би било да употребувам израз low carb исхрана. Само што и тогаш некој „паметен“ од граматичката полиција ќе се најде да каже дека не може да јадеш толку зеленчук а да си low carb. Некој што не знае што е гликемички индекс, растителни влакна и пребиотици... Некој што упаѓа како падобранец на дискусија чија тема веројатно не ја разбира.

@mdeni aма да не испадне работава на „карање“, ајде да подискутираме.
Што е за тебе кето исхрана? Дали ја практикуваш? Ако да, кажи што конкретно јадеш - не во грамажа, со тоа и јас не се замарам многу, туку онака општо што јадеш... Знаеш поентата на дискусииве е да размениме искуства и за сите да има некаква корист од размената.
Месо и салати.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Другар, ова е Аткинс исхрана. Без да ја коментирам самата исхрана (овојпат) само сакам да укажам на следново. Ти можеби следиш точно определени соодноси/проценти на месо и салата, или можеби (како мене) сам си одредуваш што ти одговара тебе лично па јадеш или повеќе месо, или повеќе салата... Поентата ми е - што е тука важното? Да се натегаме како гласи таму нечива дефиниција за Аткинс диета, да се натегаме дека салатите/зеленчукот се јагленихидрати?

Или поважен е фактот дека си направил добра работа што си исфрлил рафинирани јагленихидрати од исхрана? :)

Инаку во брзањето да се „поентира“ не се читаат мислењата, мора да се повторуваме (Дени овојпат не се однесува на тебе).
Повторно, нагласив дека зборувам за моја лична имплементација на кето. Инаку да бидат работите фер можеби поправилно би било да употребувам израз low carb исхрана. Само што и тогаш некој „паметен“ од граматичката полиција ќе се најде да каже дека не може да јадеш толку зеленчук а да си low carb. Некој што не знае што е гликемички индекс, растителни влакна и пребиотици... Некој што упаѓа како падобранец на дискусија чија тема веројатно не ја разбира.

Целта на избегнување на зеленчук/овошје (билки) со висок гликемички индекс, не е заради „идеолошки“ натегања за дефиниции на оваа или онаа исхрана (диета). Целта на избегнување на зеленчук и овошје со висок гликемички индекс е да се избегне спајкот/скокот на глукоза во крвта и со тоа скокот на инсулин. Храна со висок гликемички индекс ќе предизвика поголем скок на шеќерот кај кето, аткинс, low carb, но помал кај тие со веганска исхрана (пошто имаат помала инсулинска резистентност). Кај лоу карб исхраните инсулинската сензитивност е намалена и затоа уште поважно е пазење на гликемичкиот индекс.

Со други зборови, во low carb можно е едното макро да биде зеленчук. Доволно е да се разбира што е гликемички индекс и што се растителни влакна, за да се разбере дека може да се јаде многу зеленчук а јагленихидрати да не бидат макро во исхраната. Е сега треба да си малку писмен за да разбереш (и да не си трол).

И мене ме интересира планот бејсд кето, што тоа конзумираш? Ако одиш на малку јагленохидрати, колку е тоа малку? Едно е да мислиш колку јадиш, друго е да водиш евиденција. Не ме сфаќај погрешно, не ми е нити да те демантирам нити да се докажуваме нешто, едноставно ме интересира.
Во ред е.
Вака, ако емпириски ги гледате работите можеби сте во право. Дали моево ќе го нарекувате плант бејсд, кето, лоу карб... За мене тоа се сведува на семантика, пошто без разлика на се мислам дека добро си ја објаснив праксата. Ама ете најконкретно, класичен доручек за мене (мерките се од жена ми): две-три раце марула, плус што има во фрижидер, рендано цвекло, можеби моркови, млада зелка или кинеска зелка, киселец обавезно ако имаме (популарно рукула) и други зеленила што ќе се погоди да имаме моментално во залиха... Доволно за да се наполни длабок тањир. Потоа парче сирење (жена ми вели окулу 50-60 грама, следен пат ќе измери), нафрлање разни семиња како сончоглед, семки од тиква, црно семе, чиа, мелен лен, додавање малку таан, често ама не секогаш и путер од кикирики, сето тоа измешано со малку ладно цедено маслиново масло и многу куркума и свежо мелен бибер.

Другпат наместо сирење има омлет, или како денес рибја чорба. Но комбинации од салата се констатни и во секој оброк се најголемиот дел од оброкот. Ручеците се традиционална македонска кујна, минус леб и компири/скроб со мали исклучоци, на пример грав не се пропушта ниедна недела. Месо често се јаде за ручеци, но не во големи количини и исклучиво во манџи, супи, или печено во рерна.

Не се замарам да мерам, и да калкулирам. Важно ми е дека ми годи исхраната, одлично се чувствувам. Нецели две години откако сменив исхрана, разликата во тежина меѓу двогодишните систематски прегледи (пошто дома со вага не сакам да се замарам) е нешто над ~20-тина килограми. Јадам колку сакам, никогаш не бројам калории и не сум гладен. Единствено што сега практикувам и еднодневни постења отприлика еднаш во месецот, и неколку денови во неделата intermittent fasting каде гледам оброците (и грицките) да ги ставам во прозорец од ~10 часови. Немам видливи скокови и падови, држам стабилна тежина. Резултатите од анализата на крв/урина и систематскиот беа добри со сите параметри во пропишаните отстапки, всушност овојпат докторката ми даде 5 години важност на прегледот (а строга е, на повеќето колеги им дава едногодишни здравствени дозволи).

Оставам кој сака да брои калории, да мери грамажи, да калкулира и да води евиденции. Веројатно е така подобро, но јас немам време ни волја за тоа.

Како што кажа, не се докажуваме ништо. Само разменуваме искуства.

Последна промена:
28 јануари 2017
2.106
4.861
Ресен
Убо си кажа пред неколку поста, за мене плент бејсд е то и то и кето итн, дали си во право не е важно бидејќи е субјективно и нема да дискутираме.
По ова што го пиша, далеку си и од едно и од друго мада то е твое и не навлегувам, мило ми е што си постигнал успех и се осеќаш подобро, на тоа се стремиме сите.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Примарната поента е тоа, да размениме искуства. И можеби да научиме нешто ново. Барем за некои од нас е така, други се овде да тепаат време пошто не знаат што да прават во животот ако не тролаат и смараат по дискусии кои реално и не ги интересираат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Ако си на кето базирано на продукти од животинско потекло, треба што побрзо да смениш, или драстично да намалиш - затоа што long term може да биде многу заебано, гледај што се случи за само неколку недели горе, LDL-P, + APO-B отиде у плафон, исто како и ситниот лдл холестерол, (sLDL-C) кој прави ршум во артериите/крвните садови кога ќе оксидира, исто така луѓето на таа исхрана паднаа на OGTT тестот, тест за инсулинска резистентност, а јадат далеку помалце јаглехидрати, дури и ситоста беше на страна на plant based диетата.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Не сум. Сум бил пред 10 години кога ми требаше да ослабам. И ако пак ми затреба ќе си јадам месо и салати, нормално не плент бејзд. Кето без јаглехидрати, класична безјаглехидратна диета - ако ви пречи името.

Инаку еве фино видео за исхраната во Јапонија.
View: https://youtu.be/lr4MmmWQtZM

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не сум. Сум бил пред 10 години кога ми требаше да ослабам. И ако пак ми затреба ќе си јадам месо и салати, нормално не плент бејзд. Кето без јаглехидрати, класична безјаглехидратна диета - ако ви пречи името.

Инаку еве фино видео за исхраната во Јапонија.
View: https://youtu.be/lr4MmmWQtZM

Видеото е мислење на рандом youtuber, а она горе студија од највисок квалитет. Сеедоно не сфаќам што е со видеото постирано, во кој контекст го постираш, и што е за тебе кето диета? ај објасни на кратко за да нема забуни.

28 јануари 2017
2.106
4.861
Ресен
По мое дека не е до јаглехидратите за дебелината туку до квалитетот на истите што потполно се слагам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Да, како прва контролирана студија на кето вс плант.
Препринт, необјавена, неревидирана, на 20 души, без вистинско рандомизирање, без контролна група, без дабл блајнд, без одмор меѓу 2та свича, итн. Ај важи и така не паѓам нешто у несвест ни по кето ни по плант, ни по некоја друга посебна. Само ми беше смешно јаката најава на студијата, по најавата на Псај и онај билдерон ли шо е на Јутуб мислев 5 години праеле студија на 2000-20000 луѓе.
Сега следни ќе најдат други 20 луѓе и ќе им испадне обратно, и се така. 20 луѓе знаете кој нерепрезантивен примерок е тоа, со колкава можност за статистичка грешка. Па па па.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Препринт, необјавена, неревидирана, на 20 души, без вистинско рандомизирање, без контролна група, без дабл блајнд, без одмор меѓу 2та свича, итн. Ај важи и така не паѓам нешто у несвест ни по кето ни по плант, ни по некоја друга посебна. Само ми беше смешно јаката најава на студијата, по најавата на Псај и онај билдерон ли шо е на Јутуб мислев 5 години праеле студија на 2000-20000 луѓе.
Сега следни ќе најдат други 20 луѓе и ќе им испадне обратно, и се така. 20 луѓе знаете кој нерепрезантивен примерок е тоа, со колкава можност за статистичка грешка. Па па па.

Повели, финасирај билиони и заглави луѓе да седат 10 години у установа, плати им се и ќе направиме подобра.

БТЊ студијата ги потврдува веќе добро познатите аспекти од другите студии, кето го качува лошиот холестерол, неретко зголемува инфламација, како и напредните липидни биомаркери и те прави инсулино резистентен, иако оваа студија немаше за цел да го покаже ефектот на двете диети на липидите него беше студија за слабеење/ефект на два типа на диети на истото, сепак далеку побитно е што се случува во позадина додека ти слабееш и мислиш дека здравјето ти е одлично.

Иначе контрола беа самите учесници во студијата, доволно добро е и тоа во вакви студии, затоа што нити се етички, нити возможни да се прават на долг рок. Иначе сакаш да кажеш дека ти заради разните ставови на научниците и нивните искази не знаеш на кого да веруваш?

Хмммм. Чудно. Не беше ли ти оној кој викаше дека се раководи по консезус? како сега нагло ти е проблем да се раководиш по истиот т.е. сите здравствени организации кои препорачуваат plant based диети? сакаш да кажеш дека не се согласуваш со нив или?

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Повели, финасирај билиони и заглави луѓе да седат 10 години у установа, плати им се и ќе направиме подобра.

БТЊ студијата ги потврдува веќе добро познатите аспекти од другите студии, кето го качува лошиот холестерол, неретко зголемува инфламација, како и напредните липидни биомаркери и те прави инсулино резистентен, иако оваа студија немаше за цел да го покаже ефектот на двете диети на липидите него беше студија за слабеење/ефект на два типа на диети на истото, сепак далеку побитно е што се случува во позадина додека ти слабееш и мислиш дека здравјето ти е одлично.

Иначе контрола беа самите учесници во студијата, доволно добро е и тоа во вакви студии, затоа што нити се етички, нити возможни да се прават на долг рок. Иначе сакаш да кажеш дека ти заради разните ставови на научниците и нивните искази не знаеш на кого да веруваш?

Хмммм. Чудно. Не беше ли ти оној кој викаше дека се раководи по консезус? како сега нагло ти е проблем да се раководиш по истиот т.е. сите здравствени организации кои препорачуваат plant based диети? сакаш да кажеш дека не се согласуваш со нив или?

1. Не со тие куршуми. Незнам кои сте тоа Вие што сте ја напраиле оваа ама ќе ја видиме после пир ревју и у кој и со каков статус и репутација журнал ќе излезе.

2. Веќе реков дека не сум ни за кето, ни за некето. Јас се залагам за фулл диета, т.е. јади се што ти се јаде, умерено, и без претерувања во намирници за кои се знае дека се недобри на долги стази и неприродни за човекот. На пример многу сакам чварки, ама не ги јадам 3 пати на ден секој ден. Се почастам кога им е сезона неколку пати. Многу сакам благо. Ама нејадам 10 тулумби дневно. Јадам по 2, отприлика еднаш месечно у просек.
Така да не ми проповедај ниедна диета нема веќе да навлагам у тие дебати на крајности.

3. Не е лоша студијата и целите. Но е премногу мала, премногу лимитирана во храна, неможе да отслика реален живот ама никако, и сл. за да ја земеме како што ја најави ти како страшен брејктру. И самите си кажуваат тоа, ама како и секогаш имаш confirmation bias, кон тоа што читаш и постираш.

4. Зашто да неможе да се направат. Зимаш 1000 кеташи, 1000 зеленаши и 1000 свештојади. И ги следиш да речам барем 1 година. Им мериш се што треба. Уште подобро ако ја направиш мултинационална да видиш и генетски што како. Уште подобро например ако ја направиш со достава на храна до испитаниците да речам еднаш неделно за да имаш уште подобра контрола на што јадат, да не биде само по водење дневник.

5. Многу сакам да ги видам тие здравствени институции кои имаат изграден консензус дека плант бејзд моментално е тоа што е најдобро на човекот. Дај.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Не со тие куршуми. Незнам кои сте тоа Вие што сте ја напраиле оваа ама ќе ја видиме после пир ревју и у кој и со каков статус и репутација журнал ќе излезе.

2. Веќе реков дека не сум ни за кето, ни за некето. Јас се залагам за фулл диета, т.е. јади се што ти се јаде, умерено, и без претерувања во намирници за кои се знае дека се недобри на долги стази и неприродни за човекот. На пример многу сакам чварки, ама не ги јадам 3 пати на ден секој ден. Се почастам кога им е сезона неколку пати. Многу сакам благо. Ама нејадам 10 тулумби дневно. Јадам по 2, отприлика еднаш месечно у просек.
Така да не ми проповедај ниедна диета нема веќе да навлагам у тие дебати на крајности.

3. Не е лоша студијата и целите. Но е премногу мала, премногу лимитирана во храна, неможе да отслика реален живот ама никако, и сл. за да ја земеме како што ја најави ти како страшен брејктру. И самите си кажуваат тоа, ама како и секогаш имаш confirmation bias, кон тоа што читаш и постираш.

4. Зашто да неможе да се направат. Зимаш 1000 кеташи, 1000 зеленаши и 1000 свештојади. И ги следиш да речам барем 1 година. Им мериш се што треба. Уште подобро ако ја направиш мултинационална да видиш и генетски што како. Уште подобро например ако ја направиш со достава на храна до испитаниците да речам еднаш неделно за да имаш уште подобра контрола на што јадат, да не биде само по водење дневник.

5. Многу сакам да ги видам тие здравствени институции кои имаат изграден консензус дека плант бејзд моментално е тоа што е најдобро на човекот. Дај.

1. Пример е.

2. Како ќе ги следиш? ќе ги оставиш дома да си свиркаат и ќе ги следиш? good luck, ќе си јадат што сакаат а ќе ти кажат дека пазеле што јаделе, ни прв ни последен пат ќе биде, ЕДИНСТВЕН начин за добро контролирана студија кога се работи за разни видови храна, се студии во метаболички установи, затоа и оваа е таква, и затоа се лимитирани, затоа што цената за спроведување на овие студии се многу скапи, и ретко се наоѓаат спонзори или луѓе кои ќе сакаат да финансираат студија во која не се промовира некој продукт или медикамент. Да не збориме за луѓе кои се приморани да живеаат изолирани, нема шанси. Она што го викаш за пратење луѓе е направено милион пати до сега во епидемиолошки и друг тип на студии и доведува до истиот исход како оној во оваа студија, растенија = заштита на кардиоваскуларен систем, животни = оштетување. Брејктру е од аспект на дизајн, и особено во споредба со некој клип од тип кој дава препораки базирани на книга за кување која ја нашол дома.

3. PB диета како што виде горе, ги спречува метаболичките пореметувања, а со тоа спречува сцрева болест, па дури ие доволно моќна да спаси луѓе кои се пратени во гроб од страна на докторите (напредна срцева болест) знаејќи дека од тоа умира 1/2 од популацијата на планетава, се знае која диета е најбезбедна и најздрава, највкусна или најпрактична не е, ама тоа не е дискусија.

4. Чварките и тулумбите не се единствениот проблем во диетите,

a. Рафиниран леб, брашна, и јаглехидрати, благо - општо.

b. Зејтин во скоро секаква форма, поготово рафиниран и користен на висока температура

c. Сите продукти од животински потекло

За да се развие посериозна срцева болест се потребни години, ако не деценции, па така ако ги конзумираш продуктиве кои ги набројав во значителни количини, џабе ти е да пазиш на чварки и тулумби.

TLDR

Зејтинот е полн со омега 6 и заситени масти, и го качува и оксидира холестеролот.

Животинските продукти се полни со заситени масти, хеме железо, холестерол, ТМАО, ендотоксини.

Рафинраните шеќери и брашна го носат инсулинот во плафон, и константно го оштетуваат панкреасот заради хиперпродукцијата на инсулин, ги уништуваат и бета клетките во истиот, поготво во диета која вклучива зејтини и животински продукти - се промовира формација на (AGES) а со тоа тип 2 дијабет.

За крај само да бидам јасен, ако пазиш и ако грото од храната ти е од растително потекло (~90%) не употребуваш или минимизираш зејтини, онда пак може да бидеш здрав, без разлика што нема да бидеш целосно на растителна исхрана, проблем е само да јадеш СЕКОЈДНЕВНО животинска храна, лимитот би бил 1-2 оброк во недела. Ова не важи за болни луѓе, него за просечни, за болни неретко е потребно целосна PB диета.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
1. Пример е.

2. Како ќе ги следиш? ќе ги оставиш дома да си свиркаат и ќе ги следиш? good luck, ќе си јадат што сакаат а ќе ти кажат дека пазеле што јаделе, ни прв ни последен пат ќе биде, ЕДИНСТВЕН начин за добро контролирана студија кога се работи за разни видови храна, се студии во метаболички установи, затоа и оваа е таква, и затоа се лимитирани, затоа што цената за спроведување на овие студии се многу скапи, и ретко се наоѓаат спонзори или луѓе кои ќе сакаат да финансираат студија во која не се промовира некој продукт или медикамент. Да не збориме за луѓе кои се приморани да живеаат изолирани, нема шанси. Она што го викаш за пратење луѓе е направено милион пати до сега во епидемиолошки и друг тип на студии и доведува до истиот исход како оној во оваа студија, растенија = заштита на кардиоваскуларен систем, животни = оштетување. Брејктру е од аспект на дизајн, и особено во споредба со некој клип од тип кој дава препораки базирани на книга за кување која ја нашол дома.

3. PB диета како што виде горе, ги спречува метаболичките пореметувања, а со тоа спречува сцрева болест, па дури ие доволно моќна да спаси луѓе кои се пратени во гроб од страна на докторите (напредна срцева болест) знаејќи дека од тоа умира 1/2 од популацијата на планетава, се знае која диета е најбезбедна и најздрава, највкусна или најпрактична не е, ама тоа не е дискусија.

4. Чварките и тулумбите не се единствениот проблем во диетите,

a. Рафиниран леб, брашна, и јаглехидрати, благо - општо.

b. Зејтин во скоро секаква форма, поготово рафиниран и користен на висока температура

c. Сите продукти од животински потекло

За да се развие посериозна срцева болест се потребни години, ако не деценции, па така ако ги конзумираш продуктиве кои ги набројав во значителни количини, џабе ти е да пазиш на чварки и тулумби.

TLDR

Зејтинот е полн со омега 6 и заситени масти, и го качува и оксидира холестеролот.

Животинските продукти се полни со заситени масти, хеме железо, холестерол, ТМАО, ендотоксини.

Рафинраните шеќери и брашна го носат инсулинот во плафон, и константно го оштетуваат панкреасот заради хиперпродукцијата на инсулин, ги уништуваат и бета клетките во истиот, поготво во диета која вклучива зејтини и животински продукти - се промовира формација на (AGES) а со тоа тип 2 дијабет.

За крај само да бидам јасен, ако пазиш и ако грото од храната ти е од растително потекло (~90%) не употребуваш или минимизираш зејтини, онда пак може да бидеш здрав, без разлика што нема да бидеш целосно на растителна исхрана, проблем е само да јадеш СЕКОЈДНЕВНО животинска храна, лимитот би бил 1-2 оброк во недела. Ова не важи за болни луѓе, него за просечни, за болни неретко е потребно целосна PB диета.

1. Пример на што?
2. Може. Ако се прават во ла.услови ќе добиеш и таву резултати. Лабораторискиз стерулни не од реалниот свет.
3.Не се слагам со твои е бројки со кои мислиш да постигнеш оправдување. 1/2 е веееј ту мач, освен ако тука не ги ставиш сите кардиоваскуларни причини од кои голем дел немаат врска со исхраната.
4. Све што наброја јадам. Јадеше и дедо ми па дочека 92г. Ама тоа не е аргумент знам.

Како сум рекол нема да навлезам у "стручниве* дебати во темава каде сѐ знаете, и се мавате меѓусебно 2 групи на пропоненти на нешто + 1 пропонент на измислување свои теории.
Само ќе бидам дежурен судија кога нешто ќе го глорифицирате, генерализирате, преувеличите. Како на пример плент бејзот како ултимејт исхрана, или студија која не е на рангот на која ја прикажуваш.
И важи се сложувам да умрам 1 година пред тебе статистички, ама задоволен.

5. И не кажа горе што прашав. За да бидеме на чисто. Кои тоа званични здравствени научни институции викаат дека плант бејзот е закон и се друго е шит, и дека е научен консензус. Де да видам можда нешто сум пропуштил, не му се тресам до толку што утре ќе ручам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Пример на што?
2. Може. Ако се прават во ла.услови ќе добиеш и таву резултати. Лабораторискиз стерулни не од реалниот свет.
3.Не се слагам со твои е бројки со кои мислиш да постигнеш оправдување. 1/2 е веееј ту мач, освен ако тука не ги ставиш сите кардиоваскуларни причини од кои голем дел немаат врска со исхраната.
4. Све што наброја јадам. Јадеше и дедо ми па дочека 92г. Ама тоа не е аргумент знам.

Како сум рекол нема да навлезам у "стручниве* дебати во темава каде сѐ знаете, и се мавате меѓусебно 2 групи на пропоненти на нешто + 1 пропонент на измислување свои теории.
Само ќе бидам дежурен судија кога нешто ќе го глорифицирате, генерализирате, преувеличите. Како на пример плент бејзот како ултимејт исхрана, или студија која не е на рангот на која ја прикажуваш.
И важи се сложувам да умрам 1 година пред тебе статистички, ама задоволен.

5. И не кажа горе што прашав. За да бидеме на чисто. Кои тоа званични здравствени научни институции викаат дека плант бејзот е закон и се друго е шит, и дека е научен консензус. Де да видам можда нешто сум пропуштил, не му се тресам до толку што утре ќе ручам.

Чекај, ти као имаш дилеми дека зеленчук и овошје се препорачани од сите здравствени организации како доминатни во исхраната? а исхрана доминатна со зеленчук и овошје е plant based.

The American Heart Association Diet and Lifestyle Recommendations

Хммм, многу други причини? дури и да има многу други причини, А НЕМА, огромен дел од нив се средуваат со правилна исхрана и промени на животен стил, сеа да не се правиме глупи, се знае од што се добива сцрева болест, дијабет ти е срцева болест, а дијабет ти е болест добиена од животен стил - фактори.

Кога можеш да спречиш или осетно да намалиш огромен дел од хроничните болести со исхрана (затоа што повеќето се истата болест, дијабет, хипертензија, атеросклероза, алцхајмер итн) онда И ТЕК како има да се глорифицира се додека не се покаже друга диета која го прави истото, имам веќе и резултати од луѓе собрано (before and after) замастена јетра и дроп на 4 поени на холестерол за ~ 25 дена или така нешто, човекот е и член на форумов ама не би ги постирал тука, ако сакаш пп или вибер може.

Нема да умреш 1 година покасно, пример популацијата од адвентисти кои се ранат (WFPB) живеаат многу подолго од една година 7.3 години во споредба со другите жители од Калифорнија и долговечноста не е единствен аргумент, најбитнитот аргумент е здравјето низ тие години, и воедно бројот на луѓе кои живеаат над 100 години е 10x поголем од другите луѓе од истото население во Калифорнија.

Screenshot_3.jpg

Имаш број во пп јави се и ќе збориме, замарање ми е да куцам километарски постови на форуми, а и никогаш не е ефективно како разговор, особено кога куцам од телефон.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Чекај, ти као имаш дилеми дека зеленчук и овошје се препорачани од сите здравствени организации како доминатни во исхраната? а исхрана доминатна со зеленчук и овошје е plant based.

The American Heart Association Diet and Lifestyle Recommendations

Хммм, многу други причини? дури и да има многу други причини, А НЕМА, огромен дел од нив се средуваат со правилна исхрана и промени на животен стил, сеа да не се правиме глупи, се знае од што се добива сцрева болест, дијабет ти е срцева болест, а дијабет ти е болест добиена од животен стил - фактори.

Кога можеш да спречиш или осетно да намалиш огромен дел од хроничните болести со исхрана (затоа што повеќето се истата болест, дијабет, хипертензија, атеросклероза, алцхајмер итн) онда И ТЕК како има да се глорифицира се додека не се покаже друга диета која го прави истото, имам веќе и резултати од луѓе собрано (before and after) замастена јетра и дроп на 4 поени на холестерол за ~ 25 дена или така нешто, човекот е и член на форумов ама не би ги постирал тука, ако сакаш пп или вибер може.

Нема да умреш 1 година покасно, пример популацијата од адвентисти кои се ранат (WFPB) живеаат многу подолго од една година 7.3 години во споредба со другите жители од Калифорнија и долговечноста не е единствен аргумент, најбитнитот аргумент е здравјето низ тие години, и воедно бројот на луѓе кои живеаат над 100 години е 10x поголем од другите луѓе од истото население во Калифорнија.

Погледнете го атачментот 87454

Имаш број во пп јави се и ќе збориме, замарање ми е да куцам километарски постови на форуми, а и никогаш не е ефективно како разговор, особено кога куцам од телефон.
Аман со тоа јавуење. Не се јавувам, не ми е до проповеди. Нема ефективност во муабет со човек кој не го познавам да ми кажува сопствени искуства и теории, а јас незнам дали е така или не. Ти ќе убедуваш, јас ќе ти викам Аха, важи. Така го замислуваш. А ако ти е замарање да куцаш, може и да се исклучиш од форум. А ? Или поинтересно е да се клапне теза, па шо ги вртам бе...
Ај сега да видиме со научниот консензус. Ова ретерирање што уствари тебе ти значи плант бејзд, е ОК, и ми се допаѓа, и еве дури и ќе речам дека го прифаќам. Само до пред некое време ти беже фулл плант без трте мрте. Е сега за АХА, па дури и WHO, и други, многуууууууу далеку се од твоето разбирање за плант бејзд, и никаде кај никого не сум видел дека треба да се откажам од Зејтин (маслинов), дека треба да се откажам од месо, дека треба да е откажам од слатки задоволства. Они даваат само препораки на количество препорачливо (бидејки и самите сеуште не се сигурни дали се тоа важи за секого и за насекаде - АХА за Америка и дебилите ждерачи таму). Еве и пак го отворив АХА линкот твој, и пак не видов никаде не јади месо, не јади благо, не јади леб. Вика повеќе јади ова, помалце она, што е нормално и секој нормален и малце образуван човек ова го знае, и колку може на нашево поднебје, и како му одговара би требало и валјда го применува. Ама да праиме религија, глорификација и претерување, како што праиш ти во твоите пишувања е претерување.

И еве ќе се сложам да умрам и 7.3 години порано, само нема да дебатирам како Дијабетот е всушност срцева слабост (не е, метаболно пореметување е) и како алцхајмер, дијабет и хипертензија ти се едно исто (ова одма мораш да го патентираш и објавиш Нобел ќе добиеш).
Сликичката е исто така многу јак аргумент исто како јутуб видеото за Јапанците погоре што не ти се свиѓаше. Хмммм....
А анегдотите со пријатели, имам и јас ако сакаш еден тон такви. Од тие што јаделе се и сешто и дошивеале 100, до такви кои одмастувале џигер со веганство, суплементи и остала џагара багара и рикнале на 60, до онакви на ПБ диета, со здрав начин на живот, со умерено спортување и физичка активност, и живеење на село и рикнале на 40. Гарант им било од дијабет т.н. срцева слабост или можда Алцхајмер, добиена од животниот стил. Никако можебе од да речеме генетски наследни фактори на метаболно нарушување. Неееее.

Ај важи и мене не ми се куцка како реков 3 пати до сега да се докажувам за диети а сигурно не за погоре изречените небулози.
Само како линиски судија ќе Ве пуштам да си играте пинг-понг, а јас ќе пазам на студиите и доказите, и нормално по некоја зелена што ќе ја приложите. Да речам дежурен мрчатор.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Истата болест со различни манифестации

Alzheimer's Disease Is Type 3 Diabetes–Evidence Reviewed
  • At least 68 percent of people age 65 or older with diabetes die from some form of heart disease; and 16% die of stroke.
  • Adults with diabetes are two to four times more likely to die from heart disease than adults without diabetes.
  • The American Heart Association considers diabetes to be one of the seven major controllable risk factors for cardiovascular disease.
Cardiovascular Disease and Diabetes

Reversal of cognitive decline in Alzheimer's disease

Insulin Resistance in the brain - ApoE4.Info Wiki

According to Dr. Dale Bredesen, insulin resistance is the “single most important metabolic contributor to Alzheimer’s disease development and progression.” In his book, “The End of Alzheimer’s,” Bredesen outlines strategies supporting the reversal of cognitive decline through a personalized protocol to rid the body and mind of factors that promote inflammation by altering diet, exercise, sleep, and stress.2 Not surprising, substantially increasing nutrients and antioxidants from a plant-rich diet is part of his successful ReCODE protocol to improve brain function and reverse Alzheimer’s.

Our results suggested a causal and reversible association of brain Aβ metabolism and amyloid pathology by diet-dependent, but not genetically-induced, insulin-resistance. These observations raise the possibility that the causal factors of insulin resistance, e.g., metabolic stress or inflammation induced by HFD feeding, but not impaired insulin signaling per se, might be directly involved in the acceleration of amyloid pathology in the brain.

Едуцирај се па после врати се, ако мислиш дека имаш аргументи го имаш бројот, не нема да зборувам за анегдоти него за наука а диета доминантна во растенија е зборена со години, мојот став за тоа како треба да изгледа е многу јасен, а како таа се преставува за воопшто да биде одржлива кај обична популација е друго, пошто ако е 100% никој нема да се нафати, но и по таа дефиниција е базирана на растенија.

П.С. Не само до пред некое време него уште стојам на тоа дека 100% PB > сите подвидови медитеранска, DASH, или онаа на AHA.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Истата болест со различни манифестации

Alzheimer's Disease Is Type 3 Diabetes–Evidence Reviewed
  • At least 68 percent of people age 65 or older with diabetes die from some form of heart disease; and 16% die of stroke.
  • Adults with diabetes are two to four times more likely to die from heart disease than adults without diabetes.
  • The American Heart Association considers diabetes to be one of the seven major controllable risk factors for cardiovascular disease.
Cardiovascular Disease and Diabetes

Reversal of cognitive decline in Alzheimer's disease

Insulin Resistance in the brain - ApoE4.Info Wiki

Едуцирај се па после врати се, ако мислиш дека имаш аргументи го имаш бројот, не нема да зборувам за анегдоти него за наука а диета доминантна во растенија е зборена со години, мојот став за тоа како треба да изгледа е многу јасен, а како таа се преставува за воопшто да биде одржлива кај обична популација е друго, пошто ако е 100% никој нема да се нафати, но и по таа дефиниција е базирана на растенија.

П.С. Не само до пред некое време него уште стојам на тоа дека 100% PB > сите подвидови медитеранска, DASH, или онаа на AHA.
Аха ај важи. Ај сега ти прочитај си ги пак линковите, после малце медицински линкови, па врати се да кажеш пак дека СЕ ИСТО. Дека се поврзани да, уствари за некои можеби, ама дека се ИСТО тоа само во твојот свет.
Исто многу ми се свиѓа, дека пак потврди дека убаво знам, кога ти збориш за ПБ, уствари мислиш 100% ПБ или веганство.

П.с. И дај малце по кредибилно од еден човек кој бутка свој научно неприфатен протокол на исхрана и тепа некоја своја теорија. Исто така Дијабет 3 како докажана теорија и класифицирана медицинска реалност засега живее само во теориите на неколкумина. Ни е дефинитивно докажана работа, а уште помалце научен консензус. Сега тек ми се потврди дека со вакви извори на информации убаво сум рекол дека нема што да разговараме телефонски.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
:)

A detailed analysis of 14 high quality longitudinal studies from MEDLINE and EMBASE searches41 further demonstrates that individuals with T2D have a greater than two-fold increased risk of developing AD compared to individuals without T2D, adjusted for age, sex, education, and vascular risk factors (including a history of stroke, hypertension, and heart disease). The duration of diabetes is also a risk factor for increased cognitive decline, and this may be related to the length of exposure to high levels of insulin combined with the severity of disease.42 The converse is also true, as patients with AD are also more likely to develop diabetes. The Mayo Clinic AD Patient Registry reveals that 80% of AD patients have either T2D or an impaired fasting glucose level.43

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ајде ќе научите со време.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Ајде ќе научите со време.
А некој и никогаш. Каде пишува таму дека се ИСТО. Молимте како што знаеш потцртај болдирај како сакаш. Па врати се еден пост погоре, да видиш што сум пишал, и кој поточно дефинирал и се изразил.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно