Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Суплементи, исхрана, наука

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Е па ти ми го препорача зелениот чај, а сега чекај. :)
Инаку корпата е така, колку да се види дека дава фри шипинг и попуст за Life Extension. Ама секако ќе лупнам зелен чај. 180 комада е малку многу, ама планирам да и бутам и на жена ми. ;)

@psyside
Направив на брзина една листа на саплементи што симнуваат висок притисок, од овој извор.
pritisok.PNG
Единствено фали лукот таму. Tоа што ме изненади е екстрактот од семе од целер. После магнезиумот (кој е апсолутен шампион), целерот е голем крвник, особено за долниот (диастолик) притисок. Пробав да најдам некој саплемент, ама тнка работа...
Најдов цело семе, ама тоа сигурно би го нашол и по нашиве продавници за здрава храна.
Any ideas?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да, го препорачав ама мора да ме извиниш, заборавив да напоменам дека не се пие константно.

LEF (имаат фантастични студии - збирови на анализи) на својата страна, одлично што си почнал нивните протоколи да ги следиш.

Листата ти е одлична, би додал rutin, како и цитрусни биофлавоноиди генерално. Колку што гледам листава е преполна со работи што блокираат создавање на AGE's и со антиоксиданти кои позади нив имаат доста докази, мелатонинот кој за жал неретко го заборавам е исто така dobar антиоксидант и блокатор на овие појави, другото се ти е on point, но имај во предвид дека LEF обично ги наведуваат и резултатите за напредни формули и суплементи, не за генерички магнезиум, ресвератрол и слично - но затоа сме тука :)

Целерот е исто така фантастичен за таа намена, и се што е зелено - поготово и семе од него. Запримети го OLE, колку јако дејство има......е сега ова е само за притисок, не се наведени другите бенефити, но лисата е фантастична.

Најдобар bang for buck, за овие работи се зачините.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
@Chicco69 пратките ми беа порачани на 27.12, на царина беа стигнати на 18.01. Потоа ми стигна писмо од царина да му пратам фактура, извештај од банка, итн. Ми ги царинија двете пратки како една, 20% царина и 5% ДДВ + царински давачки 188 ден од пратка. Јбг, изгледа бев малер :)

Инаку секоја чест зa @psyside, ми даде број и ми објасни буквално се, конзумација, диети, итн. Цел час бевме на тел, капа ти спуштам псај! Огромна благодарност.

Инаку според препорака на псај, зедов една доза од суплементите, 1 час пред да одам на скијање. Добив онака ептен енегергија и летав на стазата. Ќе пишам понатаму за искуствата. Веќе планирам да правам и втора нарачка, се надевам ке имам повеќе среќа со царината.

Топла препорака од мене кој што сака да проба со суплементите, јас сум ептен задоволен засега. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Нема гајле, таман работа :)))

• ми се допаѓа
Реакции: t0n1

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Топ дечко е @psyside , само скапа е дружбата со него :)

Иначе @Chicco69 и @psyside , обично за колку време стигаат пратките откако ќе покаже на тракинг дека се стигнати до дестинацијата (германија како што сфатив)?

Пред 2 ипол недели последен статус беше дека стигнале, а прв пат нарачувам од iherb па немам искуство баш.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@igor_xxxx
Ниту една пратка не ми стигнала за исто време. Славен рекорд ми е 16 дена (од нарачка до врата), неславен 50 - 60 дена.
Некоја златна средина е 4 - 5 недели. Од нив 7 - 15 дена до немачка (тоаму каде што завршува тракерот), остатокот време додека не ти ја донесат на врата или пак ти се јават да си ја подигнеш.

Генерално нема правило, но главен виновник за каснење секогаш е наша царина (сигурно и наша пошта има удел тука). Јас пред НГ нарачав 3 пратки, едната стигна за брзо време (не ми текнува, ама се пофалив тука), другите две абер немаат.
Ете на @Тони (два поста погоре) му заглавиле на царина, што е прв таков случај за кој јас знам...

Се сложувам дека сме во повластена положба што си имаме гратис доктор 24/7, али затоа сме со празни џебови. :hay:
Ааааа Псај, Псај, што не снајде со тебе, ќе треба да трчаме по банкиве да бркаме кредити. :p

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Топ дечко е @psyside , само скапа е дружбата со него :)

Иначе @Chicco69 и @psyside , обично за колку време стигаат пратките откако ќе покаже на тракинг дека се стигнати до дестинацијата (германија како што сфатив)?

Пред 2 ипол недели последен статус беше дека стигнале, а прв пат нарачувам од iherb па немам искуство баш.

3-4 недели е просек, заради празниците во последно време е хаос.

П.С. Не мора да значи дека е во Германија, во Германија обично идат кога пакетите се големи и тешки, може и преку друга рута да иде.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Првиот пакет стигна денес, се чека вториот.Нарачани беа со 3-4 часа разлика.

Псај спремај се уште малце за муабети на вибер за дози и користење :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Првиот пакет стигна денес, се чека вториот.Нарачани беа со 3-4 часа разлика.

Псај спремај се уште малце за муабети на вибер за дози и користење :)

Нема гајле, anytime :)

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Забораив да пријавам, напраив прва нарачка на iHerb со некои предлози од темава. Го искористив кодот за попуст на @Chicco69, за следна нарачка од друг член. :) Гледав да не ја надминува границата за плаќање царина, за брзо време планирам да направам уште една, зависно од тоа за колку време ќе стигне првава.
Според тракингов вика Arrival in Destination Country, тоа значи дека е пристигната негде во Европа каде што веќе нема можност да се следи понатаму пратката или пак е кај нас?

01.JPG 02.JPG

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Во 95% од случаите не е кај нас. Откако ќе добиеш такво инфо, после тоа имаш уште 2 недели во просек.

Да. Нема можност.

Едит, кога ја направи нарачката?

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Во 95% од случаите не е кај нас. Откако ќе добиеш такво инфо, после тоа имаш уште 2 недели во просек.

Да. Нема можност.

Едит, кога ја направи нарачката?
21 јануари.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Друштво,
има некаде во градов содиум бикарбонат (чиста без алуминиум) со нормална цена, или и тоа да се мкне од штатите. :)

@psyside што мислиш за овој рутин?
Ми се уклапа у шема да пробијам $40, а да не подлежи пратката царина (< 45 евра).

Последно потсетување до сите, фри шипингот над $40 трае уште денес и утре. Кој мисли да прави нарачка, сега е моментот. Особено се исплати за потешки производи што повлекуваат големи шипинг трошоци.

Апдејт за пратките: последните две нарачани пред НГ абер немаат... :(

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Друштво,
има некаде во градов содиум бикарбонат (чиста без алуминиум) со нормална цена, или и тоа да се мкне од штатите. :)

@psyside што мислиш за овој рутин?

Последно потсетување до сите, фри шипингот над $40 трае уште денес и утре. Кој мисли да прави нарачка, сега е моментот. Особено за потешки производи што повлекуваат големи шипинг трошоци.

Апдејт за пратките: последните две нарачани пред НГ абер немаат... :(

Неколку поста погоре за рутинот, кренав раце од ефтини брендови...користам само тоа што сум го испробал, е од доверлив бренд или барем солиден, и сум го тестирал и осетил бенефитот лично. Рутинот е секако многу ефтин, и имаш скоро двојно повеќе разликата е 150 денари, и како капак апчиња се, не капсули - апчињата поготово во таа ефтина форма што ја користи Thomson, имаат послаба абсорција.

За што ти е сода? и како би ја користел?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
На кој (подобар) рутин мислиш?

Сода за месење домашен леб со интегрално брашно, разни семки и сл.
Исто и некад ако ме нападнат киселини, вреди да се има при рака. :)
Ја користам и за чистење атомајзејри (одлично неутрализира мириси).

Уште еднаш да те прашам за семе од целер, се наоѓа низ градов по пристојна цена или и тоа да го планирам од таму (во некоја следна пратка).
Екстракт од семе скоро и да нема во понуда, или е многу "солен".

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
На кој (подобар) рутин мислиш?

Сода за месење домашен леб со интегрално брашно, разни семки и сл.
Исто и некад ако ме нападнат киселини, вреди да се има при рака. :)
Ја користам и за чистење атомајзејри (одлично неутрализира мириси).

Уште еднаш да те прашам за семе од целер, се наоѓа низ градов по пристојна цена или и тоа да го планирам од таму (во некоја следна пратка).
Екстракт од семе скоро и да нема во понуда, или е многу "солен".

Не знам за семе, сигурно може да се најде. Еве за кој рутин мислам :) исто и овој е добар, но е микс, можеби и подобар избор е за циркулација, т.е. подобро е микс наместо 1 супстанца, но далеку повеќе дата, докази, и испитувања има позади рутин - со далеку посилен ефект наспороти оној на коштанот така што јас сега ќе земам чист, ми треба поголема доза по 3-4 на ден ќе зимам.

Друга препорака е ова - неверојатен bang for buck.

За киселини, треба да почнеш РЕДОВНО да конзумираш зачини, за 1 месец ќе ги снема, имаш најверојатно H Pylori инфекција, голем дел од луѓето ја имаат...ако немаш, онда имаш недостаток на добра бактерија, и други дигестивни проблеми - се решаваат со редовна конзумација на зачини. Друга работа за таа намена, многу ефикасна е ова.

Брашно исто така сем оризово интегрално не препорачувам, а најдобро од лушпа од ориз.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Абе тамам ќе најдам некој евтин производ, кога ете ти го Псај со идеа како да ми го испразни контото. Значи за рутинот ќе те послушам. :innocent:
Некаде прочитав дека мора да се пие во поголеми количини (мин 500мг) за да се осети вистински ефект.

Глеј изборот на Л-Аргинин да ги исполни твоите стандарди, во спротивно ептен ќе ми направиш компликации со нарачката. :hay:
Некој се имаше пожалено дека Л-Аргинин во поголеми количини активирал херпес. Јас имам еден што ми се појавува 1-2 пати годишно и тоа на фаца, па не е баш пријатна работа. Кардио здравјето е сепак на прво место, а и ќе пазам со дозирање.

.
Еве го тоа за кое зборував
л-аргинин.PNG

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Аргинин е супер ствар, али не сум сигурен колку вистински ти треба. Најдобро би било да опишеш што сакаш да третираш, во каква состојба си итн, ако не тука преку пп па ќе ти дадам соодветен предлог.

Ти веќе пиеш многу моќни суплементи, не сум сигурен колку бенефит плус и дали ќе имаш од аргинин, ако веќе пиеш магнезиум, таурин, CoQ10, resveratrol, лук, екстракт од маслинка, итн итн, но ако инсистираш ќе ти дадам предлог и за тоа.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@psyside
Од тие што се битни за притисок и генерално кардио здравје, пијам:
- Омега3, CoQ10, резвератрол, магнезиум и ептен од скоро глог.
- Чекам да стигнат лук, маслинка и Алкар.
- Денес планирам да нарачам таурин, EGCg и рутин
Вака како ги редам, стварно излегуваат многу. :)

Зошто ме заинтересира Аргинин-от?

Supplements for High Blood Pressure
Arginine is an amino acid that is the precursor to nitric oxide, which is a primary regulator of blood pressure. Nitric oxide signals the smooth muscle cells of the arteries to relax. This increases their diameter and allows blood to flow more freely with less pressure against arterial walls, thus lowering blood pressure. The recommended starting dose of arginine is one gram three times a day, although some people require double that dose to notice benefits, and doses up to 20 grams are sometimes used. An easier option is time-release arginine; use as directed.

Life Extension’s Protocol for Optimal Blood Pressure Control (при крај)
L-arginine. An exhaustive analysis of 11 randomized controlled trials found that L-arginine supplementation, in dosages ranging from 4 to 24 g per day, lowered systolic blood pressure by 5.4 mm Hg and diastolic blood pressure by 2.7 mm Hg, measurably more so than placebo.

Targeting Vascular Disease Risk Factors with Nutritional Therapeutics
This amino acid has attracted attention for its ability to improve endothelial function. L-arginine serves as the precursor of nitric oxide in the endothelium (Cockcraft JR 2005). To find out whether L-arginine improved arterial function in people with peripheral arterial disease, as well as determine an optimal oral dose, a group of researchers from the University of California, San Francisco, looked at L-arginine’s ability to improve walking distance and walking speed among people with peripheral arterial disease. The research group found in a pilot study of 80 patients that 3 g L-arginine daily improved both walking speed and distance (Oka RK et al 2005).

Another study looked at the effects of oral L-arginine in patients with stable coronary artery disease. The team found that L-arginine therapy of 10 g daily improved brachial artery dilation, a measure of endothelial function (Yin WH et al 2005).

Реално и не е зорт да нарачам аргинин. На негово место ќе бапнам од убавите мулти и решен проблем. :p
И така имаат 10% попуст. ;)
Овие неубавите ќе ги завршам за еден месец и тамам да очистам 21st Century производи од дома.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Батко, нема збор дека аргининот е топ, земи го слободно. Јасни ми се сите бенефити, запознаен сум. Работата е што не е обавезно да ги пиеш сите работи, диетата исто така има огромен удел, како и физичката активност. Сите кои ги наброја, се одлични суплементи и оние кои планираш во иднина да ги пиеш исто така, генерално покриен си.

Аргининот има поголем бенефит за срце него за притисок, но има други супстанци што го прават сличниот - ист ефект.....кора од цитрусни овошја, кора од калинки, рутин, таурин, магнезиум, coq10 итн.

Оној што си го избрал е од добар и проверен бренд, и дозата е за долг период....така да go for it :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Касниш со одговорот бајо мој. :)
Ја пуштив нарачката неколку минути пред 19h, пошто нели до тогаш беше фри шипингот. Нема врска, си трае уште. :(
Позитивно е што за помалку од 5 часа ја пуштиле. Стварно се експедитивни, камо наша царина и пошта да се угледаат малку на нив...

iHerb имаат и нова промоција во наредниве 7 дена:
extra 20% off our Vitamin D3 selection
Extra 10% off a unique selection of our Cold and Immunity products
Extra 10% off our top selling Skin Care brands

Ништо од толку најавуваните промени: кодот за 5% си важи, акцијата 10% Loyalty Credit се врати на стандардните 5% и најважното, фри шипингот и даље функционира.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ми стигна и вториот пакет, ама имам проблем.Ми фали едно шишенце R-Lipoic Acid.Три работи стигнаа, четвртата ја нема, во исто пакетче.Кој малер :)

Искуство некој со iHerb за во ваков случај, да им пишам на support или што и да имаат за контакт?

@psyside @Chicco69

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Е навистина малер ситуација. И тоа баш R-ALA што е скап производ...

Претпоставувам немаш видео, но набутај се назад во кутијата (нареди ги така сите производи да се гледаат) и напрај неколку фотки. Буни се кај нив (не знам која е процедурата) и биди упорен. Би требало да ја признаат грешката, сепак се голема сериозна фирма. Вртат многу пари и не им се исплати да се бламираат за таква ситна работа.

Мене од прв ден ми е пракса да си снимам анбоксинг, токму поради тоа или евентуално да не ми бутнале погрешен производ. Единствено последниот пат жена ми ја мрзеше да снима, па решив сам да го отворам пакетот (без снимање). Како што одат работите според Марфи, баш тогаш не добив точно тоа што нарачав.
Имав нарачано (меѓу другото) 3 шишенца глог, а добив ... 4. :)
Пратката беше нарачана на 24.12, па тоа го сфатив како нивна добра воља, т.е. божиќен поклон.

Очигледно прават грешки чат пат и треба да се внимава, а ако дојде момент за рекламација, нема подобар доказ од не едитирано анбоксинг видео.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно