Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung vs Xiaomi 2026

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Xiaomi Mi 11 Lite 5G од 2021 година и уште си тера без успорување. Мана: нема повеќе апдејти. Може до мене е ама премногу сум навикнат на МИУИ-то, пробав и самсунг а52..баталив :)
A52 софтверот е катастрофа, пробај Samsung s24 или s23 и после кажи ми, дали навистина е добар :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
A52 софтверот е катастрофа, пробај Samsung s24 или s23 и после кажи ми, дали навистина е добар :)
Имав можност да ги чепкам и 2та..не ме бендисаја ахахаха стоаромоден сум со стар хардвер :)))

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Galaxy S25FE што го гледаш е околу 34.000, додека iPhone 15 кој одговара на сите твои потреби (стабилен софтвер, топ камера, нема проблеми со прегревање, оптимизирано работење итн итн) ти е на промоција за 40.000.

Освен ако нешто не си алергичен на iOS, со твоите базични потреби ова ќе ти биде перфектен телефон.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Galaxy S25FE што го гледаш е околу 34.000, додека iPhone 15 кој одговара на сите твои потреби (стабилен софтвер, топ камера, нема проблеми со прегревање, оптимизирано работење итн итн) ти е на промоција за 40.000.

Освен ако нешто не си алергичен на iOS, со твоите базични потреби ова ќе ти биде перфектен телефон.
Далеку е од 34к Самсунгот, за 24к се наоѓа нов на реклама5
Мислењето е автоматски споено:

жаомије имам од редми 2. Најнов жаомије уред - ми 12. Пред некоја година се префрлив на пиксел. Моето искуство со уи:
Пиксел е неисполиран андроид. Да отидат кај дечките во ми и да поднаучат како се досредува уи. Прости глупости што многу ми фалат но едноставно функционираат совршено. Не знам какви багови и какви проблеми сте имале, ама ако земате кинески софтвери, тогаш можда си имате други маки.
Може да е навика на интуитивноста на поставувањата и функционалностите, но се е многу интуитивно.

Ќе треба да си земеш еден и да си поиграш да видиш дали уи-то ќе ти легне.

Мое видување за самсунг е: добри се ултра моделите, а се друго се шлепа на името. Тие основните модели се нефунцкионални кога се нови, а со тек на време се само полоши. Самсунг немаат поим да склопат софтвер (ова од чепкани различни уреди на различни луѓе оти јас сум тој што им ги средува телефоните). Ништо не е каде што очекуваш да биде. Луташ по сетинзи... Општ хорор.
Не би се соогласил со ова, , Самсунг важи за најисполираниот UI во андроид светот, додека Шаоми до пред некоја година шибаа реклами и блоутвер како на Виндоус 11 ка да си. На крајот се се сведува што повеќе ти лежи, ама далеку од тоа дека Самсунг имаат лош софтвер.

Последна промена:

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Што те наљути кај јаболката?
Можеби сум премногу навикнат на Андроид ама не ми се допаднаа некои работи од типот

1. морам од горниот ќош да повлечам надоле за да симнам нотификации /контролен центар.
2. тешка ми е навигацијата низ мените, многу против интуитивна.
3. copy /paste - кога ќе ископирам нешто морам да задржам за да се појави менито за со опции (на андроид со тап се појавува и е многу побрзо)

Можда сум „целидлака“ ама вакви работи премногу ми го менуваат искуството.

Е сега, екранот е лудница. Иако панелот го прави самсунг, подобар е од S25 на пример. За камерата да не збориме. Шоркат копче има ајфонот истотака ама ете сепак user experience не бе бендиса. Мислам дека сум уморен и здосаден од Самсунг т.е. од нивниот хадвер кој што доцни со подобри батерии, Qi2, ете нешто ново малку да освежат не мора да измислат топла вода :)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Далеку е од 34к Самсунгот, за 24к се наоѓа нов на реклама5
Мислењето е автоматски споено:

Не би се соогласил со ова, , Самсунг важи за најисполираниот UI во андроид светот, додека Шаоми до пред некоја година шибаа реклами и блоутвер како на Виндоус 11 ка да си. На крајот се се сведува што повеќе ти лежи, ама далеку од тоа дека Самсунг имаат лош софтвер.
си користел редми или ми? Сум сретнал корисници на самсунг што го фалат самсунг а користат најосновен модел што е практично неупотреблв. Ама самсунг било. Ко што кажав, може флегшип моделите да се ок, а сите други се шлепаат на тоа и се преценети. Не кажав дека е лош софтверот, туку ништо не ми било каде што очекувам да е.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
си користел редми или ми? Сум сретнал корисници на самсунг што го фалат самсунг а користат најосновен модел што е практично неупотреблв. Ама самсунг било. Ко што кажав, може флегшип моделите да се ок, а сите други се шлепаат на тоа и се преценети. Не кажав дека е лош софтверот, туку ништо не ми било каде што очекувам да е.
Да, ама многу крако време, затоа што никако не можев да се навикнам на УИ-то. Дека се преценети, па мислам дека во денешно време нема производ што не е преценет, Шаоми тука нудеше поголема вредност од аспект на хардверот по подостапни цени, за тоа се соогласувам.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Ако користел некој А04, тогаш да, се шлепаат.
А52ѕ беше еден од најдобрите телефони што Самсунг го извади. Ене ја невестата 4та година го тера и немала намера да го мења додека не рикнел.

Шаоми да не се поарни? 550 евра за РЕДМИ телефон. Абе бегај таму.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Ако користел некој А04, тогаш да, се шлепаат.
А52ѕ беше еден од најдобрите телефони што Самсунг го извади. Ене ја невестата 4та година го тера и немала намера да го мења додека не рикнел.

Шаоми да не се поарни? 550 евра за РЕДМИ телефон. Абе бегај таму.
редми се 10к во анхоч. самсунгот што е ок е 20к. 500еур е ми, не е редми.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
251
242
S25FE e атм бест бај. Не вреди да се зема поскап телефон. Ќе се потрошат двојно или тројно повеќе пари за 30-50% подобри перформанси.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
редми се 10к во анхоч. самсунгот што е ок е 20к. 500еур е ми, не е редми.
Ако гледаме Редми што не можеш ни Contacts да отвориш, да, 10к се.
Збориме за Редми редми (добро не се 550 евра ете, ги намалиле).
1768747725890.png

Инаку не хејтам, користам жаомије веќе 7 години, од редми до flagship (Mi 10 па Xiaomi 14) и сигурно нема да сменам.
Само не знам каков самсунг ти си фатил во рака (и јас сум човек што средува телефони на други инаку, менува софтвери, отклучува bootloader-и итн.). ама врска нема дека софтверот е тиња. До пред некое време на жаомије мораше во accessibility options да отидеш за да смениш Font size, место да го стават тоа во дисплеј. I mean who the hell does that?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
На секој жаомије телефон го гасам ова. Чиста глупост е.
И на самсунг ја има истата опција, кај мене исклучено од прв ден на сите телефони што ги имам. NAND мемориите едноставно не се создадени за константни R/W циклуси, едноставно се преспори и не нудат никакво забрзување, баш спротивен ефект има. Затоа постои RAM.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Ако можете да го џвакате Шаоми софтверот, тогаш се подобри од Самсунг на тема хардвер, ама Самсунг има доста по стабилен софтвер од Шаоми, така да бирајте едно од двете зла.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
S25FE e атм бест бај. Не вреди да се зема поскап телефон. Ќе се потрошат двојно или тројно повеќе пари за 30-50% подобри перформанси.
Да, поготово во моментов кога реалната цена му е 350-400е по мобилари заради промоцијата што беше.

Го добив пред некој ден и во споредба со S25+ малце е само поголем поширок, иста тежина (лесни се двата) и тенок.
Екранот повеќе ми се свиѓа на S25 FE во однос на боите.
Ама брзината пошто го навикнав S25+, овој ми е осетно за нијанса поспор и Face ID му е поспоро.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Да, поготово во моментов кога реалната цена му е 350-400е по мобилари заради промоцијата што беше.

Го добив пред некој ден и во споредба со S25+ малце е само поголем поширок, иста тежина (лесни се двата) и тенок.
Екранот повеќе ми се свиѓа на S25 FE во однос на боите.
Ама брзината пошто го навикнав S25+, овој ми е осетно за нијанса поспор и Face ID му е поспоро.
каде го најде за 350?

Ricky27

read-only
20 март 2019
1
4
Самсунг користам од Галакси С2 до С24 Ултра.
С24 Ултра е ѕвер од телефон. Има неверојатна брзина, ненормален зум и феноменални features со S-Pen. Не сецка телефонот ни малку. Да не зборам за UI-то. Врв полирано и без багови.
Портрет модот е брутален и многу напреднат, особено со х5 телефото камерата. Таа камера е најсилен адут на телефонот.
Интеграцијата на вештачката интелигенција е многу олеснителна во операциите низ телефонот итн.

Меѓутоа, Самсунг го изгуби шармот, колоритот и живописните слики на камерата. Сликите станаа многу неатрактивни, рамни, бездушни и имаат катастрофален color science. Тоа не беше случај со Самсунг во минатото. Екранот го направија антирефлектирачки што е топ, меѓутоа цената што треба да се плати се неживописните бои на екранот, и слики од камерата кои се без карактер. Дури и на Vivid Mode на екранот боите не се ни малку збогатени. Се изгледа рамно и бездушно. Сликите немаат стил и карактер. Барем тоа да го имаа... Буквално немаат ништо артистичко во нив. Излегува само рамна слика од смартфон....

Го продадов пред една недела и не би купил повеќе Самсунг во скоро време. Максимално ме разочара нивната нова политика за фотографирање.
Искрено на моменти старава дуал пиксел С7-ца вади подобри и позбогатени слики со карактер. Исто и С20 FE иако и двата се со помали сензори. Се се сведе на тој зум...зум...зум...зум, а ги заборавија боите.

Сега чекам да падне малку цена на Шаоми 15 Ултра и мојот нареден избор е токму тој. Речиси и да ги нема по огласиве. Тоа е ѕвер од телефон. Го пробав во многу наврати и отворено тврдам дека тоа е една од најдобрите камери во светот. Прави артистички слики со карактер, 0 шум и сликите се најблиски до професионален апарат (DSLR).
Версатилност неверојатна.
Кога се менува низ зум леќите, нема загуба во квалитет никаква.

Слушам само дека софтверот не е баш најидеален општо на Шаоми , ама веќе ми треба промена. На Самсунг не се враќам ни под разно.
Период....

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно