Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Plaisio

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Едно прашање кое не е баш поврзано со самиот поврат.
Претходно имам искуство со хардвер кој не сум имал потреба да го отворам (куќиште, звучници и тн.).

Дали на грчка царина мора стриктно да не ти е отворен продуктот?
Пример, одам во сабота, купувам дрон и сакам да го пробам дали се е во ред. Отворам фолија/кутија, пробувам и враќам назад уредно.
Во недела се враќам назад за МКД.

Ќе прават проблем дека производот не ти е нов, доколку бараат да им го покажеш?
Секако дека ќе носам фактура од продавница кога е купен производот, ама сепак...

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.802
youtu.be
Ново е затоа што имаш сметка со дата и час на купување, исто и гарантен лист со сериски броеви и дата на гаранција.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.888
roka.mk
Зависи од цариникот, се дешавало да не ми го побараат производот да го видат.
Едно прашање кое не е баш поврзано со самиот поврат.
Претходно имам искуство со хардвер кој не сум имал потреба да го отворам (куќиште, звучници и тн.).

Дали на грчка царина мора стриктно да не ти е отворен продуктот?
Пример, одам во сабота, купувам дрон и сакам да го пробам дали се е во ред. Отворам фолија/кутија, пробувам и враќам назад уредно.
Во недела се враќам назад за МКД.

Ќе прават проблем дека производот не ти е нов, доколку бараат да им го покажеш?
Секако дека ќе носам фактура од продавница кога е купен производот, ама сепак...

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ви благодарам на сите, ќе дадам апдејт кога ќе завршам работа, здравје.
Едвај се наоѓа (не е од Plaisio):

qeBZVxL.jpg

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Public ти враќаат ~11% како и сите што идат преку тоа блу.. како и да беше, плус кога ќе ги земаш парите ќе ти удрат провизија во зависност од сумата и ќе испадне помалку од 11 секако. Plaisio они ти го враќаат данокот и искача некои ~19% да не се излажеш дека е 24% па да испаднат грешни математики :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
глупости, па кој би земал од други освен Плаисио ако повратот не е 24%. А во Котсоволос колку е?
Еве сега една листа ќе направиме специјално за тебе.

За Plaisio се знае, бидејќи одат директно и не користат посредници. Преку Public (пример), имаш 2 посредници - Global Blue и Фришопот што прави некои конверзии и зима дополнителни провизии.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Еве сега една листа ќе направиме специјално за тебе.

За Plaisio се знае, бидејќи одат директно и не користат посредници. Преку Public (пример), имаш 2 посредници - Global Blue и Фришопот што прави некои конверзии и зима дополнителни провизии.
извини друже што прашав, мислев на форум сум.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
ајде кажете ми сега како и овој проблем да го решам.

Тоа што сакам да го купам во Плаисио го нема нигде во Солун и околина по продавници, само во магацин. Му пишувам на гркот дека наредна недела ке дојдам, да го пренесат од магацин во продавница и да го купам, ми вика не може да се нарачува преку нет и сајт, мора директно во продавница. Морало до 15ч да се нарача во продавница за следен ден да го донесат, му викам идам сабота сабајле, може ли до крај на ден да стигне, вика не. Викам ок, во петок во 18ч ке стигнам ( да тргнам после работа ), вика не, мора до 15ч инаку треба да чекам нареден ден ( понеделник ). Не можам да чекам понеделник очигледно.

сега за да може да го купам во сабота, мора да излезам порано од работа, да стигнам до 15ч во некоја продавница и да го подигнам во сабота, нема друга можност.
Ако е некој оди во Грција деновиве, да ми пише, да отиде да го нарача до петок производот за да со го земам во сабота, да не мора да брзам :))):unsure:

тенксс

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Public ти враќаат ~11% како и сите што идат преку тоа блу.. како и да беше, плус кога ќе ги земаш парите ќе ти удрат провизија во зависност од сумата и ќе испадне помалку од 11 секако. Plaisio они ти го враќаат данокот и искача некои ~19% да не се излажеш дека е 24% па да испаднат грешни математики :)
Математиката е точна, ти не си точен. 24% е.
Веќе незнам по кој пат објаснувам.
Еве и на тебе ќе ти објаснам како се рачуна повраток на данок.
100евра/1,24=80,64евра без вклучен данок
80,64евра*0,24=19,35евра поврат на данок

Ако не е 24%, пример е 16% математиката е следна:
100евра/1,16=86,20евра без вклучен данок
86,20евра*0,16=13.79евра поврат на данок

@Goran995 ако не ти е тешко стави ја фактурата овде за да видат дека математиката ми е точна или кажи колку пари е продуктот и ќе напишам колку треба да ти вратат по мојата математика, па после стави ја фактурата да видат.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
1159 e дронот, данокот е 24% т.е 225.
Само јас не земав од Плаисио, ама толку е данокот, да.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
da ama 224/1159 e 19,3%. Polesno e da se racuna na full cena, samo ke pomnozis po 0.193 i ke vidis kolku ti e povratot.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Јас погоре напишав како правилно се рачуна, а ти како знаеш така рачунај си.
ja znam kakose racuna pravilno, ova sto go pisav e tie sto ne znaat da doznaat kako najlesno da izracunaat povrat.

Cenata na proizvodot pomozete ja so 0,193 i go dobivate povratot, tolku e prosto.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.165
18.762
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
ja znam kakose racuna pravilno, ova sto go pisav e tie sto ne znaat da doznaat kako najlesno da izracunaat povrat.

Cenata na proizvodot pomozete ja so 0,193 i go dobivate povratot, tolku e prosto.
Твојата математика работи само за данок од 24%, има производи со друга стапка, или на пример во друга држава друг е данокот и автоматски е јуслес. Патем, ако се земе во предвид и поврат преку глобал блу... али не знам зошто ова се дискутира веќе 12ти пат последниве 3 години.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно