Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надомест за наплата на сметка

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Пред некој ден на поминување покрај телеком салон, немаше никој и застанав на шалтер да платам сметка. Еве денес добив друга сметка со ставка “Надомест за наплата на сметка” и износ од неверојатни 15 денари. Некој да знае каков вид на “криминал” е ова ? Ако е за тоа што на шалтер плаќав зошто едноставно не ми кажа дека има провизија и треба да платам ? Сега ако платам пак на шалтер пак ќе добијам нова сметка од 15 мкд ? Страшно….
Мислењето е автоматски споено:

6E2A22CF-C912-4424-A94F-2E9846B91B72.jpeg

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Некој да знае каков вид на “криминал” е ова ?
Криминал е што вработените не ти кажале на време, јас дознав мислам пред 1-2 години кога ми кажа на шалтер вработената.
Па на автомат платив со готовина, и автоматот само враќаше монети над 50 денари, е сега вработената ми рече дека тие 30-40 денари што не се вратени ќе бидат минусирани автоматско на следната сметка и се знае тоа не се случи и од сега само плаќам онлајн.

Ако плаќаш на автомат носи точно пари или со картичка.
Сега ако платам пак на шалтер пак ќе добијам нова сметка од 15 мкд ?
Секогаш кога плаќаш на шалтер ти земаат 15 денари провизија.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Old news, одамна е ова. Плаќај преку апликација или преку сајтот.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Проблемот најголем е што сега треба пак да одам да ги платам овие 15 денари, мислам дека не ми ги наплати. Онлајн не можам да платам, траен налог и автомат останува. Траен налог кон телеком е потпишување дека сакам да ме крадат и да пишувам приговори…

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Договор од фирма со повеќе вработени. Има фиксна претплата а дополнителни трошоци како паркинг и слични услуги се моја обврска да ги подмирам а преку броевите на фактура подмируваш цела фактура за сите. На апликација кога го внесувам мобилен број имам 0 услуги и не можам да ги поврзам. Од пред некое време почнавме на меил да добиваме фактури во пдф одделно за секој. Комплицирано е.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Ова све полудело. Треба да има некоја контрола за вакви глупости од надлежни институции. Банкиве веќе не знаат на што да измислат административен трошок за наплата, направија 100 приходни стрима од секоја административна ситница. Телеком ја следи истата насока. Малку е што користиме услуги, сега треба и за вработените што ги чуваат по салони да плаќаме зошто не сакаат да затворат салони поради маркетин и брендинг. Ако и тоа ќе го плаќаме, малку ни е. Уште малку ќе треба да плаќаме сабскрипција за да бидеме корисник некаде. Ни треба еден земјотрес со дисраптив технологии во сите сектори за да се нормализираат. АЕК што вика за ова, пријавил некој?

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
На времето Телеком наплаќаше 2% за обработка на секоја сметка. АЕК го укина тоа

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Ни треба еден земјотрес со дисраптив технологии во сите сектори за да се нормализираат.
По дисраптив технологија од можност за онлајн плаќање сметки има ли друже? Со два-три клика се плаќа све, од каде сакаш, кога сакаш. Мене ми се смачи од луѓе што ги полнат салоните и прават редици за да платат сметка, а јас сум отишол да си разгледам телефони или да обновам договор (што сега веќе последниов пат и тоа по телефон од дома го направив).

Во случајов на OP, негов проблем како што разбрав е тоа што воопшто не го известиле дека ќе му биде наплатен ваков трошок, и дека му е издадена посебна сметка само за тие 15 денари, која пак ќе треба да оди на шалтер да ја плаќа и пак ќе му наплатат плус 15 денари. Значи се работи за бирократска заебанција, а инаку самата идеја да се одвратат луѓе од плаќање на сметки по салони е добра.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Телеком е високо регулиран бизнис. Не можат без АЕК да измислуваат ставки. Или чушки нека продаваат ако не им се свиѓаат телекомуникации.
„Универзален оператор“ или така нешто им е позицијата…

Aowek

user
14 април 2012
1.210
1.167
Гужвата во Салоните на операториве кај нас ја правеа плаќачи на сметки, веројатно само на Балканов е овој феномен. Си има автомат за наплата каде што секогаш има некој да помогне од вработени. Добра идеја е да се одвратат да не плаќаат во салон на пулт.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Ова све полудело. Треба да има некоја контрола за вакви глупости од надлежни институции. Банкиве веќе не знаат на што да измислат административен трошок за наплата, направија 100 приходни стрима од секоја административна ситница. Телеком ја следи истата насока. Малку е што користиме услуги, сега треба и за вработените што ги чуваат по салони да плаќаме зошто не сакаат да затворат салони поради маркетин и брендинг. Ако и тоа ќе го плаќаме, малку ни е. Уште малку ќе треба да плаќаме сабскрипција за да бидеме корисник некаде. Ни треба еден земјотрес со дисраптив технологии во сите сектори за да се нормализираат. АЕК што вика за ова, пријавил некој?

Гужвата во Салоните на операториве кај нас ја правеа плаќачи на сметки, веројатно само на Балканов е овој феномен. Си има автомат за наплата каде што секогаш има некој да помогне од вработени. Добра идеја е да се одвратат да не плаќаат во салон на пулт.
Според оваа логика, треба ќесите во супермаркет да се продаваат по 100 денари, да се одвратат луѓето од пластика. Да се качи нафтата и бензинот повеќе отколку што е сега на едно 200 ден по литар, да се одвратат луѓето да возат коли, итн. да не редам примери.Те разбирам што сакаш да кажеш, во ред е.
СФаќам дека е лудило да се плаќаат сметки во салон, но не е во ред да се присилуваат луѓе и да гледаат после скриени трошоци. Наместо форсирање, подобро би било едукација. Има постари луѓе што не сакаат тоа да го учат, ниту па имаат капацитет тоа да го прават на тие години. Нив ли ќе ги форсираш, кои цел живот биле клиенти и плаќале навремено?
Друга ми беше поентата, ради трендот на лупање трошоци насекаде, не само телеком.

И банките така праат додека не дојде некоја виртуелна банка и да ги сотре тотално. Моментално се префрлам на дигитална банка кај нас ако има можност. Натака ми одеше муабетот со новитети и дисраптив бизниси.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно