Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Не одговараат секакви капачиња. Не знам кој лемоки ја имаш. Но можеш да провериш во спецификации кој профил на копчиња го користи.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.529
Неготино

Оваа е, вели

OEM Profile Shine-Through Double-Shot ABS Keycaps​

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.382
2.806

Оваа е, вели

OEM Profile Shine-Through Double-Shot ABS Keycaps​

ќе ти пасуваат. Пиши на Тему OEM Keycaps ќе ти излезат исто ко тие моите. Исто и свичеви можеш да апдејтираш со некои посолидни, Gateron можеш да гледаш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
1751895760026.png

Тоа е профилот. Инаку не може да се сменат свичеви зашто се залемени на PCB. Само капачиња.

Зависно од продорноста на ЛЕДот некои PBT капачиња т.е. нивните легенди може да испаднат помалку проѕирни од овие сега што ги имаш. Ако ти е битен LED треба и тоа да го земеш во предвид. Ако не ти е значајно, тогаш може да си нарачаш и квалитетни кои не се со проѕирни легенди. Од нив има поголем избор и се поквалитетни обично.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.529
Неготино

Тоа е профилот. Инаку не може да се сменат свичеви зашто се залемени на PCB. Само капачиња.

Зависно од продорноста на ЛЕДот некои PBT капачиња т.е. нивните легенди може да испаднат помалку проѕирни од овие сега што ги имаш. Ако ти е битен LED треба и тоа да го земеш во предвид. Ако не ти е значајно, тогаш може да си нарачаш и квалитетни кои не се со проѕирни легенди. Од нив има поголем избор и се поквалитетни обично.
Не се залемени свичевите, hot-swappable се.
Инаку не, мислев да сменам само капачиња, доколку си бендисам некои custom made, па затоа сакав да знам какви би пасувале.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Инаку не, мислев да сменам само капачиња, доколку си бендисам некои custom made, па затоа сакав да знам какви би пасувале.

Не се хотсвап. Иако имаш свич пулер комбо во кутијата. Залемени се.

На сајтот нема наведено таква опција ниту на тие неколку рецензии на интернет. Но не знам, можеби има повеќе варијанти од тастатурава. Само не пробувај да вадиш свич без да се осигураш зашто можеш да го откорнеш од плочата.

Капачиња имаш веќе голем избор зависно од преференци.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.037
1.845
Скопје
треба се што е мх компатибилно да пасува ако е ко на сликата горе. Имаш избор колку сакаш и на али и остали продавници. Пази само сетот кога ќе гледаш дал има се капачиња што ти треба .. првиот ред е најчесто различен зависи од распоред па може од 1.25 до 2.5 U ширина да идат капачињата и шифтовите втор ред. Full sets обично идат со сите комбинации, ама помали сетови знаат да се ограничени.

FikanA

hello world
3 април 2025
288
392
Средe никаде...
Да не знае некој кај нас дали има некаде да се купат Outemu или Akko CS. Уште рокам Redragon K552 Kumara, си ја земав дури 2018-2019 и уште тера супер, само S копчето знае некогаш да регистриа 2 3 пати кога ќе го кликнам еднаш, а и реално сакам да пробам некој друг свич.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.382
2.806
ги подмачкав стабилизаторите со една силиконска маст на Тему ја има, ја зедов за врати да не ми квичат, но и за тастатури брка многу работа :ROFLMAO:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Да не знае некој кај нас дали има некаде да се купат Outemu или Akko CS. Уште рокам Redragon K552 Kumara, си ја земав дури 2018-2019 и уште тера супер, само S копчето знае некогаш да регистриа 2 3 пати кога ќе го кликнам еднаш, а и реално сакам да пробам некој друг свич.
Aliexpress...

Само треба да пазиш зашто понови серии оутему и акко цс имаат подебели пинови па не влегуваат во старите сокети. Постари акко цс потешко се наоѓаат. Оутему има по нешто сеуште. Но обавезно провери пинови пред да нарачуваш. Outemu Silent Yellow, Silent Ocean and Silent White ќе влезат сигурно. Верувам и Peach V1 како и Lemon V1 односно од првите серии не би имале проблем. Верзија 2 и 3 веќе мислам дека не пасуваат без да ги сечеш пиновите.

ги подмачкав стабилизаторите со една силиконска маст на Тему ја има, ја зедов за врати да не ми квичат, но и за тастатури брка многу работа :ROFLMAO:

Битен е составот на маста за да остане дејството конзистентно без да се разгради, да изгуби својства да покапе итн. Меѓутоа веќе си ставил па така сега терај и ќе видиш како ќе биде во иднина.

FikanA

hello world
3 април 2025
288
392
Средe никаде...
Aliexpress...

Само треба да пазиш зашто понови серии оутему и акко цс имаат подебели пинови па не влегуваат во старите сокети. Постари акко цс потешко се наоѓаат. Оутему има по нешто сеуште. Но обавезно провери пинови пред да нарачуваш. Outemu Silent Yellow, Silent Ocean and Silent White ќе влезат сигурно. Верувам и Peach V1 како и Lemon V1 односно од првите серии не би имале проблем. Верзија 2 и 3 веќе мислам дека не пасуваат без да ги сечеш пиновите.

Битен е составот на маста за да остане дејството конзистентно без да се разгради, да изгуби својства да покапе итн. Меѓутоа веќе си ставил па така сега терај и ќе видиш како ќе биде во иднина.
Епа преку интернет тешко дека ќе проверам должина и дебелина на пинови, посебно на Али, ама ќе ги ѕирнам овие што ми ги спомна, фала.

partaloskip

read-only
9 август 2023
38
59
Не си требало да го направиш тоа ама не е страшно, има stab/switch lube во neksio од Keychron, јас го земав за стабилизаторите на Cooler Master MK730 и го смени целиот звук на тастатурата.

Разликата помеѓу двата типа е тоа што двата поинаку реагираат на материјалите со кои што се во контакт и најмногу за траењето.

Линкови:
Stabilizer Lube - Производ - Нексио
Switch Lube - Производ - Нексио

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.382
2.806
Не си требало да го направиш тоа ама не е страшно, има stab/switch lube во neksio од Keychron, јас го земав за стабилизаторите на Cooler Master MK730 и го смени целиот звук на тастатурата.

Разликата помеѓу двата типа е тоа што двата поинаку реагираат на материјалите со кои што се во контакт и најмногу за траењето.

Линкови:
Stabilizer Lube - Производ - Нексио
Switch Lube - Производ - Нексио

Па не ги утопив у маста. Само металниот дел што влегува у стабилизаторот. И старата маст беше ептен слична што ја сретнав отварајќи. Звукот се среди скроз, не гребе ич повеќе. Иначе може да се земе вакво за нареден пат.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Ми влезе чивијата со тастатурите изгледа.

Деновиве ја пробав Genesis Thor 404 TKL. Ми требаше поквалитетна тастатура со 5 пински лежишта за експерименти со свичеви и капачиња.

Има одлично RGB осветлување. Свичевите со кои се продава во Анхоч се Gateron Yellow Pro 3.0. Иако ова се бејзик опција сепак се далеку подобри од стандардните кои се инсталираат во тастатури од фабрика. Доаѓаат минимално подмачкани. Одот е мазен и не забележав некој гласен пинг. Тастатурата општо е многу тивка со релативно добро подмачкани стабилизатори на големите копчиња.

PCB поддржува 3 и 5 пински свичеви што е најголемиот адут на оваа тастатура.

Капачињата ми се видоа ОК и со добар квалитет. подебела е пластиката. На некои сајтови пишува дека се од PBT материјал.

Софтверот е исто така доволно добар за се она што на просечен корисник му е потребно.

Негативности кои јас ги согледав се многу оштри рабови на пластичното куќиште. Но и крцкање на пластиката ако се поместува или превиткува тастатурата. Плочата е метална и се слуша чудно крцкање на свичевите на PCBто кога ќе пробате да ја превиткате тастатурата.

Се на се оваа тастатура е подобрена верзија на Thor 230. И е наменета за гејмери. Лично сметам дека Thor 230 е подобра инвестиција за помалку пребирливи и пред се луѓе кои не планираат да менуваат свичеви.

И се подумав на Keychron V3 Max како експериментална тастатура. Но кога го чув звукот на кочињата си нарачав онлајн уште една AULA. Овој пат F87 со шајн тру капачиња.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.744
4.374
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ми влезе чивијата со тастатурите изгледа.

Деновиве ја пробав Genesis Thor 404 TKL. Ми требаше поквалитетна тастатура со 5 пински лежишта за експерименти со свичеви и капачиња.

Има одлично RGB осветлување. Свичевите со кои се продава во Анхоч се Gateron Yellow Pro 3.0. Иако ова се бејзик опција сепак се далеку подобри од стандардните кои се инсталираат во тастатури од фабрика. Доаѓаат минимално подмачкани. Одот е мазен и не забележав некој гласен пинг. Тастатурата општо е многу тивка со релативно добро подмачкани стабилизатори на големите копчиња.

PCB поддржува 3 и 5 пински свичеви што е најголемиот адут на оваа тастатура.

Капачињата ми се видоа ОК и со добар квалитет. подебела е пластиката. На некои сајтови пишува дека се од PBT материјал.

Софтверот е исто така доволно добар за се она што на просечен корисник му е потребно.

Негативности кои јас ги согледав се многу оштри рабови на пластичното куќиште. Но и крцкање на пластиката ако се поместува или превиткува тастатурата. Плочата е метална и се слуша чудно крцкање на свичевите на PCBто кога ќе пробате да ја превиткате тастатурата.

Се на се оваа тастатура е подобрена верзија на Thor 230. И е наменета за гејмери. Лично сметам дека Thor 230 е подобра инвестиција за помалку пребирливи и пред се луѓе кои не планираат да менуваат свичеви.

И се подумав на Keychron V3 Max како експериментална тастатура. Но кога го чув звукот на кочињата си нарачав онлајн уште една AULA. Овој пат F87 со шајн тру капачиња.
од алиекспрес ? линк ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
од алиекспрес ? линк ?

Денес ја поскапеле. Јас ја земав за околу 3,700 ден сосе шипинг:

1753098358054.png

Овој пат тракингот е RR...HU. Не знам како ќе биде со достава и додатни трошоци. Ќе видиме.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Пристигна Aula F87

Aula F87 gokica.jpg

Space Gold свичеви кои се многу слични со reaper. Исто толку лесни и тропкави. Единствено спејсот ми е малку посмирен по звук. Но оној на F75 ми се допаѓа за нијанса повеќе.

За да се чујат разлики потребно е двете тастатури да ги имате пред себе.

Оваа тастатура за разлика од белата има провидна горна површина. Па под копчињата се гледа PCB и ледовите кога е вклучено осветлување.

Искрено очекував легендите да се повеќе видливи преку ден. Но со оглед на тоа дека стаува збор за буџет PBT капачиња мислам дека е повеќе од одлично.

Нарачав и Outemu Silent Peach V3 кои исто стигнаа па ќе ги поставам наскоро.

Топла препорака за секој кој сака осветлена TKL тастатура за одлична цена.

Погоре го постирав линкот од продавачот. Немав никакви дополнителни давачки.

25 ноември 2014
1.552
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Пристигна Aula F87

Погледнете го атачментот 152742

Space Gold свичеви кои се многу слични со reaper. Исто толку лесни и тропкави. Единствено спејсот ми е малку посмирен по звук. Но оној на F75 ми се допаѓа за нијанса повеќе.

За да се чујат разлики потребно е двете тастатури да ги имате пред себе.

Оваа тастатура за разлика од белата има провидна горна површина. Па под копчињата се гледа PCB и ледовите кога е вклучено осветлување.

Искрено очекував легендите да се повеќе видливи преку ден. Но со оглед на тоа дека стаува збор за буџет PBT капачиња мислам дека е повеќе од одлично.

Нарачав и Outemu Silent Peach V3 кои исто стигнаа па ќе ги поставам наскоро.

Топла препорака за секој кој сака осветлена TKL тастатура за одлична цена.

Погоре го постирав линкот од продавачот. Немав никакви дополнителни давачки.
Дај снимка од звукот вака на гледање механичка тастатура џабе. :D

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.295
Само мал апдејт. Практично Space Gold свичевите немаат дифузер и дупчето за RGB светлото кај нив е помало. Silent Peach V3 свичевите веќе имаат дифузер. А со тоа малку повеќе до израз доаѓа осветлувањето.

Silent Peach V3 се дефинитивно подобри од Silent Оcean. И кај двата скоро и да не постои гребење, но овие се помазни пред се зашто имаат долг федер но и бараат 45 грама на тежина при притисок. Нудат пријатен филинг при куцање и интересен фидбек кој сепак се разликува од мембранска тастатура. Посебно при посилно удирање врз нив се слуша некој тивок но пискав звук. Па уште и помасивни PBT капачиња навистина прават добра комбинација. Можам да речам дека балансот е одличен и не случајно се едни од најпродаваните тивки свичеви за тастатури на планетава. Посебно кога ќе се земе во предвид и цената.

Мислам дека најдов одличен баланс за тастатура и капачиња за понатамошни експерименти. Сега продолжувам со истражување во светот на свичевите и звукот. AULA F серијата е одлична за тоа зашто освен гаскет маунт и сингл слот PCB има слоеви на пена, силикон и фолии кои целото искуство го прават многу подобро. Плус доаѓа со одлични стабилизатори.

И за крај Aula F75 vs F87. Мислам дека се многу блиску со тоа што пластиката на куќиштето на F75 ми делува посолидно. Звукот кој може да го произведат со ист тип на свичеви е скоро еднаков освен кај стрелките на F87 кои се малку подалеку а PCB а и материјалите за дефиниција на звукот се малку пообемни. Кај F75 се позбиени и со тоа поуниформни. Се друго вклучително и ледот е идентично. Белата кај ледот е баш бела од фабрика без модификации на спектрумот во софтвер.

Исто капачињата се многу близу по квалитет и на допир. Но мислам дека непровидните се малку поквалитетни заради тоа што двата слоја на пластика се комплетно порамнети. Заради провидност од страниците изработката на PBT капачиња е малку посложена и лимитира.

Ако треба некоја друга информација тука сум.

Дај снимка од звукот вака на гледање механичка тастатура џабе. :D

Едит: се извинувам заборавив да одговорам. Немам профи сензитивен микрофон за да правам споредби.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.382
2.806
Гледам gokica дека е обожавател на AULA, али некои други дали имате мислења и искуства со AULA или AJAZZ тастатури?

Јас имам Ajazz AK820, презадоволен сум од неа. Многу убаво звучи, изгледа супер, а и билд квалитетот е одличен.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно