Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Mеханички тастатури

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ха, ха, звукот од тастатурава и се бендиса и на жена ми. А и убава и била на изглед. Прв пат да забележи опрема што сум купил.

Некако ме враќа во времето и буди носталгија. Звукот и чувството при куцање се фантастични.

Јас сеуште се привикнувам. Работам ноќе и тогаш мора да посегнам по Logitech MX Keys заради тивкоста. Во секоја друг дел од денот посегнувам по AULA. Белиот дизајн кој го имам јас му е доволна светлината од мониторот за да ги гледам легендите на копчињата во темна просторија.

За чудо се навикнав полека на 75% лејаут. Иако не очекував толку брзо. Практично во овај формат недостасуваат копчиња кои во суштина и никогаш не ги користам. Со исклучок на print screen. Работам со бројки но многу ретко го користам numpad.

Инаку AULA има ист спејсинг меѓу копчињата како и Logitech MX Keys што многу ми помага. Неколку TKL кои сум ги пробал имаат потесен лејаут односно копчињата со стрелките за движење иако оддвоени сепак се поблизу до сите останати копчиња споредено со фул лејаут. И сите копчиња се некако позбиени на TKL. Впрочем ова може да се види и на сликата која ја постави architect претходно споредено со ROG тастатура. Не знам дали сите TKL се такви.
исто мислење, одличен звук, се навикнав на нејзе за еден ден иако имав дилема за 75% layout и е далеку подобра од ткл. кој нема механичка а сака да проба, попорачувам budget king !!!

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
597
450
Да не отворам тема, ке пишам тука.
Малиов има огромна желба за чачкање на комјутер (4 ипол години) многу научи, цепи гта 5 дури и шифри пишува. .) па од тука излага потреба за Кирилична тастатура, дали знаете на денешно време дали и каде може да се најде Кирилична тастатура (барам кирилична бидејќи ги знае сите кирилични букви)
Знам едно време имаше едни мислам дека беа Логитеч или слично, имаа кирилични копчиња.
Или пак некоја идеа за build механика тастатура и да се најдат кирилични копчиња?

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs)
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Да не отворам тема, ке пишам тука.
Малиов има огромна желба за чачкање на комјутер (4 ипол години) многу научи, цепи гта 5 дури и шифри пишува. .) па од тука излага потреба за Кирилична тастатура, дали знаете на денешно време дали и каде може да се најде Кирилична тастатура (барам кирилична бидејќи ги знае сите кирилични букви)
Знам едно време имаше едни мислам дека беа Логитеч или слично, имаа кирилични копчиња.
Или пак некоја идеа за build механика тастатура и да се најдат кирилични копчиња?

Не знам кај има таква, јас дома се уште имам Логитеч тастатура и има кирилични копчиња.
На интернет мислам дека може да се најдат налепници за врз тастатура па сам да си ставиш на својата.

Joco Ilievski

On your way to fame
24 август 2011
615
601
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D / Wraith Prism
Motherboard
Aorus B450 Pro
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Sharkoon SilentStorm Icewind Black 80 Bronze Plus 750W
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
SAMA Inpower Black Gold 5 v2
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Attack Shark K86 Mechanical + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
По грешка на атак шарк к86 тастатура инсталирав к86 фирмвер, неуспешно секако... ама на страната нема фирмвер за к86.. има некое чаре? :D

Joco Ilievski

On your way to fame
24 август 2011
615
601
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D / Wraith Prism
Motherboard
Aorus B450 Pro
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Sharkoon SilentStorm Icewind Black 80 Bronze Plus 750W
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
SAMA Inpower Black Gold 5 v2
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Attack Shark K86 Mechanical + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
По грешка на атак шарк к86 тастатура инсталирав к86 фирмвер, неуспешно секако... ама на страната нема фирмвер за к86.. има некое чаре? :D
Некој/никој? Значи... чорба... :LOL:
Повратен меил од attack shark, не можеле да пратат фирмвер за тастатурата за да се флешне ако инсталацијата или апдејтот на фирмверот на тастатурата е неуспешен

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
597
450
Не знам кај има таква, јас дома се уште имам Логитеч тастатура и има кирилични копчиња.
На интернет мислам дека може да се најдат налепници за врз тастатура па сам да си ставиш на својата.
Порачав една механичка тастатура..(од Таобао)
Тој Кинезот.... уз муабет се погоди дека е Француз , ми се нафати дека ке направат копчиња со кирилични букви за само 50 долари.
Денес ја испрати.
П.с комуницираме на вацап :)
Мислењето е автоматски споено:

Некој/никој? Значи... чорба... :LOL:
Повратен меил од attack shark, не можеле да пратат фирмвер за тастатурата за да се флешне ако инсталацијата или апдејтот на фирмверот на тастатурата е неуспешен
ЧатГпт.. проба?

Torlakian

Gaining Experience
21 октомври 2014
315
360
Куманово
Барам АУЛА f87-pro со LEOBOG Greywood V4! Од каде да нарачам?

1. AULA F87 Pro TKL Wireless Mechanical Keyboard - На официјална страна ако нарачам вика стига за 3-7 дена, но не пишува преку кој, најверојатно DHL или Fedex нешто, што значи ќе ми излезе поскапо така?
2. AULA F87 Pro Mechanical Keyboard 3 Mode 2.4G/USB/Bluetooth Tri Mode Wireless Gaming Keyboard 87 Key Hotswap RGB Gasket Keyboard - AliExpress 7 - официјален AULA алиекспрес вели дека Greywood V4 се продадени, има само V3?
3. EPOMAKER x AULA F87 Pro 87-Key Hot-swappable Mechanical Keyboard Bluetooth 5.0/2.4G Wireless/Wired Gasket-Mount for Mac/Win - AliExpress 7 - тука EPOMAKER као ја има, само не знам дали е ова потполно иста во поглед на делови, слоеви, изработка, RGB и слично?
4. New. AULA F87 Pro Mechanical Keyboard 2.4g/Usb/Bluetooth Tri Mode Wireless 87 Key Rgb Pbt Gasket 5 Layer Silencing Full Key No - AliExpress 7 - овдека за 30$ free shipping via Fedex?! ама свичеви не ги разбирам, што мислите за ова, нема шанси а?

Други продавачи што се по алиекпрес не даваат прецизни информации за свичевите, само пишуваат "white, green, black, grey" и слично? Натепале се 200 душе едну тастатуру продавав ццц што ме нервира тој хахахаха. Не знам @gokica ти како знаеше дека ќе добиеш Leobog Reaper?

@architect Да даеш некое мислење? Јас мислам ова под број 3 ми е најлогично или да чекам да дојде залиха под број 2.

Во меѓувреме
Тастатурава ја има во верзија со сите копчиња?
@moongose да не ја нарача AULA F108 PRO од официјалната страна?

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Барам АУЛА f87-pro со LEOBOG Greywood V4! Од каде да нарачам?

1. AULA F87 Pro TKL Wireless Mechanical Keyboard - На официјална страна ако нарачам вика стига за 3-7 дена, но не пишува преку кој, најверојатно DHL или Fedex нешто, што значи ќе ми излезе поскапо така?
2. AULA F87 Pro Mechanical Keyboard 3 Mode 2.4G/USB/Bluetooth Tri Mode Wireless Gaming Keyboard 87 Key Hotswap RGB Gasket Keyboard - AliExpress 7 - официјален AULA алиекспрес вели дека Greywood V4 се продадени, има само V3?
3. EPOMAKER x AULA F87 Pro 87-Key Hot-swappable Mechanical Keyboard Bluetooth 5.0/2.4G Wireless/Wired Gasket-Mount for Mac/Win - AliExpress 7 - тука EPOMAKER као ја има, само не знам дали е ова потполно иста во поглед на делови, слоеви, изработка, RGB и слично?
4. New. AULA F87 Pro Mechanical Keyboard 2.4g/Usb/Bluetooth Tri Mode Wireless 87 Key Rgb Pbt Gasket 5 Layer Silencing Full Key No - AliExpress 7 - овдека за 30$ free shipping via Fedex?! ама свичеви не ги разбирам, што мислите за ова, нема шанси а?

Други продавачи што се по алиекпрес не даваат прецизни информации за свичевите, само пишуваат "white, green, black, grey" и слично? Натепале се 200 душе едну тастатуру продавав ццц што ме нервира тој хахахаха. Не знам @gokica ти како знаеше дека ќе добиеш Leobog Reaper?

@architect Да даеш некое мислење? Јас мислам ова под број 3 ми е најлогично или да чекам да дојде залиха под број 2.

Во меѓувреме

@moongose да не ја нарача AULA F108 PRO од официјалната страна?
Истата е на сите линкови што ги постна, од али испораката им е горе-доле околу 15-тина дена. Јас ја нарачав од истиот стор EPOMAKED Store, и се крајно коректни и брзи при испораката, а мислам дека и @gokica нарача од истиот продавач. Во секој случај супер избор, кога ќе стигне очекуваме слики.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.707
13.366

Продавачот имаше друга супер дил страна на Али каде пишуваше Reaper. Инаку само тој свич за F75 е зелен по боја па не може да се згреши.

Јас не би нарачувал од четвртиот линк. Или официјална продавница на производителот, или барај селер со стандард алиекспрес шипинг и со нормална цена.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.707
13.366
Синот ја видел кај другар и ете сакаше да ја има во колекција.

White Shark Gaming Shinobi 2:

Shinobi.jpg

Ја купивме од Анхоч за 1,580 денари:

Првични импресии се дека дека во светот на механички тастатури има огромен прогрес како во функционалност така и во цена.

Не можам да поверувам дека во овој ценовен ранг има тастатура со RGB осветлување. До сега сите беа со ефект на виножито во најдобар случај. Многу е веројатно дека има дифузер кај ледовите зашто светлото е неверојатно силно и подеднакво распоредено. Иако не сум некој фан на RGB сепак морам да признаам дека на бела позадина е мелем за душа.

Има braided кабел кој е во иста боја со тастатурата. Плус е оддвоив односно може да се откачува од тастатурата. Уште едно нешто кое до сега го немав видено во оваа ценовна категорија.

Наменета е пред се за гејминг. Па така има антигоустинг на цел сет на копчиња.

И најважно од се, тастатурата има hot-swap можности односно може да се менуваат свичеви. Не сум проверил кои свичеви се компатибилни. Но самиот факт што ја има оваа можност тастатура со малопродажна цена од 25 евра (на промоција сега) е неверојатно.

Лесно се отвора со штрафови на носечката плоча. Треба само да се извадат неколку капачиња и се пристапува до нив.

Свичевите не ми делуваат подмачкани. Но стабилизаторите се добри и најверојатно подмачкани.

Ја пробавме со црвени и кафени свичеви. Ја земавме таа со кафени зашто спејсот е постишан. Иако црвените имаа подобар филинг при куцање, барем за мене.

За само десетина минути се навикнав на FN копчето кое дава пристап до вториот слој на функции вклучително и стрелките за курсерот. Убаво е се означено па лесно се снаоѓа човек.

Се разбира за очекување е дека капачињата се од ABS пластика. Меѓутоа не се лоши. Имаат рапава текстура слично на PBT материјал. Но се чувстува дека пластиката е попразна и полесна. Фасинантно е тоа што backspace има скоро ист звук како истиот клавиш на AULA F75.

Фотката која ја прикачив ни одблиску не може да го долови осветлувањето кое е неверојатно добро изведено.

Се разбира не може да се очекуваат чуда од аспект на филинг при куцање споредено со AULA F75. Далеку од тоа. Нема gasket mount. Се разбира звукот е шуплив. Нема флекс. Но ова мало тастатурче е фантастична опција за влез во хобито ако не пречи 60% лејаут.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0