Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Рачно лемена, 3Д принтувана
Switch: Boba U4T
Погледнете го атачментот 142859
Дали и твојата е dactyl manuform cc ? Во кој случај сме keyboard twins :D
Ме интересира како ќе ти се допаѓа, јас ја користам веќе 3 години (Mеханички тастатури) , И е најдобрата тестатура што ја имам ( од 2 ) комфортна и се тоа, но доколку би ја правел одпоново би сменил доста работи. Thumb cluster-от е малце далеку за палецот, со тоа што нај далечните копчиња едвај се дофаќаат. Исто нај надворешната колона ( за малиот прст ) е прилично не комфортна до степен што копчињата во ќошот не ни ми се мапирани. Ме интересира какво ќе биде твоето искуство. Секако, тоа се цепидлачења, тестатурата си е сон и куцам исклучиво на неа кога имам поголема работа.

LameAssSpaghetti

read-only
12 март 2024
7
37
Ауууу...ептен е авантуристичка!
За заинтересираните:
Мислењето е автоматски споено:

Дали и твојата е dactyl manuform cc ? Во кој случај сме keyboard twins :D
Ме интересира како ќе ти се допаѓа, јас ја користам веќе 3 години (Mеханички тастатури) , И е најдобрата тестатура што ја имам ( од 2 ) комфортна и се тоа, но доколку би ја правел одпоново би сменил доста работи. Thumb cluster-от е малце далеку за палецот, со тоа што нај далечните копчиња едвај се дофаќаат. Исто нај надворешната колона ( за малиот прст ) е прилично не комфортна до степен што копчињата во ќошот не ни ми се мапирани. Ме интересира какво ќе биде твоето искуство. Секако, тоа се цепидлачења, тестатурата си е сон и куцам исклучиво на неа кога имам поголема работа.
Даа dactyl e, исто нај добра тастатура, се слагам комплетно а користам неколку месеци ама гледам ногу голема проблема у начинот на кој шо пишам и ногу по згодно ми е

eQuiNoX

read-only
1 април 2017
7
2
Јас користам Sofle RGB со QWERTY. Не ми се учеше нов layout. Голема разлика прави и самото тоа што се две одвоени половини и рамењата се поопуштени.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.315
2.730
јако е ова, тастатура од сопствено производство. Само не знам како куцате со овие на два дела. Не е малце збунувачки?

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
јако е ова, тастатура од сопствено производство. Само не знам како куцате со овие на два дела. Не е малце збунувачки?
Буквално за 5 минути се навикнуваш. Освен тоа помага да се одвикнеш од лоши навики во куцање, на пример ( во qwerty layout ) стискање на Y со левата рака. Qwerty куцам како што сум научил од мал, не ги користам сите прсти. Кога сум на дворак со Dactyl-ot куцам правилно пошто многу е тешко да куцаш не правилно. Скоро те форсира

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Јас користам Sofle RGB со QWERTY. Не ми се учеше нов layout. Голема разлика прави и самото тоа што се две одвоени половини и рамењата се поопуштени.
ја би додал и што е ortholinear нели исто колоните

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
1730928761787.png

Keychron Q4, ми отиде ентерот. Ми пратија бесплатно нов, али зашто нема шипинг до Македонија, мораше до Белгија - а за шипингот 8 долари, па ќе си го земам сега за нова година.

До тогаш среќа најдов од старата Thor300 едно копче што одговара. Keychron-ов е супер, ама ете keycap-ot ојде у мртвите.

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Keychron Q4, ми отиде ентерот. Ми пратија бесплатно нов, али зашто нема шипинг до Македонија, мораше до Белгија - а за шипингот 8 долари, па ќе си го земам сега за нова година.

До тогаш среќа најдов од старата Thor300 едно копче што одговара. Keychron-ов е супер, ама ете keycap-ot ојде у мртвите.

Очигледно ваков Enter е за тебе
enter-dev.gif

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.005
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Имав КМ360 од G.Skill ме служеше одлично но поради мака со премногу кабли на ПЦ се решив да преминам на Wireless и да си олеснам.
Па така,како и секогаш гледаме нели да биде поефтино а добро а двете работи неодат заедно за жал.

Се решив за Redragon Horus Mini 60% wireless купена од Галерија со резил гаранција од скромни 6 месеца а ја платив 3000 денари,реков земај ова е најефтино нема поефтино да најдеш а овој бренд е најпродаван и повеќе познат по интернетот со ☆☆☆☆☆.
Ја користев нејзе и ми беше ОК некако и во респонзивност,свичевите (Red switch),низок профил на копчина,тивка,компактна и осветлување а највeќе поради wireless. Се користрше екстремно малку (по 2-3 часа за викенди) а потоа 5 месеци ја оставив неуклучена.
Се погоде ме фати мерак пак за ПЦ,по саат време куцање испуште душа.
Несакаше ни бежично ни со кабел,едноставно прегоре како зошто бог знај.Ја отворив немаше ништо црно на ПЦБ,пробав со кабел само без батеријата да биде приклучена но ЈОК несака да стартова.

После ова се решив никогаш повеќе од да не пазарам од Redragon како и оние што погоре ги имаат препорачано повеќето членови и земени за смешни пари од АлиЕхпрес.
Некако изгледа сите овие од Редрагон се "одзгора мазно оздола празно"
Најефтиното одбрано скоцкано и ставено.
Сличен случај и кај К552 Кумaра која ја имав во 2020 која ми беше мојата прва механичка тастатура за играње игри во време на карантинот која после 6тиот месец процветаа свичовите оутему блу,и почна да прави дупли пишувања па морав да ги заменам со други од Алиехпрес па ја продадов.

Незнам дали јас имам таква среќа да ми траат редрагоните по едвај до година или ...незнам ете.

Останав без тастатура 2 недели и со мисла дали пак да одам повторно на некој ваков калибар или да си отворам кесенцето и да се земи нешто од Кеикрон,Асус,Разер,стилсериес итн.

После читање ревјуа,одбирање дали да одам на кабел и респонзивност за поефтино или компакт,респонзивност и бежична.
На крај одлуката падна на Asus Falchion wireless.Ја платив 99 евра но со DE лејаут поради што немаше ЕN.
Можам да кажам дека има стварно разлика во квалитетот на изработката,функционалноста,брзината,свичевите а и батеријата е поиздржлива.
Се надевам овој пат сум на прав пат и несум погрешил што сум дал толку пари за тастатура
Ова ми е прв пат да искеширам толку за тастатура,одсекогаш сум гледал како "што има врска,тастатура е" и сум земал нешто поефтинко а да крепи но за жал испаѓа да "сиромавиот секогаш дупло плаќа"

20241115_152156.jpg

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.780
6.485
SK
Не би смеело да се деси тастатури вака брзо да испуштаа душа. Секако е нешто десено со електрониката, дали во влажни услови/магацини било чувано ова, дали лоши лемови и ултраосетливо на вибрации... Којзнае, ама искача колку пари толку музика со тастатуриве.

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Имав КМ360 од G.Skill ме служеше одлично но поради мака со премногу кабли на ПЦ се решив да преминам на Wireless и да си олеснам.
Па така,како и секогаш гледаме нели да биде поефтино а добро а двете работи неодат заедно за жал.

Се решив за Redragon Horus Mini 60% wireless купена од Галерија со резил гаранција од скромни 6 месеца а ја платив 3000 денари,реков земај ова е најефтино нема поефтино да најдеш а овој бренд е најпродаван и повеќе познат по интернетот со ☆☆☆☆☆.
Ја користев нејзе и ми беше ОК некако и во респонзивност,свичевите (Red switch),низок профил на копчина,тивка,компактна и осветлување а највeќе поради wireless. Се користрше екстремно малку (по 2-3 часа за викенди) а потоа 5 месеци ја оставив неуклучена.
Се погоде ме фати мерак пак за ПЦ,по саат време куцање испуште душа.
Несакаше ни бежично ни со кабел,едноставно прегоре како зошто бог знај.Ја отворив немаше ништо црно на ПЦБ,пробав со кабел само без батеријата да биде приклучена но ЈОК несака да стартова.

После ова се решив никогаш повеќе од да не пазарам од Redragon како и оние што погоре ги имаат препорачано повеќето членови и земени за смешни пари од АлиЕхпрес.
Некако изгледа сите овие од Редрагон се "одзгора мазно оздола празно"
Најефтиното одбрано скоцкано и ставено.
Сличен случај и кај К552 Кумaра која ја имав во 2020 која ми беше мојата прва механичка тастатура за играње игри во време на карантинот која после 6тиот месец процветаа свичовите оутему блу,и почна да прави дупли пишувања па морав да ги заменам со други од Алиехпрес па ја продадов.

Незнам дали јас имам таква среќа да ми траат редрагоните по едвај до година или ...незнам ете.

Останав без тастатура 2 недели и со мисла дали пак да одам повторно на некој ваков калибар или да си отворам кесенцето и да се земи нешто од Кеикрон,Асус,Разер,стилсериес итн.

После читање ревјуа,одбирање дали да одам на кабел и респонзивност за поефтино или компакт,респонзивност и бежична.
На крај одлуката падна на Asus Falchion wireless.Ја платив 99 евра но со DE лејаут поради што немаше ЕN.
Можам да кажам дека има стварно разлика во квалитетот на изработката,функционалноста,брзината,свичевите а и батеријата е поиздржлива.
Се надевам овој пат сум на прав пат и несум погрешил што сум дал толку пари за тастатура
Ова ми е прв пат да искеширам толку за тастатура,одсекогаш сум гледал како "што има врска,тастатура е" и сум земал нешто поефтинко а да крепи но за жал испаѓа да "сиромавиот секогаш дупло плаќа"

Погледнете го атачментот 143347
И мене ми е чудна работава. Пред да можам да си дозволам поскапи тастатури, секогаш сум купувал од буџет брендовите и до сега ни една не ми рикнала. Во спротивно еве ги некои 10 години уште куцаат.
Можеби има поголема лотарија ради лош QC.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Не би смеело да се деси тастатури вака брзо да испуштаа душа. Секако е нешто десено со електрониката, дали во влажни услови/магацини било чувано ова, дали лоши лемови и ултраосетливо на вибрации... Којзнае, ама искача колку пари толку музика со тастатуриве.
Кога ја земав од Галерија, тастатурата беше неотпакована,ставена на ѕид со други модели на изложба.
Кај мене дома немам влага за да дојди до тоа.Кога некористев ПЦ таа беше спакована во оригиналната паковка исто оставена во собата.Забележав при користење без осветлување батеријата нетраеше многу,за 6 сати користење морав да ја поврзам на ПЦ да се полни со фабричното кабелче.
И мене ми е чудна работава. Пред да можам да си дозволам поскапи тастатури, секогаш сум купувал од буџет брендовите и до сега ни една не ми рикнала. Во спротивно еве ги некои 10 години уште куцаат.
Можеби има поголема лотарија ради лош QC.
^Ова го читав и по реддитој и други страни по нетов каде тастатурата К552 Камура која мене ми јаве проблем во првите 6 месеци,некои по 2 години ги терале без никаков проблем.
Можеби мене така ми се погодиле а можеби затоа и Галерија дава 6 месеци гаранција "ко преживи причаче"

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Имам Redragon Ratri K595 механичка тастатура со црни свичеви, меѓутоа во последно време станува прегласна па или седам со слушалки пред компјутер или се префрлам на лаптоп за да куцам нешто.
Препорака за нешто не толку скапо, а потивко? Или доколку оваа може да се среди некако? Исто мислам дека црвените свичеви беа нешто потивки, но можеби сум грешка.
Би преферирал TKL тастатура.
Tnx!

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.684
Битола
www.instagram.com
Имам Redragon Ratri K595 механичка тастатура со црни свичеви, меѓутоа во последно време станува прегласна па или седам со слушалки пред компјутер или се префрлам на лаптоп за да куцам нешто.
Препорака за нешто не толку скапо, а потивко? Или доколку оваа може да се среди некако? Исто мислам дека црвените свичеви беа нешто потивки, но можеби сум грешка.
Tnx!
Мојот предлог е следната тастатура Производ - Нексио иди со подмачкани стабилизатори и свичеви, путер е за прицкање.

eQuiNoX

read-only
1 април 2017
7
2
Tnx!
Што точно е прегласно? Копчињата со стабилизатори (space, shift, enter и сл.)? Ако е тоа, лесно да се подмачкаат стабилизаторите и да се среди проблемот.

Е сега, не ми изгледа дека е hotswap, па тоа малку ги комплицира работите и најверојатно ќе треба да се одлемат прекинувачите на тие копчиња за да можат да се извадат стабилизаторите. Не е тешко ако имаш искуство со лемење, ама може да претставува проблем ако немаш искуство и опрема.

Црвени и црни свичеви се линеарни и гласноста е тука некаде. Во зависност од тоа како куцаш, црвените можат да бидат погласни поради тоа што се полесни и треба помалку сила за да се активираат и да се притиснат до крај (особено ако си навикнат на силата потребна за црни). Тоа сепак е навика и може да се надмине.

Кафеави свичови се тактилни и слични по гласност, само што имаат различно чувство при користење. Имаат bump што се осеќа при притискање.

Плавите свичеви се оние гласните што кликаат и исто имаат bump како кафеавите.

За тивко и евтино, немам конкретен предлог. Ама ако најдеш hotswap тастатура што може да прими 5-пински свичеви, Outemu имаат евтини silent свичеви што би можел да ги замениш наместо фабричките. 110 парчиња се околу 20 евра од али експрес.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Tnx!
Другарче продава Glorious GMMK TKL, ако си заинтересиран пиши. Не можам да ти пишам ПП, си ограничил.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.780
6.485
SK
Кафеави свичови се тактилни и слични по гласност, само што имаат различно чувство при користење. Имаат bump што се осеќа при притискање.

Плавите свичеви се оние гласните што кликаат и исто имаат bump како кафеавите.
Кафеавите по тактилност повеќе се накај линеарни свичеви отколку накај плавите свичови. Има параметри со сила притисок потребна за регистрирање клик ама субјективно кафеавите многумина ги опишуваат како да „имаат некоја нерамнина која повеќе има чуство на гребаница по стемот, отколку што има осет на тактилност“. На хартија звучат добро ама тоа што повеќето корисници кафеавите свичеви бргу ги менуваат за други, исто зборува многу... Искуството вели, одбери тактилни или одбери линеарни ама немој кафеави. :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Што точно е прегласно? Копчињата со стабилизатори (space, shift, enter и сл.)? Ако е тоа, лесно да се подмачкаат стабилизаторите и да се среди проблемот.
Гласно е куцањето на било кое копче. Не знам како да доловам, ако треба ќе снимам видео.
Инаку е hot-swappable, 3 пински свичови користи.
Другарче продава Glorious GMMK TKL, ако си заинтересиран пиши. Не можам да ти пишам ПП, си ограничил.
Преферирам нова отколку користена. Благодарам сепак за понуда.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас сум многу задоволен Kailh BOX свичеви. Не треба подмачкување и после 3 години користење истиот филинг е.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.315
2.730
само Glorious.Нема боља тастатура, јас имам 60% веќе 2 и нешто години, презадоволен сум. Абсолутно никакви проблеми, а дугмињата веќе ми се излижани од куцање. Плус билдот е алуминиум и целата е премиум финиш.

Еве ја лепотицата, на блек фрајдеј попуст 1000че

Последна промена:

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
944
Гласно е куцањето на било кое копче. Не знам како да доловам, ако треба ќе снимам видео.

Види во нексио/ит маркет што имаат на залиха од црвен свич. Така најефтино ќе поминиш.
Јас имам за проба Gateron G Pro Red пиши ми ПП слободно.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје

не мора да е само од switches галама, и самото кукиште и капачиња менуваат доста .. и дал користиш пример мауспад под тастатурата и сл зезанции (ако сакаш да намалиш галама) .. има и silent switches инаку со гумици на самиот стем внатре (ама не се толку crisp за куцање ко другите пошто нели удираш на меко).

Пушти видео ако можеш па да тумачиме подобро што може да се смени.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно