Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Како Huawei P30 PRO да поддржува e-sim?

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Го користам овој телефон кој навистина е фантастичен и после 6 години активно користење. Има и Google, што е најважно. ;)

Проблемот е во тоа што не поддржува e-sim.

Како што читав на Reddit, има можност да се нарача sim картичка преку интернет (околу 35 евра) која ја вметнуваш во вториот слот од телефонот, потоа симнуваш апликација и со таква комбинација телефонот, наводно, ќе поддржува е-sim.

Немам воопшто искуство со ова, па прашањето ми е дали има кај нас по мобилариве да се купи ваква „е-sim овозможувачка картица“? Ако некој има искуство со овие работи би бил благодарен.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.083
3.545
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Не сум го пробал

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.083
3.545
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Не сум го пробал
ее да. ова исто го имав чуено и заборавено...

овде го збореа

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Работи со GigSky нов бесплатен пакет. Со Eskimo постоечки нејќеше. И толку, следно пуштање некаде на одмор кога ќе се оди :) Инаку со мали букви е испечатено v0 а дека подобра верзија можеш кај нив на сајтот 9esim.com да си купиш :) Цената на поновите не е 11 евра туку 2-3 пати поскапо.

1743975926571.png

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
БРАВО за овој повратен одговор и за споделувањево! Огромно благодарам!

И како што гледам, брзо ти стигнала нарачкава по пошта, споредено со тоа кога го правевме муабетов, секоја чест!

Со здравје да се користи и јас ќе нарачам слично вакво, и тоа мислам директно од 9eSIM сајтот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769

Само вие користите рандом eSIM профили, if it's free - you are the product ;)
Изгледа дека не е страшно ако сме само на дата еСимови и ако QR кодот го земам од апликацијата а не од бандери на пр.
(Перплексити така вика, ја ништо не разбрав од ова :)

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Update:

За сите што имате Huawei P30 Pro (како мене) а не сакате да го менувате (како мене). :)

Со горенаведената сим картичка (види линкот погоре) функцијата е-sim работи одлично и без никаков проблем. Ете, дополнително го опаметив телефонов.

Сакам да искажам голема благодарност до @kirev кој несебично ми ја даде неговата картичка за да не чекам од AliExpress многу долго време додека да стигне и плус немам поштар во мојов реон, што значи ако воопшто стигне картичката.

Бидејќи сега не сум во можност подетално да ги опишам чекорите кои треба да ги следите за да функционира како што треба и за да не бидете изгубени како што бев јас на почетокот додека го проработив (не е ништо комплицирано), искажете интерес и јас тоа ќе го објаснам дополнително тука.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
...

Сакам да искажам голема благодарност до @kirev кој несебично ми ја даде неговата картичка за да не чекам од AliExpress многу долго време додека да стигне и плус немам поштар во мојов реон, што значи ако воопшто стигне картичката.

...

У меѓувреме и се оправив, па ќе ѕвонам за пиво кога ќе се оправам натаму... А риплејсментот ми е на пат па нема загуба.

Туку Once you go eSIM you never go back ;)

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Добро :)

1. Симни го EasyEUICC програмчето на мобилниот ти телефон за да ти каже дали телефонот ти поддржува e-sim. Од тука.

2. Стартај го и кликни на Compatibility Check.
  • Битно е првите три ставки во тој compatibility check да ти бидат штиклирани. Подолу има други ставки кои, и да имаат извичниче, не е битно.
  • Ставките кои се битни да бидат штиклирани се: (1) System Features; (2) OMAPI Connectivity; и (3) ISD-R Channel Access.
  • Другите подолу игнорирај ги, тие не се битни.
3. Нарачај ја картицата од горенаведенион линк од AliExpress, цитиран од @kirev

4. Чекај да ти стигне по пошта

5. (уште чекаш да ти стигне по пошта)

6. (и уште...)

7. Стигнува по пошта (фала Богу)

8. Ставаш sim картицата во телефонот. Телефонот треба да ти има два слота за две сим картички одеднаш, инаку ќе треба да правиш стави/вади постојано меѓу новава и твојата матична сим картица, што е досадно и непрактично. И провери во кој слот треба да ја ставиш, тоа ќе ги то каже EasyEUICC програмчето (ставката OMAPI Connectivity). Кај мене ми рече да ја ставам во слот 1.

9. ОБАВЕЗНО рестарт на телефонот.

10. Од Google Playstore симни ја 9eSIM апликацијата (во search пиши: 9esim app). Логото е сино со бела позадина. Целото име откако ќе се инсталира ѝ е 9еSIM-nLPA.

11. Стартај ја и ќе ти ја препознае картичката. Нов профил се додава со кликање на плусчето. Нов профил во превод значи нов SIM кога одиш во странство.

12. Набави си некој бесплатен профил за да видиш дали ќе работи. Јас си набавив, на пример, гратис 1 гига интернет од Holafly со траење од 1 ден и со користење на провајдерот WindGR.

13. Holafly ми испрати емаил со QR код. Го искенирав со 9eSIM апликацијата (клик на розевото плусче). ТРПЕНИЕ! Можеби ќе му требаат 10-15 секунди додека искенира, не е како на Viber одма да го детектира. Ако те нервира тоа, имаш опција и рачно да ги внесеш генералиите кои исто така ќе ти бидат испратени на емаил заедно со кодот. Сакаш така внеси, сакаш така.

14. Профилот се појави во листата на 9eSIM апликацијата и со тоа е активиран.

15. Сега, ја онеспособувам примарната SIM картица преку подесувањата на телефонот за да не правам збунка и ја користам само esim картицата.

16. Кога ќе завршам со esim-от, пак ја оспособувам примарната матична SIM картица.

17. Ако инсталираш, по некое време, кога пак ќе одиш во странство, втор профил во 9eSIM апликацијата (во превод: нов esim), тогаш со негово активирање се деактивира првичниот esim профил (од Holafly, во овој конкретен пример) и ќе ти даде можност да го избришеш тој првичен профил. Ова е битно да се знае оти јас бев збунет затоа што не гледав опција за бришење. Со инсталирање на втор профил, се појавува опцијата за бришење на претходниот.

18. Картицата има можност за пиши/бриши неограничен број пати.

Со здравје да се користите :)

Последна промена:

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Тие поновите картички, како што ми изгледа, имаат само поголема меморија за да складираш повеќе профили на нив, што мислам дека е непотребно. Али к'о воли, нек' изволи :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно